Zoek
Sluit dit zoekvak.

Betoverend Bled, een verrassende vakantiebestemming in Europa!

Het meer van Bled, Slovenië

Betoverend Bled, een verrassende vakantiebestemming in Europa!

Het meer van Bled, Slovenië

Inhoudsopgave

Op zoek naar een verrassende vakantiebestemming in Europa? Dan is hier een gouden tip: Bled! Dit stadje in het noordwesten van Slovenië is zowel sprookjesachtig als stoer. Je kan er voor een weekendje heen, maar de prachtige omgeving biedt genoeg vermaak voor een hele week. Met de auto ben je er in zo’n 12 uur, of vlieg er in 2 uurtjes heen. Eenmaal aangekomen wil je niet meer weg!

Het meer van Bled

De trekpleister van Bled is het meer. Het is 2120 meter lang, 1380 meter breed en heeft een maximale diepte van 30 meter. De trainingsbasis van de olympische roeiers van Slovenië ligt aan het meer en in 2011 werden hier zelfs de wereldkampioenschappen roeien gehouden. Je kan rond het hele meer lopen, fietsen of rijden. Volgens een sprookje is het meer gemaakt door feeën. De uitzichten zijn zo betoverend dat ik dit sprookje bijna zou geloven.

Meer van Bled
Het Meer van Bled

In het meer ligt het enige eiland van Slovenië. Je kan met een Pletna, een overdekte gondel, naar het eilandje gevaren worden. Als echte sportieveling ben ik naar het eilandje gezwommen. Dit kan alleen in de zomer, want ’s winters vriest het meer dicht.
Op het eiland leidt een trap met welgeteld 99 treden tot de Maria Hemelvaartskerk. Deze kerk is populair om in te trouwen. Sommigen geloven zelfs dat het huwelijk stand houdt wanneer de bruidegom de bruid alle 99 treden omhoog draagt.

Prachtige uitzichten

Bled ligt in de Julische Alpen, een deelgebergte van de Alpen met toppen tot wel 2864 meter. Dankzij deze bergachtige omgeving zijn er genoeg mogelijkheden om het meer eens van bovenaf te bewonderen. Rond het hele meer vind je dan ook paadjes die je naar de mooiste uitzichtpunten leiden. Een echte aanrader is het uitzichtpunt Mala Osojnica. Na een stevige wandeling van zo’n 45 minuten met enkele klimmetjes wordt je inspanning met een betoverend uitzicht beloond. Vanaf 685 meter hoogte heb je een fantastisch uitzicht op het meer en de omgeving van Bled.

Prachtige uitzichten, Bled, Slovenië
Prachtige uitzichten, Bled, Slovenië

Mensen die minder goed te been zijn, kunnen het meer vanaf het kasteel van Bled bewonderen. Dit kasteel ligt op een 130 meter hoge rots direct aan het meer. Je kan er makkelijk met de fiets, auto of bus komen en toegang tot het kasteel kost maximaal elf euro.

Actie!

Als je na de prachtige uitzichten toe bent aan wat (in)spanning, biedt Bled vooral in de zomer genoeg mogelijkheden hiervoor. Erg populair is canyoning. Bij deze sport volg je de kloof van een rivier. Eerst loop en klim je naar een hoger gelegen punt in de kloof. Vervolgens ga je door de kloof naar beneden. Dit doe je voornamelijk glijdend, abseilend en….springend! Mijn route eindigde bijvoorbeeld met een sprong van een waterval van 10 meter! Canyoning doe je onder begeleiding van een ervaren instructeur. Er zijn genoeg outdoor bedrijfjes in Bled die canyoning aanbieden. De prijzen liggen rond €60,- p.p. Hiervoor krijg je een ervaren instructeur, geschikt materiaal (wetsuit, helm, schoenen) én een 2 uur durende adrenalineboost!

Canyoning, Bled, Slovenië
Canyoning, Bled, Slovenië

Vind je canyoning toch iets te heftig? Ga dan eens kajakken of raften op een van de helderblauwe rivieren in de omgeving. Ook zijn er genoeg mountainbikeroutes van elk niveau of ga eens rotsklimmen.

Raften
Raften

Slapen en eten

Bled heeft een rijk aanbod aan hotels, maar de omgeving leent zich ook perfect voor kamperen. Langs de rivier Sava bevinden zich veel goede campings. Niks is zo mooi als wakker worden met het kabbelende geluid van deze helderblauwe rivier. Nog niet helemaal wakker? Neem gerust een duik in het schone water van de Sava. Het water is zelfs zo schoon dat het gebruikt wordt als drinkwater zonder het eerst te zuiveren!

Rivier de Sava
Rivier de Sava

Het eten in Slovenië is weinig verrassend. De keuken lijkt veelal op die van Oostenrijk. Wel noemenswaardig is het ijs in Bled. In 2015 werd het ijs in Bled zelfs benoemd tot het beste ijs ter wereld! Aan ijssalons geen gebrek en het aanbod aan smaken is niet alleen groot maar ook verrassend. Probeer bijvoorbeeld eens een bolletje pecan – witte chocola.

Bled heeft mij betoverd en hopelijk jullie ook! Het meer met het eilandje levert sprookjesachtige plaatjes op, zowel op zeeniveau als op 685 meter hoogte. Daarnaast heeft de prachtige omgeving een veelzijdig aanbod aan stoere activiteiten. Maak je bezoek compleet met een van de beste ijsjes ter wereld. Ohja, vergeet vooral je camera niet om het thuisfront jaloers te maken 😉

Enthousiast geworden over Bled?

Ontdek het ook zelf, bekijk de mogelijkheden.

Meer reistips over Slovenië, lees ook:

Op vakantie naar Slovenië? Deze hotspots mag je niet missen!

Plan je reis door Slovenië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Slovenië
Misschien vind je deze blogs ook interessant