Verhuizen naar Australië: waar moet je aan denken?

Gepubliceerd: 01 sep 2021 | Foto: Verhuizen naar Australië: waar moet je aan denken? | (ADV)

Verhuizen naar Australië: waar moet je aan denken?
Reisblog Liefde voor Reizen

Droom jij ervan om op het prachtige eiland Australië te wonen en werken? Dat begrijpen wij wel! In 2019 verhuisden wij zelf naar Darwin, Australië, en inmiddels hebben we het land goed leren kennen. In deze blog geven we je informatie waar je aan moet denken tijdens jouw voorbereiding voor een emigratie naar Australië.

Vraag tijdig je visum aan

Wil je wonen en werken in Australië, dan heb je een visum voor permanent verblijf nodig. De meest populaire variant is het Skilled Independent visum, waarmee je mag wonen en werken in heel Australië. De aanvraag en goedkeuring van een visum wordt behandeld aan de hand van een puntentest en aanvullende voorwaarden. Zo moet je beschikken over skills in een beroep op de Medium & Long-term Strategic Skills List, is het belangrijk dat je de Engelse taal machtig bent en speelt zelfs je leeftijd mee.

In ons geval duurde de aanvraag van het visum bijna twee jaar. Zo zie je maar dat je tijdig moet beginnen met de voorbereidingen van je emigratie en dat het dus een tijdje kan duren voordat het zover is.

Huisdier mee verhuizen naar Australië
Onze hond geniet van de omgeving

Huisdieren meenemen

Naast een visum voor jezelf en je gezin, heb je wellicht ook een huisdier dat je mee wilt nemen naar Australië. Er gelden ook hiervoor strenge eisen, waaronder inentingen, testen en quarantaine. We schreven in een vorige blog al over het stappenplan om onze hond Joey mee te verhuizen. Zo moest ze minimaal 6 maanden voor binnenkomst in Australië een rabiës enting hebben, moesten er een aantal bloedtesten gedaan worden om aan te tonen dat ze geen ziektes heeft en moest ze 10 dagen in quarantaine na aankomst. Er komt dus een hoop voorbereiding en papierwerk kijken bij het verhuizen van je huisdier.

Huisvesting vinden

Wanneer je je voor langere tijd in Australië wilt vestigen, is het wel zo fijn om een persoonlijk en fijn huis te hebben. Wellicht heb je tijdens een eerder bezoek aan het land al een regio of plaats ontdekt waar je graag wilt wonen. Je kunt op meerdere manieren huisvesting vinden, vanuit Nederland of wanneer je op locatie bent aangekomen. Het is raadzaam om vanuit Nederland het aanbod in de gaten te houden, sommige makelaars staan zelfs open voor video calls om het huis te laten zien terwijl jij je nog in Nederland bevindt. De andere optie is om na je aankomst in het land eerst tijdelijk in een vakantieverblijf of huurwoning te verblijven, zodat je op je gemak alle opties en mogelijkheden kunt bekijken.

Onze tuin in Darwin
Onze tuin in Darwin

Inboedel en spullen verhuizen

Een nieuw huis voelt nog sneller als “thuis” aan met jouw vertrouwde, persoonlijke spullen erin. Je kunt jouw inboedel op verschillende manieren verhuizen naar Australië, namelijk middels luchtvracht of zeevracht. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is luchtvracht erg snel en kun je binnen 2 à 3 weken jouw inboedel al in het nieuwe huis verwachten. Zeevracht is met minimaal 12 weken een stuk langzamer, maar daardoor wel veel voordeliger. Daarbij heb je nog een aanvullende optie: groupage. Je deelt de container met anderen en kunt zo de kosten delen voor extra voordeel.

Omdat er bij het inpakken van inboedel voor luchtvracht strenge eisen gelden, kun je dit niet zomaar zelf regelen. Je kunt hiervoor terecht bij een internationaal verhuisbedrijf dat de inboedel en spullen bij jou thuis komt inpakken en naar het vliegtuig vervoert.

Verzekeringen en toeslagen

Vertrek je permanent, of in ieder geval langer dan 8 maanden, naar het buitenland? Dan ben je verplicht om je zorgverzekering op te zeggen in Nederland. Bij een emigratie schrijf je jezelf uit bij je gemeente, waarbij de zorgverzekering ook automatisch wordt opgezegd. Het afsluiten van een zorgverzekering in Australië is ook verplicht en vind je hier onder de naam “Medicare”. Deze basisverzekering is kun je gratis aanvragen bij een van de Medicare kantoren in het land.

Maak je in Nederland gebruik van kinderbijslag, een WW-uitkering of ander soort toeslag? Dan kun je deze niet in alle gevallen meenemen naar de nieuwe bestemming. Meer informatie kun je hierover opvragen bij de Belastingdienst of het UWV.

Dit artikel is een samenwerking met Transpack.nl

Reisblogger Jesper

Auteur:

De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Emigreren naar Chili - prachtig land met gemoedelijke cultuur
Emigratie

Emigreren naar Chili: prachtig land met gemoedelijke cultuur

Emigreren naar Chili is fantastisch, want het is een zeer divers land, met ongerepte natuur op de meest afgelegen plekken ter wereld, maar ook een stabiel land met kansen en mogelijkheden. Veel mensen emigreren naar Chili vanwege werk, anderen om juist te ontsnappen en ver van de bewoonde wereld te wonen in bijvoorbeeld Chileens Patagonië. Emigreren naar Chili: prachtig land met gemoedelijke cultuur

Emigreren naar Australië - de voordelen en nadelen
Emigratie

Emigreren naar Australië: de voordelen én nadelen!

Emigreren is een grote stap in je leven en zeker als je naar de andere kant van de wereld wilt emigreren. Een emigratie naar Australië brengt veel met zich mee, een goede voorbereiding is daarom extra belangrijk. Ik woon nu bijna zelf 2 jaar in Australië en heb daardoor het land nog beter leren kennen. Emigreren naar Australië: de voordelen én nadelen!

Wonen in Australië: onze ervaringen na 1 jaar
Emigratie

Wonen in Australië: onze ervaringen na 1 jaar

Op 10 september 2020 wonen wij precies 1 jaar in Darwin. Vorig jaar rond dit tijdstip waren wij in Keith in Zuid-Australië. We waren toen net begonnen aan onze reis van Melbourne naar Darwin, na het ophalen van onze hond Joey. Een mooi moment om eens terug te blikken en mijn ervaringen tot nu toe Wonen in Australië: onze ervaringen na 1 jaar

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy