Weekendje Den Bosch: 5 dingen die je niet mag overslaan

Gepubliceerd: 07 nov 2017 | Foto: Weekendje Den Bosch

Weekendje Den Bosch
Reisblog Liefde voor Reizen

Een weekendje Den Bosch, wie wil dat nou eigenlijk niet? Afgelopen weekend ging ik samen met Martin naar de hoofdstad van Noord-Brabant. Tijd om het mooie en altijd gezellige Den Bosch (‘s-Hertogenbosch) te gaan ontdekken. Ik ben er zelf toen ik jong was een paar keer geweest, vooral tijdens de Carnaval om de prachtige Carnavalsoptochten te bekijken. Deze keer bezocht ik de stad met een volwassen blik en ging ik herontdekken wat Den Bosch allemaal te bieden heeft.

Weekendje Den Bosch - Sint-Janskathedraal in de avond
Sint-Janskathedraal in de avond

Wat feitjes over Den Bosch

De stad Den Bosch telt ongeveer 151.000 inwoners en is daarmee qua inwonertal (na Eindhoven, Tilburg en Breda) de vierde stad in Noord-Brabant. Wist je trouwens dat het middeleeuwse stadscentrum van Den Bosch een van het oudste en meest complete van Nederland is. Tijdens de carnavalstijd wordt de naam van de stad omgedoopt tot Oeteldonk.

Weekendje Den Bosch - Zomaar een straatje in Den Bosch
Zomaar een straatje in Den Bosch

Mövenpick Hotel S-Hertogenbosch

Ons weekendje Den Bosch begon met het inchecken bij Mövenpick Hotel S-Hertogenbosch wat op bedrijvenpark De Pettelaar ligt. Dit hotel hebben wij een paar maanden geleden via HotelSpecials.nl geboekt. Een fijn hotel, met een goede service, mooie eetzaal, gezellige bar/café en een mooie hotelkamer. Alles wat wij nodig hadden was aanwezig. Tijdens het inchecken hebben wij meteen de kaartjes voor de bus geregeld die in de buurt van het Hotel vertrekt en naar ‘De Parade’ in het stadscentrum van Den Bosch rijdt. Deze P+R bus reed op vrijdagavond tot kwart voor 1 ’s nachts, dus tijd genoeg om een gezellige avond in de stad te hebben.

Hotel Mövenpick: onze hotelkamer
Hotel Mövenpick: onze hotelkamer
Hotel Mövenpick: de entree en bar
Hotel Mövenpick: de entree en bar

Voor ons bezoek aan Den Bosch hebben wij behalve ons hotel verder niks gepland. Wij lieten ons gewoon verrassen door de stad, ook een keer leuk! Na het inchecken en het ritje met de bus naar het centrum was het ondertussen alweer etenstijd. Tijd om op jacht te gaan naar een leuk en gezellig eettentje. In Den Bosch is er echt een overvloed aan leuke restaurants. Het was daarom best lastig kiezen.

Dineren in Den Bosch

Wij zijn voor het gezellige Vlaamsche eetcafé Groote Genoegen gegaan. Dit was echt een schot in de roos! Het eten was echt heerlijk, niks op aan te merken en ook de bediening was zeer vriendelijk. Dit eetcafé heeft het gezellige huiskamergevoel. Als je ook naar het Vlaamsche eetcafé gaat, probeer dan ook één of meer van de heerlijke Belgische biertjes. Wij zijn voor de Gijle Bock van Broeder Jacob gegaan. 😉 Het proberen waard, want het is een heel lekker biertje!

Vlaamsche eetcafé Groote Genoegen
Vlaamsche eetcafé Groote Genoegen (foto: grootegenoegen.nl)
Gerecht: Low & Slow pork
Gerecht: Low & Slow pork

TIP: Low & Slow pork: Dit gedeelte van de varkensschouder wordt langzaam gegaard en wordt geserveerd met huisgemaakte barbecuesaus en een seizoens-stamppot. Biersuggestie: Rodenbach

Na het dineren zijn wij op zoek gegaan naar een gezellig café, om de avond af te sluiten met nog een paar lekkere speciaal biertjes. Na wat rondjes te hebben gelopen belanden we in het gezellige Stadscafé De Basiliek. Een echt canavalscafé, waar wij kennis maakten met de echte Bossche sfeer, speciaal biertjes en vriendelijke Brabanders. Na wat biertjes, leuke muziek en veel gelachen te hebben was het tijd om terug te keren naar ons hotel. Op naar een fijne nachtrust en daarna een mooie zaterdag in Den Bosch!

In Stadscafé De Basiliek
In Stadscafé De Basiliek

Goed ontbijtje

Deze mooie zaterdag begonnen wij met een uitgebreid ontbijt in Hotel Mövenpick. Van heerlijke verse broodjes tot schalen vol met gebakken spek en scrambled eggs. Van het personeel kregen wij nog als voorafje een kleine cranberry smoothy, even aan de vitamientjes denken. Een prima ontbijt en prima start van de dag.

Stadswandeling Den Bosch

Nadat wij vrijdagavond gebruik hadden gemaakt van de bus, vonden wij het zaterdag tijd om lopend vanaf ons hotel naar de stad te gaan. Dit was ongeveer een klein half uur lopen, goed te doen dus. Ook meteen leuk om de omgeving buiten de stad te ontdekken. Wij zijn tijdens onze wandeling ook nog door het mooie Zuiderpark gelopen. In het park waren al veel mensen druk bezig met sporten.

Mooie stadsparken in Den Bosch
Mooie stadsparken in Den Bosch
Genoeg te doen in Den Bosch
Genoeg te doen in Den Bosch

Tijdens onze wandeling merkten wij dat Den Bosch qua straten breed is opgebouwd. In het stadscentrum zijn de straten en stoepen lekker breed en heb je genoeg ruimte om mensen te kunnen passeren. Naast de mooie straten lopen er ook diverse grachten en riviertjes door de stad zoals de Binnendieze, waar je van april t/m oktober rondvaarten op kunt maken om langs en onder de mooiste plekjes van deze historische stad te varen.

Maak in de zomer een rondvaart door Den Bosch
Maak van april t/m oktober een rondvaart door Den Bosch

Wanneer je van winkelen houdt is Den Bosch een fantastische stad, want het centrum is groot met diverse grote winkels, maar vooral ook veel kleine boetiekjes en leuke snuisterij winkeltjes! Den Bosch staat niet voor niets al jaren boven in de ranglijst van beste winkelsteden van Nederland. Ook worden we vaak verrast door de vele oude prachtige panden die Den Bosch rijk is.

Stadsbrouwerij Kollenburg
Stadsbrouwerij Kollenburg

Bossche bol van Jan de Groot

Vele lekkere bakkertjes, patisserieën en leuke koffietentjes passeren ons, helaas hebben wij net ontbijten, daarom moeten wij nog even geduld hebben. Wie in Den Bosch is, mag de Bossche Bol absoluut niet overslaan. Deze Bossche lekkernij is erg bekend en dat weet ook menig toerist. Bij de bekende banketbakkerij van Den Bosch Banketbakkerij Jan de Groot staat dan ook vandaag weer een hele lange rij. Tip: wil je niet in die lange rij staan, maar toch deze heerlijke Bossche Bol van Jan de Groot eten? Ga dan in de stad op zoek naar koffietentjes die ook deze Bossche bollen serveren, dat zijn er namelijk een heleboel, en zo hoef je niet lang te wachten en kun je toch genieten.

Genoeg leuke koffietentjes in Den Bosch
Genoeg leuke koffietentjes in Den Bosch
Bossche Bol
Bossche Bol

Tramkade en de Verkadefabriek

Naast het oude centrum van Den Bosch, is het ook een aanrader om het nieuwe Den Bosch te gaan ontdekken. Op internet hadden we gelezen dat De Tramkade en Verkadefabriek zeker een bezoek waard zijn. Deze creatieve omgeving ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf het centrum van Den Bosch en de wandeling er naartoe is alleen al mooi, omdat je lekker langs één van de grachten/riviertjes kunt lopen die door Den Bosch stromen.

Bootjes en prachtige oude panden langs het water
Grachten met bootjes en prachtige oude panden langs het water
Verkadefabriek in Den Bosch
Verkadefabriek in Den Bosch

Deze oude panden zijn omgetoverd tot ruimtes waarbij kunst, muziek, eten en drinken samenkomen. Perfecte plekken voor ZPP-ers (creatieve mensen) die liever niet thuis willen werken. De Tramkade en de Verkadefabriek zijn absoluut een must see als je in Den Bosch bent. Het laat het nieuwe Den Bosch zien en is net even wat anders dan het oude stadscentrum.

Verkadefabriek
Verkadefabriek
Tramkade in Den Bosch
Tramkade in Den Bosch
Verkadefabriek - Foto's van muzikanten aan de muur
Verkadefabriek – Foto’s van muzikanten aan de muur

Bezienswaardigheden

Wie in Den Bosch is, kan qua bezienswaardigheden vele kanten op. Zo kun je een bezoek brengen aan de Sint-Janskathedraal, deze is zowel van binnen als van buiten prachtig om te bewonderen. Voor museumliefhebbers is een bezoek aan het Noordbrabants Museum, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch en Het Oeteldonks Gemintemuzejum een aanrader. Bij het laatst genoemde museum kun je een rondleiding krijgen van een gast-vrouw/heer die je geheel op eigen wijze alles zal vertellen over de rijke historie en bijzonderheden van het carnaval.

Sint-Janskathedraal
Sint-Janskathedraal
Weekendje Den Bosch - Zaterdagmarkt
Zaterdagmarkt
Brouwerij Boegbeeld
Brouwerij Boegbeeld

Jheronimus Bosch

Voor wie geïnteresseerd is in kunst en de geschiedenis van Jheronimus Bosch (beter bekend als Jeroen Bosch) kan ook een bezoek brengen aan het Jheronimus Bosch Art Center op het Jeroen Boschplein nummer 2. Dit kunstcentrum is een unieke eerbetuiging aan de kunstenaar Jheronimus Bosch die omstreeks 1450 is geboren en in 1516 is gestorven in ’s-Hertogenbosch. Een multifunctioneel centrum, waarbij zijn werk, zijn leven maar ook moderne exposities, concerten en optredens samenkomen.

Het Jeroenboschhuis in Den Bosch
Het Jeroenboschhuis in Den Bosch

Onze top 5

Dit mag je volgens ons niet missen als je in Den Bosch bent:

  1. Een Bossche Bol van Banketbakkerij Jan de Groot.
  2. Een stadswandeling waarbij je de geschiedenis van Den Bosch ontdekt.
  3. Een bezoek aan de Tramkade en de Verkadefabriek.
  4. De carnavalssfeer, met bijvoorbeeld een speciaalbiertje in Stadscafé de Basiliek.
  5. Het Jheronimus Bosch Art Center .

Bekijk de sfeervideo over Den Bosch

Weekendje Den Bosch

Wij hebben een heerlijk weekendje Den Bosch gehad en gaan dan ook snel weer een keertje terug, misschien wel weer tijdens de Carnaval. Zie je snel, mooi Den Bosch! Ook zin een weekendje Den Bosch? Kijk dan eens op de website van HotelSpecials.nl

Reisblogger Jesper

Auteur:

De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs over Nederland ook leuk:

Doen in Rotterdam
Nederland

10 x doen in Rotterdam tijdens een weekendje weg

Zin in een weekendje weg in Nederland? Wat dacht van je een weekendje Rotterdam? Tijdens jouw bezoek aan deze leuke stad in Zuid-Holland hoef je je sowieso niet te vervelen. Deze stad heeft namelijk veel leuke plekken om te bezoeken. In deze blog delen wij 10 leuke dingen om te doen in Rotterdam tijdens een 10 x doen in Rotterdam tijdens een weekendje weg

7 tips voor een bezoek aan de Marker Wadden
Nederland

7 tips voor een bezoek aan de Marker Wadden

Sinds een paar jaar is het Markermeer een eilandengroep rijker. De Marker Wadden zorgen voor een rijkere biodiversiteit in het gebied en bieden nieuwe broedplaatsen aan diverse soorten vogels. Een interessante bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars dus. Wil je ook kennismaken met dit bijzondere natuurgebied? Met deze tips voor een bezoek aan de Marker Wadden 7 tips voor een bezoek aan de Marker Wadden

Natuuractiviteiten - geniet nog intenser van de Nederlandse natuur
Nederland

Activiteiten in de natuur: geniet nog intenser van de Nederlandse natuur

Nog nooit eerder konden we zo intens genieten van de natuur als nu. Met de komst van het vakantiehuisjes platform Natuurhuisje.nl in 2009 wisten oprichters Luuk en Tim van Oerle zich te onderscheiden in de vakantiehuizen markt. Met een speciaal platform puur gericht op huisjes in de natuur, werd het voor natuurliefhebbers een stuk makkelijker Activiteiten in de natuur: geniet nog intenser van de Nederlandse natuur

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy