Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rondreis door Amerika: land van de onbegrensde mogelijkheden

Reisverslag over Amerika! (USA)

Rondreis door Amerika: land van de onbegrensde mogelijkheden

Reisverslag over Amerika! (USA)

Inhoudsopgave

Een rondreis door Amerika, dat is wat reporter Martin in 2001 wilde maken, langs 4 grote steden: New York, San Fransisco, Los Angeles en Las Vegas. Het plan was daar, omdat Martin in dat jaar af ging studeren en dat wilde vieren met een indrukwekkende reis samen met een goede vriend van hem, die ook dat jaar afstudeerde. Zo gepland, zo gedaan. Eind mei, begin juni 2001 vloog reporter Martin voor het eerst van zijn leven! En dus ook meteen maar de oceaan over! Hier volgt zijn verslag van deze bijzondere reis.

Amerika 2001

Amerika 2001, een bijzonder jaar om naar Amerika te gaan, zo blijkt achteraf, wanneer 11 september 2001 de aanslagen op het World Trade Center in New York gepleegd worden met vliegtuigen! Eind mei/begin juni 2001 ben ik met een goede vriend ons afstuderen gaan vieren in het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Voor het eerst vliegen

Nog geen halfjaar eerder vlieg ik voor het eerst met een vliegtuig. Ik heb totaal geen ervaring, dus vind alles interessant. Toen viel me al wel op, dat er behoorlijke strenge toelatingseisen zijn voor Amerika. Op Schiphol begon het al met een flinke vragenlijst invullen met allerlei persoonlijke vragen over werk, geld, bagage, reden van de reis, etc. Eenmaal geland in Amerika in Washington moeten we door de douane en word ik door een erg strenge douanebeambte nogmaals ondervraagd over mijn reisdoel, werk, inkomen, vermogen, reisplan en reisdata. Mijn vriend werd gelijk uit de rij gepikt om zijn koffer te laten controleren. Dit betekende dus dat hij zijn koffer volledig uit moest pakken om vervolgens alles er weer in te mogen proppen. Alles bij elkaar hadden we geen warm welkom gevoel.

Vliegen met United Airlines!
Vliegen met United Airlines!

Maar Washington was een tussenstop, want we zouden diezelfde middag doorvliegen naar New York, ware het niet dat er een storm woede tussen Washington en New York en het vliegverkeer dus stil lag. De vlucht werd uitgesteld en uitgesteld en pas ’s avonds om iets voor tien uur mochten we dan toch nog vertrekken. We waren blij na het lange wachten, maar eenmaal in de lucht merkten we waarom er uitgesteld was. We belandden midden in de storm en het vliegtuig maakte de ene vrije luchtval na de andere terwijl de bliksem aan alle kanten van het vliegtuig langs flitste. Poeh, wat waren wij blij toen we in New York geland waren!

Deze blijheid maakte even later toch weer plek voor teleurstelling.. We stonden met het hele vliegtuig als laatste op JFK Airport, omdat er geen andere vluchten meer landen zo laat ’s avonds. Iedereen bij de bagageband, maar geen koffers. Vervolgens konden we dus allemaal een formulier invullen omdat de koffers nog in Washington waren achtergebleven na een gate-change op het laatste moment.

Tegenwoordig gaat het vliegen allemaal veel gemakkelijker. Tevens heeft KLM een directe vlucht vanaf Amsterdam Schiphol naar New York. Daarbij hanteren ze vaak ook nog eens goede prijzen en vluchttijden. Let vooral op de KLM werelddeal weken waar je flink geld op kunt besparen. Deze werelddeal weken zijn meestal de eerste twee weken in januari en de eerste twee weken van september.

Skyline New York 2001
Skyline New York 2001

Hierna namen we vermoeid als we waren de taxi naar het hotel, dat centraal in Manhattan lag. Het was niet groot en met gedeelde badkamer en douche, maar de locatie was perfect centraal gelegen.

New York

Onze eerste dag in New York is het mooi weer en we gaan er meteen lekker op uit om veel te kunnen zien, maar eerst moeten we natuurlijk iets te eten hebben, want ons hotel heeft geen ontbijt. We lopen een broodjeszaak binnen en er staan meerdere mensen in de rij. Wij sluiten aan en wachten tot we aan de beurt zijn. We willen even rustig kijken wat ze allemaal in de aanbieding hebben en wat het kost, maar dit wordt niet gewaardeerd door de dame achter de toonbank, want we moeten meteen beslissen en bestellen! Er staan namelijk meer mensen te wachten! Oef, dit hadden we niet verwacht. Nederland kan best een beetje gejaagd zijn soms, maar dit was wel de overtreffende trap. Verbaasd als we waren bestellen we snel een muffin en een broodje en een kop koffie en rekenen af. Eenmaal buiten proberen we weer een beetje relaxt te worden, maar om ons heen ‘rennen’ de mensen in hun nette pakken zo’n beetje langs je heen richting hun werk. We krijgen meteen het idee dat het leven in New York en dan met name Manhattan toch wel enorm gejaagd is.

We lopen een stuk door en belanden uiteindelijk in een parkje vlakbij de Twin Towers van het WTC om ons ontbijt te nuttigen. In dit parkje lopen grijze eekhoorns rond, die natuurlijk graag de kruimels opruimen, die wij morsen. Na het ontbijt lopen we tussen de Twin Towers door en maken er nog wat foto’s. We hebben al besloten, dat we niet op de Twin Towers gaan, maar dat we voor het Empire State Building gaan om van het uitzicht te genieten.

Wat in Manhattan opvalt(maar ook weer niet eigenlijk), is dat waar je ook loopt, overal staan wolkenkrabbers naast je. Dit zie je pas als je naar boven kijkt, maar wanneer je gewoon over straat loopt, valt het eigenlijk niet heel erg op.

Eekhoorn in Central Park!
Eekhoorn in Central Park!

Vrijheidsbeeld

Die eerste dag zijn we natuurlijk ook meteen naar het Statue of Liberty (Vrijheidsbeeld) gegaan. Wanneer je pech hebt moet je lang in de rij staan voor de boot, maar wij hadden geluk met het gekozen moment en konden al snel met de boot mee. Het was zo’n moment van, je moet het gezien/gedaan hebben, maar eenmaal op het eilandje bij het vrijheidsbeeld was het niet echt heel indrukwekkend. Vooral het boottochtje vonden wij interessant, want je hebt dan ook meteen een mooi uitzicht op de skyline van Manhattan. Tegenwoordig hoor je nog wel eens dat mensen een helikoptervlucht maken over Manhattan heen. Dat schijnt ook schitterend te zijn, maar is natuurlijk niet heel goedkoop. Maar als je met een helikopter bent geweest, hoef je al niet meer op een Empire State Building, of naar het vrijheidsbeeld toe, dus dat spaar je dan weer uit.

Statue of Liberty
Statue of Liberty

Wallstreet/Dow Jones/Nasdac

Twee afgestudeerde economie jongens in New York op vakantie, waar moeten die natuurlijk naartoe? Juist, Wallstreet, met de NYSE en NASDAQ, de effectenbeurzen die daar gevestigd zitten! Dat mag niet ontbreken in de bezienswaardigheden. We zijn ook het Wallstreet museum in geweest. Dit was of gratis, of erg goedkoop, wat ik me kan herinneren. Je moet wel interesse hebben in de financiële wereld, wanneer je dit gaat bezoeken, maar wij vonden het erg leuk om gezien te hebben. Daarnaast ligt ook de Federal Reserve Bank op Wallstreet. De Nationale bank met de grootste goudopslag ter wereld.

Straat in New York
Straat in New York

Empire State Building

De volgende dag staat de beklimming van het Empire State Building op het programma, natuurlijk wel met een lift. 🙂 Maar eenmaal boven blijkt het uitzicht echt fenomenaal. Je kijkt uit over heel Manhattan en kunt alle imposante gebouwen spotten vanaf boven. Hier valt ons op dat er ook diverse hoge gebouwen zijn waar een zwembad op het dak zit.

Uitzicht op New York city vanaf Empire State Building!
Uitzicht op New York city vanaf Empire State Building!

Central Park

Na het uitzichtmoment op het Empire State Building is het tijd om te relaxen in een park. En New York heeft natuurlijk het bekendste park ter wereld, het Cental Park. Het is groot en heeft voldoende gelegenheid om lekker te relaxen. Zoveel mensen, die hier wandelen, liggen, sporten, mediteren, etc. Een oase in een drukke stad als New York.

Rockefeller Center/Times Square/Broadway

In de avonduren is het in New York een gezellige bedoeling. Zo hebben we bij Rockefeller Center op een vol terras heerlijk een paar biertjes genuttigd en op Times Square onze ogen uitgekeken met al die grote lichtreclames, die de hele tijd door aan en uit gaan. Op Broadway staan de mensen in de rij om naar de diverse musicals te gaan, die daar soms jaren draaien, maar waar mensen nog steeds voor in de rij staan.

Sport

Aangezien wij sportliefhebbers zijn, wilden we in New York ook een sportwedstrijd beleven van een grote Amerikaanse sport. Tijdens ons verblijf was er een honkbalwedstrijd van de New York Metz, waar wij kaartjes voor hebben gekocht. Alles gaat echt op zijn Amerikaans, zoals het volkslied wat gezongen wordt door iemand, die dat verdiend heeft(maar niet altijd zuiver kan zingen), tot het orgeltje dat tussendoor speelt om de leegtes op te vullen. En natuurlijk de hotdogs e.d. die op de tribune volop genuttigd worden.

Honkebal wedstrijd New York Metz!
Honkbal wedstrijd New York Metz!

Shoppen/eten/uitgaan

Wat betreft shoppen, uit eten gaan, of uitgaan naar clubs, ben je in New York op de perfecte plek, als je voldoende geld hebt om te spenderen of de juiste mensen kent. Het is wel een wereldje, waar uiterlijk vertoon heel belangrijk is, dus het is niet voor iedereen weggelegd, maar als je hier van houdt is New York the place to be!

Meer lezen over mijn New York ervaringen? Lees dan ook: Citytrip New York: wat te doen in deze bruisende wereldstad?

San Francisco

Onze volgende stad, die we bezoeken is San Francisco. Deze stad ligt aan de westkust in tegenstelling tot New York(oostkust). In New York was het wat benauwder, in San Francisco is de warmte wat droger. Deze stad ligt aan de kust en is gebouwd op heuvels. Hier hebben we een centraal gelegen hotel met grote kamer met eigen badkamer en twee king size bedden voor hetzelfde geld als de ‘bezemkast‘ in New York.

In San Francisco valt meteen op dat de straten veelal omhoog en omlaag lopen op best wel stijle heuvels. De huizen staan wel recht, wat een mooi lijnenspel geeft in de straten. Ook zijn veel huizen van hout gemaakt en in bijzondere kleuren geverfd.

Straat in San Francisco!
Straat in San Francisco!

Kabeltram

San Francisco staat ook bekend om de kabeltram, die nog steeds door de straten rijdt. Dit geeft een ontzettend gemoedelijk gevoel bij deze stad. Sowieso voelt San Francisco na New York aan als de meest relaxte stad ter wereld. Op de dag nadat wij aangekomen zijn is er ook de jaarlijkse gaypride, waardoor er een feestelijke stemming in de hele stad is.

Fisherman’s Wharf/Alcatraz/Golden Gate Bridge

Wij zijn die dag naar Fisherman’s Wharf gegaan, waar we een echte Amerikaanse hotdog hebben genuttigd. Niet logisch, aangezien je in de haven vooral veel vis en zeevruchten vindt, maar ja, je moet wat als je niet van vis e.d. houdt.

Vanuit Fisherman’s Wharf kun je ook Alcatraz zien liggen voor de kust. Alcatraz is het gevangeniseiland, waar vroeger de zware criminelen opgesloten werden. Hier kun je ook naartoe met een boot, maar daar hadden wij helaas de tijd niet voor, want wij moesten ook nog naar de Golden Gate Bridge. Die mochten we natuurlijk niet missen in San Francisco. Hier zijn we met een bus naartoe gegaan en hebben daar genoten van het mooie uitzicht en die schitterende rode brug. Wanneer je de bus pakt, let dan wel op, wanneer je de bus terug pakt, want wij stonden helaas aan de verkeerde kant van de weg en reden toen dus buitenwijken in, waar niet veel te beleven viel. Ook even leuk om gezien te hebben, maar niet handig, als je een strak reisschema hebt.

Alcatraz
Alcatraz
Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge

Lombard Street/Chinatown

Ook zijn we nog bij Lombard Street langsgegaan. Dit is een heel stijl straatje, die in 8 scherpe bochten naar beneden loopt en volstaat met mooie bloemperken. Je hebt een schitterend uitzicht vanaf de straat en de straat op zichzelf is ook een soort van kunstwerk op zich.

Lombard Street - San Francisco
Lombard Street – San Francisco

En zoals in zoveel Amerikaanse steden heeft ook San Francisco een Chinatown met enorm veel winkeltjes en stalletjes aan straat met de typische Chinese producten. Gewoon al heel leuk om even doorheen te lopen en dat hebben wij dan ook gedaan.

Greyhound Bus

Van San Francisco gaat onze reis verder naar Los Angeles. Wij hebben hiervoor een kaartje van de Greyhound bus gekocht, waarmee je in een dag tijd van de ene naar de andere stad reist. Voor ons was de Greyhound bus een soort van belevenis, omdat je het op tv zo vaak hebt gezien. Met het vliegtuig ben je er in 1,5 uur, maar je betaalt dan ook bijna 4 keer zoveel. En het is ook wel gaaf om met de ‘locals‘ in zo’n bus te zitten. Heb je meer tijd in je reisschema, is een huurauto aan de westkust ook echt wel aan te raden.

Los Angeles

Eenmaal in Los Angeles aangekomen willen we zo snel mogelijk naar het hotel. Ons hotel staat in het kantorendistrict van LA, Downtown LA genaamd. Wij hadden via een reisbureau onze hotels geregeld en hadden dus geen idee wat dit voor wijk was, maar toen de taxichauffeur bij een verkeerslicht vroeg of de dames, die daar langs de weg in hun korte rokjes stonden bij ons in mochten stappen, snapten we dat dit niet de beste wijk van LA is. Gauw de deur op slot en doorrijden graag naar het hotel, was ons motto. We kwamen tegen 11 uur ’s avonds aan in het hotel en wilden nog een hapje eten, want we hadden nog geen avondeten gehad. We kregen een beetje vreemde blik in de ogen van de hotelreceptionist, toen we vroegen waar we nog wat konden eten. Hij gaf aan, dat in de buurt van het hotel, alles tussen 18.00 en 20.00 uur dicht ging. Een hapje eten zat er dus niet echt in. Alleen verderop in de straat konden we misschien nog een hotdog krijgen, maar hij vond het niet verstandig, als we de straat nog op gingen.. Okee, dat was niet helemaal het antwoord waar we op gerekend hadden, maar jong en onverschrokken als we waren zijn we toch maar even snel een hotdog gaan halen. Je moet toch eten.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in LA is op zich prima geregeld, maar in LA heeft bijna iedereen zelf een auto. Het gevolg hiervan is, dat de minder bedeelden gebruik maken van het openbaar vervoer, maar met name de vele zwervers en bedelaars. Wij voelden ons niet altijd op ons gemak in de metro. De bus was daarentegen wel een prettig vervoermiddel.

Hollywood Boulevard/Hills

Als je in LA bent, moet je natuurlijk Hollywood Boulevard gezien hebben met de Walk-of-fame met alle sterren van beroemdheden, dus zijn wij daar ook geweest. We zijn ook op de plek geweest waar de Oscars worden uitgereikt. Dit is echter helemaal niet zo’n mooie plek, als de uitreiking niet is.

Walk of fame - Hollywood
Walk of fame – Hollywood

Wij zijn vanaf Hollywood Boulevard de Hollywood Hills ingelopen langs al die mooie huizen en villa’s waar toute bekend Amerika een optrekje heeft, of wil hebben. Ons doel was om richting de Hollywood letters in de Hills te lopen, maar dit leek dichterbij dan ze uiteindelijk waren. Uiteindelijk hebben we halverwege maar een paar foto’s gemaakt met de letters op de achtergrond.

Een leuke gebeurtenis was toen een man met een gebroken been in de deuropening van zijn villa stond en ons vroeg of we een brief voor hem in de brievenbus wilden leggen, zodat de postbode die weer meekon nemen. Natuurlijk deden we dit en we werden vervolgens uitgenodigd om binnen even een lekker koud biertje te komen drinken. Deze man was een binnenhuisarchitect, die bij diverse sterren de woning had ingericht en blijkbaar kon hij er goed van leven. Hij liet ons zijn huis zien en het uitzicht dat hij had op LA was schitterend.

De man was erg vriendelijk en was ook al eens in Nederland geweest en we hadden een erg leuk gesprek. Dit hadden we tot op heden nog niet echt ervaren van de Amerikanen, omdat ons beeld van de Amerikanen vooral heel oppervlakkig was. Ze vragen allemaal hoe het met je gaat, maar het interesseert ze niets. Het is gewoon een loze begroeting, die ze allemaal maken, Hi how are you doin?! En voordat je antwoord hebt gegeven gaan ze alweer door met hun volgende vraag of opmerking. Maar deze man was dus een oprecht vriendelijke man, die wellicht te weinig aanspraak had gehad omdat hij met zijn gebroken been zat, maar was voor ons een leuke afwisseling tijdens deze vakantie.

Santa Monica Beach/Pier

Wanneer je in LA bent is het strand ook niet ver weg. Santa Monica Beach is een mooi breed strand met een fietspad erlangs, waar veel op geskate wordt. Je hebt ook de pier, waar een kleine kermis op gevestigd zit. Door de strandwachten krijg je ook een beetje het Baywatch gevoel op dit strand. Een aanrader als afwisseling tussen het vele bezichtigen door.

Santa Monica Beach
Santa Monica Beach

Shoppen/Uitgaan

Wanneer je uit wilt, of je wilt lekker shoppen in LA, dan moet je daarvoor naar Beverly Hills en met name Rodeo Drive. Hier zitten alle grote merken en hier kun je ontzettend goed van je geld afkomen. Wanneer je wat beter wilt zitten qua hotel, zit je in Beverly Hills ook stukken beter, dan downtown LA, volgens de aardige man, die we in Hollywood Hills spraken.

Attractie/filmparken

In LA heb je met de filmindustrie die hier zit een grote keuze wanneer je naar attractieparken, of filmparken wilt. Wij zijn naar de Universal Studio’s geweest, waar je je af en toe waant op de verschillende filmsets van oude blockbusters, zoals o.a. Waterworld en Jurassic Park. Naast Universal heb je ook de Paramount Studio’s, Warner Brothers Studio’s en Sony Pictures studio’s.

En even buiten LA ligt dan ook nog het Disneyland Park in Anaheim. M.a.w. er is genoeg te beleven qua attractieparken, maar houdt er rekening mee dat deze niet goedkoop zijn.

Las Vegas

Als afsluiting van onze reis zijn we naar Las Vegas gegaan. Toch een beetje met het idee dat wij hier onze vakantie terug zouden verdienen met een gokje. Helaas is dit niet uitgekomen, maar Las Vegas was wel een bijzondere afsluiter van deze vakantie.

The Strip

The Strip is de grote weg, waaraan alle grote hotels/casino’s van Las Vegas gevestigd zijn. Hier vind je o.a. The Venetian, The MGM Grand, The Mirage, Ceasar’s Palace en het Bellagio. En dan is dit nog maar een heel kleine selectie van alle grote hotels/casino’s, die je aan de strip vindt. Je kunt hier 24 uur per dag gokken en er zijn diverse grote shows met beroemdheden waar je naartoe kunt voor ander vermaak. Las Vegas staat natuurlijk ook bekend om zijn trouwkappeletjes met bijzondere trouwbeambten zoals bijvoorbeeld “Elvis Presley“. Deze zie je ook her en der door de stad heen.

Las Vegas
Las Vegas

Wat ons opviel was dat het daar middenin de woestijn vooral erg heet is. Wij voelden ons bijna gedwongen om de casino’s in te gaan, puur om even bij te komen van de hitte.

De verschillende hotels zijn wel schitterend gebouwd. Zo is Venetië nagebouwd, de Eiffeltoren en Arc de Triomf zijn nagebouwd en 1 hotel heeft een volledige achtbaan in en om het hotel lopen. In Las Vegas is echt alles mogelijk.

Las Vegas by night!
Las Vegas by night!

Red Rock Canyon

Wij hebben 1 dag een auto gehuurd, een Ford Escort(hij bestond nog toen). We hadden ook een Ferrari of Lamborgini kunnen huren, maar die waren wel wat te prijzig voor ons budget, hoewel ze ruimschoots aangeboden worden voor verhuur in Las Vegas.

Wij gingen in onze gehuurde Ford naar Red Rock Canyon, een natuurpark niet al te ver van Las Vegas. En zoals de naam al doet vermoeden bestaat het park uit rode rotspartijen. Een erg mooi park en het is prima te doen vanuit Las Vegas.

Red Rock Canyon
Red Rock Canyon

Hooverdam

Ook niet al te ver van Las Vegas vandaan ligt de Hooverdam. Hier zijn wij heengereden na Red Rock Canyon. Het is een indrukwekkend bouwwerk, waar je niet recht naar beneden moet kijken als je hoogtevrees hebt. Dit is echt duizelingwekkend, maar was voor ons de laatste indruk die we in Amerika op hebben gedaan.

Hooverdam
Hooverdam
Hooverdam
Hooverdam

Na dit avontuur zijn wij vanuit Las Vegas teruggevlogen naar Nederland waar wij in September dus hoorden dat wij net op tijd in Amerika en dan met name New York waren geweest om de Twin Towers nog in volle glorie te hebben gezien. Deze reis zullen wij in ieder geval nooit meer vergeten.

Enthousiast geworden?

Heb jij ook zin gekregen om de westkust van Amerika te gaan ontdekken? Bekijk nu de mogelijkheden en maak ook die droomreis door Amerika.

Plan je reis door Verenigde Staten
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Verenigde Staten