Madeira - de mooiste plekken op het Portugese Bloemeneiland

Madeira, de mooiste plekken op het Portugese bloemeneiland

Gepubliceerd: 25 nov 2020 | Foto: Madeira - de mooiste plekken op het Portugese Bloemeneiland

Overal waar azulejos (blau­we te­gel van aar­de­werk, Van Dale) zijn, ben ik graag. Want dat betekent dat ik me in zuiderse, vaak Portugese contreien bevind. In deze eilandblog gaat het over Madeira, een bestemming die vaak wel eens vergeten wordt. En totaal onterecht: het is een van de mooiste bestemmingen die ik al mocht bezoeken.

Gastblogger Valerie met azulejos in Funchal
Gastblogger Valerie met azulejos in Funchal
Overal azulejos in Madeira

Vier jaar geleden kwam ik er voor het eerst in een wel héél romantisch kader. Zo weet ik nu dat Madeira voldoet aan alle criteria voor een perfecte huwelijksreis, maar ook dat er nog véél meer is dan dat. Met veel plezier, dankbaarheid en nostalgie deel ik voor Liefde voor Reizen en de lieve lezers hier voor de derde keer een blogpost over een bijzondere eiland.

Een van de vele miradouros van Madeira
Een van de vele miradouros van Madeira

Ma-ma-madeira?

Madeira is een archipel en hoort bij Portugal. Deze Europese bestemming ligt op zo’n 850 kilometer van het Portugese vasteland, vertelt Wikipedia me (en eigenlijk dus dichter bij Marokko dan bij het Portugese vasteland). En voorlopig is het vliegtuig (vaak met overstap in Lissabon) de enige manier om het eiland te bereiken.

Postkaartje uit Madeira
Postkaartje uit Madeira

Er wordt dus Portugees gesproken, maar met een Madeirees accent en een bijhorende specifieke woordenschat. Even wennen toen ik er met mijn ‘gewoon’ Portugees probeerde te communiceren :). En nog leuk om weten: massatoerisme bestaat niet op Madeira ;).

Het kleurrijke Madeira
Het kleurrijke Madeira

Het beste van verschillende werelden

Madeira is een combinatie van verschillende werelden: bloemen, bossen, bergen, stranden, dorpjes en steden. Op zijn relatief kleine oppervlakte weet het zelfs verschillende klimaten te combineren. Bij de hoogste picos en op de hoogvlaktes is het gevoelig frisser. In de vele verschillende types (laurier)bossen adem je dan weer de zuiverste lucht in, om enkele kilometers verderop op een exotisch aanvoelend strand te belanden. Een ding is zeker op Madeira: los van de bergen en bergvlaktes schommelt de temperatuur altijd rond de 20 graden en als het er regent, duurt het nooit lang. Pinky promise!

De prachtige flora op Madeira
De prachtige flora op Madeira
Een van de inwoners van Madeira
Een van de inwoners van Madeira

Levadawat?

Madeira maakt dankzij de levadas en levadawandelingen zijn naam van wandelparadijs helemaal waar. Levadas zijn kleine irrigatiekanalen die je overal op het eiland aantreft. De typische wandelingen volgen die kanaaltjes en brengen je dwars doorheen de prachtige natuur op het eiland. Een van de mooiste levadawandelingen die ik me nog herinner, is die van Balcões.

Tijdens de levadawandeling Balcões
Tijdens de levadawandeling Balcões

Miradouros da Madeira

Eigenlijk is heel Madeira één grote miradouro (uitkijkpunt). Overal waar je komt, is er wel een mooi uitzicht en bijhorend uitkijkpunt. Gelukkig is Madeira er ook op voorzien dat je er gemakkelijk even kunt stoppen om van het uitzicht te genieten.

Overal miradouros op Madeira
Overal miradouros op Madeira

De miradouros die wij er op twee weken tijd zagen, zijn er te veel om hier op te noemen. De mooiste die ik me herinner zijn:

 • Porto Moniz: hier heb je zicht op het gelijknamige dorpje honderden meters lager. Het dorpje is bovendien omgeven door het mooie appelblauwzeegroene water dat Madeira zo typeert.
Porto Moniz
Porto Moniz
Turkoois water in Madeira
Turkoois water in Madeira
 • Eira do Serrado: voor je aan dit prachtige uitkijkpunt komt, moet je eerst een ijzingwekkend parcours van haarspeldbochten en steile weggetjes afleggen. Niet goed voor de druk in je oren, maar héél goed om je ogen de kost te geven ☺.
Eira do Serrado
Eira do Serrado
 • Veu da Noiva (‘de bruidssluier’): deze waterval, die terecht de bruidssluier wordt genoemd, konden we natuurlijk niet overslaan tijdens onze huwelijksreis. Zo mooi om te zien hoe de waterval in de zee terechtkomt!
De prachtige waterval Veu da Noiva
De prachtige waterval Veu da Noiva
 • Miradouro do Cabo girão: wie écht een spectaculaire beleving wil, mag deze miradouro niet laten links liggen! Je wandelt er namelijk op een doorzichtig glazen platform dat 500 meter boven de zeespiegel hangt. Goed voor de nodige ‘oh-‘ en ‘wauw’-momentjes ;).
Vanop de glazen skywalk - uitkijkpunt Cabo Girão
Vanop de glazen skywalk – uitkijkpunt Cabo Girão
 • Ponta de São Lourenço: op het verste punt van Funchal tref je dit mooie, rotsachtige uitkijkpunt op de zee en de steile kliffen aan.
Ponta de São Lourenço en zijn steile kliffen
Ponta de São Lourenço en zijn steile kliffen

Ilha das flores

Zoals ik al zei, heeft Madeira vele gezichten. Er komen in Madeira zo veel exotische plant- en bloemsoorten in de vrije natuur voor, dat het eiland de mooie bijnaam ‘Ilha das flores’, bloemeneiland, draagt. Dat was overigens een van onze redenen om Madeira te kiezen als bestemming voor onze huwelijksreis. En dat van de bloemen kunnen we alleen maar beamen.

Bloemenpracht in Palheiro Gardens - mooiste plekken Madeira
Bloemenpracht in Palheiro Gardens

Voor de mooiste bloemen en planten bij elkaar ga je best naar de Palheiro Gardens of naar de botanische tuin (Jardim botânico) van Madeira. Maar ook in de vrije natuur stoot je op de mooiste bloemen, zoals strelitzia’s.

De botanische tuin van Funchal
De botanische tuin van Funchal

De mooiste dorpjes

Madeira is ook synoniem voor kleur en schattige dorpjes. Dit zijn de dorpjes die mij zijn bijgebleven:

Schattige dorpjes in Madeira
Schattige dorpjes in Madeira
 • Santa Cruz: dit dorpje ligt vlakbij het water en heeft een prachtig zwart keienstrand. Heel bijzonder!
Het mooie dorpje Santa Cruz
Het mooie dorpje Santa Cruz
 • Santana: wie graag een traditioneel dorpje opzoekt, is in Santana aan het goeie adres. Hier staan de typische driehoekige Madeirese huisjes. Aan het gemeentehuis kun je zo’n huisje mét traditionele inrichting bezoeken. En als je in Santana goed rondkijkt, zie je dat de driehoekige huisjes van weleer nu vooral als tuinhuisje worden gebruikt ☺.
Typische huisjes in Santana - mooiste plekken Madeira
Typische huisjes in Santana
 • Ponta do sol: misschien wel mijn favoriete plekje op Madeira. Hier heb je de mooiste zonsondergang, de mooiste bankjes met azulejos en zelfs … ‘cabinas de leitura’. Dat zijn ‘leescabines’ op straat waar je boeken kunt leggen die anderen dan kunnen lenen en lezen.
Leescabine in Ponta do Sol
Leescabine in Ponta do Sol
Alles is mooi op Madeira, zelfs de bankjes
Alles is mooi op Madeira, zelfs de bankjes
Het prachtige dorpje Ponta do Sol
In een rots in Ponta do Sol - mooiste plekken Madeira
In een rots in Ponta do Sol
 • Calheta: dit was onze uitvalsbasis omdat het zo goed en mooi gelegen is. Calheta is zoals vele dorpjes op Madeira vrolijk en kleurrijk. Je vindt er overigens het enige zandstrand op Madeira.
Het kleurrijke Calheta
Het kleurrijke Calheta
 • Ponta delgada: dit dorpje is bekend door een legende. Hier zou ooit een stuk van het kruis zijn aangespoeld. En op die plaats werd een kerk gebouwd, volgens ons trouwens de mooiste kerk op Madeira.
Het prachtige interieur van de kerk in Ponta Delgada
Het prachtige interieur van de kerk in Ponta Delgada
 • Paúl do Mar: een droom van een dorpje voor wie van azulejos houdt!
 • Câmara de Lobos: last but least, dit kleurrijke vissersdorpje. Door een nare ervaring op een parking en een dom ongeval nadien konden we dit prachtig dorpje helaas niet helemaal bezoeken.
Het mooie Câmara de Lobos
Het mooie Câmara de Lobos
Hoog in de wolken op Paúl da Serra
Hoog in de wolken op Paúl da Serra
Picknick op de hoogvlakte van Paúl da Serra
Picknick op de hoogvlakte van Paúl da Serra

Funchal

Ook Madeira heeft een hoofdstad: Funchal (Portugees voor venkel). In Funchal heb je ook de enige luchthaven van het eiland met een wel héél bijzondere landingsbaan. Die is zó kort dat je tijdens de landing de indruk hebt dat je in zee zal landen ☺. De piloot remt zo hard dat dat gelukkig niet nodig is ;).

In het hartje van Funchal
In het hartje van Funchal

Funchal is verder geen hoofdstad zoals we dat op het vasteland kennen. Alles blijft hier kleinschalig. In de lokale versmarkt Mercado dos Lavradores kun je al je inkopen doen of ter plaatse eten. In de hele stad vind je overigens mooie geplaveide pleinen en binnentuinen (zoals bij het gemeentehuis).

Op de Mercado dos Lavradores
Op de Mercado dos Lavradores
Bananen – een exportproduct van Madeira
De vismarkt van Mercado dos Lavradores
De vismarkt van Mercado dos Lavradores

Maar het echte hoogtepunt van Funchal is volgens mij de bekende Rua da Santa Maria met het ‘Painted Doors Project’. Lokale artiesten hebben alle deuren hier van mooie schilderingen voorzien.

Painted doors project in Funchal
Painted doors project in Funchal

Hier kijk je je ogen wel uit vanop een van de tientallen terrasjes ☺. Bij zonsondergang is de prachtige promenade langs de kust dan weer de beste plek om te vertoeven in Funchal. Dat je hier de mooiste terrasjes hebt met het beste uitzicht, behoeft geen betoog ;).

Gastblogger Valerie in de Rua de Santa Maria
Gastblogger Valerie in de Rua de Santa Maria
De gezellige Rua da Santa Maria in Funchal
De gezellige Rua da Santa Maria in Funchal

Eten & slapen

Ook niet onbelangrijk: waar slaap je en wat eet je zoal op Madeira? ☺ Wij hebben het geluk gehad om bij een local terecht te komen die door de economische crisis genoodzaakt was zijn eigen villa te verhuren. Met die huurinkomsten betaalt hij zijn lening en kan hij hopelijk ooit weer zelf in zijn prachtige villa wonen. Of de villa intussen nog te huur is, is mij onbekend.

Verblijf op Madeira - mooiste plekken Madeira
Verblijf op Madeira

De minimalistische villa was alleszins voorzien van alles wat je je maar kunt inbeelden, infinity pool incluis ;).

Infinity pool
Infinity pool

De eigenaar was zelfs zo lief om ons te voorzien van allerlei Madeirese specialiteiten: bolo de mel, madeirawijn … en gaf ons de gouden restauranttip: Savoy Saccharum Resort & Spa. Daar aten we meermaals heerlijk verfijnd en bovendien mét uitzicht op zee.

Uitzicht bij restaurant Savoy
Uitzicht bij restaurant Savoy

Er is nog meer

Madeira bestaat naast het hoofdeiland ook uit Porto Santo, Ilhas Desertas (de ‘verlaten eilanden’) en Ilhas Selvagens (de ‘wilde eilanden’). Je vindt dan ook heel wat maatschappijen die excursies organiseren naar die andere stukjes Madeira.

Prachtige bloemen in Palheiro Gardens - mooiste plekken Madeira
Prachtige bloemen in Palheiro Gardens

Op de Ilhas Desertas leeft er een zeldzame kolonie monniksrobben en kun je een wel heel bijzondere inwoner ontmoeten: de enige Europese tarantula (gelukkig had ik me goed ingelezen over de omliggende eilanden …). Omdat geleedpotigen dus minder mijn ding zijn, hielden we het gewoon bij een dolfijn- en walvisexcursie, overigens ook altijd een goeie optie when in Madeira. En ja hoor: wij hebben er gespot!

Dolfijnen spotten
Dolfijnen spotten

Het mag weer duidelijk zijn dat Madeira een fantastische bestemming is. Volgens locals is het coronagewijs momenteel ook de veiligste Europese bestemming, las ik onlangs op een (Portugese) reisblog. Volgend jaar en dus vijf jaar later hoop ik alleszins nog eens te mogen terugkeren naar dit pareltje. Al was het maar om het milde klimaat nog eens te mogen ervaren, nog eens een bife a la portuguesa te proeven en om weer een strelitzia te mogen bewonderen. En meest van al om die lieve local (hopelijk intussen weer in zijn stulpje) nog eens te spreken.

Tunnels en watervallen op Madeira
Tunnels en watervallen op Madeira

Deze mooie blog over Madeira is geschreven door gastblogger Valerie

Heeft Valerie jou enthousiast gemaakt over Madeira en wil jij dit mooie Portugese eiland zelf ontdekken? Bekijk hier de mogelijkheden!

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy