Zoek
Sluit dit zoekvak.

Weekendje (aangenaam) Bergen op Zoom

Weekendje aangenaam Bergen op Zoom

Weekendje (aangenaam) Bergen op Zoom

Weekendje aangenaam Bergen op Zoom

Inhoudsopgave

Weekendje Bergen op Zoom. Ik was al behoorlijk fan van Brabant: dat bourgondische leventje, die mooie steden en die prachtige natuur spreken mij altijd erg aan. Na grote steden zoals Den Bosch, Breda en Tilburg, vond ik het een keer tijd worden om een iets kleinere stad in Brabant te gaan ontdekken. Aangezien mijn zus en ik op 160 kilometer van elkaar vandaan wonen en wij elkaar door onze drukke leventjes niet wekelijks uitgebreid spreken, vonden wij het tijd om een keer samen op pad te gaan. Een echt broer en zus uitje en dat in het mooie Bergen op Zoom, een stad waar wij beiden nog nooit waren geweest. Dat belooft wat! Op uitnodiging van VisitBrabant zijn wij richting het gezellige Bergen op Zoom gegaan.

Broer en zusje uitje, Bergen op Zoom
Broer en zus uitje, Bergen op Zoom

Over Bergen op Zoom

Bergen op Zoom ligt in het uiterste westen van Noord-Brabant en ligt dichtbij de provincie Zeeland. Bergen op Zoom heeft rond de 66.000 inwoners en is gelegen op en naast de Brabantse Wal. Mooie plekken om te bezoeken in de stad zijn o.a. de Grote Markt, Sint-Gertrudiskerk ook wel de Peperbus genoemd, het Markiezenhof, de Gevangenpoort, het oude stadhuis en Stadsschouwburg de Maagd.

De Grote Markt
De Grote Markt
Gevangenpoort
Gevangenpoort

Gezellig centrum

Bergen op Zoom heeft een gezellig stadscentrum, met veel sfeervolle straatjes, waarbij de Grote Markt het middelpunt is. Op de Grote Markt vind je diverse restaurants en café’s met terrasjes die met mooi weer helemaal vol zitten en er hangt een hele fijne sfeer. Als je op de Grote Markt staat zie je direct de Peperbus, de kerktoren van de Sint-Gertrudiskerk. Deze toren is tijdens carnaval, wanneer Bergen op Zoom Krabbegat heet, vormgegeven als poppetje met kleurrijke kleding aan.

Sfeervol stadscentrum
Sfeervol stadscentrum

Hotel de Bourgondiër

Ons hotel, Hotel De Bourgondiër, ligt ook aan de Grote markt. Vanuit onze mooie hotelkamer kijken wij precies op het mooie plein en zien wij vrolijke Bergenaren genieten van hun welverdiende biertje of wijntje. Wat heerlijk om met dit mooie weer hier te mogen verblijven. Het hotel heeft een sfeervolle inrichting en beneden is een gezellig restaurant waar je voortreffelijk kunt eten. De eigenaren en het personeel zijn zeer vriendelijk en helpen je overal bij, geen vraag is teveel.

Het restaurant van De Bourgondiër
Het restaurant van De Bourgondiër
Hotel de Bourgondiër
Hotel de Bourgondiër

Gastvrijheid

Gastvrijheid is voor ons wel een rode draad tijdens dit weekendje weg. Overal waar wij komen, in welke winkel, museum of restaurant dan ook, iedereen was vriendelijk en stond open voor een leuk praatje. Vanaf het eerste moment dat wij Bergen op Zoom binnenkomen voelen wij ons al thuis, echt een fijne plek om te zijn.

Culinaire (bourgondische) reis

Ons programma is trouwens door het team van Aangenaam Bergen op Zoom (citymarketing) samengesteld. Met leuke tips voor bezienswaardigheden en op culinair gebied op zak zijn wij op ontdekkingstocht gegaan door Bergen op Zoom. Op onze eerste dag hebben wij rondgelopen door de stad en zagen wij al snel dat Bergen op Zoom veel leuke (en unieke) winkeltjes en restaurantjes heeft. Van leuke koffietentjes, biologische zaakjes tot aan chiquere restaurants. Er is voor ieder wat wils.

Fietsatelier Guldemond & Mannuh Barbiers
Fietsatelier Guldemond & Mannuh Barbiers: een fietsenmaker en echte barbier onder één dak

In de avond hebben wij voortreffelijk gedineerd bij De Hemel. We begonnen de avond met een heerlijke aspergesoep, het is weer de tijd van het jaar, gevolgd door een Ierse tournedos. Bij de Hemel in Bergen op Zoom kun je heel goed eten. Naast een sfeervolle (grote) binnenruimte is er ook de mogelijkheid om buiten te dineren.

Restaurant De Hemel, Bergen op Zoom
Restaurant De Hemel
Ierse tournedos
Ierse tournedos

Genieten tot in de late uurtjes

Net als in andere steden in Brabant, gaat het avondleven lang door in Bergen op Zoom. Tot in de late uurtjes zitten de terrassen vol en hoor je alle Bergenaren gezellig kletsen en lachen met elkaar. Heerlijk om te zien, die levensgenieters. Ook qua cafeetjes heb je in Bergen op zoom genoeg keuze. Wij zijn 2 avonden op stap geweest en hebben o.a. Café ’t Slik bezocht, een echt Brabants café, waarbij verschillende thema-avonden worden georganiseerd. Als wij de eerste avond binnenstappen is de Rok & LOL party bezig, heerlijk de voetjes van de vloer en dansen op de grootste rock & roll hits uit de jaren 60 en 70.

Bergen op Zoom in de avond!
Bergen op Zoom in de avond!

Na een zeer uitgebreid ontbijt bij ons Hotel De Bourgondiër, is het tijd om meer van Bergen op Zoom te gaan ontdekken.

Een zeer uitgebreid ontbijt bij Hotel de Bourgondiër
Een zeer uitgebreid ontbijt bij Hotel de Bourgondiër

Het Markiezenhof

Vandaag staat een bezoek aan het Markiezenhof op het programma. Een laatgotisch stadspaleis en tevens ook het oudste stadspaleis van Nederland en de residentie van de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom. De voorkant van het Markiezenhof staat helaas in de steigers, maar eenmaal de poort door kunnen wij genieten van dit prachtige gebouw vanaf de buitenkant.

Aangezien het bevrijdingsdag is, is er in de stad veel extra te beleven. Zo ook bij het Markiezenhof. Hier lopen wij direct tegen tientallen oldtimers aan, die allemaal geparkeerd staan op de binnenplaats bij het Markiezenhof. Erg leuk om dit zo te zien en zeker met dat prachtige stadspaleis op de achtergrond.

Oldtimers voor het Markiezenhof
Oldtimers voor het Markiezenhof

Om 11 uur gaan wij naar binnen om de verschillende tentoonstellingen te bezichtigen. We maken in de Hofzaal en Stijlkamers kennis met de geschiedenis van de Heren en Markiezen van Bergen op Zoom. We lopen door prachtige kamers, die helemaal in stijl zijn en waarbij je je even terug in de tijd waant.

Prachtige kamer in het Markiezenhof
Prachtige kamer in het Markiezenhof

Verschillende tentoonstellingen

Het Markiezenhof bestaat uit verschillende tentoonstellingen. Naast de Hofzaal en Stijlkamers is er ook een grote expositie gewijd aan de geschiedenis van jaarmarkten en kermis. Een hele zaal vol met miniatuur attracties, waarbij je ook nog eens de draaimolens en carousels kunt aanzetten. Een hele leuke ervaring voor jong en oud. Wist je trouwens dat dit kermismuseum de enige is in de BeNeLux!

Kermismuseum in het Markiezenhof
Kermismuseum in het Markiezenhof

Verder is er nog een Blauwe zaal, waarbij bezoekers een beeld krijgen van de ontwikkeling van Bergen op Zoom, van handels- tot vestingstad. Daarnaast zijn er ook nog zalen met andere tentoonstellingen, waaronder eentje over de geschiedenis van foto en film. Er is dus genoeg te ontdekken in het Markiezenhof, neem daarom echt de tijd om dit te bezoeken.

Tijdens ons bezoek konden wij tot half 1 de prachtige tuin het stadspaleis bezoeken, aangezien er in de middag een Engelse trouwerij plaatsvond. Wat een prachtige locatie om te trouwen!

Prachtige tuin van het Markiezenhof
Prachtige tuin van het Markiezenhof (stadspaleis)

We sluiten de ochtend af en verwelkomen de middag met een lunch bij Café Helene, wat gevestigd is op de bovenverdieping van boekhandel Quist. Hier kun je op een unieke locatie genieten van de vegetarische en biologische keuken.

Fort de Roovere

Na de lunch is het tijd om richting Fort de Roovere te gaan. Met onze e-bikes die wij het hele weekend tot onze beschikking hebben, gaan wij de omgeving van Bergen op Zoom verkennen.

Vertrek vanaf de Grote Markt
Vertrek vanaf de Grote Markt

De eerste bezienswaardigheid is Fort de Roovere. Vanaf 1628 heeft deze waterlinie weerstand geboden aan meerdere Europese legers. Samen met de forten Pinssen, Moermont, Hendricus, Halsters Laag, de Liniewal en het Ravelijn, vormde Roovere de verdedigingslinie. Fort de Roovere ligt 4,6 km van Bergen op Zoom vandaan en is daarmee een leuke bezienswaardigheid om op de fiets te bezoeken.

Fort de Roovere
Fort de Roovere
Fort de Roovere
Fort de Roovere

Naast het fort is er ook een enorme uitkijktoren waarbij je een prachtig vergezicht hebt en uitkijkt over de omgeving en Fort de Roovere. Leuk om te bezoeken en om wat mooie foto’s te schieten. Je kunt Fort de Roovere op eigen houtje bezoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om een uitgebreide rondleiding van 1,5 uur te krijgen. Kijk voor meer informatie op de website van VVV Brabantse Wal.

Uitkijktoren
Uitkijktoren

Bevrijdingsfestival BoZ

Na het bezoek aan Fort de Roovere besluiten wij om richting een bevrijdingsfestival in Bergen op Zoom (BoZ) te fietsen. Leuk om dat ook een keer in Brabant mee te maken. Dit kleine festival vindt plaats bij Ravelijn op Den Zoom. Hier is het vestingverleden van de stad nog goed te zien. De ondergrondse gangen (de Kazematten) vormen de laatste overblijfselen van de vermaarde Bergse vesting.

Brug naar Ravelijn
Brug naar Ravelijn (festival)

Na een korte wandeling over een houten brug met toegangspoort belanden wij op het festivalterrein, waar een dweilorkest bekende jaren 70 hits ten gehore brengt. De sfeer zit er goed in en de Bergenaren genieten met z’n allen van een koud biertje in het warme zonnetje. Wij besluiten om ook even neer te ploffen op een bankje en te genieten van deze Brabantse gezelligheid. Dit is echt vrijheid, heerlijk zeg!

Bevrijdingsfestival Bergen op Zoom
Bevrijdingsfestival Bergen op Zoom

Na deze heerlijke fietstocht door die prachtige omgeving en een bezoek aan het bevrijdingsfestival besluiten wij om even een uurtje te rusten op de kamer en ons voor te bereiden op een gezellige avond in Bergen op Zoom. Aangezien wij al vele malen langs de keuken van Hotel de Bourgondiër zijn gelopen en het telkens heerlijk rook, hadden wij besloten om deze avond op het buitenterras van Hotel de Bourgondiër te gaan dineren. Een goede keuze, de huisgemaakte supersaté was namelijk heerlijk! De avond sloten wij af met een drankje bij Café de Schorre.

Omgeving van Bergen op Zoom

Na wederom een heerlijk uitgebreid ontbijt bij ons hotel is het tijd om weer op de e-bikes te stappen en verder de omgeving te verkennen. Deze zondag gaan we richting het plaatsje Wouw, in de gemeente Roosendaal. Een dorpje wat op ongeveer 10 kilometer van Bergen op Zoom af ligt. Heerlijk met de wind in onze haren en het zonnetje op ons gezicht fietsen wij richting dit kleine dorpje.

Prachtige omgeving tijdens onze fietstocht richting Wouw
Prachtige omgeving tijdens onze fietstocht richting Wouw

Wouw

Als we eenmaal Wouw in fietsen, valt ons op dat veel mensen met geraniums over straat lopen. Heeft iedereen toevallig hetzelfde idee? Al snel blijkt dat wij te maken hebben met de jaarlijkse Geraniummarkt, wat toevallig deze zondag is in Wouw. Leuk dat wij dat meemaken. Op een grasveld staan allerlei kraampjes met streekproducten, handgemaakte producten en natuurlijk geraniums. Iedereen is vrolijk en er hangt een fijne sfeer. Na een paar rondjes gelopen te hebben is het tijd om naar onze volgende bestemming te gaan.

De Geraniummarkt in Wouw
De Geraniummarkt in Wouw

Restaurant op het land

Wist je trouwens dat Brabant zich het hele jaar 2018 ‘Europese Regio van de Gastronomie‘ mag noemen. Wij boffen daarom extra dat wij dit jaar mogen ervaren wat Brabant te bieden heeft op het gebied van food. Brabant staat ook bekend om de 3 A’s: Asperges, Ansjovis en Aardbeien. Via VisitBrabant hebben wij de leuke tip gekregen om te gaan lunchen bij een pop-up restaurant. En niet zomaar een pop-up restaurant! Aan de rand van het prachtige West-Brabantse platteland, verscholen tussen Wouw en Heerle, kun je namelijk van 5 t/m 27 mei 2018 eten tussen de aspergevelden. Bijzonder hé?! Meer informatie over Restaurant op het land.

Pop-up restaurant, eten tussen de aspergevelden
Pop-up restaurant, eten tussen de aspergevelden

Na het bezoek aan de Geraniummarkt in Wouw fietsen wij naar dit bijzondere pop-up restaurant om het zelf te gaan ervaren. Om half 2 in de middag komen wij aan en mogen wij zelf een tafel uitkiezen. We zien buiten nog een mooi tafeltje vrij waarmee we een waanzinnig uitzicht hebben over de aspergevelden. Wat is dit gaaf zeg!

Menukaart, restaurant op het Land
Menukrant, restaurant op het Land
Eten met een uitzicht op de aspergevelden! Mooie ervaring!
Eten met een uitzicht op de aspergevelden! Mooie ervaring!

Al snel merken wij dat dit niet zomaar een lunch is. Onze tafel wordt volgezet met verschillende bakjes gevuld met lekkernijen die allemaal in het teken staan van de asperge. De ene culinaire verrassing na de andere, alles smaakt heerlijk en het is een feestje om te eten en vooral met dat bijzondere uitzicht. Als je toevallig ook rond 5 t/m 27 mei 2018 in de buurt bent van Bergen op Zoom, ga dan zeker dit ook zelf ervaren. Wij vonden het fantastisch!

Eten tussen de aspergevelden
Eten tussen de aspergevelden

Thuisvoelen

Na de bijzondere lunch op het land is het weer tijd om terug te fietsen naar het hotel en om terug te gaan naar huis. We merken allebei dat we een beetje verliefd zijn geworden op Bergen op Zoom. We willen dan eigenlijk ook nog niet naar huis. Konden we nog maar een nachtje blijven.

Tot snel, Bergen op Zoom
Tot snel, Bergen op Zoom

Bergen op Zoom heeft ons erg verrast en we raden het daarom iedereen aan om ook een keer te bezoeken. Een mooi stadscentrum, de gastvrijheid, de leuke bezienswaardigheden in de buurt, allemaal ingrediënten voor een onvergetelijk weekendje weg. En dat in eigen land! Staat Bergen op Zoom al op jouw bucketlist?

Sfeervideo over Bergen op Zoom

YouTube video

5 x doen in (de buurt van) Bergen op Zoom

De volgende activiteiten zijn ook leuk om te doen:

  • Maak een wandeling met een gids bij de Grebbe, een gerestaureerde watergang en stadsriool;
  • Beklim de peperbus (de toren van de kerk);
  • Breng een bezoek aan Theater De Maagd;
  • Pak een concert mee bij Poppodium Gebouw-T;
  • Doe de Gevangenpoort Escaperoom in Bergen op Zoom.
Plan je reis door Nederland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Nederland