Zoek
Sluit dit zoekvak.

De leukste tips voor het historische Plauen – German.Local.Culture. 

Wat te doen in Plauen

De leukste tips voor het historische Plauen – German.Local.Culture. 

Wat te doen in Plauen

Inhoudsopgave

Het schilderachtige Duitse Plauen biedt een gevarieerde mix van cultuur, natuur en gastronomie. Deze stad met 65.000 inwoners, gelegen in de Duitse deelstaat Saksen in het oosten van Duitsland, heeft een historische oude binnenstad. Een bezoek aan Plauen betekent idyllische straatjes, gezellige pleintjes en mooie bezienswaardigheden.

Local Maxi Schulz is dit jaar uitgeroepen tot de kantprinses (of zoals het in het Duits zeggen de Spitzenprinzessin). Met deze belangrijke titel, die sinds 1996 bestaat, zal zij dit jaar de stad Plauen, de regio Vogtland en de kant- en borduurhandelsvereniging van Plauen vertegenwoordigen.. In deze inspirerende blog deelt Maxi graag haar ervaringen en tips over deze mooie Duitse stad, zodat jij niks mist tijdens je bezoek aan Plauen.

Plauen – Credits: Norman Richter

Plauen en kantwerk

De stad Plauen is honderden jaren geleden wereldberoemd geworden vanwege de productie van kant, een kostbaar product wat tot de nodige rijkdom heeft geleid in de omgeving van Plauen. Deze ontwikkeling heeft de stad en de omgeving het Vogtland op economisch en cultureel vlak in hoge mate bepaald. “De ontwikkeling, de geschiedenis en de verhalen over kant uit Plauen zijn vandaag de dag in verschillende musea in de stad te zien.”, aldus Maxi.

Plauen 900 jaar

Dit jaar is het precies 900 jaar geleden dat Plauen voor het eerst als ‘plawe’ werd genoemd in het wijdingsdocument van de Sint-Janskerk. En dit jubileum gaat dit jaar niet stilletjes voorbij: het hele jaar kun je genieten van hoogtepunten die in het teken staan van Plauen900. Zo wordt elke avond de stadhuistoren verlicht met laserprojecties, kun je het Spitzenfest bezoeken, is er de nacht van de musea, kun je naar het Zomertheater in Komturhof en de Nobelnights, een glamoureus Show-Event. Genoeg leuks te ontdekken en te beleven dus!

Het Spitzenfest
Het Spitzenfest – Credits: I.Pastierovic

Historische binnenstad met flair

De stad kenmerkt zich door de oude historische binnenstad waarbij middeleeuwse gebouwen, imposante kerken, mooie uitzichten en idyllische pleinen elkaar afwisselen. Zo kun je het oude stadhuis bewonderen met een prachtige renaissancegevel en de St. Johanniskirche, een van de oudste kerken in het Vogtland. Daarnaast word je regelmatig verleid door de charmante winkeltjes die er gevestigd zitten.

De Altstadt van Plauen straalt enorm veel flair uit met al deze bijzondere gebouwen en pleinen. Ook vind je er het Plauener Spitzenmuseum (Kantmuseum) en het Malzhaus, een sociaal cultureel centrum.

Het oude stadhuis
Het oude stadhuis
Het Malzhaus
Het Malzhaus

De combinatie van heerlijk slenteren door het oude stadscentrum en genieten van de gastronomie in de schilderachtige oude stadsbars, waarbij je kennis maakt met de regionale keuken van de regio Vogtland, maken een bezoek aan Plauen juist zo leuk. Maar ook de kleine cafés, gezellige biergartens en het stadsstrand zullen je bezoek aan deze stad extra bijzonder maken.

Alte Elsterbrücke (stadsstrand)
Alte Elsterbrücke (stadsstrand) – Credits: Oliver Orgs

Bezienswaardigheden in Plauen

Maxi: ‘Nadat je een mooie wandeling door het historische centrum hebt gedaan en alle bijzondere gebouwen hebt gefotografeerd is het tijd om meer van Plauen en omgeving te ontdekken. Want de stad en omgeving kennen ook leuke musea, stadsparken en natuurgebieden’.

De volgende bezienswaardigheden raad ik aan:

Spitzenmuseum

Breng een bezoek aan het Spitzenmuseum (Kantmuseum), waarbij je een reis terug in de geschiedenis maakt en de historische ontwikkeling van de kant- en borduurindustrie in het Vogtland te zien krijgt. Het is het enige Spitzenmuseum van Duitsland en opende de deuren in 1984.

Elstertalbrücke

Bewonder de Elstertalbrücke, een spoorwegbrug van zo’n 68 meter hoog, die wordt beschouwd als de op één na grootste bakstenen brug ter wereld (na de Göltzschtalbrug). De eerste steen van deze imposante brug werd gelegd op 7 november 1846, waarna de brug op 15 Juli 1851 officieel in gebruik werd genomen.

Elstertalbrücke - Plauen
Elstertalbrücke – Credits: S.Theilig

Talsperre Pöhl

Maar niet alleen de stad zelf is een bezoek meer dan waard. Ook de omgeving van Plauen is een aanrader om te ontdekken. Zo is de Talsperre Pöhl, het op twee na grootste stuwmeer van Saksen, de ideale bestemming voor mooie hikes en vaartochten door de natuur. Zo kun je tijdens je reis door het Vogtland helemaal tot rust komen en genieten van de mooiste Duitse natuur.

Schloss Leubnitz

Ook een bezoek aan Schloss Leubnitz, dat op een kwartier rijden ligt van Plauen, mag je niet missen. Dit mooie paleis werd in 1794 door Heinrich Wilhelm von Kospoth in vroeg-classicistische stijl herbouwd, nadat het in 1763 afbrandde. Doe een audio tour door dit mooie paleis en hoor de verhalen van vroeger.

Vogtland Panoramaweg

Ben je langere tijd in de omgeving van Plauen en krijg je geen genoeg van de natuur, dan is de Vogtland Panoramaweg een aanrader. Hierbij kun je verschillende etappes wandelen (tussen de 12 en 24 kilometer) waarbij je langs de mooiste plekken van Vogtland komt. Een leuke activiteit voor ervaren wandelaars.

Het landschap in het Vogtland is heuvelachtig met heuvels tot 1.000 meter hoogte en wordt vaak omschreven als idyllisch, gezien de velden, weiden en beboste heuveltoppen. Er is tijdens een wandeling of fietstocht door deze omgeving genoeg moois te ontdekken!

Rotsformatie Schneckenstein tijdens de Vogtland Panoramaweg - Plauen
Rotsformatie Schneckenstein tijdens de Vogtland Panoramaweg – Credits: S. Theilig

Wij hopen je snel in het mooie Plauen en omgeving te zien. Herzliche Grüße, Maxi.

Plan je reis door Duitsland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Duitsland