Mooie plek bij Golfo Aranci

Wat te doen op Sardinië: bezienswaardigheden en tips!

Gepubliceerd: 26 apr 2018 | Foto: Mooie plek bij Golfo Aranci

Over mooie reisbestemmingen gesproken. Ik besloot dit voorjaar om samen met mijn ma een paar dagen er even tussenuit te gaan. Even uit de sleur, naar de zon, om een totaal andere omgeving te ontdekken. Na veel Whatsapp conversaties en veel vergelijken hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt en zijn we voor het Italiaanse eiland Sardinië gegaan. De foto’s en informatie spraken ons erg aan. Voor mij was dit overigens mijn eerste kennismaking met Italië, spannend en leuk dus. Ontdek in deze blog wat je allemaal kunt doen op Sardinië. Persoonlijke tips en reiservaringen.

De kust bij Golfo Aranci op Sardinië
De kust bij Golfo Aranci op Sardinië

Vliegtickets Sardinië

Met het vliegtuig ben je zo op het mooie Italiaanse Sardinië. Bekijk hier de mogelijkheden

Overnachten op Sardinië

De mooiste en betaalbaarste hotels en appartementen op het mooie Sardinië vind je hier

Rondreis Sardinië

Ontdek het hele eiland en maak een mooie rondreis op Sardinië. Bekijk hier de mogelijkheden

Over Sardinië

Voor wie Sardinië niet kent: het Italiaanse eiland Sardinië ligt aan de Middellandse Zee, heeft een oppervlakte van 24.090 km² en heeft rond de 1,6 miljoen inwoners. Het eiland ligt onder het Franse eiland Corsica en is een perfect eiland voor natuurliefhebbers, hikers, strandgangers en stedentrippers. Ik ben zelf erg van de steden, maar vind het ook heerlijk om te wandelen in mooie natuurgebieden. Sardinië is daarom een goed eiland om te bezoeken voor mij.

Olbia

Vanaf Schiphol vlogen wij op het noordelijk gelegen plaatsje Olbia. De vlucht duurde ongeveer 2 uur en was eigenlijk zo voorbij, voordat we het wisten zagen wij al de kust en natuur van Sardinië schitteren. Altijd mooi om een plek al vanuit de lucht te kunnen aanschouwen.

B & B Les Suites Magnolia

Wij hadden gekozen voor B & B Les Suites Magnolia, een nog maar 8 maanden oude B & B in het plaatsje Olbia. Volgens gasten die er al geslapen hebben een hele goede B & B met een prima locatie. Dat het een goede B & B is merkten wij al bij aankomst op het vliegveld van Olbia. De taxichauffeur stond namelijk al netjes met een bordje in zijn handen met mijn naam erop te wachten. Het was ongeveer 15 minuten rijden naar ons verblijf.

Bij aankomst werden wij zeer hartelijk ontvangen door de eigenaar en deze bood ons al meteen een ontbijtje aan. Daar hadden we helemaal geen rekening mee gehouden, een leuke verrassing dus. De ontbijtruimte is prachtig ingericht en op de bar stonden schalen met taarten die zijn vrouw had gebakken. Ik ben zelf niet echt een zoetekauw, maar ik moet toegeven dat deze echt verrukkelijk waren.

Tip: B & B Les Suites Magnolia. Betaalbaar, goede locatie en zeer gastvrij!

Net als de entree en de ontbijtzaal is onze kamer ook heel netjes en is alles aanwezig. Een topkeuze, deze B & B!! Ook enthousiast geworden over deze bed & breakfast in Olbia? Lees ook: Thuisvoelen bij B & B Les Suites Magnolia op Sardinië

Het centrum van Olbia

Ook de centrale locatie blijkt helemaal te kloppen. Als wij de B & B verlaten en de hoofdstraat helemaal volgen, komen we vanzelf in het oude centrum uit. Olbia is een gezellige stad, wat niet al te groot is, waardoor het overzichtelijk blijft en knus aanvoelt.

De hoofdstraat
De hoofdstraat

De hoofdstraat loopt tot aan de haven, waar je in de verte grote cruiseschepen ziet liggen. Blijkbaar komen er ook veel toeristen met de boot vanaf het vasteland van Italië naar Sardinië.

De bibliotheek van Olbia
De bibliotheek van Olbia
Mooie bomen in de buurt van de haven van Olbia
Mooie bomen in de buurt van de haven van Olbia

Perfecte (reis)periode

Wij merkten al snel dat wij in een zeer gunstige periode op Sardinië zijn. Het is niet druk en toch is het heerlijk weer, zo’n 25 graden, een prima temperatuur voor op Sardinië. Er lopen hier en daar wat toeristen, maar de terrasjes en restaurantjes zijn grotendeels gevuld met Italianen zelf. Heerlijk, daar hoopten we al op.

Leuke idyllische straatjes in Olbia
Leuke idyllische straatjes in Olbia

De eerste dag proberen we een beetje een beeld te krijgen van Olbia door het plaatsje te verkennen. Tijdens deze eerste verkenningsdag kwamen wij al een leuk klein treinstation tegen, waar we meteen even gingen kijken wat de treintijden waren. We hadden namelijk al thuis besloten om de trein te gaan pakken richting steden en gebieden in de omgeving. De treintijden kunnen overigens online afwijken van het huidige dienstregeling, vraag het daarom altijd voor de zekerheid op het station.

Let op: zorg dat je ruim op tijd op het station bent. Bij het missen van de trein kan het namelijk uren duren voordat de volgende weer gaat en dat zou zonde zijn. Vraag ook altijd bij het loket naar de meest recente dienstregeling.

Het treinstation van Olbia
Het treinstation van Olbia

Op het station kwamen wij in contact met 2 hele aardige Nederlands-Italiaanse mannen, die helaas de trein hadden gemist en daarom 3 uur moesten wachten. Waar we in Nederland boos en oververhit zouden worden, blijven deze mannen gewoon relaxt. Het is niet anders, aldus de mannen.

Italiaans eten

Al vanaf de eerste uren op het eiland, merk ik dat ik mij snel aanpas aan het weer en de relaxte mentaliteit. Heerlijk, even ontstressen. In de avond besloten wij om een leuk restaurantje te gaan zoeken, waar we de eerste dag hebben afgesloten. Ik ben voor een pizza gegaan.

Pizza completa
Pizza completa

Het eten op Sardinië is goed, alleen merk ik wel dat veel menukaarten erg beperkt zijn. Er staat ook veel seafood op, als niet visliefhebber blijft er dan weinig keuze over. In een land zoals Griekenland is het aanbod groter en kun je meer afwisselen. Maar als je goed zoekt tussen de restaurantjes, kun je wel elke avond heel lekker en betaalbaar eten.

Tips voor Olbia

Drink een lekkere Italiaanse koffie bij L’Arte Gelato (Piazza Regina Margherita, 1). Hier betaal je voor een caffé americano 1 euro en voor een cappuccino 1,20 euro. Dat is nog eens voordelig genieten! 🙂

Ons favoriete koffiebarretje in Olbia
L’Arte Gelato, ons favoriete koffiebarretje in Olbia

Wil je lekker en betaalbaar eten en wil je graag tussen de Italianen zelf dineren, ga dan naar Ristorante Il Veliero. Hier hebben wij voor 10 euro p.p. genoten van een grote pizza en Birra Ichnusa (Bier van Sardinië). Aanrader!!

Sassari

De volgende dag is het voor ons tijd om de trein te pakken richting het plaatsje Sassari. Veel mensen zullen alleen maar de kustplaatsjes bezoeken, maar wij vinden het ook leuk om andere plekken te ontdekken zoals Sassari. Juist omdat niet iedereen er heen gaat, is het leuk om verrast te worden.

Met de trein vanaf Olbia is het ongeveer 2 uurtjes rijden. In een zeer oude trein, zonder airco (ja, je leest het goed) rijden wij Olbia uit en gaan we met een snelle vaart richting het binnenland van Sardinië. In onze coupe zit een groep met studenten die met koffers en al instappen om ergens anders waarschijnlijk het vliegtuig of de boot te gaan pakken.

Treinstation van Olbia
Treinstation van Olbia

De treinreis is erg mooi en veel mooie landschappen komen voorbij. Ondertussen heb ik het raam opengezet voor frisse lucht en om mooie foto’s en video’s te kunnen maken. Groene landschappen vol met schapen en terracotta huisjes zoeven voorbij. Mooi om dit zo mee te maken. Naarmate we dichterbij Sassari komen, worden we steeds nieuwsgieriger naar deze stad. Wat heeft Sassari te bieden?!

Landschap vol schapen op Sardinië
Landschap vol schapen op Sardinië

Na 2 uur rijden met mooie landschappen is het tijd om Sassari binnen te rijden. We staan met onze rug naar het station en pakken de linkerstraat om te beginnen. Als snel zien wij mooie oude huizen en komen wij erachter dat Sassari een mooie oude stad is. Na veel idyllische Italiaanse straatjes passeren wij ook een paar keer mooie pleinen, waar de Italianen zelf heerlijk aan het relaxen zijn.

Mooi plein in Sassari
Mooi plein in Sassari
Het grootste plein van Sassari
Het grootste plein van Sassari

Sassari is een leuke stad om aan te doen, al is het maar voor een paar uurtjes. Je hebt er qua winkels en restaurants meer keuze dan in Olbia, alleen mis je bij Sassari de kust, die je bij Olbia en het iets verder gelegen Alghero wel hebt.

Leuk straatje in Sassari
Leuk straatje in Sassari

Nadat wij de hele middag hebben rondgelopen in Sassari, sluiten we af met een echte Italiaanse cappuccino. Vervolgens is het weer tijd om terug te gaan naar Olbia.

Golfo Aranci

De volgende ochtend beginnen we de dag weer met een heerlijk ontbijtje met zelfgemaakte croissants en taart. Met een volle buik gaan we weer richting het station, deze keer pakken we de trein richting Golfo Aranci. Ik had zelf al wat vooronderzoek gedaan thuis en had met stip bovenaan Golfo Aranci geplaatst. Ik was erg nieuwsgierig naar dit gebied, omdat de foto’s er online fantastisch uitzagen.

Treinstation van Golfo Aranci
Treinstation van Golfo Aranci

De treinrit was een stuk korter dan naar Sassari, we deden er namelijk maar 20 minuten over. Deze treinrit was weer totaal anders qua landschap, deze keer reden we langs de kust, wat prachtige vergezichten opleverden. Azuurblauw water passeerde ons en af en toe wat ruige rotsen, wat is het mooi hier. Dat belooft wat voor Golfo Aranci.

Tijdens de treinreis richting Golfo Aranci
Tijdens de treinreis richting Golfo Aranci

Ook bij Golfo Aranci kom je aan op een idyllisch stationnetje, waar maar een paar keer per dag een trein aankomt. We lopen meteen richting de kust, want daar komen we deze dag voor. Tijdens de wandeling richting de kust zien we eerst een grote ferry liggen in de haven. Daarna komen we langs wat huizen en na een paar minuten lopen zien we de kust. Niet zomaar een kust, Golfo Aranci is namelijk erg speciaal. Het ziet er allemaal erg clean en nieuw uit. Geen papiertje op de grond te vinden. Het gras ligt er mooi en strak bij.

De haven bij Golfo Aranci
De haven bij Golfo Aranci

Langs de kust liggen allemaal bootjes, op de grond liggen mooie houten vlonders en om de 10 meter is wel een bankje aanwezig waar je heerlijk van het mooie uitzicht kunt genieten. Wat is het hier mooi!!

De boulevard bij Golfo Aranci met bootjes en veel bankjes
De boulevard bij Golfo Aranci met bootjes en veel bankjes

We besluiten om nog iets verder te lopen richting het strand om daar neer te ploffen en te genieten van de zon, zee en natuur. Wat opvallend is aan deze plek zijn de vele felgekleurde bloemen die de kust sieren. Dit geeft een extra mooie belevenis aan deze omgeving. Over het langgerekte strand liggen maar zo’n 50 mensen, wat opvallend weinig is voor zo’n mooie dag. Misschien hebben we geluk, aangezien het echte toeristenseizoen nog niet in begonnen.

Felgekleurde bloemen langs de kust
Felgekleurde bloemen langs de kust

Na wat meters te hebben gelopen ploffen we neer en genieten we van de omgeving. Overal om ons heen staan bloeiende planten, wat prachtig zeg! Hier blijven we nog wel even zitten, zeggen we tegen elkaar. Ondertussen een paar uur en 100 foto’s verder besluiten we weer terug te lopen om op zoek te gaan naar een leuk terrasje om wat te gaan drinken. Na een heerlijke limoncello, besluiten we terug te gaan naar het station, waar we de trein weer pakken richting Olbia.

Mooie plek bij Golfo Aranci
Mooie plek bij Golfo Aranci

Natuurgebied bij Olbia

De laatste dag blijven we in Olbia en gaan we de rest van de omgeving verkennen. We besluiten om een andere richting op te lopen, waar we nog niet eerder zijn geweest en komen heel onverwachts bij een mooi natuurgebied uit. Dit gebied ligt vlakbij Isola Manna.

Natuurgebied in de buurt van Olbia op Sardinië
Natuurgebied in de buurt van Olbia op Sardinië

Tijdens onze wandeling worden we verrast door een schildpad die vanuit het natuurgebied een woonwijk in wil lopen. Dat is kicken, die hebben we al gespot, zeggen we tegen elkaar. Of de kans groot is dat je een schildpad spot op Sardinië weet ik niet, maar ze zijn er in ieder geval wel.

Schildpad gespot!
Schildpad gespot!

Naarmate we verder het natuurgebied passeren, ontdekken wij ook nog een hele groep flamingo’s. Weer een leuke verrassing! Het gebied zelf is afgesloten met een hek, zodat de dieren in alle rust kunnen leven. Maar je kunt prima om het gebied heen lopen en zo ook genieten van alle planten en beesten die er leven. Ben je ook in Olbia, ga dan ook eens net buiten de stad kijken, je zult net als ons verstelt staan van de mooie gebieden.

Flamingo's gespot!
Flamingo’s gespot!

Mocht ik weer richting Sardinië gaan (wat zeker wel ooit gaat gebeuren), dan zou ik graag ook het zuiden willen ontdekken. Volgens mij heeft Sardinië nog veel meer mooie plekken om te ontdekken. Het is een heerlijk eiland voor rustzoekers, mensen die van natuur houden en van mooie Italiaanse steden. Een betaalbaar eiland, met hele lieve mensen en de lekkerste koffie ter wereld. Wanneer ga jij richting het mooie Sardinië?

Leuk om te doen op Sardinië:

Ben je door deze blog ook enthousiast geworden over Sardinië? Dit is trouwens ook leuk om te doen op Sardinië:

  • Huur een auto en rij het eiland over op zoek naar de mooiste pareltjes van Sardinië;
  • Maak een boottocht en geniet van het azuurblauwe water en de indrukwekkende kust;
  • Bezoek Cagliari, de hoofdstad van Sardinië;
  • Ga naar Alghero en bezoek Grotta di Nettuno;
  • Maak een avontuurlijke hiking tocht over het eiland;
  • Ga snorkelen en ontdek de onderwaterwereld.

Sardinië bezoeken

Vliegtickets Sardinië

Met het vliegtuig ben je zo op het mooie Italiaanse Sardinië. Bekijk hier de mogelijkheden

Overnachten op Sardinië

De mooiste en betaalbaarste hotels en appartementen op het mooie Sardinië vind je hier

Rondreis Sardinië

Ontdek het hele eiland en maak een mooie rondreis op Sardinië. Bekijk hier de mogelijkheden

Leuke tours op Sardinië

Video over Sardinië:

Reisblogger Jesper

Met liefde geschreven door:

Hi, ik ben Jesper, woonachtig in Sydney(Australië). De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook erg groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, leuke steden ontdekken, ik doe het allemaal graag. Ik ben vaak op pad met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag op Liefdevoorreizen.nl met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy