Verhuizen naar Australië: waar moet je aan denken?
Droom jij ervan om op het prachtige eiland Australië te wonen en werken? Dat begrijpen wij wel! In 2019 verhuisden wij zelf naar Darwin, Australië, en inmiddels hebben we het land goed leren kennen. In deze blog geven we je informatie waar je aan moet denken tijdens jouw voorbereiding voor een emigratie naar Australië.
Vraag tijdig je visum aan
Wil je wonen en werken in Australië, dan heb je een visum voor permanent verblijf nodig. De meest populaire variant is het Skilled Independent visum, waarmee je mag wonen en werken in heel Australië. De aanvraag en goedkeuring van een visum wordt behandeld aan de hand van een puntentest en aanvullende voorwaarden. Zo moet je beschikken over skills in een beroep op de Medium & Long-term Strategic Skills List, is het belangrijk dat je de Engelse taal machtig bent en speelt zelfs je leeftijd mee.
In ons geval duurde de aanvraag van het visum bijna twee jaar. Zo zie je maar dat je tijdig moet beginnen met de voorbereidingen van je emigratie en dat het dus een tijdje kan duren voordat het zover is.
Huisdieren meenemen
Naast een visum voor jezelf en je gezin, heb je wellicht ook een huisdier dat je mee wilt nemen naar Australië. Er gelden ook hiervoor strenge eisen, waaronder inentingen, testen en quarantaine. We schreven in een vorige blog al over het stappenplan om onze hond Joey mee te verhuizen. Zo moest ze minimaal 6 maanden voor binnenkomst in Australië een rabiës enting hebben, moesten er een aantal bloedtesten gedaan worden om aan te tonen dat ze geen ziektes heeft en moest ze 10 dagen in quarantaine na aankomst. Er komt dus een hoop voorbereiding en papierwerk kijken bij het verhuizen van je huisdier.
Huisvesting vinden
Wanneer je je voor langere tijd in Australië wilt vestigen, is het wel zo fijn om een persoonlijk en fijn huis te hebben. Wellicht heb je tijdens een eerder bezoek aan het land al een regio of plaats ontdekt waar je graag wilt wonen. Je kunt op meerdere manieren huisvesting vinden, vanuit Nederland of wanneer je op locatie bent aangekomen. Het is raadzaam om vanuit Nederland het aanbod in de gaten te houden, sommige makelaars staan zelfs open voor video calls om het huis te laten zien terwijl jij je nog in Nederland bevindt. De andere optie is om na je aankomst in het land eerst tijdelijk in een vakantieverblijf of huurwoning te verblijven, zodat je op je gemak alle opties en mogelijkheden kunt bekijken.
Inboedel en spullen verhuizen
Een nieuw huis voelt nog sneller als “thuis” aan met jouw vertrouwde, persoonlijke spullen erin. Je kunt jouw inboedel op verschillende manieren verhuizen naar Australië, namelijk middels luchtvracht of zeevracht. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is luchtvracht erg snel en kun je binnen 2 à 3 weken jouw inboedel al in het nieuwe huis verwachten. Zeevracht is met minimaal 12 weken een stuk langzamer, maar daardoor wel veel voordeliger. Daarbij heb je nog een aanvullende optie: groupage. Je deelt de container met anderen en kunt zo de kosten delen voor extra voordeel.
Omdat er bij het inpakken van inboedel voor luchtvracht strenge eisen gelden, kun je dit niet zomaar zelf regelen. Je kunt hiervoor terecht bij een internationaal verhuisbedrijf dat de inboedel en spullen bij jou thuis komt inpakken en naar het vliegtuig vervoert.
Verzekeringen en toeslagen
Vertrek je permanent, of in ieder geval langer dan 8 maanden, naar het buitenland? Dan ben je verplicht om je zorgverzekering op te zeggen in Nederland. Bij een emigratie schrijf je jezelf uit bij je gemeente, waarbij de zorgverzekering ook automatisch wordt opgezegd. Het afsluiten van een zorgverzekering in Australië is ook verplicht en vind je hier onder de naam “Medicare”. Deze basisverzekering is kun je gratis aanvragen bij een van de Medicare kantoren in het land.
Maak je in Nederland gebruik van kinderbijslag, een WW-uitkering of ander soort toeslag? Dan kun je deze niet in alle gevallen meenemen naar de nieuwe bestemming. Meer informatie kun je hierover opvragen bij de Belastingdienst of het UWV.
Dit artikel is een samenwerking met Transpack.nl