Quad rijden

Verliefd op Nationaal Park Peneda-Gerês

Gepubliceerd: 30 nov 2023 | Foto: Nationaal Park Peneda-Gerês

Wist jij dat Portugal welgeteld één Nationaal Park heeft? Dit is Peneda-Gerês, gelegen in het noorden van het land, vlakbij de Spaanse grens. Een plek die onder toeristen nog niet erg bekend is, want de meeste reizigers denken bij Portugal aan de Algarve in het zuiden van het land. Maar als je eenmaal in het noorden bent geweest dan wil je hier nooit meer weg. 

Zet je schrap voor een prachtig natuurgebied omringd door vier gebergtes, elk met een andere bijnaam volgens onze gids. We rijden op een quad door dit mooie gebied en hebben een privé tour geboekt via ‘Natureway ATV Tours’. Onze gids Pedro is de meest enthousiaste man die ik ooit heb ontmoet. We scheuren door het gebied en als we stoppen dan vertelt hij prachtige verhalen over het stukje natuur dat we op dat moment aanschouwen.

Authentieke bergdorpjes

We rijden door kleine authentieke bergdorpjes waar hij ons over de cultuur van Portugal vertelt. Op dit moment woont alleen de oudere generatie hier nog. Alle jongeren zijn verhuisd naar plekken waar het leven wat makkelijker is en er meer werk te vinden is. Degenen die hier nog wel wonen zijn erg traditioneel. Zo houden ze ’s nachts koeien in de stallen onder hun huis waarbij de koeien in de ochtend zelf de deur openen, naar de bergen gaan om te grazen en voordat het donker wordt lopen ze op een rustig tempo weer terug naar de stal waar de oude vrouwen hen op staan te wachten. Ik was getuige van dit bijzondere tafereel. Als ik het niet met mijn eigen ogen had gezien, had ik het waarschijnlijk niet geloofd.

Locals in Nationaal Park Peneda-Gerês
Nationaal Park Peneda-Gerês

Espigueiros

Pedro geeft aan dat het leven in deze dorpjes erg zwaar is. De oudere generatie die nog over gebleven is moet al het werk zelf doen en er is hier geen sprake van werken tot je pensioen. Deze mensen werken door totdat zij overlijden. Het werk is vooral lichamelijk maar je hoort en ziet hen niet klagen. Ze zijn bijzonder fit en lopen met gemak het heuvelachtige landschap in. Je ziet op veel plekken een soort houten tombe boven de grond waarin het maïs en graan wordt bewaard. Deze opslagplaatsen heten ‘Espigueiros’. De huisjes beschermen het voedsel tegen ongedierte en de openingen zorgen voor een goede luchtcirculatie. Als je goed om je heen kijkt kom je er veel tegen.

Espigueiros

Een tour op een quad

We hadden een tour geboekt van twee uur, maar doordat onze gids zo enthousiast is wilde hij ons veel meer laten zien dan in dit tijdsbestek mogelijk was. Dus hij vroeg of we het erg vonden als het wat zou uitlopen, zonder extra kosten natuurlijk. Met een grote grijns antwoordden we dat dit geen probleem was. Uiteindelijk hebben we vier uur lang rondgereden op de quad en hebben we zoveel geleerd over dit fantastische gebied!

Quad tour in Nationaal Park Peneda-Gerês

Avontuurlijke tour

We reden o.a. naar een oude mijn waar lichtroze kwartsmineralen voor het oprapen lagen. Zo’n tour als deze is echt een mooie en avontuurlijke manier om het gebied te verkennen. Belangrijk is wel dat je niet bang aangelegd moet zijn, want je rijdt langs diepe afgronden, over steile hellingen, onder gevallen boomstammen door, over smalle bergpaden en soms zelfs door het water en modder. Wij vonden dit echt tè gek! Elke tour is bewust een privé tour volgens Pedro, zodat hij alle aandacht voor je heeft en hij je zoveel mogelijk pareltjes kan laten zien. Je komt echt niks tekort.

Quad tour
Barrosã

Watervallen en adembenemende uitzichtpunten

Het park zelf bevat vele watervallen, stroomversnellingen, adembenemende uitzichtpunten en er zijn meer dan voldoende wandelpaden en hikes te vinden! Wij waren hier eind maart, in de winter, maar de temperaturen waren goed te doen. Het was vaak zo rond de 20 graden overdag, soms zelfs iets warmer. En er waren amper andere toeristen te bekennen. We overnachtten met de caravan op de camping Lima Escape, wat ons betreft ook een dikke aanrader! De camping ligt in het Nationaal Park en is een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Bij de camping kun je trouwens ook de quad tour boeken en hier is meteen de opstapplaats.

Mooi uitzicht in Nationaal Park Peneda-Gerês

Zoals je waarschijnlijk wel doorhebt ben ik ontzettend enthousiast over Peneda-Gerês. Deze plek zit diep in mijn hart.

Deze leuke blog over Nationaal Park Peneda-Gerês in Portugal is geschreven door Melanie Verhoeven. Neem ook een kijkje op haar Instagram pagina: Roadsandadventures

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy