Namibië wordt vaak het mooiste land van Afrika genoemd en dat is geheel terecht! Voor wie van natuur, rust en avontuur houdt is dit land, gelegen in het zuidwesten van Afrika aan de Atlantische Oceaan, een echte aanrader! Dankzij de relatief goede infrastructuur en het feit dat men er Engels (en Afrikaans, een soort van ouderwets Nederlands) spreekt is het prima zelfstandig te bereizen. Het gigantische land is het beste te verkennen via een self-drive reis met een gehuurde auto (het liefst een 4×4!) of camper. Er zijn dan ook vele aanbieders van self-drives naar Namibië. Trek er, gezien de vele hoogtepunten en de gigantische afstanden wel tenminste drie weken voor uit.
Zeer afwisselende natuur
De natuur van Namibië is zeer afwisselend. Natuurlijk staat Namibië bekend om de ongekende safarimogelijkheden, waarvan het Etosha National Park, veruit het bekendste (en dus ook het drukste) is. Het land is echter veel meer dan enkel safari: Landschappelijk heeft Namibië ontzettend veel te bieden.
Enerzijds heb je een van de droogste woestijnen ter wereld – de Namib woestijn – met de welbekende 300 meter hoge rode zandduinen van Sossusvlei, anderzijds heb je in de Caprivistrook (de smalle “arm” van Namibië die ingeklemd ligt tussen Botswana, Zimbabwe, Zambia en Angola) het grootste wetland ecosysteem van zuidelijk Afrika en dan is er nog de barre, haast onbegaanbare Skeleton Coast, dat een wereld op zich vormt.
In al deze ecosystemen wemelt het van de bekende en minder bekende zoogdieren, vogels en reptielen, die je ook buiten de safariparken tegenkomt. Ook zijn er bergen, vooral in het noordwesten, in het Damaraland. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de op-één-na grootste kloof ter wereld (natuurlijk achter de Grand Canyon in de VS): De Fish River Canyon.
Safari in Namibië
Namibië heeft geen Serengeti, maar Namibië heeft wel Etosha National Park. Dit grote wildpark, gelegen ten noorden van de hoofdstad Windhoek is een waar walhalla voor safariliefhebbers. De variëteit aan wild is er uitbundig en de kans op het zien van olifanten, leeuwen en giraffen bijna gegarandeerd. Doordat er vrij weinig begroeiing is, heb je goed overzicht en zie je dus heel veel dieren. Het grote voordeel is dat je op eigen gelegenheid, met gehuurde auto of camper door het park mag rijden en dus op je eigen tempo de dieren kunt zien. Dit is anders dan in bijvoorbeeld Tanzania of Kenia. Houd wel rekening met het feit dat de hekken sluiten bij zonsondergang en wees dus op tijd terug om een hoge boete te voorkomen!
Je kunt op diverse plekken binnen Etosha National Park overnachten, sommige van deze lodges bieden ook faciliteiten voor campers en kampeerders. Naast Etosha National Park zijn er nog diverse andere wildparken in Namibië, met elk hun eigen kenmerken. Zo vind je in het Nkasa Rupara National Park als enige plek in Namibië nijlpaarden en biedt het afgelegen Khaudum National Park een unieke kans om de bedreigde Afrikaanse wilde hond en honderden olifanten te zien.
Fish River Canyon
Dit reusachtige ravijn, dat geheel terecht “Africa’s Grand Canyon” wordt genoemd is 550 meter diep, 150km lang en op sommige plaatsen 27km breed. De Visrivier (Afrikaans voor Fish River), die het hele jaar door water vervoert, slingert er doorheen en heeft een geweldige en ongeëvenaarde wildernis gecreëerd. Je kunt de Fish River Canyon, gelegen in het zuiden van Namibië, relatief dicht bij de grens met Zuid-Afrika, bezichtigen door langs de rand te rijden met je huurauto en diverse uitzichtpunten te bekijken. De echte “experience” krijg je echter pas als je door de Fish River Canyon wandelt. Dat kan met diverse uitgezette wandelroutes, die overigens in de Namibische zomer (onze winter) gesloten zijn in verband met de enorme hitte die er dan heerst. De beste reistijd voor dit fenomeen is dus mei tot en met oktober.
Damaraland
In het toch al zo dun bevolkte Namibië is dit een van de minste bevolkte gebieden. Je kunt je dus wel voorstellen hoe rustig het er is! Ook massatoerisme is nog niet tot dit prachtige stukje Namibië, dat je echt niet mag missen, doorgedrongen. Damaraland biedt prachtige natuurfenomenen zoals de rotspilaar Vingerklip, het versteende woud, “orgelpijpen“, de rotsformaties van Spitzkoppe en daarnaast culturele plekken zoals de prehistorische rotstekeningen bij Twyfelfontein. Natuur en cultuur gemend dus.
Skeleton Coast
Het landschap van het Skeleton Coast National Park kenmerkt zich door enorme zandduinen, brede bergketens, rivieren en steppen. Het is er heel erg droog. Ondanks het ruige landschap, dat geteisterd wordt door droogte, is er een verrassend rijke fauna in het nationale park dat de gehele noordkust van Namibië omvat.
Naast het landschap is de geschiedenis van het gebied een reden voor een bezoek. Er zijn door de eeuwen heen hier vele schepen op de kust vastgelopen vanwege slecht weer, dichte mist en harde wind. Sommige van deze scheepswrakken zijn nog zichtbaar op de stranden van de Skeleton Coast. Een ander hoogtepunt van deze kust is het Cape Cross zeehonden reservaat (dat formeel in het Dorob National Park lig), waar meer dan 200.000 Kaapse pelsrobben op slechts een klein stukje rotskust voorkomen. De stand en het geluid snellen je al vooruit als je op de parkeerplaats bent! Het ligt slechts 100km ten noorden van het alleraardigste kustplaatsje Swakopmund, wat trouwens het beste voorbeeld is van de koloniale geschiedenis van Namibië, dat tot de 1e Wereld Oorlog een Duitse kolonie was.
Overige bezienswaardigheden
Plan je een reis naar Namibië, vergeet dan ook niet de volgende bezienswaardigheden in je reisplan op te nemen: Waterberg Plateau National Park – een woestenij van rotsen, Epupa Falls, de grootste watervallen van Namibië en natuurlijk is een bezoek aan het Namib Naukluft National Park, met de duizenden jaren oude Welwitschia planten en zandduinen ook een absolute must-see.
Beste reistijd
Ben je als reisenthousiasteling geïnteresseerd geraakt in het fascinerende Namibië? Plan het dan als je volgende bestemming. Er zijn vluchten met Lufthansa naar hoofdstad Windhoek en je kunt ook via Kaapstad of Johannesburg in Zuid-Afrika reizen. De beste reistijd voor Namibië is onze zomer, hun winter, dus van mei tot september. Het is er dan droog. De dagtemperaturen zijn aangenaam (tussen 20 en 30°C en de nachten zijn koel, zeker in de woestijn. Alle wegen zijn dan begaanbaar.
Blog en fotografie door: Sven Oudgenoeg, Namibië-expert van www.namibie.nu.