Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op vakantie naar Slovenië? Deze hotspots mag je niet missen!

Reisblog over Slovenië!

Op vakantie naar Slovenië? Deze hotspots mag je niet missen!

Reisblog over Slovenië!

Inhoudsopgave

Slovenië is een klein landje (ongeveer de helft van Nederland) in Oost-Europa, met slechts 2 miljoen inwoners. In het westen grenst het aan Italië, in het noorden aan Oostenrijk, in het noordoosten aan Hongarije en in het zuiden en oosten aan Kroatië. Het land heeft ook een stukje kust aan de Adriatische zee van 47 km lang.

Slovenië is bergachtig in het noordwesten en wordt richting het oosten steeds vlakker. Er is veel bos en mooie ruige natuur. In de hoofdstad Ljubljana woont meer dan 10% van de bevolking, maar met ongeveer 280.000 inwoners is het nog steeds geen grote stad.

Wist je trouwens dat je al voor 35 euro naar Ljubnana kunt vliegen. En dat overnachten in Slovenië ook betaalbaar is.

Kranjska Gora

Kransjaka Gora, een gezellig dorpje in de Julische Alpen, helemaal in het noordwesten, vlakbij Italië en Oostenrijk. In de winter een echt wintersportdorp en in de zomer perfect om te wandelen en te fietsen. In de zomer is er altijd een mooie lange rodelbaan, leuk! In het midden van het dorp vind je de VVV waar je wandelkaarten kunt krijgen. Ze gebruiken een soort knooppunten-netwerk met nummers. Ook kun je hier een gids regelen wanneer je echt de bergen in wil gaan.

slovenië-Kranjska Gora-liefde-voor-reizen

Ljubljana

De hoofdstad van het land, een vrij uitgestrekte stad met weinig hoogbouw. Het centrum van Ljubljana is zeker de moeite waard om even te bezoeken en ligt aan het riviertje Ljubljanica. Het is een aanrader om vanuit het centrum naar het hoger gelegen middeleeuwse kasteel te lopen. Je kunt de trap omhoog nemen of een soort van cabinelift. In het kasteel is een museum gevestigd met een permanente expositie over de interessante geschiedenis van Slovenië. Op de binnenplaats van het kasteel kun je ook lekker lunchen.

Ljubljana

Ljubljana

Een heel klein stukje geschiedenis

Eeuwenlang was Slovenië onderdeel van Oostenrijk. Tot het (even kort door de bocht) in 1919 onderdeel werd van Joegoslavië. Na de bezetting in de Tweede Wereldoorlog, werd Slovenië opgedeeld tussen Duitsland, Italie en Hongarije. Maar Slovenië wist zich te bevrijden en sloot zich in 1945 weer aan bij de Volksrepubliek Joegoslavië, die lange tijd werd geleid door de bekende dictator Tito. Ondanks dat er sprake was van een dictatuur en communisme, was Slovenië een relatief welvarend land en hebben veel mensen erg goede herinneringen aan het bewind van Tito. In de tijd van het communisme was niet heel veel keus in consumentgoederen, maar er was wel altijd genoeg voor iedereen.

Overigens was het sowieso niet echt een probleem, want Slovenen mochten vrij het land in en uit reizen. Daarnaast was het christendom niet verboden en werden christelijke feestdagen gewoon gevierd. Wel was het zo dat je je niet negatief mocht uitlaten over het communisme en er waren ook in Slovenië hier en daar spionnen actief die je dan konden aangeven. In 1991 (Tito stierf al in 1980) werd Slovenië dan toch onafhankelijk na een tiendaagse oorlog, waarbij er slechts enkele slachtoffers vielen. Dit ging bijna volledig geruisloos als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Servië en Kroatië… Op 1 mei 2004 werd Slovenië lid van de Europese Unie en sinds 2007 hebben ze de euro.

Sinds de onafhankelijkheid is Slovenië een democratie, maar vooral in de politiek is er veel sprake van corruptie. De salarissen van de doorsnee burger zijn doorgaans te laag voor wat je ervan kan kopen en veel mensen klussen bij en helpen elkaar om het hoofd boven water te houden. We kunnen alleen maar hopen dat dit in de toekomst beter wordt met een nieuwe generatie politici.

Bovec en de Soča rivier

Bovec is het startpunt van alle activiteiten in en bij de Soča rivier, zoals raften, canyoning, kanoen en zipline. Maar ook als je niet zo avontuurlijk ingesteld bent, is het nog steeds zeer de moeite waard om een kijkje te nemen bij de rivier. Het water heeft echt een onbeschrijflijk mooie kleur blauw en baant zich een weg door de rotsen, waardoor er bijzondere watervalletjes ontstaan.

Bovec en de Soča rivier


Bovec en de Soča rivier

Bled en Bohinj

Bled is een van de bekendste bestemmingen voor toeristen in Slovenië. Het is een (niet heel noemenswaardig) stadje aan een mooi meer. In het meer ligt een klein romantisch eilandje met een kerkje waarin veel getrouwd wordt. Je kunt er alleen met de boot komen. Achter het eilandje ligt aan de rand van het meer het oude vakantiehuis van Tito, in de typisch commu-nistische bouwstijl. Bohinj is vergelijkbaar met Bled alleen dan zonder eilandje. Wel ook de moeite waard om te bezoeken, maar je zou ervoor kunnen kiezen om één van beide te bekijken.

Bled en Bohinj

Bled en Bohinj

Vintgar kloof

Ongeveer 4 km ten noordwesten van Bled vind je deze bijzondere kloof. Ook hier weer glashelder water met een speciale blauwe kleur. Via een soort van brug langs het water kun je de kloof inlopen. Aanrader!

Vintgar kloof


Vintgar kloof

Postojna grot

Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. Met een treintje rijd je deze grot binnen en hoe verder je de grot in gaat, hoe indrukwekkender het wordt. De omvang van de verschillende ruimtes is soms onvoorstelbaar groot, evenals de hoeveelheid bijzondere stalagmieten en stalactieten. Er wordt in verschillende talen gegidst, waaronder natuurlijk Engels. Aan het eind van het bezoek zie je nog een mooie lichtshow in de grot.

Postojna grot

Postojna grot

Vrata-vallei

Een mooie vallei waar je met de auto doorheen kunt rijden. Aan het einde van het dal vind je een restaurant en van daaruit kun je een wandeling van ca. 20 minuten starten die leidt naar een uitzicht op de noordwand van de hoogste berg van Slovenië: de Triglav. Deze berg is 2864 meter hoog. De noordwand is berucht en aan het einde van de wandeling staat dan ook een gedenkteken voor de alpinisten die door de jaren heen bij de beklimming zijn omgekomen.

Peričnik waterval

Halverweg de Vrata-vallei kun je nog een stop maken bij deze mooie waterval. Je kunt er ook achterlangs lopen, leuk om te doen!

Peričnik waterval


Peričnik waterval

De Sloveense kust

Aan de Sloveense kust vind je de plaatsen Piran en Portorož. Piran is de oudste stad aan de kust met een mooie boulevard, leuke restaurantjes en gezellige straatjes en steegjes in het oude centrum. Leuk om ‘s avonds naartoe te gaan. Portorož is een typische badplaats met veel hotels, maar ook een mooi strand waar je fijn kan zwemmen.

De Sloveense kust


De Sloveense kust

Route

Bovenstaande informatie is nogal in willekeurige volgorde. Dit kaartje dat we op internet vonden geeft wel een beetje een logische route aan tussen de verschillende highlights. Kranjska Gora staat er niet op, maar bevindt zich links boven Bohinj. Dit is de eerste plaats die je tegenkomt als je Slovenië binnenrijdt via de Würzenpass (steile pas, maar wel het snelst) en een goed startpunt. De Karavankentunnel is trouwens echt een afrader omdat deze heel vaak gesloten is. De weg (of beter gezegd: het weggetje) door de Vrata-vallei en langs de waterval start in Mojstrana, een dorpje vlakbij Kranjska Gora. En als je vanuit Kranjska Gora richting de kust wilt rijden, dan is het veel beter om de Vršič-pas te nemen, en niet via Italië.

de-route-in-slovenië2

De route!

Overnachten

In Kranjska Gora overnachten wij zelf regelmatig in de appartementen van Bernik, of in het pension Pri Martinu, midden in het centrum. Allebei erg goed en een aanrader. Pri Martinu heeft ook erg goed eten. Voor kamperen ga je naar Kamp Kamne in Dovje / Mojstrana, vlakbij Kranjska Gora. Dit is een mooie kleine camping. In Mojstrana is ook een modern hostel: Pri Jozlnu. Vanuit Kranjska Gora / Mojstrana kan je dan Bled, Bohinj, Bovec, de Soča rivier en de Vrata-vallei bezoeken, maar waarschijnlijk moet je wel een keuze maken, want het kost allemaal best veel tijd. En het is ook al heel leuk om rondom Kranjska Gora te wandelen of te fietsen (de VVV kan adviseren!). Er zijn ook heel veel andere overnachtingsmogelijkheden die wij allemaal niet kennen, dus gewoon even op booking.com kijken.Aan de kust zijn genoeg campings en hotels te vinden. In Ljubljana kan je eventueel overnachten in het hostel Celica, gevestigd in een voormalige communistische gevangenis.

Geschreven door gastblogger:  Brenda van den Engel

Slovenië bezoeken?

Een rondreis door Slovenië? Boek die droomreis door Slovenië nu!

Plan je reis door Slovenië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Slovenië
Misschien vind je deze blogs ook interessant