Interview met Karin van Kaats Keep Going

“In Singapore kun je ontzettend gemakkelijk een leven op bouwen”.

Gepubliceerd: 05 okt 2021 | Foto: Interview met Karin van Kaats Keep Going

Hoe is het om te wonen in Singapore? En wat zijn de grootste verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten? De Brabantse Karin woont al een tijdje met veel plezier in Singapore samen met haar man Willem. Het is niet de eerste keer dat zij samen in het buitenland wonen. Eerder waagden ze de sprong en woonden ze in Durham in North Carolina. Aan emigratie ervaring dus geen gebrek. Tijd om meer over Karin te weten te komen en over haar avonturen. Lees nu ons uitgebreide interview en laat je ook inspireren.

Even voorstellen, wie is Karin?

Hoi, ik ben Karin, 32 jaar en kom uit het gezellige Brabant. Ik ben emigratiecoach en freelance tekstschrijfster voor mijn eigen bedrijfje Kaat Keeps Going. Ik woon sinds 2014 in het buitenland. Samen met mijn man ben ik naar Amerika verhuisd voor 4 jaar, waarna we direct naar Singapore verhuisd zijn. Hier wonen we inmiddels al iets meer dan 3 jaar.

Wanneer is jouw liefde voor reizen begonnen?

Mijn liefde voor reizen is al vroeg begonnen. Ik ging al toen ik heel klein was met mijn ouders op vakantie. Elk jaar tijdens de zomervakantie naar Spanje, Canarische Eilanden, Griekenland of Portugal. We hadden altijd een mooi hotel waar ik kon zwemmen en spelen met andere kinderen, maar we gingen ook vaak excursies maken om wat te zien van het land. Als kind vind je dat soms wat duf, maar ik kijk er nu fijn op terug. Toen is zeker mijn liefde voor reizen ontstaan.

Wat was de eerste verre reis die je gemaakt hebt?

Mijn eerste verre reis ging naar de westkust van Amerika en Hawaii samen met mijn ouders en goede vrienden van ons. We maakten daar een rondreis met een gehuurd busje door verschillende staten en sloten de vakantie af met een weekje relaxen op Oahu. Ik was 11 jaar oud en dat was super indrukwekkend, helemaal naar Amerika. Ik had ook (voor die leeftijd) veel geld gespaard voor de vakantie om leuke dingen te kopen. Heb echt hele mooie herinneringen aan die vakantie.

Waikiki Beach Oahu
Waikiki Beach Oahu

Je bent in 2014 tijdelijk verhuisd naar Durham in North Carolina, hoe ben je op dit idee gekomen?

Mijn man is eigenlijk op dat idee gekomen toen hij voor zijn studie op uitwisseling zat in Australië. Hij wilde na zijn bachelor graag een master doen en promoveren. De beste plek om dat te doen is in Amerika. Daar zitten de beste scholen voor zijn vak. Hij wilde natuurlijk ook de cultuur eens ervaren. Hij was nog nooit in Amerika geweest.

North Carolina Outer Banks
North Carolina Outer Banks

Toen ik na zijn uitwisseling naar Australië ging om samen te reizen legde hij dit aan mij voor. Ik vond het meteen een geweldig idee! Wel spannend natuurlijk. Ik heb zelf ook altijd al gezegd dat ik later ‘als ik groot ben’ in het buitenland wilde wonen. Hoewel Amerika niet mijn eerste keus was, was dit wel een kans die ik gewoon moest nemen.

Wat waren de grootste verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten?

Er zijn heel veel grote verschillen. Wat mij het meeste opviel was dat Amerikanen leven om te werken. Ze werken hard (totaal niet efficiënt) en nemen vrijwel nooit vakantie. Veel zitten ook aan de antidepressiva. Ik had collega’s die 2 jaar vrij konden nemen! Daarentegen had ik ook veel collega’s met twee of meer banen, die anders niet rond konden komen en echt ‘paycheck to paycheck’ leefden. Dat had ik nooit eerder gezien.

Ook het feit dat echt alles met de auto wordt gedaan in tegenstelling tot met de fiets is ook apart. Een fiets is echt om te sporten daar, hoewel ik hier wel makkelijk in meeging haha.

In 2018 ben je opnieuw verhuisd, dit keer naar Singapore. Waarom Singapore?

Ja zomaar eigenlijk haha. We hebben geen duidelijke reden waarom Singapore. Wonen in het buitenland beviel ons wel en wilden daarom nog niet terug naar Nederland. Amerika moesten we verlaten, omdat ons visum verliep. In Amerika hadden we hele lange zomers, dat vonden we wel lekker en ik wilde graag naar een Engelssprekend land. Dan blijft er niet veel meer over. Singapore kwam zomaar een keer ter sprake maar ik wist er niks van en schoof het weg. Later toch maar eens wat dingen opgezocht en het sloeg meteen aan. We besloten de sprong te wagen en binnen een jaar na die keuze zaten we er al.

Wat zijn de voor- en nadelen van wonen in Singapore?

Het grootste voordeel van wonen in Singapore is dat je hier ontzettend gemakkelijk een leven op kunt bouwen. Er zijn zoveel expats waar je contacten mee kunt leggen, leuke dingen om te doen, vervoer is op en top geregeld en het is hier veilig. Het is gewoon heel westers in die zin.

Een nadeel van wonen in Singapore vind ik zelf is dat ik moeilijk in contact kom met de lokale bevolking. In Amerika vond ik dit veel makkelijker. De mensen zijn meer op zichzelf hier en hebben minder behoefte aan buitenlanders. Dat vind ik jammer. Een ander nadeel is de werkmentaliteit die Chinese invloeden heeft. Er wordt heel veel gewerkt (niet per se hard) en tot laat op de dag. Dit verschil merk je vooral bij lokale bedrijven, niet zozeer op plekken waar veel expats werken. Die hebben meer de westerse mentaliteit. Ik heb vooral bij lokale bedrijven gewerkt. Bij mij past dat niet zo. Ik leef niet om te werken.

Wilde otters in Singapore
Wilde otters in Singapore

Wat is de mooiste reis geweest die je tot nu toe hebt gemaakt? 

Mijn mooiste reis was die door Australië na de uitwisseling van mijn man. Ik verbleef een week in Canberra, omdat mijn man nog examens had. In die week bezochten we ook de Blue Mountains. In Canberra huurden we een auto en reden we naar de Great Ocean Road, Grampians National Park en naar Melbourne voor een paar dagen. We vlogen voor een kleine week naar Sydney waar we een camper huurden om mee naar Cairns te rijden. Oh en ook tussendoor nog naar het Red Center. Zo mooi! Ik voelde me zo vrij tijdens die vakantie. Geweldig!

Welk land kan jij iedereen aanraden, en waarom?

Australië of Amerika. Misschien niet de goedkoopste landen, maar de vrijheid die je in deze landen kunt ervaren tijdens het reizen is geweldig. Eindeloze keuze aan roadtriproutes. Er zijn in beide landen zoveel verschillende dingen te zien en te doen. Eindeloos genieten.

Je bent emigratiecoach en bent je eigen platform Kaat Keeps Going begonnen. Kun je hier iets meer over vertellen?

Kaat Keeps Going is eigenlijk al heel oud. Toen ik voor de eerste keer naar Bali ging was ik een waarbenjij.nu begonnen om familie en vrienden op de hoogte te houden van de vakantie. Meer was het niet. Toen we naar Amerika verhuisden maakte ik hier een eigen website van, eigenlijk nog steeds voor familie, maar dan iets professioneler. Gaandeweg kreeg ik steeds meer lezers, vragen en leuke reacties van anderen. Schrijven en andere mensen helpen met hun reis over verhuizing naar het buitenland vond ik superleuk om te doen. Het kwam nooit echt van de grond omdat ik gewoon fulltime werkte.

Net voor de coronalockdown stopte ik met mijn baan en besloot voor mijzelf te beginnen en emigratiecoach te worden. Ik ben me gaan focussen op emigreren naar Singapore en ook wat over Amerika (dit is iets ingewikkelder). Ik heb 2 e-books geschreven over emigreren en ik geef een-op-een vragenuurtjes aan toekomstige emigranten die antwoorden willen hebben op hun vragen. In de toekomst zullen er nog meer leuke diensten volgen!

Karin & Willem wonen in Singapore
Karin & Willem in Singapore

Welk advies heb je voor mensen die twijfelen over een emigratie?

DOEN! Ja, het is super eng en spannend maar iedereen kan emigreren als je er maar echt voor gaat. Half werk, werkt niet in dit geval. Het is zo’n geweldige ervaring, waar je zoveel van leert. Niemand kan dat ooit nog afpakken. Terug naar Nederland kun je altijd nog als het niet bevalt.

Hoe is het om te wonen in het buitenland tijdens de pandemie?

Lastig. Singapore heeft heel lang op slot gezeten. Niemand mocht het land in. Nu moeten we toestemming vragen aan de overheid om terug te komen, wat overigens niet gegarandeerd is. Dat is best heftig en heeft ervoor gezorgd dat we familie lang niet gezien hebben. Singapore heeft behoorlijke strenge regelgeving. Het dagelijks leven is nog steeds niet zoals het voorheen was. Daarbij is Singapore ook klein tijdens een pandemie. Er is wel veel te doen, maar even echt de natuur in om te hiken bijvoorbeeld of een leuke roadtrip maken zit er niet echt in hier.

Zonsopkomst over Singapore
Zonsopkomst over Singapore

Hoe ziet de toekomst eruit: blijf je in Singapore of ga je weer een nieuw avontuur aan?

Voorlopig blijven we nog een paar jaar in Singapore. Het bevalt ons nog goed hier en hopelijk wordt het alleen maar beter als we weer op reis mogen. Wat we daarna gaan doen weten we nog niet.

Heb je nog een goede (reis)tip voor onze volgers?

Ja, kom gezellig naar Singapore als het weer mag! Ontzettend leuke en veelzijdige stad. Perfect voor reizigers die voor de eerste keer naar Azië gaan of als leuke tussenstop, maar blijf wel langer dan 2 dagen. De stad is véél meer dan Marina Bay, Gardens by the Bay en Chinatown. Je hoeft je echt niet te vervelen!

Gardens by the Bay - wonen in Singapore
Gardens by the Bay

Meer leuke emigratie tips?

Ben jij je aan het oriënteren en wil jij ook graag die grote stap maken? Lees dan onze emigratie blogs en laat je inspireren.

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy