Vincent van Gogh tour Brabant

Van Gogh Tour: Vincents levensreis door Brabant

Gepubliceerd: 22 sep 2018 | Foto: Vincent van Gogh tour Brabant

Brabant, de bourgondische provincie met zijn oude ambachten en moderne industrieën, was in het weekend van 15 en 16 september weer het reisdoel voor Jesper en Martin. Dit keer echter niet alleen om de Brabantse gastvrijheid en mooie steden en natuur te bewonderen, maar vooral om Vincent van Gogh te ontmoeten! De Vincent van Gogh tour staat op het programma met bezoeken aan de plaatsen Nuenen, Den Bosch, Etten-Leur en Zundert. Naast de Vincent van Gogh tour, dus ook een beetje een tour de Brabant.

Jesper en Martin gaan terug in de tijd en duiken in het leven van Vincent van Gogh
Jesper en Martin gaan terug in de tijd en duiken in het leven van Vincent van Gogh

Sfeervideo over de Van Gogh tour in Brabant

Nuenen

De tour begint op zaterdag in Nuenen. Bij binnenkomst van het dorp is al duidelijk dat Vincent van Gogh hier gewoond heeft, want onder het plaatsnaambord staat “Vincent van Gogh Village” en links en rechts langs de weg staan informatieborden bij locaties, die met Vincent te maken hebben gehad. Wanneer Jesper en Martin aankomen in het centrum van Nuenen is het schitterend weer en zien zij dat hun hotel, Auberge Vincent, is gelegen aan het park, waar o.a. een standbeeld van Vincent van Gogh staat en een 3D beeldengroep van de Aardappeleters, hét meesterwerk van Van Gogh uit zijn Brabantse periode.

3D kunstwerk van de Aardappeleters
3D kunstwerk van de Aardappeleters

Zoals gebruikelijk is de ontvangst in Brabant erg gastvrij bij Auberge Vincent en krijgen Martin en Jesper als welkom een lekker bakje koffie van het huis. Na de koffie hebben we een rondleiding gepland staan met een gids van het Vincentre, het Vincent van Gogh museum in Nuenen. Onze gids Hans haalt ons op bij ons hotel en samen gaan we als eerste naar de Collse Watermolen.

Collse watermolen

De Collse Watermolen is een molen, welke door Vincent is geschilderd en deze molen is bewaard gebleven in de staat zoals hij in Vincent zijn tijd ook was, echter wel met een kleine uitbreiding. Vincent heeft meerdere molens geschilderd in de omgeving van Nuenen en de Collse Watermolen hangt sinds enige tijd in het Noord Brabants museum, welke dit schilderij heeft aangekocht voor hun permanente Vincent van Gogh collectie.

Collse watermolen
Collse watermolen

De Collse watermolen is heden nog steeds een werkende watermolen, waar aan de ene kant van de molen het meel wordt gemaakt en aan de andere kant olie wordt geslagen uit lijnzaad. Het meel en de olie zijn natuurlijk te koop in de winkel bij de molen, waar veel toeristen een kijkje komen nemen om te voelen en zien wat Vincent moet hebben gevoeld en gezien toen hij in die tijd zijn schilderij maakte. En natuurlijk wil je ook dat ene plaatje schieten zoals Vincent de molen geschilderd heeft.

Collse watermolen
Collse watermolen

De molen wordt door vrijwilligers in stand en werkend gehouden en dat is bijzonder om te zien, want het is best wel een flinke arbeid die geleverd moet worden om de olie te slaan en het meel te malen. Het zwaarste werk doet de molen, maar de molenaars moeten aardig doorwerken om de molen bij te houden. Op zaterdagen kun je ze aan het werk zien tussen half tien en half één. De omgeving van de molen is ook erg mooi voor een wandeling of fietstocht in de natuur.

Schort hangt aan de muur in de Collse watermolen
Schort hangt aan de muur in de Collse watermolen
De Collse watermolen van binnen
De Collse watermolen van binnen

Vincentre

Vervolgens neemt onze gids ons mee naar het museum over Van Gogh tijdens zijn Brabantse periode, het Vincentre in Nuenen.

Bezoek aan het Vincentre
Bezoek aan het Vincentre

In het Vincentre krijgen wij een inkijk in het leven van Van Gogh. Van zijn geboorte in Zundert in 1853 tot aan zijn vertrek in 1885 naar Antwerpen is zijn levensverhaal in het Vincentre te bekijken, beluisteren en te belezen. Je krijgt een beeld van zijn leven, wat een enorm bewogen leven was met heel veel onrust en heen en weer gereis. Daarnaast krijg je een beeld van de ontwikkeling van zijn werk uit zijn beginjaren tot aan zijn vertrek richting Antwerpen.

Vincentre
Vincentre
Stamboom van het gezin van Gogh
Stamboom van het gezin van Gogh

Het Vincentre is erg boeiend ingericht en ook de korte film over zijn leven is een aanrader om te bekijken in de filmzaal. Wat wij als heel prettig hebben ervaren, is dat Hans ons als gids enorm veel kon vertellen over de diverse exposities binnen het museum en dit bracht voor ons net dat beetje extra wat je in een museum nodig kunt hebben om dingen te begrijpen en te zien.

Het boerenleven van vroeger, Vincentre
Het boerenleven van vroeger, Vincentre

Van Gogh Village Nuenen

Schuin tegenover het Vincentre staat het vroegere woonhuis van de familie Van Gogh, de domineeswoning, want de vader van Vincent was vroeger de dominee in o.a. Zundert, Etten en Nuenen. In Nuenen woonde Vincent een periode(1883 tot 1885) weer thuis bij zijn ouders en had hij zijn atelier in een ruimte achter de woning. In die periode schilderde hij allerlei mensen en landschappen in en rondom Nuenen, zoals o.a. het Van Gogh kerkje, dat er nog steeds staat.

Huis van Gogh Nuenen
Huis van Gogh Nuenen
Zo zag het er vroeger uit, achter het huis
Zo zag het er vroeger uit, achter het huis
Van Gogh Kerkje in Nuenen, Van Gogh Village
Van Gogh Kerkje in Nuenen, Van Gogh Village
Van Gogh Kerkje in Nuenen, Van Gogh Village
Van Gogh Kerkje in Nuenen, Van Gogh Village

Salon Nune Ville

Toen Vincent in Nuenen bij zijn ouders woonde werd hij verliefd op zijn buurmeisje, Margot Begemann, die in de Nune Ville woonde. De liefde werd uiteindelijk niet beantwoord, maar de villa waar Margot woonde staat er nog steeds, net als het ouderlijk huis van Vincent. De villa is echter ook van binnen te bewonderen. Wij kregen een heel gastvrije en interessante rondleiding van de huidige bewoonster, die ons vertelde over de relatie van Vincent en Margot en hoe het liefdesverhaal verliep. Daarnaast krijg je een heel mooi beeld van hoe het leven in die tijd eruit zag, met oude meubels en inrichting uit de periode van Van Gogh. Het voelt een beetje alsof je op de meubels zit, waar Vincent ook op gezeten moet hebben.

Salon Nune Ville
Salon Nune Ville

Ook heeft het huis een historie als onderduikadres in de tweede wereldoorlog. Dit is op de zolder heel mooi bewaard gebleven en hier kun je enigszins ervaren/zien hoe het geweest moet zijn om ‘opgesloten’ te hebben gezeten tijdens de oorlog.

Salon Nune Ville
De slaapkamer van de werkster; Salon Nune Ville
Salon Nune Ville
De slaapkamer, welke werd gebruikt als onderduikkamer; Salon Nune Ville
Salon Nune Ville
De deur naar de onderduikslaapkamer; Salon Nune Ville

Opwettense watermolen

Na een dag ondergedompeld te zijn in het leven van Vincent van Gogh is het tijd om de innerlijke mens te gaan verwennen. Het diner hebben we bij de Opwettense watermolen, welke ook door Vincent geschilderd is in zijn periode in Nuenen. De Opwettense watermolen is nu een schitterende locatie met een restaurant en feestzalen in een heel sfeervolle omgeving. Het ligt aan de rand van Nuenen, dus is snel te bereiken. Buiten de mooie ambiance was het er ook prima eten.

De Opwettense Watermolen
De Opwettense Watermolen

Wandelen over de sterrennacht, Van Gogh fietspad

Van de Opwettense watermolen is het niet ver naar het Van Gogh-Roosengaarde fietspad. Dit is een fietspad dat tussen Nuenen en Eindhoven is aangelegd en bedacht is door Daan Roosengaarde. Daan is een kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper. Hij heeft een fietspad bedacht waar steentjes in zitten, die overdag de energie opslaan, welke in de avond wordt omgezet in licht. De steentjes zijn gelegd in een motief, dat is geïnspireerd op het schilderij “De Sterrennacht” (ook wel Starry Night genoemd). Het heeft een heel bijzonder effect en is een concept wat milieuvriendelijk en energiezuinig is en kunstzinnig tegelijk! Een aanrader om overheen te lopen in de avond.

Van Gogh Fietspad: wandelen over de sterrennacht
Van Gogh Fietspad: wandelen over de sterrennacht

Het Noordbrabants Museum

Na een heerlijke nacht slapen in Auberge Vincent en een uitgebreid ontbijtbuffet is het tijd om Nuenen achter ons te laten en vertrekken wij richting Den Bosch om daar de permanente collectie van Vincent van Gogh in het Noord Brabants museum te gaan zien.

Entree Noordbrabants Museum
Entree Noordbrabants Museum

Het museum als gebouw is al de moeite waard van het bezoeken, maar de collecties die ze tentoonstellen zijn zeker meer dan de moeite waard. Naast de permanente tentoonstelling van werk van Van Gogh uit zijn Brabantse periode zijn er ook collecties van moderne en hedendaagse kunst te bewonderen en diverse wisselende exposities van verschillende kunstenaars.

Het Noordbrabants Museum
Het Noordbrabants Museum

Zo heeft het Noord Brabants museum een grote overzichtstentoonstelling gehad van Jeroen Bosch, wat een enorme toestroom aan bezoekers naar het museum trok. In december 2018 zal het museum wederom een origineel schilderij van Jeroen Bosch(Jheronimus Bosch) naar Den Bosch halen. Het wordt geleend van het Metropolitan Museum of Art uit New York en het schilderij heet Aanbidding der Koningen.

Het Noordbrabants Museum
Poort bij het Noordbrabants Museum

Toen wij in het museum waren, waren er o.a. overzichtstentoonstellingen van Kamgurka(28-6-2018 t/m 28-10-2018) en een Indiase kunstenaar Manish Nai(28-7-2018 t/m 4-11-2018). Wij gingen vooral voor de werken van Vincent van Gogh en we vonden het erg leuk om van onze gids extra informatie te krijgen over de kunststromingen in die periode en hoe Van Gogh zich ontwikkelde in zijn techniek en schilderkunst.

Van Gogh in het Noordbrabants Museum
Van Gogh in het Noordbrabants Museum

In het museum zijn ook schilderijen te bewonderen van mensen uit Van Gogh zijn omgeving met wie hij samenwerkte, of aan wie hij les gaf, waaronder bijvoorbeeld werk van Piet Mondriaan.

Van Gogh tour: Het Noordbrabants Museum
Het Noordbrabants Museum
Tuin van het Noordbrabants Museum
Tuin van het Noordbrabants Museum
Beeld Vincent van Gogh
Beeld Vincent van Gogh

Vincents tijd in Etten(-leur)

Na het bezoek aan het Noord Brabants museum rijden we door naar Etten-Leur om een gevoel te krijgen bij het begin van zijn leven als ‘kunstschilder’. Bij aankomst in Etten-Leur gaan we eerst lunchen en waar doe je dat anders dan bij restaurant Vincents! Een heerlijk broodje gaat er wel in na een museumbezoek en een stukje rijden.

Restaurant Vincents in Etten-Leur
Restaurant Vincents in Etten-Leur
Restaurant Vincents in Etten-Leur
Restaurant Vincents in Etten-Leur

Ook in Etten-Leur worden we begeleid door een gids, die ons vertelt over de periode dat Vincent in Etten woonde(in de periode van Vincent waren het nog twee plaatsen, Etten en Leur). Zijn vader was in die periode dominee in Etten en Vincent woonde in die periode ook weer bij zijn ouders. Hij maakte in Etten de beslissing om kunstschilder te worden. Hij begon met het maken van tekeningen, vooral van landarbeiders uit de omgeving. Wanneer je zijn werk terug wilt zien is het een must om de omgeving van Etten-Leur in te gaan en weggetjes met knotwilgen te bekijken, zoals Vincent ze zo vaak heeft vastgelegd.

Van Gogh tour: Van Gogh Kerkje in Etten-Leur
Van Gogh Kerkje in Etten-Leur

In Etten-Leur hebben wij vooral de kerk en de omgeving rondom de kerk bezocht, omdat de kerk is ingericht als expositie ruimte. De kerk is uit de 13e eeuw en wat erg mooi gedaan is, zijn de voorzetramen van glas in lood, die het leven van Vincent uitbeelden.

Daarnaast hangen twee beeldschermen voor in de kerk, die eruit zien als ramen, maar waarop dus een film is te zien over het leven van Vincent in zijn Ettense periode. Heel cool gemaakt en boeiend om te kijken!

Van Gogh Kerkje in Etten-Leur
Van Gogh Kerkje in Etten-Leur
Van Gogh Kerkje in Etten-Leur
Van Gogh Kerkje in Etten-Leur

In de kerk was ook een expositie van borstbeelden van Van Gogh, die door kunstenaars waren bewerkt. De opvallendste was die van Rob Scholte, die alleen een rode neus op het verder witte borstbeeld had gezet. De reden: Vincent hield van Japan en op deze manier verbeeldt het beeld dit (middels de Japanse vlag).

Expositie in het Van Gogh Kerkje in Etten-leur
Expositie in het Van Gogh Kerkje in Etten-leur

Het van Gogh Huis in Zundert

Tot slot zijn wij doorgereden naar Zundert, de geboorteplaats van Vincent om daar het Van Gogh huis te bewonderen. Dit is op de plek van zijn geboortehuis, waar nu een museum gevestigd zit, dat is gewijd aan Vincent en zijn gedachtegoed. In het museum zit ook een brasserie en een museumwinkel, welke tevens als VVV kantoor en documentatiecentrum dienst doet. In het museum kun je diverse kunstwerken bewonderen en met een Audio tour kun je zelf bepalen bij welke kunstwerken/objecten je extra informatie wilt.

Van Gogh Huis in Zundert
Van Gogh Huis in Zundert
Tuin Van Gogh Huis in Zundert
Tuin Van Gogh Huis in Zundert

In de tuin van het Van Gogh huis is een heerlijk terras, waar je met mooi weer kunt genieten van een heerlijke maaltijd uit de brasserie. Ten tijde van het bloemencorso in Zundert was er in de tuin van het Van Gogh museum een prachtig kunstwerk gemaakt van Dahlia’s. Helaas waren wij net te laat om dit kunstwerk nog te kunnen bewonderen.

Van Gogh Huis in Zundert
Van Gogh Huis in Zundert
Van Gogh Tour: Van Gogh Kerkje in Zundert en kerkhof waar zijn broertje ligt
Van Gogh Kerkje in Zundert en kerkhof waar zijn broertje ligt

In Zundert kun je met een kaart een aantal routes lopen langs plekken waar herinneringen zijn aan Van Gogh. Zo is er het Van Gogh kerkje, waar zijn vader dominee was in Zundert en waar zijn doodgeboren broer Vincent nog begraven ligt op het kerkhof.

Om het leven van Vincent in Brabant helemaal te herbeleven is een weekend aan de korte kant, want er is zoveel te zien en te beleven, daar heb je eigenlijk een week de tijd voor nodig. Wij zouden dus aanraden om iets meer tijd te nemen dan een weekend, omdat je dan als het ware terug kunt in zijn schilderijen en tekeningen door naar het platteland terug te gaan. Samen met de uitleg van een gids en de Brabantse gastvrijheid heb je dan een geweldige Vincent ervaring!

Bekijk ook onze sfeervideo over de Van Gogh Tour

Deze reis was op uitnodiging van VisitBrabant.

Enthousiast geworden?

Wil jij ook graag deze inspirerende Van Gogh tour doen in Brabant? Lees dan meer erover op de website van VisitBrabant!

Reisblogger Martin

Met liefde geschreven door:

Hoi ik ben Martin, tegenwoordig woonachtig in Sydney(Australië). Als een echte finance man ben ik de budgetcoach van Liefde voor Reizen. In mijn dagelijks werk ben ik dus vooral bezig met financiële zaken, waardoor ik privé ook vaak probeer de zaken zo voordelig mogelijk te regelen. Hier komen mijn budgettips dan ook uit voort. Zo veel mogelijk comfort voor zo min mogelijk geld!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy