Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nordhorn: verrassend leuke plek net over de grens (German.Local.Culture)

Inhoudsopgave

Net over de grens van Nederland in de buurt van Hengelo, in de regio Grafschaft Bentheim, vind je het mooie Duitse Nordhorn. Een verrassend leuke stad om te shoppen, een museum of dierentuin te bezoeken of van de natuur te genieten. Dat de stad omgeven is door water maakt Nordhorn een interessante plek voor watersporters, maar ook natuurliefhebbers en stedentrippers kunnen er hun hart ophalen. In deze blog leer je Nordhorn beter kennen en lees je leuke insider tips van local Marlen Jaffke.

Waterstad Nordhorn
Waterstad Nordhorn

Lokale gids

Nordhorners zijn trots op hun stad, en zo ook de in Nordhorn geboren en getogen Marlen Jaffke. Als lokale gids laat zij de mooiste plekjes van Nordhorn zien en vertelt ze enthousiast over de geschiedenis van de stad. Ze is vaak te vinden in de mooie Stadtgarten, maar een stukje fietsen door de groene omgeving doet ze ook erg graag.

Lokale gids Marlen Jaffke
Lokale gids Marlen Jaffke – Foto: J. Lüken

Marlen: “Veel mensen bezoeken Nordhorn en omgeving als ze er even een paar dagen tussenuit willen. Het is de ideale plek voor het maken van een mooie fietstocht, het huren van een kano of het bezoeken van een museum, concert of dierentuin”.

Levendig stadscentrum

Het stadscentrum van Nordhorn, liggend op een eiland en omringd door water, is een paradijs voor de shoppers onder ons. De binnenstad heeft zich ontwikkeld tot een fraai centrum met een veelzijdig aanbod aan leuke winkels die o.a. te vinden zijn in de Hauptstraβe.

Een mooie binnenstad omringt door water
Een mooie binnenstad omringt door water

Marlen: “Breng een bezoek aan de Vechte Arkaden, het bekendste en grootste winkelcentrum in Nordhorn, een paradijs voor shoppers”.

Shoppen in Nordhorn
Shoppen in Nordhorn

Cultuur snuiven

Maar ook op cultureel vlak valt er in Nordhorn genoeg te ontdekken. Zo is de Städtische Galerie de plek voor liefhebbers van moderne kunst en vind je in het Stadtmuseum 3 permanente tentoonstellingen. En met zoveel water in de buurt kan een scheepvaartmuseum ook niet ontbreken.

Toren van het Stadtmuseum
Toren van het Stadtmuseum

Fest der Kanale

Wist je trouwens dat ieder jaar het festival Fest der Kanäle plaatsvindt in Nordhorn. Een weekend vol met feest en gezellige activiteiten op de leukste waterlocaties in de stad. Tijdens Fest der Kanäle wordt het leven en wonen in de waterstad Nordhorn gevierd.

Fest der Kanäle in Nordhorn
Fest der Kanäle in Nordhorn – credits: Marina Kramer

Rondvaren over de Vecht

Na een ochtendje shoppen en cultuur snuiven in het centrum, is het leuk om het water op te gaan. Stap in een van de rondvaartboten en bewonder Nordhorn, ook wel dé waterstad genoemd, vanuit een ander perspectief. Rondvaren over de Vecht is een leuke manier om nog meer over deze mooie stad en omgeving te weten te komen.

Rondvaren over de vecht
Rondvaren over de vecht

Waterfietsen

Je kunt ook een waterfiets huren en genieten van de mooie Vechtesee. Een goede combinatie van ontspanning en inspanning en genieten van zon en water. Maar ook zeilen en suppen zijn watersportactiviteiten die hier veel worden gedaan.

Huur een waterfiets en verken de omgeving vanaf het water
Huur een waterfiets en verken de omgeving vanaf het water

Relaxen in Stadtgarten

In Nordhorn is de natuur nooit ver weg. Zo kun je bijvoorbeeld lopend het stadspark (Stadtgarten) bezoeken (wat ooit een privépark van een rijke textielfabrikant is geweest) en even de drukte van de stad achter je laten. In de jaren 50 is dit park omgevormd tot hét stadspark van Nordhorn, waar je vandaag de dag kunt genieten van een groot oppervlak aan groen, mooi aangelegde perken, de concertkoepel, de korenmolen en een atelier voor kunstenaars.

Het goed onderhouden stadspark
Het goed onderhouden stadspark

Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan De Schwarzer Garten ‘de Zwarte tuin’, een monument uit de vorige eeuw voor oorlogsslachtoffers en een zeer indrukwekkende plek doordat er alleen maar donkere beplanting aanwezig is.

De omgeving verkennen

Maar ook aan de rand van de stad vind je natuur in overvloed. Een mooie tocht maken op de fahrrad (fiets) is dan ook echt een aanrader. De omgeving kent meer dan 1200 kilometer aan mooie fietsroutes waarbij je naast de stad ook de regio Grafschaft Bentheim beter leert kennen. Fiets- en kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens de kunstroute (Kunstwegen), een populaire fietsroute langs de meest bijzondere kunstwerken in Duitsland én Nederland.

De omgeving van Nordhorn ontdekken op de fiets
De omgeving ontdekken op de fiets

Marlen: “Voor wie kunst en natuur graag wil combineren is Kunstwegen echt een aanrader. De route volgt in grote lijnen de rivier de Vecht, die met een lengte van 180 km dwars door het Duits-Nederlandse Vechtdal van Ohne over Nordhorn naar Zwolle gaat. De borden van de kunstwegen-route wijzen je tijdens je fietstocht de weg. Bij de kunstwerken vind je informatiezuilen met wetenswaardigheden over de natuur, de kunst zelf en de geschiedenis van het gebied”.

Tierpark Nordhorn

Wie nog tijd over heeft moet zeker even Tierpark Nordhorn bezoeken. Met zo’n 10 hectare, een prachtige ligging aan de Vechtesee en 100 verschillende soorten dieren kun je als dierenliefhebber hier je tijd goed besteden. Tierpark Nordhorn hecht waarde aan het welzijn van de dieren, en dat is zeker te zien. De verblijven zijn gescheiden door middel van natuurlijke scheidingen en in het park zelf wordt veel aandacht besteed aan het aanleggen en goed onderhouden van de tuinen. Inheemse diersoorten zoals kikkers en egels voelen zich er dan ook erg thuis.

Marlen: “In Tierpark Nordhorn is het ook mogelijk om sommige dieren zelf te voeren. Vraag hiernaar bij de ingang van het park”.

Maar Nordhorn en de regio Grafschaft Bentheim hebben nog veel meer moois te bieden. Laat je verder inspireren via de informatieve website van VVV-Nordhorn. Deze mooie plek in Duitsland omgeven door natuurschoon wil je toch niet missen?

Video over Nordhorn

Bekijk deze video ook op Youtube of lees meer tips over Nordhorn via Cityzapper

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zapper PR.

Plan je reis door Duitsland

Inhoudsopgave

Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Duitsland