Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fallas de Valencia

Fallas de Valencia

Fallas de Valencia

Fallas de Valencia

Inhoudsopgave

Dat Valencia een geweldige stad is waar je jezelf een paar dagen helemaal kan onderdompelen in Mediterraanse sfeer, wist je waarschijnlijk al.

Maar wist je dat ieder jaar vanaf 15 maart tot en met 19 maart de toch al prachtige stad volledig zal transformeren naar een schitterend decor voor de viering van het Fallas Festival? Honderden kunstwerken op kruispunten door de hele stad, prachtig verlichte straten, traditionele muziek, heel veel vuurwerk en optochten van duizenden schitterend en traditioneel geklede Valencianen. Een stedentrip naar Valencia tijdens Fallas de Valencia is een stedentrip waarin je jezelf volledig kan laten meevoeren in het Spaanse feest en de geweldige sfeer die het festival met zich meebrengt. Ieder jaar komen er enkele honderden Nederlanders op af en in totaal trekt het festival meer dan een miljoen bezoekers.

Kunstwerken

Vanaf 15 maart staan de straten en kruispunten van de stad letterlijk vol met prachtige en soms gigantisch grote gekleurde kunstwerken van hout en piepschuim, waaraan men vaak het hele jaar heeft gewerkt. Dit zijn de falla’s. Iedere wijk heeft twee van deze falla’s, één grote en één kleine, voor de kinderen. Bij elkaar zijn dat er maar liefst 600. Tot en met 19 maart zullen deze kunstwerken het straatbeeld domineren, vooral in de avond, wanneer ze prachtig verlicht worden met schijnwerpers.

Fallas de Valencia - Sfeerfoto
Fallas de Valencia – Sfeerfoto

Uiteindelijk, volgt in de avond van 19 maart de climax van het festival, een climax die je wellicht niet had verwacht: Alle falla’s zullen vanaf 22:00 volledig worden verbrand. Valencia zal vanaf dan veranderen in een stad vol met emotionele mensen, feestende mensen, vuurwerk, zwarte rook en asregens. Dit is het belangrijkste onderdeel van het festival en het gaat de hele avond en een groot deel van de nacht door. Rond 3:00 zal ­ergens in Valencia­ de laatste falla in rook opgaan. Deze verbrandingen worden de Crema’s genoemd. De nacht van 19 maart zal je nooit meer vergeten!

5 dagen vol met hoogtepunten

Het festival gaat gedurende de 5 dagen en nachten gepaard met muziek, optochten van duizenden traditioneel geklede Valenciaanse dames, feest en vooral heel veel vuurwerk. Het vuurwerk is niet weg te denken uit het festival en je komt het in alle soorten en maten tegen met als hoogtepunt de dagelijks afgestoken mascleta om 14:00 op het gemeentehuisplein. De mascleta is een ritmische, oorverdovende en onvergetelijke show met knalvuurwerk, zo intens en uniek dat er iedere dag vele duizenden mensen naar het plein komen om mee te dreunen.

In de nacht van 18 op 19 maart begint de climax van het festival met één van de mooiste en grootste siervuurwerkshows die je hebt gezien: Het Nit Del Foc.

Fallas de Valencia - Sfeerfoto 2
Fallas de Valencia – Sfeerfoto 2

S’Avonds wandel je door het gedruis, bijvoorbeeld in de wijk Ruzafa, de meest levendige wijk tijdens het festival. In deze wijk word je iedere keer weer verrast als je het volgende kruispunt ziet, met de allermooiste Falla’s van Valencia en straatverlichting bestaande uit duizenden lampjes waar iedere avond meerdere lichtshows worden gegeven. In Ruzafa word overal om je heen vuurwerk afgestoken en praktisch bij iedere falla staan grote pannen met paella Valenciana op straat te pruttelen. Er is muziek, er zijn heel veel streetfood tentjes en iedereen is in opperste feeststemming. Hier ervaar je de ultieme fallas beleving!

Fallas de Valencia - Sfeerfoto 3
Fallas de Valencia – Sfeerfoto 3

Middenin de drukte en het geweld vind er een ingetogen zeer emotioneel maar ook belangrijk onderdeel van las fallas plaats: Het bloemenoffer. Duizenden Valenciaanse traditioneel geklede dames (De Fallera’s) brengen vanuit alle uithoeken van Valencia een anjer naar het Plaza de la Virgin. Dat zijn zoveel fallera’s en zoveel anjers dat deze processie twee dagen duurt, van 15:00 tot laat in de avond. Met dit bloemenoffer word de beschermheilige van de hulpbehoevenden geëerd.

Fallas de Valencia meemaken

Valencia is perfect te bereiken omdat de stad een eigen vliegveld heeft en omdat er vanaf verschillende luchthavens in zowel Nederland als België op word gevlogen. De vliegtickets zijn rondom het festival helaas een stuk duurder dan op reguliere dagen maar als je vroeg boekt, valt het nog mee. Vanuit de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van de stad kun je de falla’s, feesttenten en straatverlichting al zien staan in de verschillende wijken waar je doorheen rijdt.

Er zijn heel veel appartementen in Valencia en de meeste hiervan worden door particulieren verhuurd via de bekende websites. Als je lang wacht, word de keuze echter wel flink beperkt omdat de stad letterlijk vol zit tijdens het festival.

Had jij Valencia nog op je lijstje staan? Dan is het een goed idee om deze stedentrip te combineren met de viering van de lente in maart, tijdens Las Fallas!

Auteur: Chris Noorlander
Website: http://www.fallasfestival.nl
Facebook: https://www.facebook.com/fallasfestival.nl

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis