Op onze reis naar Darwin zouden wij begin dit jaar(feb 2019) via Denpasar op Bali(Indonesië) vliegen. Aangezien we twee losse vluchten gingen boeken(stukje voordeliger, budgettip!), wilden we genoeg ruimte tussen beide vluchten hebben en toen ontstond het idee om een paar extra dagen op Bali te verblijven en meteen een stukje Bali te verkennen.
Puri Kesari Guesthouse
Zo gezegd zo gedaan. We boekten een kamer bij Puri Kesari Guesthouse inclusief ontbijt voor 20euro per nacht. Het guesthouse was centraal gelegen in Sanur, ongeveer een half uur van het vliegveld met de taxi.
Sanur
Wanneer je vanuit het guesthouse de hoofdstraat inloopt zit je meteen tussen de winkels, restaurants, bars en massagesalons en je bent ook nog eens vlakbij het strand wat zo’n 100 meter achter de hoofdstraat ligt. Voor ons een perfecte plek om even bij te komen van onze vliegreis en te genieten van de Balinese gastvrijheid.
Op straat worden we regelmatig aangesproken door Balinezen of we een taxi of transport nodig hebben, maar als we vriendelijk ‘no thank you’ zeggen, zeuren ze ook niet door en lachen ze begrijpend met een knikje.
Het prijsniveau op Bali is een stuk lager dan wij gewend zijn, dus ook financieel gezien is het een heel fijn land om naartoe te gaan. De temperatuur was voor ons ook erg prettig, want rond de 30 graden elke dag is toch wel erg fijn, als je uit de Nederlandse winter komt.
Festival in Sanur
Wij genoten de eerste dagen van het heerlijke eten met een lekkere Bintang(Indonesisch biermerk) erbij en struinden langs het strand waar we toevalligerwijs ook nog tegen een Festival aanliepen, wat daar die dag net was. Wij verwachtten dat daar veel muziek gemaakt zou worden, omdat we allerlei apparatuur klaar zagen staan, dus wij waren ’s avonds vol verwachting naar het festival gelopen.
Eenmaal aangekomen bij het podium op het strand waren er heel veel lokale Balinese mensen aanwezig en werd er door een meneer een heel verhaal afgestoken door de microfoon op het podium. Wij begrepen het niet helemaal, maar waar we wel achterkwamen was dat ze erg van praten houden.
Na de eerste spreker kwam de volgende en daarna de volgende en toen weer de volgende spreker. We moesten er uiteindelijk wel een beetje om lachen, want het gaat dus echt heel anders aan toe dan bij een festival in Nederland. Uiteindelijk begonnen de voorstellingen van groepen jongelui en kinderen, die traditionele dansen uitvoerden en ook een soort van karate-achtige dans. De bijbehorende traditionele muziek werd ook door een groep jonge Balinezen verzorgd en het was een bijzondere ervaring daar ’s avonds op het strand in Sanur.
Oost-Bali tour
Omdat we niet alleen maar langs het strand of in de bar wilden hangen, hadden we de volgende dag een tour geboekt. Dit hadden wij gedaan via Toko Travel, wat door een Nederlandse jonge vrouw(Mila) wordt gerund samen met haar Balinese vriend(Ketut). Zij doet met name de tours voor Nederlanders en hij met name voor Japanners, omdat hij vloeiend Japans spreekt. Wij waren getriggerd door Toko Travel, omdat ze proberen wat minder drukke plekken op te zoeken, maar wel echt mooie Balinese plekjes.
Zij kwamen ons die ochtend om 8 uur ophalen in Sanur en we zijn toen naar Tulamben Shipwreck gereden wat in het Noord-Oosten van Bali ligt. Een flinke tocht, want op Bali is het altijd druk op de weg. Er zijn een aantal grotere wegen, maar niet zoveel, dus iedereen maakt daar gebruik van en dat betekent dus ook heel veel scooters. Voor auto’s betekent dat dat je heel goed uit moet kijken, want ze komen aan alle kanten voorbij schieten als ze kunnen. De tocht was wel perfect voor goede uitleg over de omgeving en Balinese tradities en gewoontes.
Verder naar het Noord-Oosten toe werd het overigens wel rustiger. Onderweg zijn we nog een keer gestopt voor een mooi uitzichtpunt en ook zagen we langs de weg nog diverse aapjes relaxen en spelen.
Tulamben Shipwreck
Bij Tulamben Shipwreck kregen we onze snorkelgear en liepen we met ons vieren het water in. Het water was heel mooi helder en het scheepswrak bij Tulamben ligt maar een klein stukje uit de kust, dus na enkele tientallen meters drijven we al boven het scheepswrak en zwemmen we tussen immens veel tropische vissen, die stuk voor stuk nieuwsgierig lijken te zijn, naar wie wij zijn.
Snorkelen tussen kleurrijke vissen
Ze komen gewoon echt op je af zwemmen en kijken je aan met een blik van nieuwsgierigheid. Het was echt schitterend om zoveel verschillende soorten vissen, met zoveel kleuren om je heen te hebben. Wij hadden weleens eerder gesnorkeld, maar nog nooit een dergelijke ervaring gehad met zoveel mooie vissen.
Nadat we een paar keer over het scheepswrak heen en weer gezwommen hadden en de vissen bijna konden dromen, was het tijd om naar de kant te gaan en even af te douchen. Toen we weer opgefrist waren, was het alweer lunchtijd en zaten we aan de Nasi Campur. Een gerecht met nasi en diverse andere gerechtjes eromheen. Heerlijk na zo’n uurtje zwemmen!
Lempuyang Temple
Onze volgende stop is de Lempuyang Temple. Dit is normaliter een plek waar veel toeristen naartoe gaan om hun ‘spiegel’-foto met de poort naar de hemel te laten maken. Deze foto’s kom je namelijk heel veel tegen op social media als Instagram.
Ceremonie
Vandaag is er echter een ceremonie, die eens in de 20 jaar voorkomt. Dit betekent dat bijna elke Hindoestaan van Bali hier naartoe gaat vandaag om te bidden. Het betekent dus dat het heel erg druk zal zijn, maar ook heel interessant, omdat het zo weinig voorkomt.
Als we aankomen moeten we de auto al vrij snel op een grote parkeerplaats een eind van de tempel vandaan neerzetten en wordt onze auto omringd door jongens op scooters, die ons naar boven willen brengen(tegen een kleine vergoeding natuurlijk). We stappen alle vier achterop bij 1 van de jongens en we worden netjes naar boven gereden.
Traditionele sferen
Bij de ingang van het tempelcomplex moeten we een Sari om, want dit is verplicht als je de tempel in gaat. Het laatste stukje lopen is alsnog best wel een klim, maar het uitzicht is prachtig en om je heen is het één groot festival zo lijkt het met allemaal eet en drink standjes en mensen die naar boven en naar beneden lopen. Veel van hen in traditionele kleren.
Wanneer we de tempel echt betreden zijn een aantal plekken afgesloten voor toeristen, omdat die voor de biddende bezoekers zijn gereserveerd, maar we mogen gewoon rondkijken en fotograferen. Er staan prachtige beelden en er wordt wederom traditionele muziek gemaakt op instrumenten, die wij nog niet eerder gezien hebben.
Lange rij voor een fake picture
Voor de hemelpoort staat inderdaad een rij met toeristen te wachten om de beroemde ‘spiegel’-foto te laten maken, maar wij laten dit aan ons voorbij gaan.
De ervaring van een dergelijke spirituele bijeenkomst die 1 keer in de 20 jaar wordt gehouden vonden wij echt mooi om mee te maken.
Tirta Gangga Water Palace
Na het bezoek aan de tempel dalen we weer af met dezelfde jongens op scooters, die ons naar de auto terug brengen om de weg te vervolgen naar Tirta Gangga Water Palace. Dit ligt op de route, dus pakken we het mee. Dit is namelijk wel een heel toeristische plek.
Het is een paleis van een vroegere koning, die een hele watertuin aan heeft laten leggen met vijvers met stapstenen, waarover je kunt lopen, fonteinen, vijvers met vissen en een paar zwembaden. Het geheel ziet er heel mooi uit, maar dit voelde voor ons toch als erg commercieel uitgenut.
Treehouse in Lemped
Hier hebben we dan ook niet te lang bij stil gestaan en we zijn doorgereden naar een attractie die meer voor de lokale mensen is gebouwd, een Treehouse in Lemped. Dit is een boomhut met een schitterend uitzicht over de hele regio.
De boomhut staat echt bovenop een grote boom en is gebouwd van bamboe. De trappen ernaartoe trouwens ook, dus voor mensen met hoogtevrees, het is wel een dingetje, maar Martin en Mila(die ook hoogtevrees hebben) zijn wel bovenin geweest! En het is dan ook echt wel de moeite waard qua uitzicht.
Beneden is ook nog een hangbrug over een ravijn gehangen, waar je overheen kunt lopen. Een leuke thrill ervaring die ons de commercie van het waterpaleis weer deed vergeten.
Tropisch paradijsje
Na de boomhut was het tijd voor een lekkere verfrissing aan het strand bij een echt Balinees hotel. We kregen een Kokosnoot met een bamboe rietje van Toko Travel om te genieten van de heerlijke kokosmelk met uitzicht over zee. Terwijl wij uit onze kokosnoot zaten te slurpen zagen we de eekhoorns in de palmbomen klimmen. Gezellig gezelschap!
Zeezout makers
Toen we de kokosnoot leeg hadden, was het tijd om teug te rijden richting Sanur. Onderweg hadden we nog één stop en dat was om een traditionele zeezout maker te bezoeken. We stopten langs de weg en liepen naar een strandhutje, waar een vrouw druk was om met een spatel door een aantal houten bakken heen te schrapen.
Ze was met één van de laatste processen bezig, voordat ze het zeezout daadwerkelijk gewonnen hebben. Ze legde het hele proces uit, hoe ze het op traditionele wijze winnen uit zeewater.
Het is erg interessant om het van de mensen zelf te horen en te zien hoe het gebeurt. Het is best ingenieus bedacht en toch vrij eenvoudig uiteindelijk, omdat je er geen dure middelen voor hoeft aan te schaffen. Het is vooral moeder natuur die helpt bij het winnen van het zeezout en het eindproduct is ook echt lekker zout!
(Oost)Bali is een aanrader!
Na deze tussenstop gaan we echt door naar Sanur en is het voor ons een hele mooie dag geweest met bijzondere ervaringen, mede dankzij onze tourguides Mila en Ketut!!
Bekijk onze sfeervideo
Enthousiast geworden?
Ook zin gekregen in deze tour. Neem dan contact op met Mila en ervaar het ook zelf.