Kerst in Darwin Australië

Leven in Australië: kerst, oud & nieuw, bosbranden en videobellen

Gepubliceerd: 03 jan 2020 | Foto: Kerst in Darwin Australië

Deze maand zitten we alweer 6 maanden in Australië. Er is weer ontzettend veel gebeurd en helemaal in december, de maand vol met feestdagen. Het blijft heel bijzonder om in de warmte kerst en oud & nieuw te vieren. In deze blog deel ik onze ervaring over de feestdagen in Darwin, de impact van de vele bosbranden en mijn ervaring betreffende de emigratie.

Kerst

Terwijl ze in Nederland eerst nog aan het wachten waren op 5 december, hadden wij de kerstboom al ruim van te voren neergezet. Bij de Bunnings (dé zaak voor de klussers, maar ook voor kerstversiering) hadden wij een suppende kerstman met zonnebril gekocht, voor op onze veranda.

Suppende kerstman
Suppende kerstman

Ook hadden wij nog wat kleine dingen voor in huis bij K-mart gehaald. Australiërs zijn zelf niet heel uitbundig met kerstversiering, de meeste houden het heel beperkt op een paar na dan, die wel flink uitpakken.

Onze kerstdagen

De eerste kerstdag hebben wij overdag heerlijk relaxt wat gezwommen en hebben wij thuis gegeten op onze veranda. Op dit moment is het regenseizoen in Darwin, maar je kunt in de ochtend en avond prima buiten zitten. De luchtvochtigheid is wel wat hoger in deze periode, maar dit verschilt echt per dag. Na een regenbui is het vaak het lekkerst, dan koelt het flink af.

Casuarina Beach
Casuarina Beach

De tweede kerstdag zijn wij de stad in gegaan en hebben wij bij Six Tanks Brew Co. gegeten. Wij gingen voor een typisch Australische maaltijd: chicken parmigiana met patat en een biertje. Het was voor ons een zeer relaxte kerst: geen verplichtingen en geen stress. Lees meer over Kerst in Australië

Ons kerstdiner op tweede kerstdag
Ons kerstdiner op tweede kerstdag 😉

Oud & Nieuw

Ook oud & nieuw was heel anders dan in Nederland. Je hebt de dagen voor oud & nieuw helemaal geen besef dat de jaarwisseling eraan komt. Je hoort geen knallen, je kunt gewoon rustig de hond uitlaten en iedereen doet gewoon zijn dagelijkse dingen.

Gratis openbaar vervoer

Op oudejaarsdag hebben wij eerst gewerkt tot 15.00 uur en zijn wij daarna de avond begonnen met een koud biertje en een Mexicaanse maaltijd thuis. Een uur of 7 hebben wij vanaf het winkelcentrum wat op loopafstand van ons huis ligt, de bus gepakt. De hele avond en nacht was het openbaar vervoer gratis en reden er bussen af en aan naar de stad, dat vonden wij echt heel fijn.

Live optredens

Wij zijn richting Waterfront gegaan, waar in de avond eerst optredens waren van Daryl Braithwaite, verschillende DJ’s en een Pink tribute band. Het was mooi om te zien hoe iedereen zat mee te zingen met ‘The Horses’ Daryl Braithwaite’s grootste hit, een zeer populair nummer voor Australiërs.

Optreden van Daryl Braithwaite
Optreden van Daryl Braithwaite

Vuurwerk

Om 21.00 uur startte het familie / kindervuurwerk. Dit vonden wij zelf al erg mooi, we waren dan ook wel nieuwsgierig naar het vuurwerk van 12 uur. Rond 12 uur ging het echt los met een schitterende vuurwerkshow en muziek van een DJ.

Vuurwerk bij Waterfront in Darwin - Leven in Australië
Vuurwerk bij Waterfront in Darwin

15 minuten lang konden we hiervan genieten. Na het vuurwerk zijn we nog naar The Precinct geweest, waar we nog even los zijn gegaan op hits uit de jaren 80, 90, en zero’s. Darwin is een multiculturele stad, op de dansvloer sta je tussen heel veel verschillende nationaliteiten te dansen. Ook aboriginals houden wel van een feestje en een dansje, echt mooi om te zien.

Bosbranden

Iets wat minder leuk is aan Australië zijn de bosbranden. Al jaren wordt Australië geteisterd door hevige bosbranden. In welke staat je ook woont, er is altijd een kans dat je ermee te maken gaat krijgen. Dit jaar is het wel echt extreem en een grote ramp voor mens en natuur. Wij kijken dan ook met verdriet naar de beelden die telkens weer verschijnen op de Australische televisie.

Northern Territory

Wij krijgen vaak de vraag of wij er ook mee te maken hebben. Op dit moment is het vrij rustig in Northern Territory met bosbranden, maar dat komt puur omdat het regenseizoen hier nu is. Het is hier allemaal minder droog dan in andere delen van Australië.

Kust bij Darwin - Leven in Australië
Kust bij Darwin

Om je een idee te geven geven: de meeste branden zijn zo’n 4000 kilometer van ons vandaan. Onze gedachtes zijn op dit moment bij de slachtoffers: overledenen, mensen die hun huis kwijt zijn geraakt en de miljoenen dieren die getroffen zijn. Laten we hopen dat het snel goed gaat regenen in Australië.

Australiërs

Door de ellende die deze heftige bosbranden brengen, zie ik ook wel weer waarom ik zo van Australiërs hou. Als je ziet hoe mensen in getroffen gebieden elkaar helpen en hoe communities ervoor elkaar zijn, dan ben ik alleen maar trots dat ik in dit mooie land mag wonen.

Emigratie tot nu toe

De afgelopen maanden was erg bijzonder. De eerste weken was het voornamelijk settelen en alles hier regelen. De laatste maanden hebben wij echt onze draai gevonden en gaan we ook steeds meer mee in het Australische (tropische) tempo.

Familie en vrienden

Het gekke van emigreren is wel dat je soms 2 werelden hebt. Je hebt je nieuwe thuis in Australië en je hebt je familie en vrienden die in Nederland wonen. Wat ik echt mooi vind en dat kun je van te voren alleen maar hopen, is het feit dat mijn band met familie en vrienden sterk is en misschien nog wel sterker is geworden.

Hagedis in onze tuin - Leven in Australië
Hagedis in onze tuin – Leven in Australië

Videobellen

Regelmatig start ik even een videocall of ben ik uitgebreid aan het whatsappen met familie en vrienden. Het is super om dan hun verhalen te kunnen horen, en zij zijn weer erg benieuwd naar ons leventje hier. Maar tijdens een emigratie zul je ook merken dat niet iedereen zo’n grote stap accepteert, maar dat moet je gewoon loslaten, dat zegt meer wat over het gedrag van hunzelf.

Een emigratie is niet een van de makkelijkste dingen om te doen. Maar ik heb wel een ding geleerd in 2019: volg altijd je hart, hoe lastig de stap ook is. Go for it!!

Reisblogger Jesper

Met liefde geschreven door:

Hi, ik ben Jesper, woonachtig in Sydney(Australië). De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook erg groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, leuke steden ontdekken, ik doe het allemaal graag. Ik ben vaak op pad met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag op Liefdevoorreizen.nl met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy