Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jordanië, buiten de gebaande paden

Jordanië - buiten de gebaande paden

Jordanië, buiten de gebaande paden

Jordanië - buiten de gebaande paden

Inhoudsopgave

Jordanië is een magisch woestijnland vol gastvrije mensen en prachtige bestemmingen die zeker op jouw bucketlist thuishoren. Beroemde highlights zijn de rotstempels van Petra, dobberen in de Dode Zee en overnachten in de Wadi Rum-woestijn. Maar er is meer! Voeg aan jouw wensenlijstje voor Jordanië deze drie off the beaten track(buiten de gebaande paden)-bestemmingen toe om nog meer van dit bijzondere land te zien.

De Romeinse stad Jerash

Het beroemde Petra is niet de enige eeuwenoude stad in Jordanië. In het noorden ligt de oude Romeinse stad Jerash. Het Romeinse Rijk was zo groot dat ook Jordanië onder het Rijk viel. Jerash was een van de meest afgelegen, maar ook grote steden van het Rijk.

De oude stad Jerash - Jordanië
De oude stad Jerash

Van die enorme Romeinse stad is nog bijzonder veel bewaard gebleven. Je zult zelden buiten Italië zo’n goed bewaarde ruïne terugvinden. Tijdens jouw bezoek loop je langs triomfbogen, twee theaters, meerdere tempels, wegen en zuilengalerijen. Een behoorlijk uitgestrekt gebied waar je je makkelijk een paar uur kan vermaken. Wij maakten een overzichtskaart van Jerash waarop je goed ziet hoe de oude stad precies in elkaar zat en hoe groot het was.

In de oude stad Jerash
In de oude stad Jerash

Jerash ligt in het noorden van Jordanië. Daar zal je misschien niet zo snel komen, maar jouw rondreis brengt je vast naar de hoofdstad Amman. Vanaf daar is het maar 45 minuten rijden, dus een dagtrip is zo gemaakt.

Toegang is overigens inbegrepen in de Jordan Pass, net als Petra, andere hoogtepunten en je visum. Waar je dat soort toeristenpassen normaal gesproken wilt overslaan, heb je bij de Jordan Pass je geld er al uit als je een visum en entree tot Petra nodig hebt. Vlakbij Jerash kan je ook het woestijnkasteel Ajun bezoeken, waarvan de toegang met de Jordan Pass ook gratis is.

Canyoning in Wadi Mujib

Direct naast de Dode Zee ligt het natuurgebied Wadi Mujib, een verborgen parel in Jordanië. Door dit gebied van zandsteen hebben rivieren canyons uitgesleten richting de Dode Zee. Dat maakt dit nu tot een prachtig gebied om te hiken. In Wadi Mujib zijn vier verschillende hikes te volgen. Slechts bij één hike zal je je voeten droog houden, want de andere drie leiden je dwars door het water van zo’n canyon.

De populairste en kortste hike is de Siq-trail. Deze hike van ongeveer twee uur focust zich helemaal op zo’n canyon gevuld met water. Je begin al tot je enkels in het water en zal uiteindelijk door het water zwemmen, watervalletjes beklimmen en jezelf aan touwen door stroomversnellingen trekken. Een unieke ervaring die zeker op je reis door Jordanië thuishoort!

Van alle hikes kan je alleen de Siq-trail zonder gids doen. Dit is ook niet nodig. Hoewel de hike avontuurlijk is en het water best sterk kan zijn, is het steeds meer dan duidelijk en veilig hoe je jouw weg moet vervolgen en hoe je bepaalde rotsen het beste kan beklimmen. De andere hikes kunnen alleen met gids.

Let erop dat Wadi Mujib een groot deel van het jaar gesloten is. Vanaf grofweg april t/m oktober kan je hier hikes doen. Check dit van tevoren goed op de officiële website.

Een verborgen hike door Petra

Petra kennen we van die bijzondere tocht door een canyon om opeens uit te komen bij een enorm rotsmonument. Dat is inderdaad een unieke ervaring en de gebruikelijke manier om Petra te verkennen. Maar wist je dat Petra een grote, eeuwenoude stad is met veel meer dan alleen dit ene rotsmonument?

Petra is grotendeels in de rotsen uitgehouwen, al zijn er ook ruïnes van gebouwen te zien die uit steen zijn opgebouwd buiten de rotsen. Tijdens jouw bezoek aan Petra zal je ongetwijfeld vanaf het bezoekerscentrum lopen naar die beroemde canyon – de Siq – en uitkomen bij de Treasury. Vanaf daar loop je de oude stad binnen en kan je nog meer monumenten bezoeken. Het is een prachtig gebied, waar je tijdens mooie hikes ook de verder gelegen monumenten kan bezoeken. De allermooiste van die hikes? Die begint bij een soort geheime ingang tot Petra!

De Treasury in Petra - Jordanië
De Treasury in Petra

Deze ‘backdoor’ hike brengt je bij een achteringang en vanaf daar hike je naar een monument dat de bekende Treasury zeker kan evenaren. Het wordt de Monastery genoemd en is ook uitgehakt in de rotsen. Je zult hier minder andere reizigers en verkopers zien, wat deze ervaring veel indrukwekkender maakt.

Let er wel op dat bij de achteringang weliswaar een kaartcontrole, maar geen kaartverkoop is. Je moet jouw kaartje dus al bij de hoofdingang hebben gekocht of jouw Jordan Pass daar al hebben laten afstempelen.

Petra in Jordanië
Petra in Jordanië

Vanaf de Monastery loop je vervolgens makkelijk naar de oude stad Petra. Vanaf de oude stad loopt namelijk een trap met 900 treden naar de Monastery. Een behoorlijk zware klim die dus je dus over kan slaan door via de achteringang naar de Monastery te hiken. Als je vanaf de Monastery naar de oude stad loopt, zul je de trap afdalen en dat scheelt je veel bloed, zweet en tranen. Uiteindelijk kom je uit in het oude stadscentrum én weer bij de Treasury en de Siq.

Ad-Deir – ook wel Monastery of Klooster genoemd
Ad-Deir – ook wel ‘Monastery’ of ‘Klooster’ genoemd
De Monastery
De Monastery

Deze leuke gastblog over Jordanië is geschreven door Maartje & Sebastiaan – The Orange Backpack

Maartje en Sebastiaan zijn de content creators achter The Orange Backpack en reismaatjes sinds hun tiende date in Cambodja en Laos. Ze wonen in hun duurzame tiny house in Rotterdam, waar ze parttime huismussen zijn als ze niet met hun oranje backpack de wereld verkennen.

Plan je reis door Jordanië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Jordanië