Zoek
Sluit dit zoekvak.

Emigreren naar Chili: prachtig land met gemoedelijke cultuur

Emigreren naar Chili - prachtig land met gemoedelijke cultuur

Emigreren naar Chili: prachtig land met gemoedelijke cultuur

Emigreren naar Chili - prachtig land met gemoedelijke cultuur

Inhoudsopgave

Emigreren naar Chili is fantastisch, want het is een zeer divers land, met ongerepte natuur op de meest afgelegen plekken ter wereld, maar ook een stabiel land met kansen en mogelijkheden. Veel mensen emigreren naar Chili vanwege werk, anderen om juist te ontsnappen en ver van de bewoonde wereld te wonen in bijvoorbeeld Chileens Patagonië. In Chili kan het allemaal, en dat maakt wonen in Chili prettig en avontuurlijk. Het is in veel opzichten wonen aan de rand van onze aarde.

Ik ben in 2017 verhuisd naar Chili. Overweeg jij te emigreren naar Chili? Zeker doen! Emigreren naar Chili is niet makkelijk, maar ook geen enorme cultuurshock, met juist een mooie mix tussen de Latijns-Amerikaanse en een (Noord-)Europese cultuur.

In Chili ben je letterlijk en gevoelsmatig aan het randje van de wereld, en dat is eigenlijk best lekker.

Langwerpig, dun land

Tegelijkertijd is geen land zo divers als Chili. Chili is een enorm lang land, met een lengte die vergelijkbaar is met de afstand vanaf het noorden van Noorwegen tot aan de Saharawoestijn. Yep, enorm lang dus, met dus allerlei verschillende klimaten. In het noorden van Chili ligt de Atacama-woestijn, de droogste plek op aarde, met bij Valle de Elquí de beste plek op aarde is om het heelal te bekijken. In het zuiden ligt Patagonië, relatief dichtbij Antarctica. Ik vind Patagonië de mooiste plek op aarde. En alles wat ertussen ligt is ook Chili, met het Andes-gebergte, vulkanen, vlaktes vol met wijngaarden, enz. Oh, en Paaseiland, zeer afgelegen in de Grote Oceaan.

Van noord tot zuid zal Chili je verrassen. 

Stabiel en prettig wonen in Chili

Chili is economisch en politiek veruit het meest stabiele en rijkste land van Latijns-Amerika, zelfs na de recente protesten en oproer. De economie van Chili is vergelijkbaar met de economie van Portugal. Veel grote bedrijven hebben daarom hun Zuid-Amerikaanse vestiging in Santiago de Chile. Het is daardoor zeker mogelijk om een goede baan te vinden in Chili, met name in de metropoolregio van Santiago. 

Let wel dat de lonen in Chili lager liggen dan in Nederland, terwijl wonen in de hoofdstad Santiago de Chile relatief duur is. Dat betekent dat je per maand minder geld overhoudt om te besteden aan leuke, ontspannende dingen. Als starter kun je rekenen op een salaris van tussen de €700 en €1000 per maand, terwijl huurprijzen relatief hoog zijn. Je zal dus in veel gevallen je levensstandaard moeten bijstellen.

Tip: ga in Chili wonen, maar op afstand werken voor een Nederlands bedrijf of Nederlandse klanten. Zo profiteer je van het niveau van de Nederlandse lonen terwijl je in Chili woont. 

Duitse invloeden in Chili

Cultureel gezien zie ik in Chili een grote Duitse invloed. Chili heeft in het verleden veel immigranten aangetrokken uit Duitsland en Zwitserland, maar ook uit Kroatië, Italië en Spanje. Toch is de Noord-Europese invloed in Chili opvallend. Dit is een fijne mix van het beste van beide. Dit maakt het aarden in Chili voor een Nederlander een stuk aangenamer, omdat de cultuur in Chili best aansluit bij onze Nederlandse cultuur. Dat vond ik als Nederlander prettig.

Zo hebben grote supermarkten tientallen meters aan koelingen met worsten en bockworsten, en verkopen ze hier tal van Duitse producten en merken. De biercultuur in Chili is groter dan in andere Zuid-Amerikaanse landen, ondanks dat Chili ook zeer goede wijnen heeft. Chilenen kunnen goede kazen maken en zijn open en aardig. Ook meerdere woorden in het Chileens-Spaans hebben een oorsprong in Duitsland, zoals auto, benzina, kuchen en strudel.

De Duitse degelijkheid is ook goed merkbaar in Chili. Het is dus geen verrassing dat de eerste Ikea in Zuid-Amerika in 2022 is geopend in Santiago de Chile. Ook heeft Santiago het meest uitgebreide en beste metronetwerk van Zuid-Amerika. Bovendien is Chili relatief veilig.

Aardbevingen in Chili

Chili ligt nabij een breuk in de aardkorst en kent daardoor veel aardbevingen, zowel heftig als licht. Gelukkig is Chili ook een rijk en voortvarend land, met strenge bouwregels. Alle gebouwen zijn dus stevig genoeg om de meest zware aardbevingen te weerstaan. Daarom durft Santiago de Chile het hoogste gebouw van Zuid-Amerika te hebben, midden in het aardbevingsgebied: het Costanera Center. De meeste Chilenen kijken niet meer op van een aardbeving tot een magnitude van 7 op de schaal van Richter. Ze weten precies wat te doen.

De traditionele cocktail van Chili is bovendien vernoemd naar de aardbeving: Teremoto, gemaakt van pisco, witte wijn, Fernet en ananas ijs. Probeer meer als je in Chili bent: na twee Teremoto’s draait het in je hoofd.

Bureaucratie en visum aanvragen in Chili

De bureaucratie in Chili is wel typisch Zuid-Amerikaans: ondoorzichtig, lange rijen en niets kan digitaal worden geregeld. 

Dat betekent: naar de ene bank gaan om een cheque te ontvangen met je maandelijkse salaris, om vervolgens naar je eigen bank te gaan om de cheque te verzilveren. Bij beide banken zal je zo’n 30 minuten wachten. Ook water, gas, elektriciteit en de telefoonrekening moeten vaak nog persoonlijk worden betaald, bij de balie van het betreffende bedrijf.

Het aanvragen en verkrijgen van een visum is ook een omslachtig, tijdrovend proces. Dat betekent: allerlei vage eisen, lange rijen en onduidelijke processen. Ik raad je aan om hiervoor een emigratie-advocaat in de hand te nemen.

Wanneer je Chili inreist, krijg je met je Schengen-paspoort automatisch 3 maanden visumvrij toegang tot het land met een toeristenvisum. Dat is fijn en eenvoudig. Zijn deze drie maanden bijna voorbij? Dan is het mogelijk om het land kort verlaten en weer opnieuw Chili binnen te gaan om weer opnieuw de drie maanden visumvrij toegang tot Chili te krijgen.

Sinds 2019 kun je een verblijfsvisum alleen verkrijgen in het land van herkomst, bij het Chileense consulaat. Dit moet je dus regelen alvorens je verhuist naar Chili.

Let goed op: om contracten af te sluiten, zoals een telefooncontract of bankrekening, heb je een identiteitsnummer nodig, een zogenaamde cédula de identidad. Een cédula krijg je alleen bij een verblijfsvisum. Of in andere woorden, zonder een verblijfsvisum en cédula kun je niet de noodzakelijke dingen regelen om in Chili te kunnen wonen.

Is Chili veilig?

Ja, Chili is een relatief veilig land. Door de coronapandemie zijn veel mensen wereldwijd in financiële en sociale problemen geraakt en is de criminaliteit gestegen. Zo ook in Chili. Sinds 2019 zijn er bovendien protesten in Chili tegen de regering. De protesten werden door de coronapandemie afgezwakt, maar zijn daarna weer aangesterkt. Ook is er sociale onrust, met name in het zuiden van Chili, waar enkele meer rurale gebieden van Chili onveilig zijn, met name voor buitenlanders. Houd daarom het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten voor een actueel reisadvies voor Chili.

Zo ook in Santiago. Let altijd goed op, maar dat geldt voor elke stad in de wereld. Hou je ogen open, pronk niet met je dure smartphone, camera of geld en let goed op je spullen. Deze spullen kunnen uit je handen worden geritst door een dief. Dat zijn doorsnee veiligheidsadviezen. Sommige buurten kun je als buitenlander beter mijden, maar het gros van de buurten in Santiago zijn zeer veilig, inclusief het centrum van de stad. Als buitenlander en vrouw kun je gerust door het centrum wandelen, ook ’s avonds, en elke taxi op straat nemen en de metro gebruiken.

Deze vrijheid is zeer waardevol en daarmee onderscheidt Santiago de Chile zich van andere Zuid-Amerikaanse steden.

Wonen in Chili

Chilenen zijn aardig, gemoedelijk, open en gastvrij, met een warme mentaliteit. Ze zijn niet zo afstandelijk als Nederlanders. Je bent altijd welkom bij hen thuis en ze zullen je altijd eten en drinken aanbieden.  

De verschillen in sociale klassen zijn redelijk groot. Toch is de situatie van de lagere sociale klassen redelijk ok door sociale wetgeving, zoals een redelijk minimumloon en pensioen. Daardoor is de sociale ongelijkheid in Chili niet zo groot als in andere Latijns-Amerikaanse landen.

Verwacht geen kosmopolitische taferelen in Chili. Chili ligt letterlijk aan de rand van de wereld, waardoor veel dingen Chili nog niet hebben bereikt. Chili is niet erg multicultureel. Pas recent, sinds enkele jaren, komen nieuwe bevolkingsgroepen naar Chili die het land diverser maken. Dit zijn met name vluchtelingen uit Venezuela en Haïti.

Het is redelijk makkelijk om geschikte woonruimte te vinden in Chili. Besef je goed waar en hoe je wilt wonen. Met een laag budget kun je in een gemiddelde wijk gaan wonen. Heb je iets meer te besteden? Dan kun je een woonruimte zoeken in de meer duurdere wijken van de stad, dichtbij voorzieningen. In Santiago de Chile, waar veruit de meeste buitenlanders wonen, zijn de betere wijken Providencia, Las Condes en Vitacura. De huurprijzen in deze wijken zijn hoger dan in andere wijken, maar tegelijkertijd woon je vlakbij metrohaltes en vind je hier het uitgaansleven en de werkgelegenheid.  Wil je in Santiago wonen? Dan kun je vanuit het buitenland een woning vinden via de bemiddelaar ContactChile, een tussenpersoon voor met name expats.

Het klimaat in Santiago de Chile is vergelijkbaar met Nederland. Hoe zuidelijker je gaat, hoe kouder en extremer het klimaat. Hou er rekening mee dat Chileense woningen over het algemeen geen centrale verwarming hebben, zelfs nieuwe woningen niet. Ook zijn oudere woningen slecht geïsoleerd. Chilenen hebben vaak een elektrische verwarming en het is niet ongebruikelijk om ook binnen een dikke trui en zelfs een jas te dragen.

Wil je een woning huren? Waarschijnlijk krijg je de borg voor het appartement niet terug. Het komt gek genoeg vaak voor dat de verhuurder de borg inhoud voor zogenoemde gemaakte kosten. Hier kun je dus beter rekening mee houden.

Ga je emigreren? Dan raad ik je aan om een emigratiechecklist te gebruiken, om alles goed te organiseren en voor te bereiden alvorens je gaat verhuizen. Veel Nederlanders en Belgen zijn je namelijk al voorgegaan en delen graag hun tips met je.

Reizen in Chili

Wanneer je in Chili woont, wil je waarschijnlijk ook het land ontdekken. Chili is namelijk een prachtig land en er is veel te ontdekken. Ga dus zeker op pad!

  • Valparaïso en Viña zijn twee steden aan de kust, gelegen langs elkaar, met prachtige stranden. 
  • Atacama-woestijn is de droogste plek op aarde. Bezoek bijvoorbeeld Valle de Elquí, de beste plek op aarde om sterren en planeten te bekijken. Of de zoutvlakte nabij het dorpje San Pedro de Atacama. Tip: eenmaal in de vijf jaar staat de woestijn in bloei. Een adembenemend uitzicht. 
  • Wijngaarden, want Chili is beroemd om zijn wijnen. 
  • Chiloé is een uniek eiland met een intrigerende cultuur. 
  • Santiago de Chile en omgeving. Proef de levendigheid, bekijk de prachtige architectuur en ontdek de Chileense cultuur in de hoofdstad. Een enorme metropool, waar ongeveer de helft van de Chilenen wonen. 
  • Puerto Varas en Frutillar, hier zie je Duitse dorpjes op Chileense bodem, waar de Duitse diaspora woont. Vreemd, maar interessant om dit deel van Chili te ontdekken. 
  • Chileens Patagonië vind ik een van de mooiste plekken op aarde. De natuur is hier letterlijk adembenemend mooi, met hoge bergtoppen, gletsjers, zee-armen en afgelegen, ruige natuur. Bezoek hier Punta Arenas, Puerto Natales, Vuurland en het natuurpark Torres del Paine. Hier kun je dagen achtereen geheel off the grid gaan. 
  • Paaseiland, een uniek stukje op de aarde. Het is een deel van Chili, maar ligt ver weg in de grote oceaan.

En zo heeft Chili nog veel meer te bieden. Chili is een enorm land. Reizen gaat vaak met het vliegtuig, om de afstanden sneller te overbruggen. Er is ook een goed busnetwerk waarmee je gemakkelijk en betaalbaar door het land kunt reizen. Dan ben je iets langer onderweg.

Wil je Patagonië ontdekken? De wegen houden halverwege op. Vanaf daar kun je met veerdiensten verder of over de weg via Argentinië.

Verhuizen naar Chili een goed idee?

Overweeg jij te verhuizen naar Chili? Mijn tip aan iedereen die in het buitenland wil gaan wonen, is: verdiep je altijd in de cultuur van het land en bedenk goed of dit bij je past. Je neemt altijd je eigen, Nederlandse of Belgische identiteit mee, maar je moet je kunnen aanpassen aan de tradities en gewoonten in het nieuwe land.

Dit informatieve artikel over emigreren naar Chili is geschreven door Rutger Noorlander.

Plan je reis door Chili
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Chili