Ga je binnenkort richting Tokio (Tokyo), dan is het fijn om goed voorbereid te zijn. Nicki Yoshihara van Tokiotours heeft zeer handige en vooral ook leuke tips op een rijtje gezet. Wat moet je zeker gedaan hebben als je in de wereldstad Tokio bent? Lees het nu!
Ben je een reis door Japan aan het voorbereiden? Haal het maximale uit je reis door Japan met deze handige backpackgids.
City facts:
Afstand: 9304 km van Shiphol luchthaven
Vliegtijd: 11 uur als je een rechtstreekse vlucht neemt met KLM
Tijdverschil: Afhankelijk van of het zomer- of wintertijd is in Japan is het verschil 7~8 uur (later dan in Nederland)
Munteenheid: Japanse yen
Taal: Japans, de meeste Japanners spreken niet of nauwelijks Engels
Aantal inwoners: 37,8 miljoen. De meest drukbewoonde stad ter wereld. Bekend om: Sushi (uiteraard), gek geklede Harajuku meisjes en “salarymen”.
Beste tijd om te gaan: Eind maart/begin april voor de kersenbloesems
Hoe kom je er?
Met het vliegtuig uiteraard. Er zijn twee luchthavens; Narita en Haneda. KLM vliegt alleen op Narita dus als je direct vliegt dan kun je alleen op Narita aankomen. Narita is een stuk verder van Tokio gelegen dan Haneda. Vanaf Narita kun je de airport limousine bus (zo’n 3,000 yen voor een enkeltje) nemen of de trein. De airport limousine bus stopt op diverse lokaties en heeft ruimte voor je baggage dus dat is over het algemeen de fijnste manier.
Het duurt met de bus (afhankelijk waar je naartoe moet en of het druk is op de weg) gemiddeld tussen de 80 en 145 minuten. Met een taxi kan uiteraard ook maar dan ben je minimaal 20,000 yen kwijt dus dat is een dure aangelegenheid. Haneda is een stuk dichter bij Tokio. Vanaf hier kun je ook een airport limousine bus nemen. Dit is een stuk goedkoper dan vanuit Narita. Rond de 1,000 yen per persoon en het duurt zo tussen de 25 en 65 minuten.
Met de monorail doe je er ongeveer 20 minuten over om naar Hamamatsucho te gaan (eindpunt) en dit kost ongeveer 500 yen pp. Vanaf daar moet je nog overstappen naar een station in de buurt van je hotel. Met een taxi betaal je gemiddeld ongeveer 7,000 yen voor een enkele reis naar het centrum.
Waar verblijf je?
Tokio is qua oppervlakte ongeveer even groot als de hele provincie Utrecht. Het is wellicht budget technisch fijn om een hotel te nemen in een buitenwijk, maar dan ben je zo een uur of langer onderweg voordat je eindelijk ergens bent dus is de lokatie waar je verblijft wel van belang.
De beste lokaties om te verblijven (qua bereikbaarheid) zijn:
Shiodome (dichtbij Tokyo station, Shimbashi station en Shiodome station)
Hotels:
Royal park hotel Shiodome ****
Conrad Tokyo *****
Mitsui garden hotel Shiodome ***
Tokyo stay Shimbashi *** Ginza: (Dichtbij Ginza lijn, niet al te ver van Tokio station en Shimbashi station.) Hotels: The Peninsula Tokyo *****
Hotel Monterey Ginza ****
Mitsui Garden hotel Ginza premier****
Sotetsu Fresia Inn Ginza nanachome ***
Nihonbashi: (Dichtbij Tokyo station Nihonbashi station, imperial palace, Hibiya park)
Hotels:
Shangri La hotel Tokyo *****
Hotel Villa Fontaine Tokyo-Nihombashi Mitsukoshimae ***
Yaesu Terminal Hotel ***
Smile Hotel Tokyo Nihonbashi ***
Waar moet je op letten als je een hotel boekt:
Als je lang bent of een slechte rug hebt, dan adviseer ik om geen typisch Japans gasthuis te boeken (ryokan genaamd). Je slaapt dan op de grond (op een veelal dunne en korte futon met een mini kussen). Vaak zit er een maaltijd inbegrepen in de prijs dus deze hotels zijn over het algemeen duurder dan westerse hotels. Het eten is vantevoren al vastgelegd en altijd Japans. Je kunt dus niet zelf kiezen wat je wilt eten.
Ook met ontbijt staat alles al vast en kun je niet zelf kiezen wat je wilt eten. Het voordeel van een “western style” hotel is dat ze vaak een ontbijt buffet hebben waarbij er ook westerse opties zijn (voor het geval je liever geen gefermenteerde bonen en gegrilde zalm voor ontbijt hebt).
Er zijn in sommige hotels zowel niet-roken als roken kamers beschikbaar dus let bij het boeken even op wat voor soort kamer je hebt. Ook kan het voorkomen bij de hotels met minder sterren dat ze geen eigen badkamer aanbieden maar je gebruik moet maken van een “sentou” (een algemene douche en badruimte die gescheiden is voor dames en heren).
Pinproblemen:
Helaas kun je in Tokio niet met je pinpas betalen in winkels. Op de luchthaven kun je met een wereldpas or wereld creditcard wel bij een betaalautomaat geld opnemen. In de stad kun je pinnen bij Citibank, postkantoren en bij 711 of 711 banks. (Andere automaten accepteren geen buitenlandse passen). Let op dat je bij de meeste automaten maar een beperkt bedrag per dag op kan nemen (zo’n 200 euro per transactie meestal) dus als de automaat niet werkt dank an het zijn dat je een te hoog bedrag hebt gekozen.
Cultuur:
Japan is het land van de regels. Alles is heel goed verzorgd en georganiseerd. Dat is uiteraard fijn, maar het nadeel is dat Japanners daardoor totaal niet flexibel zijn. Met zijn 5-en zitten aan een 4-persoons tafel? Uit den boze!
Een zwembad of strand in/op met een tatoeage? Dan word je waarschijnlijk verzocht om weg te gaan. De meeste badhuizen (onsens) hebben vaak bij de entrée een bord staan dat je niet welkom bent met tatoeages. Als je het kunt afdekken met een pleister dan kan het nog, maar als je tatoeage te groot is dan ben je op de meeste plaatsen niet welkom.
Japan (en dan met name Tokio) heeft het beste, snelste, en uitgebreidste openbaar vervoer systeem ter wereld. Ik kan je dus van harte aanbevelen om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. Het is er schoon, goed betaalbaar en snel.
Voor zo’n 700 yen koop je een metro dagpas en daar kun je de hele dag mee reizen. (niet alle lijnen en alleen is alleen geldig voor de metro) Ook kun je in Nederland al een Japan railpass halen. Dat is een kortingspas waarbij je (bijna) alle JR railverbindingen gratis mag gebruiken. Ook de hogesnelheidslijn. Als je dus van plan bent om veel te reizen binnen Japan dank an zo’n pas een uitkomst zijn. Je kunt kiezen voor hoeveel dagen je er eentje nodig hebt.
Reisetiquette:
In de trein is het niet toegestaan je telefoon te gebruiken (om te bellen). Als je een smart phone hebt dan kun je wel een spelletje spelen of iets opzoeken. Ook is het onbeleefd om te praten of met je benen over elkaar te zitten. Opstaan voor oudjes of zwangere vrouwen is uiteraard netjes, maar hier hebben de meeste Japanners zelf maling aan en je ziet daarom geregeld jongeren op de zgn. “priority seats” zitten.
Eten en drinken:
Japanners wonen in hele kleine huisjes (soms wonen hele gezinnen in een 1 kamer appartement). De keuken is daarom vaak niet al te groot en veel mensen (met name singles) kiezen ervoor om ontbijt, lunch en diner buiten de deur te ete. Er zijn daardoor veel eetgelegenheden in Tokio en daarom is eten en drinken (als je een beetje oplet) heel betaalbaar.
Voor 108 yen kun je al een reisbol kopen in een convenience store (buurt winkeltje) en met uit een automaat op straat kun je vaak al voor 100 yen zowel warme als koude drankjes krijgen. Aan de andere kant is Tokio echt een stad voor connaisseurs. Er zijn hier de meeste Michelin sterren restaurants ter wereld! Een aantal ketens waar je goedkoop en lekker kunt eten en met een Engelse menukaart (of een met plaatjes) zijn Otaya, Watami, Yoshinoya en Coco.
5 Aanraders binnen Tokyo zijn:
Kaikaya in Shibuya (by the sea) Gonpachi (De vestiging in Nishi Azabu is een bekende scene van Kill Bill opgenomen) Warayakiya Roppongi (hier wordt het eten op een hooi vuur bereid, spectaculair om te zien) Zauo Shinjuku: Vang je eigen vis en laat het bereiden om de manier die jij lekker vindt Uobei Shibuya Dogenzaga: Een beetje moeilijk te vinden maar wel de moeite waard. Iedereen zit achter een “touch screen” en kiest zo zijn bestelling. Het eten komt in een soort van treintje voor je gezoeft.
Wat te doen:
In Tokio is zoveel te zien en te doen. Een dagje buiten Tokio (naar Kamakura) zou ik zeker op de lijst zetten. Kamakura was de hoofdstad van Japan toen de shogun voor het eerst aan de macht kwam en is daardoor heel rijk aan cultuur.
Een dagje naar Zushi voor het strand zou ik ook zeker doen als je in de zomer komt. Off the beaten track wijken zijn Daikanyama, Iidabashi en Shimokitazawa. Hier kun je heerlijk rustig rondlopen en alle massa’s van mensen ontwijken. En uiteraard is je bezoek aan Tokio niet compleet zonder een tour met een van onze Nederlandse Tokio experts van Tokiotours! 😉
Over de schrijfster:
Nicki Yoshihara is 40 jaar oud en woont al meer dan vijf jaar in Tokio, waar ze haar eigen bedrijf heeft. Ze organiseert rondleidingen in en om Tokio en Kioto met Nederlands sprekende gidsen. Voor meer informative bezoek www.tokiotours.com
Ben je een reis door Japan aan het voorbereiden? Haal het maximale uit je reis door Japan met deze handige backpackgids. Bekijk hier goedkope vliegtickets richting Tokyo