Zoek
Sluit dit zoekvak.

Cook Eilanden: een paradijsje op aarde

Cook Eilanden

Cook Eilanden: een paradijsje op aarde

Cook Eilanden

Inhoudsopgave

De wereld staat bol van de mooie en bekende bestemmingen. In ‘Bestemming onbekend’ neem ik je juist mee naar de plekken die wat minder bekend zijn maar zeker bovenaan een lijstje thuishoren. Vandaag neem ik je mee naar de Cook Eilanden. Het breken van de golven op een hagelwit strand, een briesje door de palmbomen waaronder je je handdoekje over een ligbed hebt gedrapeerd. Met een heerlijk zonnetje en een prima temperatuur is het op de Cook Eilanden prima vertoeven.

Cook Eilanden: 15 eilandjes in de Grote Oceaan

De Cook Eilanden bestaan uit 15 eilandjes midden in de Grote Oceaan. De eilandjes, met een totaal aantal inwoners van 20.000, liggen verspreid over een oppervlakte van ruim 2 miljoen vierkante kilometer. Ter vergelijking, dat is 20.000 inwoners over een gebied dat vier keer zo groot is als Spanje. Het daadwerkelijke stukje land dat overblijft is ongeveer zo groot als de stad Amsterdam, slechts een stipje in zo’n groot gebied. Een groot deel van de Cook Eiland-bewoners, bijna 14.500, woont op het hoofdeiland Rarotonga.

Avontuur

De Cook Eilanden kennen tal van toeristische trekpleisters. Maar omdat de eilanden nog redelijk afgelegen liggen, is er geen sprake van massatoerisme. Je kunt dus op je gemak het eiland verkennen en in contact komen met de lokale bevolking. De hoofdweg op het eiland Rarotonga loopt langs de kust. De bus rijdt je in een uurtje helemaal rond, maar onderweg word je gegrepen door prachtige natuur en bezienswaardigheden, die je dwingen een tussenstop te maken. Zelf het eiland rondgaan kan ook, daarvoor huur je een auto, scooter of zelfs een fiets.

Het mooie aan Rarotonga is de ongerepte natuur die het midden van het eiland kenmerkt. De 600 meter hoge bergtoppen vormen de grote hindernis om het eiland te doorkruisen. De uitgesleten rivieren en bossen vormen een prachtige ontdekkingstocht en het ideale decor voor een mooie wandeltocht. Er gaat overigens ook een jeepsafari de berg op, deze is zeker de moeite waard omdat je langs plekken komt die je lopend niet zal bereiken.

Eilandjes

Omdat de eilanden over een groot oppervlak verspreid liggen, kan het een prijzige aangelegenheid worden om alles te bezoeken. De reizigers die naast Rarotonga meer eilanden willen ontdekken, kiezen vaak voor Atiu en Aitutaki. Atiu ligt het dichtst bij Rarotonga maar is alsnog 45 minuten vliegen. Dit eiland is een schril contrast met Rarotonga, dat bekend staat om witte stranden. Atiu is voornamelijk een regenwoud waar resten van een oorlogsverleden terug te vinden is. De kleine strandjes die er zijn, vormen zo goed als zeker een privéstrand.

Aitutaki is wel weer een eiland zoals je deze op ansichtkaarten tegenkomt. Een uitgestrekt rif dat wordt begeleid door parelwitte stranden. Toeristen zijn hier een zeldzame aangelegenheid en dat geeft je het idee dat je een ware VIP bent. Over VIP’s heeft dit eiland overigens niets te klagen. Filmmaatschappijen hebben dit eiland ook massaal ontdekt. Acteur Barry Atsma verblijft op dit moment met de BBC op de Cook Eilanden om hier een deel van de nieuwe serie Tatau op te nemen. Wie dat ontwijkt, heeft aan Aitutaki een schitterend eiland waar we hier in Nederland graag van dromen. Het water langs dit eiland is zo helder dat je haast verplicht bent om te gaan snorkelen. Veel toeristen komen trouwens naar Aitutaki om daar hun paspoort te laten stempelen, hier staat namelijk het meest afgelegen postkantoor ter wereld.

James Cook

De eilanden zijn vernoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook, die de eilandengroep in 1773 bezocht. Hij gaf de eilandengroep de naam Hervey Island. De Russen maakten er rond 1880 Cook Eilanden van, ter ere van James Cook.

Tijdzone Cook Eilanden

Hoewel je richting Nieuw Zeeland vliegt, waar het 10 uur later is dan in Nederland, vallen de Cook Eilanden juist weer onder een westerse tijdzone. Vanaf Nieuw Zeeland naar de Cook Eilanden vliegen betekent dan dat je 20 uur terug gaat in de tijd. Nadeel, terug naar huis lever je een hele dag in.

Tip voor bezoek aan de Cook Eilanden

De beste reistijd is van april tot december. Het is dan winter op het zuidelijk halfrond, maar het is er wel relatief lekker weer met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. In de zomer is er een grote kans op regen en een tropische storm.

Heb jij nog tips voor een stukje wereldbol dat wij in Nederland niet kennen? Laat het weten op deze pagina of op onze Facebook pagina.

Plan je reis door Cook Eilanden
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Cook Eilanden