mooie camperbestemmingen in europa - Op vakantie gaan wanneer je het zelf wil: de vrijheid van de camper

Mooie camperbestemmingen in europa: de vrijheid van de camper

Gepubliceerd: 10 jan 2018 | Foto: Mooie camperbestemmingen in europa - Op vakantie gaan wanneer je het zelf wil: de vrijheid van de camper

Mooie camperbestemmingen in europa – Lekker op vakantie gaan, op het moment dat het jou uitkomt, naar de plek waar jij zin in hebt. Het kan met je eigen camper. Eigenlijk was het een moetje, die camper. We zijn kampeerders, maar vrouwlief kreeg wat gezondheidsprobleempjes en zag de tent met dat luchtbedje op de grond niet meer zitten. En ik had wel eens met een caravan gereden, maar dat vond ik toch vooral vermoeiend en dan zwijg ik nog maar over dat gesukkel met maximaal 80 of 90 in grote delen van Europa. Dus werd het een camper. 

Camperreis maken in Europa? Bekijk hier de mogelijkheden!

Reizen met een camper

We kozen voor een buscamper, eentje die klein genoeg is om ook in de stad mee uit de voeten te kunnen, en sterk genoeg om lekker mee te komen in het gewone verkeer. Onze Pössl is net iets groter dan het beroemde hippie-busje. Dat is wat minder nostalgisch, maar er er zit wel een toiletcabine in. Soms gaat praktisch nut bij ons boven nostalgische gevoelens. Natuurlijk gaan we er mee op vakantie. Sterker nog: we gaan vaker op vakantie dan ooit. Ach, het ding staat toch klaar.

Het bed ligt opgemaakt, servies ligt er in, net als tandenborstels en scheerapparaat. Je hoeft er niet eens naar te zoeken, want je weet waar het ligt. Kleren pakken, wegwezen. Levensmiddelen? Je komt altijd wel langs een supermarkt of je stapt een restaurantje in. Over makkelijk weggaan gesproken: we hebben nogal wat familie op flinke afstand wonen. Dat was altijd even slikken om voor een paar uurtjes familievisite een halve dag achter het stuur te kruipen. Tegenwoordig maken we er gewoon een weekendje weg van. Ontdek je plotseling in Friesland dat Leeuwarden een verdraaid leuke stad is…

Oberaarsee
Oberaarsee in Zwitserland

Het mooie is dat het hele jaar door kan. Je bent immers niet meer afhankelijk van campings, waar je vaak alleen maar van april tot oktober welkom bent (en waar je in de zomer vaak moet reserveren). Op talloze plekken vind je camperplaatsen die het hele jaar open zijn. Soms zijn dat gewoon gemeentelijke parkeerplaatsen met het bordje camperplaats, vaker zijn het boeren waar je voor pak ‘m beet een tientje mag staan.

In het buitenland is het nog mooier. Daar heb je niet alleen veel camperplaatsen (alleen in Frankrijk al zo’n 9.000), maar mag je ook heel vaak overnachten op elke plek waar je mag parkeren. Die vrijheid bestaat onder meer in Spanje, Italië, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland, Noorwegen en Zweden.

Inch Beach in Ierland
Inch Beach in Ierland

(Wild) overnachten in Nederland

In Nederland is ‘wild’ overnachten niet toegestaan. Uitzondering: die geweldige gedoogplek van Kornwerderzand, met uitzicht op de Waddenzee. Af en toe rijden politie en douane er een rondje, gewoon even vriendelijk zwaaien. Buiten de toeristengenbieden is wild staan trouwens ook zelden een probleem, want daar zijn geen campingbazen die klagen over valse concurrentie. En met een buscamper, zeker met die rode van ons, zie je er toch iets minder als camper uit.

Maar goed we gingen voor de mooie reis, de prachtigste plekjes. Zit je alleen met je toilet dat je om de paar dagen toch moet legen. Geen nood: je komt altijd wel langs een camperplaats waar dat mogelijk is. Zelfs campings bieden tegenwoordig steeds vaker de mogelijkheid om voor een paar euro alleen je toilet even te legen, maar in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Italië kan dat ook op veel parkeerplaatsen langs de snelweg en op gemeentelijke camperplaatsen. Op die plekken kun je vrijwel altijd ook vers drinkwater tappen. Als je dan ook nog een zonnepaneel op je dak hebt, hoef je je nergens door te laten weerhouden om wekenlang op de mooiste plekjes te staan. Een camping heb je niet nodig.

Mooie camperbestemmingen in Europa

Cabo Finisterre (het meest westelijke puntje van Spanje), de Oberaarsee met uitzicht op de gletscher (Zwitserland) of de top van de Mont Ventoux (Frankrijk), je kunt het zo mooi niet bedenken of we hebben er gestaan. Rondje Ierland, geweldig. Hartje zomer op de bonnefooi een plekje vinden op een kilometer van de Middellandse Zee? Geen probleem. Maar we bedachten ook op de valreep dat we het beroemde Fète des Lumières in Lyon wilden bezoeken. Dat is goed voor miljoenen bezoekers, dus zijn hotels, bed and breakfasts en campings al lang van te voren uitverkocht.

Cabo Finistera
Cabo Finisterre in Spanje

Wild overnachten in de wijk Croix-Rousse aan de rand van het centrum bleek geen enkel probleem. In dezelfde sfeer: ook hartje Berlijn kun je prima terecht met je camper. En in Amsterdam-Noord vind je een camperplaats op loopafstand van de pont over het IJ, voor een prijs waarvoor je op straat niet eens parkeren kunt.

Natuurlijk zijn niet alle plekjes zo mooi als Cabo Finisterre. Zo kwamen we in het noord-Franse stadje Arras, waar we op de nauwe plekjes net aan de deur open konden doen. Maar wie maalt daarom als je van daaruit naar een prachtige oude binnenstad met gezellige terrasjes kunt wandelen. De volgende dag ben je toch weer weg.

Handige reistips 

Dat brengt me dan toch op een paar dingen om rekening mee te houden als je wilt camperen:

– Een campervakantie is een toervakantie. Je bent geneigd om te blijven rijden. Op langere trips hebben wij ons inmiddels aangewend af en toe een paar dagen op en camping te blijven staan, liefst een gemoedelijke kleine camping met een zwembadje in een mooie omgeving.

– Kinderen? Die doe je toch vooral een lol door langer op een camping te blijven staan, waar ze vriendjes en vriendinnetjes vinden. Op camperplaatsen sta je doorgaans niet meer dan een paar dagen. Bovendien: ook al ontdekken steeds meer jongeren de camper, op camperplaatsen zie je nog maar weinig mensen met kinderen en als je ze al ziet zijn het vaak opa’s en oma’s met heel kleine kleinkinderen. Bovendien lopen de prijzen van campers flink op als je er als gezin met vier of vijf mensen in wilt kunnen slapen. Dan is de caravan toch een voordeliger alternatief.

– Onze reisgidsen? We hebben er twee: het weerbericht en de gedetailleerde wegenatlas (bijvoorbeeld voor Frankrijk die van Michelin) met de mooie weggetjes. Zodra we in een buurt zitten waar we ons bedenken dat we er willen overnachten, pakken we op de tablet de apps met officiële en wilde plekken bij.

Rouen in Frankrijk
Rouen in Frankrijk

Handige links

Mijn eigen pagina over camperen in Frankrijk: http://www.hurktoilet.nl/
De grote, hulpvaardige community van Nederlandse camper-toeristen: http://www.camperforum.nl
Campercontact, NL-talige online gids met 25.000 officiële camperplaatsen in 50 landen: http://www.campercontact.com
Goede, wilde plaatsen in België: http://www.bipa.be
Goede, wilde plaatsen in Frankrijk: http://www.park4night.com
Goede, wilde plaatsen in Spanje: https://www.furgovw.org/mapa_furgoperfecto/

Deze gastblog is geschreven door Peter van Hurktoilet.nl, Frankrijkgids

Is je camper te klein of wil je gewoon heel graag een andere camper? Kijk dan eens op Osw.nl, hier kun je namelijk op een eenvoudige manier je oude camper verkopen. Ook een keertje een camperreis maken? Huur dan voordelig een camper en geniet van de vrijheid!

Meer leuke reistips? 

Volg onze reizende reporters dan op Facebook!

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy