Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rondreis Madagaskar: tips en de mooiste bezienswaardigheden

Kameleon madagascar

Rondreis Madagaskar: tips en de mooiste bezienswaardigheden

Kameleon madagascar

Inhoudsopgave

In mei 2018 hebben Gert en Elise een rondreis van bijna 3 weken gemaakt door Madagaskar. Dit land staat bekend om zijn unieke flora en fauna, en ik kan je vertellen dat dit niet overdreven is. Wat een fantastisch mooi land is Madagaskar! We hebben door Madagaskar gereisd met een georganiseerde reis, met een Nederlandse groep. Ik denk dat het op dat moment ook de enige optie voor rondreizen was in Madagaskar. Treinen gaan hooguit 2 keer per week, taxi’s zijn er alleen in de wat grotere steden en auto’s huren? Dat kennen ze niet in Madagaskar.

We vlogen via Mauritius naar Madagaskar. In totaal waren we ongeveer 15 uur onderweg. Aangekomen in Antananarivo, ook wel Tana genoemd, moesten we wel even wennen aan de cultuurshock. Je ziet gelijk dat Madagaskar één van de armste landen ter wereld is. Zodra we de bus uitstapten, stonden er tientallen kinderen op blote voeten om ons heen te bedelen. Het was super heftig om te zien, maar we zagen ook dat deze kinderen echt op hun eigen manier heel erg gelukkig zijn met het kleine beetje wat ze hebben.

Onze gids maakte ons gelijk duidelijk dat we kinderen / mensen niet zomaar geld mogen geven, want dan gaat het bedelen in sneltreinvaart door het hele land (toen wij er waren was dit alleen in Antananarivo). Wel mochten we ze bijvoorbeeld onze schoenen laten poetsen (ik vond dit echt neerbuigend dus dit ging tegen onze principes in), maar je mocht bijvoorbeeld ook een zelfgemaakt, uit een blikje cola geknipt souvenirtje kopen. Dit vond ik persoonlijk dan wat respectvoller en zo konden we de kinderen toch iets geven.

Activiteiten in Madagaskar

Lemurs’ Park

De stad Tana is verder niet heel bijzonder en wij waren dan ook blij dat we de volgende dag verder gingen reizen, op weg naar Antsirabe, een rit van ongeveer 5 uur. Onderweg maakten we een stop bij het Lemurs Park, hier kon je met een kano naar een eilandje vol met ringstaartmakis. Madagaskar was nog niet erg toeristisch in 2018, en de lemuren zijn dan ook totaal niet gewend aan mensen; ze springen bij je in de kano en gaan zonder schaamte boven op je hoofd zitten… Onderweg van en naar het eilandje hebben we ook nog meerdere soorten lemuren gespot. In dit park kon je ook de mooist gekleurde kameleons vinden. Mijn vakantie was op dag 1 al helemaal geslaagd, wauw!

Kameleon - rondreis Madagaskar
Maki Madagaskar
Wildlife op Madagaskar

Mountainbiken in Antsirabe

Antsirabe is een hooggelegen plaats met een supermooi helderblauw meer, Lac Tritriva. Rondom dit meer staan veel kinderen lokale producten te verkopen. Ze vinden ons als toeristen heel interessant en zijn super vriendelijk. We maken een wandeling om het meer en genieten daarna van een picknick.

En dan de terugweg… we moeten op mountainbikes terug naar ons hote. Ik had nog NOOIT op een mountainbike gezeten en Gert zei, ach Elise, wat kan er fout gaan? Wat er ook gebeurt, je moet nooit de voorrem gebruiken!! (Ik vraag me nog steeds af waarom ik hier naar geluisterd heb). We konden kiezen uit een route van 15 of 30 km. Ach, onder het mom van ‘we hebben het nog nooit gedaan, dan doen we het gelijk maar goed’, 30 km! Eerst een zeer pittige klim omhoog.

Mountainbiken in Antsirabe

Eenmaal boven kwam ik erachter dat mijn versnelling op 5 stond in plaats van 1 (natuurlijk net op mijn fiets andersom). Op het hoogste punt begon het afdalen, en echt, dit was volledig onverantwoord maar zoooo ontzettend mooi. Steile afgronden, mega gaten en hobbels in de weg, en ik kreeg dat remmen maar niet onder de knie, want de woorden ‘gebruik nooit je voorrem’ bleven in mijn hoofd spoken. Halverwege zei Gert dus ook, ‘Oja, met dit soort ritten moet je natuurlijk ook je voorrem gebruiken, maar dat had je vast al in de gaten… uhh.

Locals op Madagaskar

Maar voor de mensen die van een beetje avontuur houden is dit echt een supergave ervaring. Je gaat door veel kleine dorpjes, je ziet de vrouwen hun was doen aan de oever van de rivier, paarden met wagens, groentekraampjes en noem maar op. Het leek alsof we door een schilderij fietsten! En als ik weer mocht kiezen? Dan had ik 100% weer de 30 km gekozen, alleen dan wel met versnelling 1 en voorrem!! Dikke aanrader dus!

Mountainbiken in Antsirabe

Ranomafana

Vanaf Antsirabe reisden we verder naar Ranomafana, een rit van ongeveer 4 uur. Ranomafana staat bekend om het mooie nationale park dat zich hier bevindt. Hier leven bijna 100 vogelsoorten en 12 verschillende lemuursoorten (ook wel maki’s genoemd), er zijn hier veel verschillende wandelingen, variërend van 2 uur tot 6 uur. Wij hebben hier ongeveer 3 uur rond gewandeld, wat een supermooie natuur en net als in het vorige park waren hier de lemuren ook niet aan mensen gewend, en wederom super nieuwsgierig!

Wildlife in Ranomafana

Ik weet niet wat het is met deze beestjes maar ze zitten graag op je hoofd (haha)! We hebben hier de bamboelemur, de bekende indri en de gouden lemur gespot. Wat ik super leuk vond aan deze wandeling is dat je echt met een gids de jungle in gaat, er is geen “pad”. De gids maakt doormiddel van een groot machetemes een weg door de jungle, hij gaat op het geluid van de dieren af en dit bepaalt je route, ik hou ervan!

Madagaskar wildlife

‘s Avonds hebben we ook nog een kleine tocht gemaakt in het donker, we hebben toen de muismaki gespot, die schijnt best uniek te zijn! Ook zagen we verschillende kameleonsoorten, en ja, deze beestjes zijn echt zo mooi als op de foto’s in natuurboeken. Voor deze jungletrektochten moet je wel goed ter been zijn, ze raden ook echt aan om dit soort wandelingen met een wandelstok te maken.

Kameleon
Mooie kameleon op Madagaskar

Fianarantsoa, boottocht op de Matsiatrarivier

Vanaf Ranomafana reden we verder richting Fianarantsoa, dit is ongeveer een uur rijden. Onderweg hebben we een mooie boottocht gemaakt in uitgeholde boomstammen. Je gaat hier samen met een lokale gids in de boomstam het water op, het is ongeveer een route van 1,5 uur en je vaart rustig tussen het plattelandsgebied van Madagaskar door.

boottocht op de Matsiatrarivier
boottocht op de Matsiatrarivier

Isalo Nationaal Park

Vanaf Fianarantsoa rijden we in 5 uur naar Ambalavao. Hier hebben we één overnachting en rijden we de volgende dag in ongeveer 3,5 uur door naar Ranohira. Dit waren voornamelijk reisdagen. Onderweg bezochten we nog wel een klein schooltje en een papierfabriek. Ranohira ligt ongeveer 20 kilometer van Isalo Nationaal park af. Dit is het bekendste park van Madagaskar en hier leven de bekende ringstaartmakis. Dit park was echt het hoogtepunt van onze reis.

 Isalo Nationaal Park - Madagaskar

We maakten een prachtige hike over grote rotsen met mooie uitzichtpunten en kwamen steeds meer in begroeide bossen terecht. En ja hoor.. daar zaten ze, een hele groep ringstaartmakis. Ze zijn zo rustig en totaal niet bang voor mensen. We hebben ze wel een uur kunnen bewonderen, heel gaaf! We hebben midden in dit park ‘s nachts in een mini 2-persoonstentje geslapen. Wil je dit ook doen? 1 tip: neem dikke kleding mee want het is ‘s nachts echt heel koud!

‘s Morgens om 5:00 zat ik buiten op een boomstam voor ons tentje te wachten tot de dieren ontwaakten, maar dit viel wel een beetje tegen. Totdat onze gids zei: we kunnen ons opsplitsen, deel 1 gaat de hike verder afleggen en ziet dan geen dieren meer want je gaat vrijwel meteen het bos uit (dit schijnt echt een prachtige wandeling te zijn met eindeloos mooie uitzichten).

 Isalo Nationaal Park

Maar wij kozen zonder twijfel voor optie 2. Dit hield in dat we met een klein groepje op een boomstam in een soort van rivier wachten tot de makis van boven uit de bomen kwamen om beneden te gaan drinken en zonnen. Ja, het is echt zo dat deze diertjes de welbekende “ik ben aan het zonnen“ positie aannemen. Wauw wat was dit een once in a lifetime ervaring, we hoorden zachtjes geritsel boven uit de bomen en ze kwamen langzaam naar beneden, gelukkig heeft Gert dit gefilmd want ik was echt te druk met kijken naar deze unieke beestjes. Doordat wij voor optie 2 kozen hadden we te weinig tijd om de wandeling af te maken dus gingen wij via een binnendoorweg terug naar de bewoonde wereld.

Ringstaartmakis
Ringstaartmakis
Kameleon

Baobab bomen & spiny forest

Via Ranohira rijden we in ongeveer 3 uur richting de kust naar het plaatsje Ifaty. Onderweg maken we een stop bij de bekende baobab bomen in Madagaskar, let op; dit is niet de bekende baobab straat die je altijd in reisboeken voorbij ziet komen, deze ligt helemaal aan de andere kant van Madagaskar, maar dit is zeker de moeite waard en zo krijg je toch een goed beeld van de bekendste boomsoort van Afrika!

Baobab bomen

In Ifaty zit ook het bekende “spiny forest”, dit is een bijzonder bos met allemaal stekelachtige bomen en ook hier staan meerdere baobab bomen! Het is leuk om hier ‘s ochtends vroeg of tegen de avond een wandeling te maken, het is een totaal ander gebied dan het binnenland van Madagaskar maar minstens net zo uniek. In dit spiny forest hebben wij onze eerste en enige (tot nu toe) wilde schorpioen gezien, whaaaa.

Schorpioen

Ifaty

De laatste twee volle dagen van onze reis zaten we aan de kust bij Ifaty, helaas hadden we één dag alleen maar regen en hebben we de dag door gebracht met spelletjes en souvenirs winkelen. Dag 2 gingen we wederom met een uitgeholde boomstam de zee op, tijdens een snorkel excursie. Ik had er mijn bedenkingen bij. We gingen dus peddelend met een gids de grote golven trotseren om naar een mooie snorkelplek te gaan. Het snorkelen viel een beetje tegen, maar de belevenis om zo de zee op te gaan was wel weer een leuke ervaring. Onderweg moest er nog vis worden gevangen voor de lunch, verser dan dit kan niet. Dat ik vervolgens naast een paar dode vissen in een boot zat laten we maar even achterwege (haha).

Snorkelen Ifaty
Snorkelen Ifaty Madagaskar

Vanuit Ifaty vlogen we terug naar de hoofdstad Antananarivo, en dit is ook echt weer een belevenis op zich. We moesten ‘s ochtends om 10:00 op een vliegveld zijn. Het leek totaal niet op een vliegveld en er was ook geen personeel te bekennen. Ergens tussen 10:00 en 16:00 gaat er een vliegtuig, wanneer dat is is elke dag weer de vraag. Er gaat een keihard alarm af wanneer het vliegtuig eraan komt (deze vertrekt uit Antananarivo wanneer hij vol genoeg zit) en ineens komt er van alle kanten personeel aan om van de kale vlakte een soort van veilig vliegveld te maken. Gelukkig hoefden wij maar tot 11:30 te wachten maar soms gaat het vliegtuig dus ook pas om 16:00. We vlogen met een propellervliegtuig van Ifaty naar Tana.

Vliegtuig

Tips wanneer je reist door Madagaskar

Drink géén water uit de kraan

Wij kregen het dringend advies om géén water te drinken, zelfs niet enkel je tandenborstel af te spoelen, want het water is hier echt alles behalve schoon! Koop je flesjes water langs de weg? Doe dan een check of het flesje niet al eens eerder open is geweest, mensen willen op allerlei manieren geld verdienen zo ook met het hervullen van lege flesjes water, ze beseffen niet dat westerse mensen hier echt goed ziek van kunnen worden.

Eet- en drinktips

Wij kregen ook de tip dat het verstandig is om ‘s morgens een glas cola te drinken op een lege maag, geen salades te eten, geen zelfgemaakte yoghurt te eten, geen ijsklontjes te gebruiken, en alles goed door te laten bakken. Ik vond het in het begin een beetje overdreven maar ben altijd extra voorzichtig en wij hebben deze tips opgevolgd.. een groot deel van de groep dacht toch dat salades bij de hotel restaurants wel kon, helaas was 2/3 van de groep ziek.. (gelukkig wij niet).

En geloof me, ziek zijn in Madagaskar wil je niet, er is in veel hotels maar op een beperkt aantal tijden stroom te krijgen, vaak niet ‘s nachts.. zo kon je bijvoorbeeld ‘s nachts de wc niet doorspoelen.

Openbare toiletten

Openbare toiletten kennen ze ook niet in Madagaskar, het is niet zoals in Nederland dat je even naar het toilet kan bij een tankstation, in Madagaskar hebben ze enkel Bosjes-Toiletten (haha).

Het lijkt nu echt alsof Madagaskar een regelrechte ramp is maar ik vond het allemaal wel wat hebben, het hoort bij het land en als je het weet vóór je vertrekt dan kun je je erop instellen.

Wandelstok

We kregen ook nog de tip om een wandelstok mee te nemen, deze tip namen wij dan weer niet zo serieus en dachten: ach we kunnen prima op onze sneakers de jungles van Madagaskar trotseren. Dream on, dit kan echt niet!! Gelukkig zijn de gidsen creatief en binnen no time heb je een zelfgemaakte wandelstok.

De Malagassische ariary

Voordat we vertrokken naar Madagaskar werd ons ook verteld dat je op het eiland eigenlijk nergens kan pinnen, we moesten per persoon €700 euro meenemen en dan konden we het op het vliegveld in Madagaskar inwisselen voor Malagassische ariary, 1400 euro is 6,6 miljoen Malagassische ariary.

Ik ben er door deze manier achtergekomen dat Madagaskar een super veilig en niet crimineel land is, wij kwamen met 18 mensen aan op het vliegveld, al deze 18 mensen gingen €700,- wisselen en reden vervolgens in een grote bus weg, dit is natuurlijk een rijdende schatkist maar volgens onze gids is er nog nooit zo’n bus overvallen of lastig gevallen hierdoor! 

Het is wel een grappig gezicht, we kregen de 6,6 miljoen in briefjes van 10.000 dus iedereen liep echt met een grote zak met geld over het vliegveld, voor 1 keer waren we allemaal miljonair! 

Malagassische ariary

Onze ervaringen over Madagaskar

Wij vonden Madagaskar echt een waanzinnig mooie reis, als we moeten kiezen wat onze allermooiste reis ooit was dan staat Madagaskar op 1. We hadden een geweldige groep, en door de manier van reizen zijn we in een korte tijd een hele hechte groep geworden!

Onze accommodaties in Madagaskar

De accommodaties in Madagaskar zijn echt prima. Verwacht geen 5 sterren resorts maar de mensen doen echt hun best om er leuke / schone kamers van te maken. En wat 1 groot pluspunt is dat het personeel ontzettend vriendelijk is, overal!

Deze leuke gastblog over Madagaskar is geschreven door Elise

Over Elise: Inmiddels zijn wij een gezin van 4, Gert (44), Elise (33), Vik (3) & Lev (5), en we reizen (iets minder) fanatiek verder! Aankomend zomer staat Denemarken en Zweden op de planning en volgend jaar April gaan we op mini wereldreis met als hoofddoel; Nieuw-Zeeland! Vind je het leuk om onze avonturen te volgen op Instagram?? Je kunt ons vinden onder de naam: reis.familie

Madagaskar bezoeken

Enthousiast geworden en wil jij ook een rondreis door Madagaskar maken? Bekijk hier de mogelijkheden

Plan je reis door Madagaskar
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Madagaskar
Misschien vind je deze blogs ook interessant