Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rondreis Cuba: reisblog over het muzikale en kleurrijke Cuba

Prachtig plein in Trinidad - Cuba

Rondreis Cuba: reisblog over het muzikale en kleurrijke Cuba

Prachtig plein in Trinidad - Cuba

Inhoudsopgave

Cuba – In de zomer van 2011 gingen reporters Jesper en Martin op rondreis door Cuba, om een land te beleven, dat volgens westerse normen jaren achter is gebleven in de tijd. Het communisme van Cuba is terug te vinden in het hele land en begint al bij aankomst op het vliegveld van Varadero, waar we ons geld moeten wisselen tegen Cubaans geld. Cuba heeft de Cubaanse peso, maar voor toeristen is er apart geld, de Cubaanse convertible.Dit verschil tussen Cubanen en toeristen zie je ook overal in Cuba terug. Zo moesten wij bijvoorbeeld met onze huurauto toeristenbenzine tanken, waar de Cubanen zelf de goedkopere benzine tanken.

Maar om bij het begin te beginnen, we landden op Varadero airport en gingen na de geldwisselactie met een transfer naar Havana, waar we ons eerste hotel hadden voor 3 dagen.

Havana - Cuba

Havana – Cuba

Havana (Cubaanse auto’s, La Callejón de Hamel)

De rit naar Havana was al meteen een rit met schitterende uitzichten en op de weg was het gelijk al duidelijk dat Cuba nog steeds een rijdend automuseum is met de typisch oude Cubaanse auto’s, die van plamuur aan elkaar hangen en de oude Nederlandse bussen, die op Cuba nog een laatste leven hebben, maar nog wel steeds de naambordjes van Nederlandse plaatsnamen dragen.

In Havana hebben we allereerst de omgeving te voet verkend en binnen 10 minuten werden we al aangesproken door een Cubaan, die door had dat we toeristen waren. Hij zou ons de bezienswaardigheden laten zien in de buurt, waar we makkelijk en snel heen konden lopen. We hadden toen nog niet door, dat de Cubanen alles doen om geld te verdienen en dachten dus dat hij gewoon heel vriendelijk was. ☺ Hij was ook heel vriendelijk en we hebben heel mooie dingen gezien, zoals La Callejón de Hamel. De Salsastraat van Havana, die heel kleurrijk is versierd en waar bijna altijd wel dansoptredens zijn met live muziek (er worden trouwens ook lokale mojito’s geschonken).

Cubaanse man die ons naar het muzikale evenement bracht.

La Callejón de Hamel. De Salsastraat van Havana.

Playa del Este + Coco taxi

Na deze eerste ervaring in Havana hebben we een taxi genomen naar het dichtstbijzijnde strand van Havana, Playa del Este. Dit is een strand wat voornamelijk bezocht wordt door de lokale Cubaanse bevolking met mooie witte stranden en azuurblauw water. Het was druk op het strand en er heerste een super relaxte sfeer.

Muzikant in Havana - Cuba
Muzikant in Havana

De volgende dag zouden we de hele stad gaan verkennen. In Havana rijden veel Coco taxi’s, wat drie-wielige overdekte brommertjes zijn met plek voor twee passagiers. Wanneer je een korte rit, of wat langere rit voordelig wilt maken binnen Havana, zijn dit ideale voordelige taxi’s, maar ook wanneer je een dag rond wilt touren kun je goede afspraken maken met deze Coco taxi’s. Zo hebben wij zo’n beetje alle bezienswaardigheden van Havana gezien en hebben een diner genuttigd in een van de vele Paladares (privé restaurantjes) van Havana.

Tour met de Coco Taxi in Havana
Tour met de Coco Taxi in Havana

Wat ons vooral opviel in de paar dagen Havana, die we gedaan hadden, is dat er overal muziek is! Waar je ook komt, er staat altijd wel een bandje die Guantanamera speelt en zijn cd’s wil verkopen. Of het nou in een Paladares is tijdens het eten, of bij een standbeeld, waar de band achter verstopt stond, ze zijn er steeds weer. ☺

Tour met de Coco Taxi in Havana

Cocotaxi in Havana

Viñales Vallei Cuba.

De derde dag in Havana staan we vroeg op, om de huurauto op te halen en de echte rondreis te beginnen met als eerste reisdoel de Viñales Vallei. Onderweg zijn er diverse mensen op de snelweg, die ons proberen aan te houden om een lift te krijgen. We hebben echter bij het verhuurbedrijf te horen gekregen dat we geen lifters mee moeten nemen, dus doen we dat ook niet. Hoewel de mensen bijna voor de auto op de snelweg gaan staan.

Cuba Viñales-vallei
Ons balkon – Cuba Viñales-vallei

Uiteindelijk na diverse wegen met gaten en hobbels komen we aan bij Hotel Los Jazmines Horizontes bij de Viñales Vallei. Het hotel ziet er van buiten schitterend uit en staat werkelijk op een geweldige locatie met een uitzicht over de vallei, waar je eigenlijk alleen van kunt dromen. Van binnen is het allemaal wat ouder en niet super hygiënisch, maar dit is in de meeste hotels, waar we deze vakantie verblijven een beetje het geval. In dit hotel hebben we vooral last van 45 minuten miertjes. Het zijn erg kleine rode miertjes, die je nauwelijks met het blote oog kunt waarnemen, maar wanneer ze je bijten, heb je 45 minuten het gevoel dat je gebeten wordt. In principe geen probleem, zulke beestjes, alleen zaten ze in dit geval in het bed van reporter Jesper. ☺

Viñales Vallei Cuba.

Viñales Vallei Cuba.

Om de vallei niet alleen van boven te zien, maar ook vanuit de vallei hebben we de volgende dag een tour te paard geboekt met een begeleider. De begeleider was een echte Cubaan, die eigenlijk geen andere talen sprak, maar hij wist wel hoe met de paarden om te gaan. Al was het paard van Jesper wat onrustig, we gingen met z’n drieën te paard van de slipperige paden (het had ’s nachts geregend) naar beneden de vallei in. Het was een flinke beproeving, maar met schitterende uitzichten en het paardrijden op zichzelf was voor ons al een hele belevenis.

Tussenstop: poseren bij de hut!
Hut in de Vallei, waar een boer op ons aan het wachten was

In de vallei zijn we naar een sigarenboertje gereden, waar we gezien hebben hoe de bladen voor de sigaren gedroogd worden en hoe er een bepaalde smaak en geur aan wordt toegevoegd. Bij dit boertje konden we ook sigaren kopen natuurlijk, wat wij als niet-rokers niet gedaan hebben, maar we hebben wel een fooi gegeven. Ook werd een kokosnoot opengehakt met een enorm hakmes, werd er een scheut Cubaanse rum ingegoten, die wij vervolgens leeg mochten drinken. Vervolgens werd de kokosnoot doormidden gehakt en kregen de verse kokos, die ze uit de noot sneden. Na deze relaxte pauze gingen we verder te paard door de vallei en uiteindelijk weer omhoog richting het hotel.

Even een tussenstop. Cubaanse boer snijdt de kokosnoten open!

Cienfuegos + wegen in Cuba

De volgende dag vervolgden we onze reis richting Cienfuegos, maar met een door onszelf ingelaste tussenstop in Havana bij het verhuurbedrijf, waar we onze auto hadden opgehaald, want onze kilometerteller deed het niet. Aangezien we geen zin hadden in een forse naheffing hierdoor leek het ons verstandig dit meteen te melden en op te lossen. Uiteindelijk bleek het stekkertje los te zitten, dus het probleem was snel verholpen.

Enige probleem nu was, dat we van de route af waren, dus moesten we zelf de snelweg weer zien te vinden, waar we op zaten. Dit bleek nog niet zo eenvoudig, aangezien de bewegwijzering in Cuba zeer slecht is. Uiteindelijk hebben we iemand moeten vragen om ons de weg te wijzen, wat blijkbaar veel gebeurt, want er staan veel ‘wegwijzers’ langs de weg bij Havana.

Sfeerfoto
Sfeerfoto

Na een flinke rit belandden we dan uiteindelijk toch op de gewenste snelweg, maar toen moest dus de wegwijzer nog weer terug, dus die moesten we ergens afzetten met geld voor een taxi. Geen goedkope oplossing, maar het was voor ons de enige oplossing, want we moesten die dag nog een lange rit maken en wilden per se voor het donker over zijn. In Cuba loopt en rijdt er namelijk van alles op de snelweg en het gaat ook alle kanten op, dus je kunt rustig tegenliggers verwachten op jouw weghelft. Wanneer het in Cuba donker wordt gaan de koeien en andere dieren ook richting de snelweg en die gaan dan op de weg liggen vanwege de warmte, die het asfalt nog uitstraalt. Dit is dus echt een reden om vooral niet in het donker te willen rijden in Cuba.

Onderweg naar ons eindpunt in Varadero.

We rijden weer verder. Over de niet al te beste wegen van Cuba. 

Eenmaal aangekomen in Cienfuegos zoeken we een lekker terrasje in de buurt van het hotel om eens lekker bij te komen van een lange reis die dag. Cienfuegos blijkt een mooi, wat modernere kustplaats met culturele bezienswaardigheden, maar ook leuke winkels.

Trinidad

Onze volgende stop is Trinidad. Een heel authentiek plaatsje met allemaal gekleurde huisjes, leuke pleintjes en oude auto’s. Op weg hier naartoe kwamen we nog een hele kolonie overstekende krabjes tegen, die op hun achterpoten overstaken. Supergrappig gezicht!

In Trinidad was ook weer van alles te zien met muziek en we zijn hier ook naar een club geweest, die in een grot zat. Het lag net buiten het plaatsje en het bezoeken van een club in een grot was wel echt bijzonder te noemen.

Sfeervideo Cuba - Liefde Voor Reizen

Eenzaam paard in Trinidad

Straatje in Trinidad

Straatje in Trinidad

Sfeerfoto Trinidad, Cuba
Sfeerfoto Trinidad, Cuba
Prachtig plein in Trinidad - Cuba
Prachtig plein in Trinidad – Cuba

Camaguey

Na Trinidad vervolgden we onze reis naar Camaguey, de stad waar je kunt verdwalen, zonder het door te hebben. Volgens de routebeschrijving moeten we bij binnenrijden van Camaguey ook gewoon de weg vragen aan één van de jongens op de crossfietsjes, die met je meefietsen. Wanneer we Camaguey binnenrijden, rijden er ook daadwerkelijk jongens mee met ons en we vragen aan één van hen om ons de weg te wijzen naar ons hotel. Hij fietst voor ons uit en we snappen dat deze route ook bijna niet te beschrijven is. Wat een straatjes allemaal en het is heel veel eenrichting.

Wanneer we ’s avonds te voet door het stadscentrum lopen raken we dan ook daadwerkelijk verdwaald, terwijl we het gevoel hebben heel dicht in de buurt van ons hotel te zijn. Uiteindelijk vinden we de weg wel terug, maar zijn we een uur verder. Een bijzondere plaats, maar wel met een mooie historie en een aantal mooie bezienswaardigheden.

Kruising in Camaguey - Cuba

Kruispunt in Camaguey 

Carnaval in Santiago de Cuba

Na Camaguey rijden we door naar Santiago de Cuba. Onze routebeschrijving leidt ons naar een schitterend oud hotel, wat helaas niet voor ons geboekt was, dus moesten we zelf de weg vinden naar het hotel dat wel geboekt was. Het is ten tijde van ons bezoek aan Santiago de Cuba feest in de stad. Het is Carnaval!

Carnaval in Santiago de Cuba betekent dat er verschillende parades zijn, er is een kermis (heel oud) en er zijn een soort van braderie stalletjes op straat waar veel bier en eten wordt verkocht. Het eten bestaat voornamelijk uit varkens aan het spit, die in de stalletjes liggen en waar stukken vanaf gesneden worden. Het bier wordt verkocht uit grote tanks, waar mensen hun eigen meegebrachte beker/kom/fles onder kunnen houden om te tappen. Het maakt voor de prijs niet uit hoe groot je beker/kom/fles is, want de prijs is per tap. Op straat wordt gefeest, muziek gemaakt en gedanst. Het is een erg gezellig feest, maar er liggen ook mensen laveloos langs de kant, dus het is niet alleen maar feest. Daarnaast blijft Santiago de Cuba een stad waar je goed op moet letten, want het is wel een van criminelere steden van Cuba.

Carnaval Santiago de Cuba

Carnaval Santiago de Cuba

We hebben in Santiago de Cuba ook een tour door de stad gedaan met een persoonlijke gids en een taxi. Dit was erg handig, want je kunt makkelijk vragen stellen en wanneer je genoeg gezien hebt ga je verder. Een indrukwekkende stad, Santiago de Cuba.

Tot slot zijn we doorgereden naar Varadero, waar we de vakantie hebben afgesloten met een drietal dagen in een all-inclusive hotel aan het strand. Hier hebben we heerlijk uitgerust en genoten van de zon, zee, strand en het eten!

Conclusie: Cuba was een rijdend automuseum en een ervaring om nooit te vergeten!

Tip: Vanaf 2014 is er geen staatsmonopolie meer in Cuba op de import van auto’s, dus het rijdend automuseum, dat wij nog hebben mogen meemaken, zal in de komende jaren hoogstwaarschijnlijk verder afnemen. Mocht je hier dus nog van willen genieten, wacht dan niet te lang met een bezoek aan Cuba!

Ook zin in een rondreis door Cuba?

Enthousiast geworden over Cuba, ervaar het ook zelf. Bekijk de mogelijkheden!

Bekijk ook onze sfeervideo over Cuba:

YouTube video

Meer Cuba reistips:

Plan je reis door Cuba
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Cuba