Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Brandenburg: rust, natuur en leuke bezienswaardigheden in

Ontdek het mooie Brandenburg in Duitsland

Brandenburg: rust, natuur en leuke bezienswaardigheden in

Ontdek het mooie Brandenburg in Duitsland

Inhoudsopgave

Wij zijn al vaker in het mooie Duitsland geweest, mooie en bruisende steden zoals Berlijn, Keulen en Münster hebben wij dan ook met veel plezier bezocht. Vorig jaar bezochten wij ook het noorden van Duitsland en ontdekten wij hoe mooi de kust en natuur in Noord-Duitsland is. Ook de rust en de ruimte was iets wat ons erg opviel. Dit smaakt naar meer, dachten wij begin dit jaar. Afgelopen mei ontvingen wij een uitnodiging van het Duits Verkeersbureau, met de vraag of wij de omgeving van Brandenburg willen bezoeken en uitlichten. Aber natürlich! Geen twijfel over mogelijk. Duitsland here we come again.

Liepnitzsee
Liepnitzsee

Pension Bellevue Lanke

Op een kleine 6 uur rijden vanaf Deventer, ligt het Duitse Lanke, waar wij verbleven in Pension Bellevue. Een gezellig Pension waar wij zeer vriendelijk werden verwelkomt door de eigenaren. Lanke is een prima uitvalsbasis voor wie graag mooie wandelingen, fietstochten of kajaktochten wil maken. De prachtige Liepnitzsee en Wandlitzer See liggen namelijk op enkele kilometers lopen. Ook gezellige plaatsen zoals Wandlitz en Bernau zijn hier niet ver vandaan. In het plaatsje Lanke heb je zelf niet veel zitten, maar voor wie in de avond nog even de gezelligheid wil opzoeken kan prima een drankje doen bij Hotel & Restaurant Seeschloss.

Restaurant Pension Bellevue in Lanke
Restaurant Pension Bellevue in Lanke

Liepnitzsee

De Liepnitzsee is een schitterend meer middenin de bossen gelegen met kraakhelder water. In Oost-Duitsland zijn niet veel regels omtrent zwemplekken en dergelijke, dus je kunt eigenlijk overal gaan zwemmen, omdat de meren geen privé terrein zijn. We hebben wel een paar keer een plek gezien waar aangegeven staat dat je daar je hond kunt laten zwemmen, dus dat proberen ze wel te regelen op bepaalde plaatsen.

Mooi blauw water van de Liepnitzsee
Mooi blauw water van de Liepnitzsee

Rond de Liepnitzsee liggen diverse aanlegsteigertjes, waarvan een heel aantal privé terrein zijn, maar een heleboel andere zijn gewoon toegankelijk voor iedereen. Het zijn lekkere plekjes om te zonnen en tussendoor een frisse duik te nemen in het heldere water.

Pier bij de Liepnitzsee
Aanlegsteigertje bij de Liepnitzsee

Voor de wandelaars zijn er rond de Liepnitzsee mooie wandelroutes uitgezet, die makkelijk te volgen zijn en goed gekenmerkt zijn met kleuren en figuren. Vlakbij de Liepnitzsee zitten ook nog een hotel en een camping gevestigd.

Liepnitzsee
Liepnitzsee

Kajakken van Schorfheide OT Finowfurt naar Eberswalde

Op onze tweede dag in Brandenburg zijn wij gaan kajakken van Schorfheide naar Eberswalde over het Finowkanal. Onze kajak hebben wij opgehaald bij “Boots- und Kanuhverleih am Wasserwanderrastplatz Schleusse Schöpfurt” in Schorfheide OT Finowfurt.

Dit is een bootverhuurbedrijfje wat wordt gerund door jongelui, die nog naar de middelbare school gaan en na schooltijd bij het bedrijfje komen werken. Zij vervullen de functies van directeur, marketing director, finance manager tot verhuurmedewerkers. Ze verdienen hier een mooie zakcentje mee en doen enorm veel ervaring op hoe het is om in een onderneming te werken en te ervaren welke verantwoordelijkheden hierbij komen kijken.

Boots- und Kanuhverleih am Wasserwanderrastplatz Schleusse Schöpfurt
Boots- und Kanuhverleih am Wasserwanderrastplatz Schleusse SchöpfurtBoots- und Kanuhverleih am Wasserwanderrastplatz Schleusse Schöpfurt

Het project is gestart door de jeugdgroep van de plaatselijke kerk. Ze hebben naast het doel van de ervaring opdoen ook nog een ecologisch doel. Ze zijn namelijk druk doende met het bouwen van een solarboot, wat als vervanger moet gaan dienen van de gemotoriseerde jachten, die nu over de kanalen en meren varen. Ook doen ze mee met solarbootraces met hun solarboten, die ze speciaal voor deze races hebben gebouwd. Mooi om te zien hoe gedreven deze jongelui hun doelen nastreven!

De werkplaats
De werkplaats

De Kajaktocht

De kajaktocht over het Finowkanal is een mooie rustige route met veel groen langs de kant. Op deze route passeren we drie historische handbediende sluizen. Bij de eerste sluis liggen er net al twee jachten in de sluis, dus besluiten wij de kano op de kant te tillen en de sluis over het land te passeren, maar de sluiswachter belt de volgende sluiswachter vast op om te melden, dat hij op ons moet wachten als de twee jachten daar door de sluis willen.

Kajakken van Finowfurt naar Eberswalde
Kajakken van Finowfurt naar Eberswalde

Als wij aankomen bij de tweede sluis kunnen we er zo bij in en worden de deuren achter ons gesloten. Langzaam zakken we naar het volgende niveau en als de deuren weer opengaan peddelen wij verder over het Finowkanal. Leuk om mee te maken en het gaat allemaal heel relaxt.

Prachtige kajaktocht
Prachtige omgeving om te kajakken (aanrader!!!)

Als wij in Eberswalde zijn leggen we aan bij de aanlegsteiger, zoals afgesproken met Joschi van de bootverhuur en bellen hem, zodat hij ons even later op kan halen. We rijden samen met hem terug naar Schorfheide om daar verder de omgeving te verkennen en een lekker hapje te eten.

Kerk in Finowfurt
Kerk in Schorfheide

Familiengarten Eberswalde

In de middag staat nog een bezoekje gepland aan Familiengarten Eberswalde. Het is een mooi aangelegd park met een aantal kleinere attracties en een uitkijktoren, waar je als familie prima naartoe kunt om je een middagje te vermaken. Genoeg te beleven voor de kinderen en voor de volwassenen voldoende gelegenheid om te ontspannen. Het uitzicht vanaf de uitzichttoren is schitterend, want je kunt 360 graden rond de hele omgeving zien.

De uitzichttoren Familien Garten
De uitzichttoren Familien Garten
Uitzicht vanaf de toren
Uitzicht vanaf de toren

In de zomer zijn er ook regelmatig optredens in het park. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want volwassenen komen al binnen voor € 4,- en kinderen voor € 2,-.  Het park is goed te combineren met een bezoekje aan de nabijgelegen dierentuin “Zoologischer Garten Eberswalde”, wat wij dan ook hebben gedaan.

Zoologischer Garten Eberswalde

Deze dierentuin is aangelegd in de bossen bij Eberswalde en ligt daarom heel natuurlijk. Het park is goed onderhouden en de dierenverblijven zien er ook mooi en ruim uit. Het aanbod van dieren is heel behoorlijk. Het is geen dierentuin zoals je in Berlijn zult aantreffen, maar je ziet hier bijvoorbeeld leeuwen, tijgers, kamelen, pinguins, apen en roofvogels.

Uil in Zoologischer Garten Eberswalde

Toen wij er waren was er ook een jonge tijger aanwezig, die lekker met zijn moeder aan het spelen was. Heel erg schattig om te zien. Ook waren de apen erg nieuwsgierig en meneer de uil keek ons met grote ogen aan.

Baby tijger Zoologischer Garten Eberswalde
Moeder tijger speelt met jong

Cafehaus zur Teutoburg

Al met al hadden we er een mooie dag opzitten en hebben we afgesloten met een heerlijk etentje bij Cafehaus zur Teutoburg met mooi uitzicht op het Finowkanal in Schorfheide. Het eten was heerlijk, de bediening super vriendelijk en de gebakjes zijn een aanrader, als je geen ijs als toetje wilt. Ook als je voor een kop koffie overdag in Schorfheide ergens terecht wilt is dit wel een prachtige plek om even aan te leggen. Of je nou op de fiets, met de boot en met de auto in de buurt bent.

Hiken van Lanke naar Stolzenhagen (11 km)

Op dag drie staat een wandeltocht gepland van Lanke naar Stolzenhagen via Wandlitz. Het is een deel van de 66 Lakes route. Je zou zeggen dat het een route is met 66 meren, maar dat zijn er naar verluidt een stuk of 77, maar waarschijnlijk is gekozen voor de 66 lake route, vanwege de gelijkenis met route 66 uit Amerika.

Kaart van de omgeving van Brandenburg
Kaart van de omgeving van Brandenburg

Desalniettemin is het een schitterende route door de bossen en dorpjes langs heel veel meertjes. Wij hebben op onze route een stuk of 5 meren gezien en gepasseerd. We hebben mooie uitzichten gehad en op heel veel rustige paden gelopen in de bossen, waar we soms wel een uur lang niemand tegenkwamen, op een enkele eekhoorn na. Het viel ons op dat de routes erg goed staan aangegeven en dat er ook heel veel wandelpaden, maar ook fietspaden en routes zijn.

Eekhoorn gespot
Eekhoorn gespot
Prachtige natuur gespot tijdens onze wandeling richting Stolzenhagen
Prachtige natuur gespot tijdens onze wandeling richting Stolzenhagen
Prachtige natuur tijdens het wandelen
Prachtige natuur tijdens het wandelen

Halverwege onze route komen we in Wandlitz aan. Hier vallen de grote huizen ons op. Blijkbaar wonen hier redelijk veel vermogende Duitsers, die niet in Berlijn willen wonen, maar lekker in de rustige natuur en toch op rij-afstand van Berlijn. In Wandlitz hebben we een heerlijke maaltijd gegeten bij restaurant El Gaucho, die op het buitenterras een mooi groot scherm had staan waar we nog mooi even een WK voetbal wedstrijd konden meekijken tijdens het eten. Na het eten zijn we in Wandlitz naar het Barnim Panorama gegaan.

WK voetbal kijken
WK voetbal kijken

BARNIM Panorama

Het Barnim Panorama is een museum dat is ontstaan uit een agrarisch museum en een natuurpark, die in 2013 samen zijn omgevormd tot dit museum. In het museum is veel over de geschiedenis te lezen en zien. Daarnaast is er veel natuur te ervaren in en buiten het museum. Bij binnenkomst krijgen we een apparaatje mee, waarmee we bij ieder punt waar we meer informatie over willen een nummer kunnen invoeren en we horen via het apparaatje de uitleg in het Engels, of Duits, naargelang je hebt ingesteld.

BARNIM Panorama
BARNIM Panorama

Binnen in een grote schuur staat een hele collectie met oude landbouwvoertuigen en machines en boven heb je ook nog een uitzichtraam op de Wandlitzer See. Buiten kun je heel veel planten leren kennen en is een natuur-belevenis-pad gecreëerd voor jong en oud.

Barnim Panorama
Barnim Panorama

Eten in Bernau

In de avond staat een etentje gepland in Bernau. Een kleine stad in de regio Brandenburg, welke op zo’n 20 minuten van Berlijn ligt met de S-Bahn. Bernau is een mooie oude stad, met een historische stadsmuur, die nog bijna geheel rond het stadscentrum staat. In het centrum zijn de oude Oost-Duitse socialistische woningen nog te zien en daarnaast zie je de nieuwe woningen, die in eenzelfde stijl, maar met modernere kenmerken.

Historische stadsmuur
Historische stadsmuur
Bernau
Bernau

Wij hebben in restaurant Hofgeflüster gegeten, wat ook een pension is. Dit restaurant is een mix tussen oud en nieuw. Het is gevestigd aan de oude stadsmuur in een historisch pand, maar met een moderne inrichting, die qua stijl heel mooi aansluit op de historische kenmerken van dit pand. Naast dat dit een mooi restaurant is, is het eten er ook nog eens uitstekend!

Eten in Barnau
Eten bij restaurant Hofgeflüster

Jagdschloss Schorfheide

Op onze vierde en laatste dag in Brandenburg zijn wij langsgegaan bij Jagdschloss Schorfheide. De regio staat namelijk bekend om zijn jacht historie. Veel hooggeplaatste Duitsers hebben in deze regio gejaagd. Hierdoor zijn er ook diverse jachtsloten en landhuizen bewaren gebleven in deze regio. Veelal zijn dit nu musea geworden, waar veel is te zien en te lezen over de historie van het jagen in deze regio en de personen die dit deden.

Kerk in Groß Schönebeck
Kerk in Groß Schönebeck

In Jagdschloss Schorfheide is een expositie over “Max Schmeling” en over “Jagd und Macht” te zien en ook zijn er muzikale voorstellingen in weekenden. Het is een erg mooi museum qua pand en erg interessant qua collectie. Het museum bestaat uit meerdere gebouwen en rondom een mooie tuin, waar je lekker rustig rond kunt lopen of lekker even kunt zitten.

Ontdek het mooie Brandenburg in Duitsland
Jagdschloss Schorfheide
Jagdschloss Schorfheide van binnen
Jagdschloss Schorfheide van binnen

Kaiserbahnhof Joachimsthal

Na het jachtslot zijn wij doorgereden naar een ander plaatsje in Brandenburg, namelijk Joachimsthal. Hier staat een schitterend stationsgebouw, wat door Kaiser Wilhelm II werd gebruikt als hij op jacht ging. Hij had er zijn eigen “omkleedruimte” en het hele gebouw is dusdanig statig dat het weinig weg heeft van een station, maar het was voor de keizer waarschijnlijk de comfortabelste manier om te reizen, dus liet hij dit station bouwen. Het is een schitterend bewaard gebleven monument in Brandenburg, dat zeker de moeite van het bezoeken waard is. Het is goed te combineren met een bezoekje aan het Biorama Projekt en een bezoekje aan de nabijgelegen Werbellinsee.

Kaiserbahnhof Joachimsthal
Kaiserbahnhof Joachimsthal

Biorama Projekt

Een kilometertje van de Kaiser Bahnhof vandaan ligt het Biorama Projekt. Een private onderneming, die een oude watertoren en een bijliggende oude villa hebben opgekocht en volledig hebben opgeknapt. De toren is nu een woning geworden met bovenop een platform waarop je een 360 graden uitzicht hebt op de hele omgeving.

Biorama Projekt
Biorama Projekt

Naast de toren is nog een liftkoker gebouwd, zodat ook mensen met een beperking bovenop kunnen komen. De liftkoker is met rood glas aan de buitenkant gebouwd, waardoor je al een heel bijzonder uitzicht hebt vanuit de lift als je omhoog, of omlaag gaat. Het uitzicht bovenop is schitterend en op heldere dagen is de tv toren in Berlijn te zien, volgens Sarah, de eigenaresse.

Uitzicht vanaf de toren
Uitzicht vanaf de toren

In de villa naast de toren is een permanente kunsttentoonstelling, welke jaarlijks wordt gewisseld. de villa zelf is ook al bewonderenswaardig, omdat het oude karkas is blijven staan, maar ook gedeeltelijk is gesloopt om ruimtelijke ruimtes te creëren zodat de kunst mooier uitkomt. Het pand is in onze ogen heel mooi bewaard gebleven en heeft een prachtige nieuwe functie gekregen. Iets wat nog veel panden in Oost Duitsland kunnen gebruiken, omdat er na de val van het socialisme veel fabrieken leeg zijn komen te staan, die nu nog steeds niet gebruikt worden. Maar ook als ruïne hebben ze zo hun charme.

De villa met kunstprojecten
Kunstproject in de villa
Kunstproject in de villa

Brandenburg heeft ons verrast

Voordat wij naar Brandenburg gingen was ons niet geheel duidelijk wat wij van deze regio konden verwachten, omdat wij net zoals de meeste mensen, alleen nog maar naar Berlijn waren geweest in deze regio. Wij zijn gek op steden bezoeken, omdat er altijd van alles te doen is en er veel levendigheid is, maar we vinden het ook altijd erg prettig om wat van de natuur te zien. Even lekker ontspannen in de rust van het groen en met mooie uitzichten.

Brandenburg heeft ons verrast
Brandenburg heeft ons verrast

Wanneer je in Brandenburg bent, ben je heerlijk in die ontspannen omgeving. Mensen zijn vriendelijk en ontspannen. Het eten is heerlijk en doe je over het algemeen op heel mooie plekken, omdat die er voldoende voorhanden zijn. En mocht je toch ook willen genieten van de drukte en het aanbod van de grote stad, dan ben je ook zo in Berlijn vanuit de regio Brandenburg. Het openbaar vervoer is namelijk prima geregeld. Wanneer je bijvoorbeeld in Bernau verblijft zit je zo in de natuur, maar ben je ook binnen 20 minuten met de S-Bahn in Berlijn. En in de nachtelijke uren rijdt deze S-Bahn ook gewoon.

Brandenburg is voor ons een regio met enorm veel ruimte en een perfecte regio om tot rust te komen. Perfect voor wandelen, fietsen en kanovaren. Om daarna met een heerlijk biertje te genieten en uit te kijken over een van de vele meren in dit gebied.

Sfeervideo over Brandenburg

YouTube video

Wil je meer informatie over deze mooie omgeving?

Neem dan ook een kijkje op de website Brandenburg-tourism.com

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je nieuwe reis