Zoek
Sluit dit zoekvak.

Colombia: tips voor Salento + Valle de Cocora hike!

Colombia: tips voor Salento + Valle de Cocora hike

Colombia: tips voor Salento + Valle de Cocora hike!

Colombia: tips voor Salento + Valle de Cocora hike

Inhoudsopgave

In de koffie regio tussen Medellin en Bogota ligt het schilderachtige dorpje Salento. Dit authentieke dorpje is een absolute aanrader om te bezoeken tijdens jouw rondreis door Colombia. Het dorpje telt nauwelijks 5000 inwoners en is omringd door een prachtig heuvellandschap. In Salento kan je genieten van de rust en ruimte, koffieplantages bezoeken en de beroemde Valle de Cocora bewandelen. Alles wat jij wilt weten over de Salento lees je in dit artikel! 

Geen zin om te lezen? Check de video: 

YouTube video

Bezoek een koffieplantage

Koffie drinken we elke dag, maar waar komt het eigenlijk vandaan? De regio rondom Salento is bekend om de vele koffieplantages. In en om Salento vind je meerdere finca’s waar koffie gemaakt wordt. Een uitstapje naar een koffiefarm is een leuke en leerzame activiteit om in een middagje te doen. Een bekende koffie farm in Salento is El Ocaso, net buiten Salento.

Hier kan je met een tour getuige zijn van het gehele proces van de koffieproductie. Ook heb je de mogelijkheid om zelf koffiebonen te plukken. En natuurlijk hebben ze er goede koffie die je kan proeven 😉

Speel een potje Tejo!

Wanneer je door de straten van Salento dwaalt is de kans groot dat je ergens in een café op een paar Colombianen stuit die een potje ‘Tejo’ aan het spelen zijn. Deze opmerkelijke nationale sport is een combinatie van bier en explosieven. Klinkt gezellig? Dat is het zeker!

Onder het genot van een biertje kan je voor 2000 pesos een potje spelen. Het doel van het spel is om met een metalen schijf de mini explosieven 6 meter verderop te raken. Omdat het redelijk kleine explosieven zijn is het nog best moeilijk om ze te raken. Het knallende effect wanneer je er wel een raakt zorg natuurlijk voor een extra overwinning gevoel! 

Omdat het een nationale traditie in Colombia is, zal je erg veel Colombianen spotten die dit spel aan het spelen zijn. Op de zijlijn toekijken is dus ook een garantie voor plezier!

Hike door de Valle de Cocora

De nummer 1 reden waarom veel toeristen naar Salento trekken is de beroemde Valle de Cocora hike. In de vallei vind je namelijk de hoogste palmbomen ter wereld, sommige kunnen wel 60 meter hoog worden! Deze tocht mag je dus niet missen als je in Salento bent.

Hoe kom je bij de vallei?

Elke dag vertrekken er jeeps vanaf het dorpspleintje. De jeeps vertrekken pas wanneer ze vol zijn, dus hoe vroeger je er bent hoe groter de kans is dat je snel vertrekt! Vanaf Salento is het nog 20 minuten rijden tot het begin punt van de hike. Eenmaal aangekomen kan je kiezen voor de korte en lange route. 

Korte Route

Wanneer je bij het blauwe hek rechtdoor gaat, sta je binnen 30 minuten in de Valle de Cocora omringd door alle palmbomen. Wanneer je niet van een stevige wandeling houdt, is de korte route natuurlijk een logisch besluit.

Het voordeel van de korte route is dat je direct omringd bent door de torenhoge palmbomen. Ook wordt het in de middag vaak bewolkt en regenachtig in de Vallei. Wanneer je ’s ochtends direct naar de vallei gaat, is de kans groter dat je een heldere lucht hebt bij alle palmbomen.

Ga je voor de lange of korte route?
Ga je voor de lange of korte route?

Lange route

Zoals in de video te zien is heb ik de lange route gedaan, iets waar ik absoluut geen spijt van heb gehad! De lange route neem je door bij het blauwe hek rechtsaf te gaan. Vervolgens leg je een hike af van ongeveer 4 uur. De wandeltocht neemt je door een mooi mangrovebos waar veel verschillende vogels en planten te zien zijn. Ook kom je langs veel beekjes en bruggetjes waar je overheen moet.

Na ongeveer 4 uur wandelen kom je helemaal boven aan de vallei uit en kijk je over de Vallei heen. Vanaf de bovenkant heb je een prachtig beeld over alle palmbomen, hier kan je ook de beste foto maken voor Instagram! Vanaf hier kan je rustig je weg naar beneden vervolgen, de totale duur van de lange tocht is ongeveer 5 a 6 uur, afhankelijk van hoelang je in de vallei blijft voor de foto’s!

Niet vergeten:

  • Neem goede wandelschoenen mee voor tijdens de tocht
  • Het weer is erg wisselvallig, ’s ochtends zon is geen garantie op een droge dag. Neem dus altijd een regenjas mee! 
  • Onderweg zijn er weinig tot geen plekjes om eten en drinken te krijgen, wat van te voren mee nemen is dus aan te raden!  

Meer informatie

Deze leuke gastblog over Colombia is geschreven door Sem. Voor meer informatie over Valle de Cocora in Colombia, neem een kijkje op zijn website Semopreis.nl

Ook Colombia ontdekken? Bekijk hier de mogelijkheden!

Bekijk meer tips over Colombia

Plan je reis door Colombia
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Colombia