Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ciudad Perdida: op zoek naar de verloren stad in Colombia

Ciudad Perdida in Colombia

Ciudad Perdida: op zoek naar de verloren stad in Colombia

Ciudad Perdida in Colombia

Inhoudsopgave

Ga je binnenkort naar Colombia? Dan mag de tocht naar Ciudad Perdida, een verloren stad middenin de jungle, niet op het lijstje ontbreken. Deze bijzondere stad is ouder dan Machu Picchu en ligt diep verborgen in de Sierra Nevada de Santa Marta, in het noorden van Colombia. Op de weg daarnaartoe loop je door een fantastisch gebied vol bergen, watervallen, rivieren en inheemse dorpen. Ik liep deze bijzondere trail (de Lost City Trek) met enorm veel plezier en vertel je graag alles wat je moet weten over deze bestemming.

Wat is Ciudad Perdida?

Ciudad Perdida bestaat uit meer dan 150 terrassen, stenen paden en cirkelvormige pleinen. De stad werd rond het jaar 800 gesticht door de Tairona, het inheemse volk dat in het natuurgebied woonde. Volgens de verhalen was de stad destijds het politieke en economische centrum van de hele regio en woonden er 2000 tot 8000 mensen. Nadat de Spanjaarden in de 16e eeuw de stad binnenvielen en besmettelijke ziektes meegebracht, had dat een verwoestend effect op de Tairona. De plaatselijke bevolking had namelijk geen enkele immuniteit. Veel bewoners stierven of werden uiteindelijk uit de stad gedreven. De Spanjaarden verdwenen en juist omdat het zo diep in de jungle lag, bleef de stad eeuwenlang onontdekt door de buitenwereld. Pas in 1972 werd de stad per toeval herontdekt door een groep schatzoekers, die gouden beelden en keramische urnen vonden. Sindsdien is de stad beetje bij beetje gerestaureerd en wordt het steeds vaker bezocht door avonturiers. 

Hoe kom je er?

Na dit treurige, maar bijzondere verhaal had ik natuurlijk nog maar een vraag: “Hoe kan ik deze stad bezoeken?” Het antwoord liet zich natuurlijk raden. De enige manier om Ciudad Perdida te bereiken is te voet, want er zijn geen geasfalteerde wandelpaden of kabelbanen die je naar de stad kunnen brengen. Het is een wandeltocht van vier of vijf dagen, afhankelijk van jouw tempo en conditie. Daarin beklim je bergen, loop je langs enorme modderpoelen en steek je meerdere keren een rivier over. Nu vraag je je misschien af of een bezoek aan Ciudad Perdida al die moeite en energie waard is. En dat is het! Ik kan je verzekeren dat zowel de trail als de verloren stad zelf een ervaring is die je nooit meer gaat vergeten.

De tocht in het kort

De wandeltocht begint in het dorpje El Mamey, op ongeveer anderhalf uur rijden van Santa Marta. De nacht voor de tocht en de nacht na de tocht, verbleef ik in hetzelfde hotel. Bij bijna alle hotels in Santa Marta is het mogelijk om je bagage veilig achter te laten, zodat je niet met enorm veel gewicht op pad hoeft. Ook hebben de meeste hotels een laundry service, waar je ontzettend blij mee gaat zijn na afloop.

De meeste tours starten in Santa Marta en zijn inclusief vervoer naar El Mamay, gids, accommodatie, maaltijden en entreegeld. Het is misschien overbodig om te benoemen, maar ga niet op pad zonder een lokale gids. In het gebied verdwaal je snel en is de kans groot dat je de weg niet meer terugvindt. Daarbij heeft de gids veel kennis over de omgeving, weer- en watercondities en lokale culturen.

De totale afstand van de tocht is ongeveer 44 kilometer. De stad ligt op ongeveer 22 kilometer afstand en 1300 meter hoogte. Omdat het klimmen het zwaarst is, loop je in ongeveer 2,5 dag naar de stad toe en ben je in 1,5 dag weer terug. Alle maaltijden en slaapplaatsen worden gefaciliteerd door de lokale bevolking en zijn misschien niet al te luxe, maar alles wordt met enorm veel liefde en aandacht bereid en verzorgd.

En dan is daar Ciudad Perdida

Zoals ik al eerder benoemde, de wandeltocht naar Ciudad Perdida is zo’n avontuur, dat je op sommige momenten vergeet dat het hoogtepunt het bezoek aan de stad zelf is. Na twee of drie dagen wandelen, steek je voor de laatste keer de rivier over en bereik je de trap van 1200 stenen treden die je naar de ingang van de stad leidt. 

En die laatste trap is nog een pittig stukje omhoog, het is het zeker waard. Zodra je boven bent, word je beloond met een fantastisch uitzicht over de stad en de omliggende jungle. Tijdens mijn bezoek was het een beetje bewolkt en trok langzaam de bewolking weg, waardoor het net leek alsof de stad van achter de wolken tevoorschijn kwam.

Je krijgt ongeveer drie uur de tijd om de stad te verkennen en ook dat doe je onder begeleiding van je gids. De gids vertelt over de geschiedenis, de architectuur en de betekenis van de stad voor de inheemse gemeenschappen. De details van de verhalen kunnen per gids verschillen omdat deze geschiedenis van generatie op generatie wordt doorgegeven. Na het bezoek aan de stad keer je terug naar een van de slaapplaatsen en start je de volgende dag aan de terugreis. Ook dan kan je onderweg nog steeds genieten van de prachtige omgeving, een duik nemen in een van de vele watervallen en vers fruit geserveerd op bananenbladeren.

Nog wat handige tips vooraf

Het belangrijkste is dat je een redelijk goede conditie hebt en dat je blessurevrij bent. Investeer ook in wandelschoenen met goede grip, zodat je de meest modderige paden zonder problemen doorkomt. Verder is het in het regenwoud altijd vochtig, dus neem sneldrogende kleding en een reishanddoek mee. Ook wordt het redelijk snel donker, dus een goede, waterdichte, hoofdlamp is onmisbaar. Als laatste is een waterdichte moneybelt er fijn omdat je soms tot aan je navel in de rivier staat en je sommige spullen nu eenmaal droog en heel aan de overkant wil krijgen.

Ontdek ook zelf hoe mooi Colombia is. De experts van Van Verre helpen je graag jouw droomreis door Costa Rica te realiseren. Bekijk de mogelijkheden

Deze leuke gastblog over Ciudad Perdida in Colombia is geschreven door gastblogger Lesley.

Over Lesley: Gewapend met mijn camera en paspoort ben ik altijd op zoek naar mooie plaatsen, nieuwe
ervaringen en bijzondere verhalen. Dankzij mijn voorliefde voor de Spaanse taal en cultuur ben ik vaak in Spanje te vinden en bezoek ik het liefste de landen in Midden- en Zuid-Amerika. Veel van mijn Spaanse ervaringen en verhalen heb ik verzameld en beschreven in mijn boek Cityscapes Spanje. Deze is nu te bestellen op mijn website of bij de lokale boekhandel. 

Plan je reis door Colombia
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Colombia