Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vietnam – Tips & Tricks

Vietnam Tips & Tricks (reisblog over Vietnam)

Vietnam – Tips & Tricks

Vietnam Tips & Tricks (reisblog over Vietnam)

Inhoudsopgave

Heb je al enige reiservaring in Zuidoost-Azië? En houd jij van veelzijdigheid, natuur en springrolls? Dan is Vietnam jouw volgende bestemming. Het is geen rocket sciences, maar ik vond het zelf wel prettig dat ik al eerder mijn voeten op Zuidoost-Aziatische bodem had gezet. Met deze tips en tricks kun jij in ieder geval onbezorgd op reis in dit avontuurlijke land. Vietnam is net als de andere landen in Zuidoost-Azië erg goedkoop vergeleken met Europa. Ik gaf ongeveer €30,- per dag uit, sliep in hostels, dronk genoeg drankjes, deed de nodige excursies en reisde voornamelijk per bus door het land.

Dafne onderweg naar Vietnam
Dafne onderweg naar Vietnam

Visum 

Mijn advies is om van tevoren een visum aan te vragen. Je hebt namelijk altijd een visum nodig om Vietnam binnen te komen. Je kunt kiezen voor een visum on arrival, maar mijn tip is het vooraf te regelen aangezien je na een lange vlucht bij aankomst vast niet staat te springen dit nog te moeten regelen. Bovendien moet je voor een visum on arrival vooraf ook nog de nodige handelingen verrichten.

Visum van Vietnam
Visum van Vietnam

Je kunt een visum aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag en hem daar ook ophalen, deze is meestal direct klaar. Mijn tip is om gelijk als de ambassade open is naar binnen te stappen. De rij is soms vrij lang en je wilt natuurlijk voorkomen dat je niet meer aan de beurt komt. Mijn ouders stonden laatst binnen een kwartier buiten, maar bij mij duurde het anderhalf uur. Let er verder op welk visum je aanschaft!

De volgende visa zijn verkrijgbaar: 1 month single entry, 1 month multiple entry, 3 months single entry en 3 months multiple entry. De werknemers op de ambassade spreken gebrekkig Engels, dus het is handig dit vooraf goed uit te zoeken. Ik heb namelijk het verkeerde visum gekozen waardoor ik er tijdens mijn reis nog één moest aanschaffen. Op zich geen ramp, maar voorkomen is beter dus bij deze ben je gewaarschuwd. Hier wat handige gegevens op een rijtje:

Adres: Javastraat 1, 2585 AA Den Haag

Openingstijden: 

zondag: Gesloten
maandag: 09:00–12:00, 13:30–16:30
dinsdag: Gesloten
woensdag: 09:00–12:00, 13:30–16:30
donderdag: Gesloten
vrijdag: 09:00–12:00, 13:30–16:30
zaterdag: Gesloten

Single entry (30 dagen): € 60,00
Single entry (90 dagen): € 75,00
Multiple entry (30 dagen): € 70,00
Multiple entry (90 dagen): € 90,00

Medische noodzaak

Check van tevoren welke inentingen je nodig hebt! In ieder geval die voor hepatitis A en B, daarnaast haalde ik ook een inenting voor buiktyfus. Malaria komt vrijwel niet voor in Vietnam, tenzij je helemaal van de gangbare route afgaat en voor lange tijd in beboste gebieden verblijft. Laat je dus niet van alles aanpraten, want dan maak je onnodige kosten.

Inentingen Vietnam
Inentingen Vietnam

Dit geldt ook voor de rabiës inentingen (hondsdolheid), deze inenting zorgt er alleen voor dat je meer tijd hebt om een injectie te halen nadat je gebeten bent. Dus ongeacht of je wel of geen inenting hebt gehaald dien je behandelt te worden. Naast inentingen is het ook een aanrader om ORS mee te nemen. Dit is geen zware medicatie, maar in veel situaties erg handig. Het voorkomt uitdroging en is ook erg functioneel bij langdurig inspannende activiteiten.

Zon, zee, strand… of toch niet

Als je naar Vietnam gaat voor mooie stranden kom je bedrogen terug. Maar er zijn zeker een aantal plaatsen waar je heerlijk op het strand kun vertoeven en een verfrissende duik kunt nemen. Zelf vond ik het strand van Hoi An erg fijn en de kust van Phan Thiet schijnt ook heerlijk te zijn (ik ben hier zelf niet geweest). Ik ben zelf in Mui Ne geweest en daar wordt veel gekitesurft aan de kust, heel tof! Het plaatsje Mui Ne ligt in de baai van Phan Thiet.

Hoi An strand
Strand bij Hoi An

Als je verder afzakt naar het Zuiden ligt onder Ho Chi Minh het eiland Phu Quoc. Geen aanrader als je het mij vraagt. Er worden heel veel grote resorts gebouwd en er ligt veel afval langs de stranden en wegen. Daarnaast is het er in juli en augustus nogal uitgestorven, waardoor er niet veel te beleven is.

Phu Quoc in Vietnam
Phu Quoc in Vietnam

Food

Oelala… het eten in Vietnam is heerlijk! De springrolls vliegen je om de oren en zijn gevuld met verse ingrediënten. Verder moet je deze twee dingen noteren als je naar Vietnam gaat; ‘Pho noodle soep’ en ‘banh mi’. Banh mi is superlekker en handig als lunch om mee te nemen. Ideaal dus als je een busrit in het vooruitzicht hebt of een excursie hebt en je wilt iets anders meenemen dan koek of chips.

Ik noem het altijd de Vietnamese variant van een broodje gezond. De Pho noodle soep is heerlijk als avondeten of lunch en in bijna ieder restaurant verkrijgbaar. Je hebt heel veel verschillende varianten waardoor je regelmatig kunt afwisselen.

Vietnamese maaltijd
Vietnamese maaltijd
Pho noodle soep
Pho noodle soep
Fresh Springrolls
Fresh Springrolls

Excursies

De excursies die mij het meeste zijn bijgebleven zijn de trekking in Sapa, canyoning in Dalat, de zandduinen in Mui Ne en de Cu Chi tunnels nabij Ho Chi Minh. Als je naar Vietnam gaat mag je Sapa, in mijn ogen, niet overslaan. Het uitzicht, de tocht en de bergstammen maken deze trekking indrukwekkend. De meeste hostels bieden trekkingen aan, maar onze voorkeur ging uit naar alternatieve trekking. Deze trekking is een stuk primitiever en geeft je een beter beeld van hoe de bergstammen leven.

Canyoning
Canyoning
Bergen Sapa
Bergen Sapa

Je wordt minder lastiggevallen doordat je de niet toeristische route bewandelt, slaapt bij de mensen in huis en doet mee met de eetgewoontes van het gezin. Een zeldzamere ervaring als je het mij vraagt. Als je van avontuur houdt moet je in Dalat zeker canyoning doen. Hierbij ga je abseilen van verschillende watervallen en geloof me dat geeft een aardige adrenaline kick. Heel vet en iets wat ik zeker nog eens wil doen.

Velden Sapa
Velden Sapa

In Mui Ne heb je prachtige zandduinen die zeker een bezoek waard zijn. Je kunt het beste tijdens zonsopgang of zonsondergang richting de zandduinen. Met een quad kun je dan racen door dit bijzondere landschap en genieten van het uitzicht.

Prachtige zandduinen
Prachtige zandduinen

Ga je vervolgens naar Ho Chi Minh en ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van dit land? Dan zijn de Cu Chi tunnels een must. Hier kom je achter de leefomstandigheden tijdens de hevige oorlog tussen Amerika en Vietnam. Je kunt zelfs in de tunnels om enigszins te ervaren wat de bevolking toen heeft moeten doorstaan.

Nachtbus in Vietnam
Nachtbus in Vietnam

Als laatste tip wil ik meegeven dat de nachtbussen in Vietnam ideaal zijn om van plek naar plek te reizen. Je zit voornamelijk met andere toeristen in deze bus en het bespaart geld, omdat je een overnachting en transfer in één keer pakt.

Ben je benieuwd naar mijn route door Vietnam? Lees het in mijn persoonlijke blogreeks.

Enthousiast geworden over Vietnam?

Ervaar het ook zelf en maak die droomreis door Vietnam!

Meer leuke reistips over Vietnam?

Volg onze reizende reporters op Facebook of op Instagram 

Plan je reis door Vietnam
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Vietnam