Overal waar azulejos (blauwe tegel van aardewerk, Van Dale) zijn, ben ik graag. Want dat betekent dat ik me in zuiderse, vaak Portugese contreien bevind. In deze eilandblog gaat het over Madeira, een bestemming die vaak wel eens vergeten wordt. En totaal onterecht: het is een van de mooiste bestemmingen die ik al mocht bezoeken.
Vier jaar geleden kwam ik er voor het eerst in een wel héél romantisch kader. Zo weet ik nu dat Madeira voldoet aan alle criteria voor een perfecte huwelijksreis, maar ook dat er nog véél meer is dan dat. Met veel plezier, dankbaarheid en nostalgie deel ik voor Liefde voor Reizen en de lieve lezers hier voor de derde keer een blogpost over een bijzondere eiland.
Ma-ma-madeira?
Madeira is een archipel en hoort bij Portugal. Deze Europese bestemming ligt op zo’n 850 kilometer van het Portugese vasteland, vertelt Wikipedia me (en eigenlijk dus dichter bij Marokko dan bij het Portugese vasteland). En voorlopig is het vliegtuig (vaak met overstap in Lissabon) de enige manier om het eiland te bereiken.
Er wordt dus Portugees gesproken, maar met een Madeirees accent en een bijhorende specifieke woordenschat. Even wennen toen ik er met mijn ‘gewoon’ Portugees probeerde te communiceren :). En nog leuk om weten: massatoerisme bestaat niet op Madeira ;).
Het beste van verschillende werelden
Madeira is een combinatie van verschillende werelden: bloemen, bossen, bergen, stranden, dorpjes en steden. Op zijn relatief kleine oppervlakte weet het zelfs verschillende klimaten te combineren. Bij de hoogste picos en op de hoogvlaktes is het gevoelig frisser. In de vele verschillende types (laurier)bossen adem je dan weer de zuiverste lucht in, om enkele kilometers verderop op een exotisch aanvoelend strand te belanden. Een ding is zeker op Madeira: los van de bergen en bergvlaktes schommelt de temperatuur altijd rond de 20 graden en als het er regent, duurt het nooit lang. Pinky promise!
Levadawat?
Madeira maakt dankzij de levadas en levadawandelingen zijn naam van wandelparadijs helemaal waar. Levadas zijn kleine irrigatiekanalen die je overal op het eiland aantreft. De typische wandelingen volgen die kanaaltjes en brengen je dwars doorheen de prachtige natuur op het eiland. Een van de mooiste levadawandelingen die ik me nog herinner, is die van Balcões.
Miradouros da Madeira
Eigenlijk is heel Madeira één grote miradouro (uitkijkpunt). Overal waar je komt, is er wel een mooi uitzicht en bijhorend uitkijkpunt. Gelukkig is Madeira er ook op voorzien dat je er gemakkelijk even kunt stoppen om van het uitzicht te genieten.
De miradouros die wij er op twee weken tijd zagen, zijn er te veel om hier op te noemen. De mooiste die ik me herinner zijn:
- Porto Moniz: hier heb je zicht op het gelijknamige dorpje honderden meters lager. Het dorpje is bovendien omgeven door het mooie appelblauwzeegroene water dat Madeira zo typeert.
- Eira do Serrado: voor je aan dit prachtige uitkijkpunt komt, moet je eerst een ijzingwekkend parcours van haarspeldbochten en steile weggetjes afleggen. Niet goed voor de druk in je oren, maar héél goed om je ogen de kost te geven ☺.
- Veu da Noiva (‘de bruidssluier’): deze waterval, die terecht de bruidssluier wordt genoemd, konden we natuurlijk niet overslaan tijdens onze huwelijksreis. Zo mooi om te zien hoe de waterval in de zee terechtkomt!
- Miradouro do Cabo girão: wie écht een spectaculaire beleving wil, mag deze miradouro niet laten links liggen! Je wandelt er namelijk op een doorzichtig glazen platform dat 500 meter boven de zeespiegel hangt. Goed voor de nodige ‘oh-‘ en ‘wauw’-momentjes ;).
- Ponta de São Lourenço: op het verste punt van Funchal tref je dit mooie, rotsachtige uitkijkpunt op de zee en de steile kliffen aan.
Ilha das flores
Zoals ik al zei, heeft Madeira vele gezichten. Er komen in Madeira zo veel exotische plant- en bloemsoorten in de vrije natuur voor, dat het eiland de mooie bijnaam ‘Ilha das flores’, bloemeneiland, draagt. Dat was overigens een van onze redenen om Madeira te kiezen als bestemming voor onze huwelijksreis. En dat van de bloemen kunnen we alleen maar beamen.
Voor de mooiste bloemen en planten bij elkaar ga je best naar de Palheiro Gardens of naar de botanische tuin (Jardim botânico) van Madeira. Maar ook in de vrije natuur stoot je op de mooiste bloemen, zoals strelitzia’s.
De mooiste dorpjes
Madeira is ook synoniem voor kleur en schattige dorpjes. Dit zijn de dorpjes die mij zijn bijgebleven:
- Santa Cruz: dit dorpje ligt vlakbij het water en heeft een prachtig zwart keienstrand. Heel bijzonder!
- Santana: wie graag een traditioneel dorpje opzoekt, is in Santana aan het goeie adres. Hier staan de typische driehoekige Madeirese huisjes. Aan het gemeentehuis kun je zo’n huisje mét traditionele inrichting bezoeken. En als je in Santana goed rondkijkt, zie je dat de driehoekige huisjes van weleer nu vooral als tuinhuisje worden gebruikt ☺.
- Ponta do sol: misschien wel mijn favoriete plekje op Madeira. Hier heb je de mooiste zonsondergang, de mooiste bankjes met azulejos en zelfs … ‘cabinas de leitura’. Dat zijn ‘leescabines’ op straat waar je boeken kunt leggen die anderen dan kunnen lenen en lezen.
- Calheta: dit was onze uitvalsbasis omdat het zo goed en mooi gelegen is. Calheta is zoals vele dorpjes op Madeira vrolijk en kleurrijk. Je vindt er overigens het enige zandstrand op Madeira.
- Ponta delgada: dit dorpje is bekend door een legende. Hier zou ooit een stuk van het kruis zijn aangespoeld. En op die plaats werd een kerk gebouwd, volgens ons trouwens de mooiste kerk op Madeira.
- Paúl do Mar: een droom van een dorpje voor wie van azulejos houdt!
- Câmara de Lobos: last but least, dit kleurrijke vissersdorpje. Door een nare ervaring op een parking en een dom ongeval nadien konden we dit prachtig dorpje helaas niet helemaal bezoeken.
Funchal
Ook Madeira heeft een hoofdstad: Funchal (Portugees voor venkel). In Funchal heb je ook de enige luchthaven van het eiland met een wel héél bijzondere landingsbaan. Die is zó kort dat je tijdens de landing de indruk hebt dat je in zee zal landen ☺. De piloot remt zo hard dat dat gelukkig niet nodig is ;).
Funchal is verder geen hoofdstad zoals we dat op het vasteland kennen. Alles blijft hier kleinschalig. In de lokale versmarkt Mercado dos Lavradores kun je al je inkopen doen of ter plaatse eten. In de hele stad vind je overigens mooie geplaveide pleinen en binnentuinen (zoals bij het gemeentehuis).
Maar het echte hoogtepunt van Funchal is volgens mij de bekende Rua da Santa Maria met het ‘Painted Doors Project’. Lokale artiesten hebben alle deuren hier van mooie schilderingen voorzien.
Hier kijk je je ogen wel uit vanop een van de tientallen terrasjes ☺. Bij zonsondergang is de prachtige promenade langs de kust dan weer de beste plek om te vertoeven in Funchal. Dat je hier de mooiste terrasjes hebt met het beste uitzicht, behoeft geen betoog ;).
Eten & slapen
Ook niet onbelangrijk: waar slaap je en wat eet je zoal op Madeira? ☺ Wij hebben het geluk gehad om bij een local terecht te komen die door de economische crisis genoodzaakt was zijn eigen villa te verhuren. Met die huurinkomsten betaalt hij zijn lening en kan hij hopelijk ooit weer zelf in zijn prachtige villa wonen. Of de villa intussen nog te huur is, is mij onbekend.
De minimalistische villa was alleszins voorzien van alles wat je je maar kunt inbeelden, infinity pool incluis ;).
De eigenaar was zelfs zo lief om ons te voorzien van allerlei Madeirese specialiteiten: bolo de mel, madeirawijn … en gaf ons de gouden restauranttip: Savoy Saccharum Resort & Spa. Daar aten we meermaals heerlijk verfijnd en bovendien mét uitzicht op zee.
Er is nog meer
Madeira bestaat naast het hoofdeiland ook uit Porto Santo, Ilhas Desertas (de ‘verlaten eilanden’) en Ilhas Selvagens (de ‘wilde eilanden’). Je vindt dan ook heel wat maatschappijen die excursies organiseren naar die andere stukjes Madeira.
Op de Ilhas Desertas leeft er een zeldzame kolonie monniksrobben en kun je een wel heel bijzondere inwoner ontmoeten: de enige Europese tarantula (gelukkig had ik me goed ingelezen over de omliggende eilanden …). Omdat geleedpotigen dus minder mijn ding zijn, hielden we het gewoon bij een dolfijn- en walvisexcursie, overigens ook altijd een goeie optie when in Madeira. En ja hoor: wij hebben er gespot!
Het mag weer duidelijk zijn dat Madeira een fantastische bestemming is. Volgens locals is het coronagewijs momenteel ook de veiligste Europese bestemming, las ik onlangs op een (Portugese) reisblog. Volgend jaar en dus vijf jaar later hoop ik alleszins nog eens te mogen terugkeren naar dit pareltje. Al was het maar om het milde klimaat nog eens te mogen ervaren, nog eens een bife a la portuguesa te proeven en om weer een strelitzia te mogen bewonderen. En meest van al om die lieve local (hopelijk intussen weer in zijn stulpje) nog eens te spreken.
Deze mooie blog over Madeira is geschreven door gastblogger Valerie
Heeft Valerie jou enthousiast gemaakt over Madeira en wil jij dit mooie Portugese eiland zelf ontdekken? Bekijk hier de mogelijkheden!