Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stedentrip Venetië: Venetië op een andere manier

Stedentrip Venetië - Venetië op een andere manier

Stedentrip Venetië: Venetië op een andere manier

Stedentrip Venetië - Venetië op een andere manier

Inhoudsopgave

Venetië. Een naam die bij iedereen verschillende emoties oproept, maar zeker een belletje doet rinkelen. Nu het wereldvermaarde Carnevale di Venezia eraan zit te komen, wilden we jullie laten meegenieten van wat deze altijd door water of droogte geteisterde lagunestad te bieden heeft naast de platgetreden paden.

Gondelier in Venetië
Gondelier in Venetië

Het Venetiaans carnaval

Het carnavalsfeest van Venetië zou al sinds de 13de eeuw bestaan. En vandaag de dag wordt de traditie gewoon voortgezet en is het feest groter dan ooit. Op de 12 dagen dat het carnaval duurt, kan je naar verschillende evenementen gaan. Zo heb je de waterstoet, de vlucht van de engel op het San Marcoplein en de verschillende gemaskerde feesten in de grote paleizen achter gesloten deuren.

Handgemaakte maskers tijdens Venetiaans carnaval
Handgemaakte maskers tijdens Venetiaans carnaval

Ook op de straten is er met de straatartiesten altijd wat te beleven. Elk jaar heeft het carnaval een ander thema en een andere focus. Echt een aanrader, met of zonder masker ;). Met wat geluk kan je zelfs op de foto met een van de artiesten. Meer informatie over het programma van dit jaar vind je op de officiële website: www.carnevale.venezia.it/en/

Straatartiesten tijdens het Venetiaans carnaval - Stedentrip Venetië
Straatartiesten tijdens het Venetiaans carnaval

#EnjoyRespectVenezia

Sinds 2017 voert Venetië ook een campagne rond duurzaam reizen naar en in Venetië. Door de miljoenen toeristen die de Venetianen jaarlijks ontvangen, is dat zeker geen overbodige luxe. In de campagne vestigt de Unesco-stad de aandacht op verschillende aspecten.

Genieten van het mooie uitzicht
Genieten van het mooie uitzicht

Zo is het belangrijk dat er een evenwicht blijft bestaan tussen de inwoners en de toeristen, dat toeristen ook de verborgen parels en de eilanden verkennen, lokale producten kopen en rondleidingen volgen bij erkende stadsgidsen.

Groenten en fruit
Groenten en fruit

In de campagne wordt ook praktische informatie gegeven. Zo wil de stad dat de voetgangers en toeristen aan de rechterkant wandelen om de eindeloze mensenstroom te organiseren, dat ze niet eten aan bekende monumenten (ook niet op het San Marcoplein!), niet fietsen in de stad en er zeker niet kamperen. Wie meer wil weten over #EnjoyRespectVenezia kan zijn licht eens opsteken op www.carnevale.venezia.it/en/blog/enjoyrespectvenezia/

St Mark's Basilica
St Mark’s Basilica

Verborgen parels

Een van de verborgen parels die we bezochten tijdens Carnevale di Venezia 2018 was de Scala del Bovolo. Het is een klein paleis met een prachtige wenteltrap aan de buitenkant. Als je de kleine weggetjes richting het paleis inslaat, merk je meteen dat je naar een relatief onbekende bestemming wandelt. Even wennen als je de hordes toeristen op de drukke plaatsen gewoon bent ;). Maar absoluut de moeite waard voor een uitzicht op San Marco en Venetië dat je nog nooit eerder zag.

Scala del Bovolo
Scala del Bovolo – Stedentrip Venetië

Gondola, gondola

Als je op zoek bent naar praktisch openbaar vervoer, is een gondel een minder efficiënt idee. Je bent dan eerder aangewezen op de vaporetto, de waterbus. Maar als je in Venetië bent, moet je toch gewoon eens meevaren met een gondel, niet? Het is het cliché der clichés der clichés, maar ik kan het je écht aanraden. Let wel op waar je een gondelier aanspreekt. De plaats waar je vertrekt, bepaalt namelijk mee de prijs en ook wat je te zien zal krijgen.

In een gondel door Venetië
In een gondel door Venetië – Stedentrip Venetië

Dwaal een beetje af naar de minder drukke en bekende delen. Met een beetje geluk vind je daar de perfecte gondelier en duurt de gondelvaart wat langer dan normaal. Buiten de bekende gondelroutes (op en rond Canal grande) krijg je delen van Venetië te zien die je nog niet had gezien.

Wij vonden bij Lucca in het voormalige jodengetto de perfecte gondelvaart en zagen de meest prachtige en afgelegen plekjes, wat bijzonder is in zo’n drukbezochte stad. Je kan ook ’s nachts een gondelvaart doen, maar dan is het beter om wel naar plaatsen zoals Canal grande te gaan, waar alle paleizen dan prachtig verlicht zijn.

In een gondel onder lage bruggetjes door in Venetië
In een gondel onder lage bruggetjes door in Venetië

Laagseizoen, laatseizoen

Omdat we niet aan ons Venetiëproefstuk toe zijn, weten we maar al te goed wanneer je de stad het best vermijdt: in het hoogseizoen. In Venetië begint dat al vroeg en eindigt het ook later. Het is wel de moeite waard om buiten de drukke periodes naar de stad te reizen. Je hoeft je dan geen weg banen tussen de massa’s en je kan veel meer uit je verblijf halen, zowel qua tijd als financieel.

Als je toch in een van de drukkere maanden in Venetië bent, is het een aanrader om heel vroeg ’s ochtends (5 à 6 uur) of net in het holst van de nacht naar bv. het San Marcoplein te trekken. Je zal alle monumenten en gebouwen op een andere manier zien en in stilte! 😉

St Mark's Basilica in de avond
St Mark’s Basilica in de avond – stedentrip Venetië

Deze leuke gastblog over Venetië is geschreven door gastblogger Valerie.

Venetië bezoeken

Vliegtickets Venetië

Scoor nu de goedkoopste vliegtickets naar Venetiue. Bekijk hier de mogelijkheden

Overnachten in Venetië

De leukste en betaalbaarste hotels en appartementen in hartje Venetië vind je hier

Weekendje Venetië

Boek een compleet verzorgd weekendje in Venetië. Bekijk hier de mogelijkheden

Plan je reis door Italië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Italië