Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rondreis IJsland: mooie plekken om te bezoeken

Inhoudsopgave

Elise maakte in 2020 samen met haar man en zoontje (Lev) een rondreis door het indrukwekkende IJsland. Dit was nog in de coronatijd waardoor niet alles mogelijk was, maar het tijdens het reizen wel lekker rustig was. Lees in deze reisblog meer over haar persoonlijke tips en favoriete plekken in IJsland. Ontdek nu de mooiste plekken van IJsland.

We vlogen van Amsterdam binnen 4 uurtjes naar Keflavik. Bij aankomst moesten we gelijk een coronatest doen. Gelukkig kregen we ‘s avonds al de uitslag dat deze negatief was! Ik heb eigenlijk geen idee wat er ging gebeuren mocht deze positief zijn, we waren niet echt goed voorbereid, oeps! We hadden een auto gehuurd en konden deze gelijk ophalen op het vliegveld. Vanuit hier reden we naar onze accommodatie in Selfoss voor de komende 6 dagen. Gljufur Cottages, een prachtig huisje helemaal afgelegen en vrijstaand, met een eigen hottub in onze tuin.

Golden Circle, Geysir

Op dag 1 reden we gelijk naar de bekende geisers van IJsland, deze liggen aan de bekende route “the golden circle”. Na een tijdje rijden zei de Tom-tom: “bestemming bereikt” en wij dachten huh? Hier? Een kale vlakte met wel een grote parkeerplaats, dus opzoek naar een alternatief adres dan maar op Google. Maar toen ineens werd één van de geisers actief, wauw! Hij spoot echt meters hoog de lucht in. We zitten dus toch wel goed. Snel de buggy en Lev uit de auto en gaan. We waren hier echt helemaal alleen. Waar je normaal op foto’s altijd tientallen toeristen ziet waren wij helemaal alleen op deze unieke plek! Een mooi nationaal park waar je je prima een paar uurtjes kan vermaken. Buiten de geisers om is er veel activiteit binnen in onze aarde te bewonderen, heel bijzonder!

Geysir - Golden Circle

De Gullfoss waterval

De Gullfoss waterval is één van de bekendste watervallen van IJsland en ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit is een hoge brede waterval waar je helemaal op hoogte langs kan lopen, het pad ernaartoe geeft je voortdurend uitzicht op deze waterval. Je kan vlakbij deze waterval parkeren, eigenlijk kun je de waterval al vanaf de parkeerplaats zien maar hoe dichterbij hoe mooier die natuurlijk is.

De Gullfoss waterval

Kerið Crater

Om dan maar gelijk de meeste highlights van de Golden Circle af te vinken zijn we ook doorgereden naar de Kerið Crater. Wederom een bijzonder plaatje om te zien, een enorm explosiekrater van de vulkaan Kerið. Het was de hele dag wat regenachtig maar hier brak gelukkig het zonnetje door! Je kan de auto wederom dichtbij parkeren, ik gok ongeveer 50 meter lopen tot de krater en het geweldige uitzicht. Wil je toch wat verder lopen? Dan kan je net als ons een rondje om de krater heen wandelen.

Thingvellir nationaal park

De tweede dag van onze reis zijn we wederom vanaf Selfoss richting de Golden Circle gereden naar Thingvellir nationaal park. Thingvellir is een prachtig natuurpark, en wat dit park extra bijzonder maakt is dat het op 2 tektonische platen ligt: de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische plaat. De breuklijn van deze 2 platen is goed zichtbaar in het park, je kan er zelfs snorkelen als je wilt!

Wij zijn hier ‘s morgens vroeg naartoe gereden. Het was prachtig weer die dag dus we hadden geluk. We hebben een wandeling van ongeveer 5 kilometer gemaakt, dit is een makkelijke wandeling, zelfs met de buggy is dit prima te doen! Tijdens de wandeling kom je onderweg alleen maar supermooie natuur, een leuk kerkje en als kers op de taart een prachtige waterval tegen.

Thingvellir nationaal park

We hadden nog 3 vrije dagen te besteden in en rondom Selfoss. Op de laatste dag hadden we een walvis tour gepland staan vanaf Reykjavik. Helaas werd deze tour een dag voor de tijd toch geannuleerd dus hebben we er een dagje Reykjavik stad van gemaakt, niet heel interessant wanneer alleen de “primaire” winkels open zijn en er echt geen mens op straat liep! Ook wel weer heel bijzonder natuurlijk.

Op de andere 2 vrije dagen zijn we nog een keer terug gegaan naar de geisers want dit is en blijft toch echt wel heel bijzonder. Ook zagen we op internet dat er vlakbij Reykjavik een bijzondere brug zit, ook wel Bridge Between Continents genoemd. Dit is een brug van ongeveer 50 meter lang die over de breuklijn van de 2 tektonische platen gaat, de enige plek ter wereld waar je zonder paspoort van Europa naar Noord-Amerika kan wandelen. En over wandelen gesproken: ons zoontje Lev kon hier nog net niet zelfstandig lopen maar op dit punt dacht hij, weet je wat? Ik ga nu gewoon zelf lopen en ik wandel gelijk naar een ander continent, haha!

Vik

Op het moment dat wij in IJsland waren was ik zwanger van Vik, onze tweede zoontje. We hadden de naam Vic op ons lijstje staan maar deze werd toen we Vik binnen reden veranderd naar Vik, hoe leuk!! We hadden in Vik wederom een privé accommodatie met Hottub, heerlijk. De naam van deze accommodatie was, Asólfsskáli cottage.

Seljalandsfoss waterval

Op dag 1 van ons verblijf in Vik hebben we een bezoek gebracht aan de Seljalandsfoss waterval, dit is de mooiste waterval van IJsland, als je het mij vraagt. In Vik waren net zoveel toeristen als in Selfoss, kwamen we snel achter, 0,0 dus. We konden met zijn drieën lekker rondlopen bij deze waterval. Het leuke bij deze waterval is dat je er helemaal rondom heen kan lopen. Wat prima te doen is met een dreumes op je arm, haha! Het kan zijn dat je door de waterval een beetje nat wordt.

Seljalandsfoss waterval

Dyrhólaey & black beach 

Wij zaten net iets buiten het stadje Vik en besloten overdag richting het stadje te gaan. Vlak voor je Vik binnen rijdt, kom je langs Black Beach, een zwart strand ontstaan door het lava. Heel bijzonder! Vanuit dit strand kijk je uit op de Dyrhólaey rots. In de maanden juni t/m augustus zit deze rots vol met papegaaiduikers. Helaas waren wij hier in september, dus we hebben ze net misgelopen. Wij hebben hier lekker rondgewandeld en een poging tot het beklimmen van de grijze basaltblokkenmuur gedaan, haha! Niet echt natuurlijk, enkel wat fotomomentjes.

Dyrhólaey & black beach
Dyrhólaey & black beach

Jökursárlón & Diamond beach 

We zijn op onze derde dag vanuit Vik naar Jökursárlón gereden, het grootste gletsjer meer van IJsland. Het was ongeveer 3,5 uur rijden vanuit onze accommodatie dus een behoorlijke trip was dit. Je rijdt tientallen kilometers door de prachtige lava velden van IJsland, de moeite waard om een paar stops te maken!

Aangekomen bij het gletsjer meer, wauw! Wat is dit gaaf en indrukwekkend om te zien. Een fel blauw water helemaal vol met grote ijsblokken. De ijsblokken drijven via een rivier waar je met een brug overheen kan richting de zee. Ze stranden dan op het bekende Diamond beach! Doordat het zand van dit strand helemaal zwart is lijken de grote ijsblokken op diamanten.

Wij hebben hier een paar uurtjes rondgewandeld, zeehonden gespot en ijsblokken beklommen. Een plek in IJsland die zeker de moeite waard is om te bezoeken, ook vanuit Vik wanneer je er een eind voor rijden moet. Normaal gesproken kun je hier ook veel leuke excursies doen: met een amfibie boot het meer op of voor de echte avonturiers met een kajak varen!

Op onze laatste vrije dag kreeg ik ineens een berichtje van Iceland air. Onze vlucht was verplaatst en ging de volgende dag om 8:00 ‘s morgens. We zaten op zo’n 4 uur rijden van Keflavik dus besloten we om snel al onze spullen in te pakken en een hotel te boeken vlakbij het vliegveld. 

Onze ervaring met IJsland

Ondanks de quarantaine en het niet kunnen maken van excursies hebben wij echt genoten van IJsland. Sterker nog: ik denk dat wij IJsland op z’n mooiste hebben gezien. We waren overal alleen, wat een rust, heerlijk! Als de jongens iets ouders zijn dan zijn we ook zeker van plan nog een keer terug te gaan, maar dan in de winter!!

Deze leuke gastblog over IJsland is geschreven door Elise.

Over Elise: Inmiddels zijn wij een gezin van 4, Gert (44), Elise (33), Vik (3) & Lev (5), en we reizen (iets minder) fanatiek verder! Aankomend zomer staat Denemarken en Zweden op de planning en volgend jaar April gaan we op mini wereldreis met als hoofddoel; Nieuw-Zeeland! Vind je het leuk om onze avonturen te volgen op Instagram?? Je kunt ons vinden onder de naam: reis.familie

Plan je reis door IJsland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door IJsland