Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in het bruisende Kandy?

Wat te doen in Kandy, Sri Lanka?

Wat te doen in het bruisende Kandy?

Wat te doen in Kandy, Sri Lanka?

Inhoudsopgave

Kandy is één van de grotere steden van Sri Lanka en was de laatste hoofdstad van de Singalese koningen, voordat het land in 1815 door de Britten werd ingenomen. Tegenwoordig is Kandy een bruisende stad en het culturele en spirituele centrum van Sri Lanka. De stad ligt rond een groot meer op een hoogte van 500 meter. Door de hogere ligging is de temperatuur hier vaak aangenaam koel.

Kandy staat voornamelijk bekend om de Tempel van de Tand (Dalada Maligawa). Er wordt gezegd dat in deze tempel een hoektand van Boeddha bewaard wordt. Eenmaal per jaar (in juli of augustus) vindt de Kandy Esala Perahera plaats. Dit is een parade waarbij de tand van Boeddha door de stad wordt gedragen door een olifant. Om diefstal te voorkomen, wordt er tegenwoordig gebruikgemaakt van een neptand, maar het blijft een enorm religieus spektakel.

Tempel van de Tand in de avond
Tempel van de Tand in de avond

In 1988 werd Kandy op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Hoewel je je wellicht niet heel veel dagen kunt vermaken in deze stad, mag Kandy niet ontbreken op je reis door Sri Lanka! In dit artikel geef ik je 5 tips voor leuke bezienswaardigheden in en om Kandy:

1. Een ceremonie bijwonen in de Tempel van de Tand

De Tempel van de Tand (Dalada Maligawa) is één van de meest heilige Boeddhistische plaatsen ter wereld. In deze tempel wordt de linkerboven-hoektand van Boeddha bewaard. Iedere dag komen duizenden gelovigen naar de tempel in de hoop een glimp op te kunnen vangen van de tand.

Tempel van de Tand
Tempel van de Tand

De tand zelf kun je niet zien, omdat deze in een gouden kistje wordt bewaard. Drie keer per dag wordt er hier een ceremonie (pooja) met traditionele muziek gehouden en dit is heel indrukwekkend om mee te maken. Het is dan wel erg druk in de tempel. Wil je langs het luik met het kistje lopen, dan moet je wel een tijdje in de rij gaan staan. Een bezoek aan een ceremonie is echt de moeite waard!

2. Een wandeling langs het meer

Wanneer je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, kun je een rondje om het meer lopen. Het is een prachtig stukje natuur in deze drukke stad. In het midden van het meer vind je een klein eilandje en op de achtergrond zie je de bergen en een groot wit boeddha-beeld. Op sommige stukken van de route loop je langs de drukke weg, maar een groot gedeelte loop je vlak langs het water. Als je rustig wandelt, doe je er ongeveer een uur over. Er zijn voldoende plekken om even in de schaduw te gaan zitten wanneer het erg warm is.

Het grote meer bij Kandy
Het grote meer bij Kandy

3. Bezoek het Bahiravokanda Vihara Boeddha-beeld op de berg

Vanuit de stad zie je een groot wit boeddha-beeld op de berg neerkijken op Kandy. Je kunt dit beeld bezoeken door een wandeling van ongeveer 30 minuten naar boven te maken. Het is even aanpoten, maar boven word je getrakteerd op een geweldig uitzicht! Je kunt het beeld zelfs aan de achterkant via een trap beklimmen, waardoor je nog hoger komt te staan. Je komt dan ongeveer tot aan zijn schouders. Op het complex vind je ook nog een leuk winkeltje met boeken en souvenirs.

Bezoek het Bahiravokanda Vihara Boeddha-beeld op de berg
Bezoek het Bahiravokanda Vihara Boeddha-beeld op de berg

4. Ga naar de dansvoorstelling van de Kandy Dancers

In de Kandyan Cultural Centre kun je ieder dag tussen 17.00 en 18.00 uur een culturele dansshow van de Kandy Dancers bijwonen. Tijdens deze voorstelling zie je alle traditionele dansen voorbij komen en deze hebben veelal een achterliggende betekenis. Veel nummers worden begeleid door meerdere trommels. Het is een combinatie van dans, zang, diverse instrumenten en acrobatiek. De belangrijkste Kandyan dansvorm ‘Ves Natuma’ maakt ook deel uit van de show. De show is leuk om te zien als je een uurtje over hebt, maar het is geen groot gemis wanneer je hem overslaat.

5. Wandel door de Royal Botanical Garden (Circa 5 kilometer van Kandy)

De Royal Botanical Garden is de grootste botanische tuin in Sri Lanka. In het park van bijna 60 hectare vind je meer dan 4.000 verschillende plantensoorten, maar liefst 300 verschillende soorten orchideeën en een uitgebreide kruidentuin. Je ziet hier enkele zeldzame planten en bloemen. Zo staat er een boom met een kruin van meer dan 40 meter omtrek! In het park zul je ook veel prachtige vlinders en vogels tegenkomen. Het is een leuk uitstapje als je een natuurliefhebber bent en even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad

Tip! Er zijn veel reisorganisaties of toeristenbureaus die je een bezoek willen laten brengen aan de kruidentuin in Matale. Trap hier niet in! De kruidentuin zelf is wel leuk om doorheen te lopen, maar het uiteindelijke doel is om je allerlei producten in hun winkel te laten kopen tegen enorm hoge prijzen. Deze artikelen kun je ook kopen op de markt in Kandy en dan een stuk goedkoper!

Je ziet het: er is van alles te doen in Kandy. Genoeg leuke dingen om je zeker een dag of 2 te kunnen vermaken hier.

Ben jij wel eens in Kandy geweest?

Wat vond jij leuk aan deze stad?

Deze leuke gastblog over Kandy is geschreven door Kim Hobo. Neem ook eens een kijkje op haar eigen reisblog Ontdekjebestemming.nl

Wil jij ook het mooie Sri Lanka ontdekken?

Bekijk het aanbod om die droomreis door Sri Lanka te realiseren. Of bekijk de goedkoopste vliegtickets naar Sri Lanka!

Plan je reis door Sri Lanka
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Sri Lanka