Australië ga je nooit in 1 vakantie ontdekken. Dit land, noem het gerust maar continent, is enorm groot en zeer veelzijdig. Een rondreis door Australië is dan ook een ervaring voor het leven. Terwijl in het zuiden van Australië de bomen vol zitten met koala’s, zwemmen de zoutwater krokodillen in de rivieren van Northern Territory. Het contrast tussen bruisende steden zoals Sydney en de rust van nationale parken zoals Kakadu National Park maakt Australië zo bijzonder.
Overal in Australië vind je nationale parken, waar je de mooiste natuur en wildlife kunt spotten. Met 830 vogelsoorten en diverse reptielen, amfibieën en zoogdieren hoef je niet bang te zijn dat je geen wildlife zult spotten tijdens jouw rondreis door Australië. Onze liefde voor Australië is erg groot. Op deze pagina vind je meer dan 100 reisblogs over Australië vol met leuke reistips en persoonlijke reiservaringen.
Continent: Oceanië
Hoogseizoen: december t/m februari
Hoofdstad: Canberra
Valuta: Australische Dollar (AUD)
Ben je een nieuwe reis aan het plannen door Australië? Haal nu alles uit je volgende droomreis door Australië en laat je inspireren en adviseren door het gespecialiseerde team van Australia Expert. Deze Australië experts werken samen met vaste partners die ze persoonlijk kennen en uit eigen ervaring.
Hun grootste doel is om jou de reis van je dromen aan te bieden. Zij luisteren naar jouw wensen, denken met je mee en nemen een hoop werk uit jouw handen.
Krijg nu 5% korting op je camperhuur bij Australia Expert: gebruik de code liefde
Een van de gaafste activiteiten die wij deden in Australië was het zwemmen met zeehonden bij Montague Island in Nieuw-Zuid-Wales.
In het afgelegen noorden van Queensland van Australië ligt een natuurwonder dat weinig mensen kennen maar dat zeker de moeite
Een bijzondere plek om te bezoeken in Nieuw-Zuid-Wales is Fitzroy Falls. Deze 80-meter hoge watervallen vind je in het mooie
Kakadu National Park, gelegen in het noorden van Australië, is een adembenemende natuurgebied die de rijke biodiversiteit, cultuur en geschiedenis
Als er één land bekend staat om zijn wildlife dan is het wel Australië, dit land kent een rijke dierenwereld. Of je nou reist door de Noordelijke Territory of een roadtrip maakt last de oostkust, dieren ga je sowieso spotten. Maar welke fauna kun je waar spotten en wat zijn de meest bijzondere en zeldzame Australische diersoorten? Op deze pagina vertellen we hier meer over.
Australië kent diverse zoogdieren, waarbij de kangoeroe en de koala de bekendste zijn. De kangoeroe kun je op verschillende plekken in Australië spotten. Een plek die wij kunnen aanraden om kangaroos te spotten is Kangaroo Valley en dan in het speciaal Bendeela Camping and Picnic Area. Vooral in de winter als het niet druk is, is er een grote kans om hier groepen kangoeroes spotten.
Een van de meest schattige beestjes ter wereld, de Koala, is ook in de Australische wildernis te spotten. Hoewel het de laatste jaren slecht gaat met de populatie (met name door de bosbranden tijdens de black summer), zijn er wel verschillende plekken waar je deze lieve beestjes nog kunt spotten. Wij hebben er veel gespot tijdens The Forts Walk op Magnetic Island in Queensland. Maar ook bij de Great Ocean Road in Melbourne is er een kans om ze te spotten. Neem altijd de tijd om te te kunnen spotten, aangezien het niet makkelijk is om ze te zien. Ze zijn vaak goed verscholen of slapen ergens hoog in een boom.
Misschien wel het meest grappige en schattige beest van Australië. Quokkas komen alleen voor in het zuidwesten van Australië op Rottnesteiland en Baldeiland. Wij hebben ze zelf gespot op Rottnest Island, waar we ook net als vele andere toeristen een quokka selfie hebben gemaakt.
Deze kort-snavelige echidna mierenegel (Tachyglossus aculeatus) komt voor in heel Australië en Nieuw-Guinea (en Tasmanië). Ze leven in Bossen, regenwouden, savannes, woestijnen en berggebieden. Ze zijn wat lastig te spotten soms omdat ze niet opvallen tussen de bladeren en planten.
Een van de bekendste en meest voorkomende vogels in Australië. Misschien wel vanwege hun opvallende uiterlijk (die mooie gele kuif) en harde gekrijs wat ze maken. De cockatoo komt in heel Australië voor en is vaak een nieuwsgierige vogel. Je kunt ze soms van heel dichtbij spotten.
Een van de leukste vogels die je kunt spotten in Australië. Ze zien er niet alleen prachtig uit maar maken ook nog eens een heel grappig geluid. Ze worden ook wel dé lachvogel genoemd, vanwege het lachende geluid dat ze maken. Als je het geluid nooit eerder hebt gehoord denk je eerst dat je het geluid van een aap hoort. De kookaburra valt trouwens onder de ijsvogelsoort. Het leefgebied van de kookaburra bestaat uit graslanden en loofbossen maar ook bij agrarisch gebied en vlakbij menselijke bebouwing, zoals in stadsparken en tuinen.
Deze vogel valt op vanwege zijn mooie regenboogkleuren. Het leefgebied van deze vogel is vrij breed, van Sulawesi tot Nieuw-Guinea en de Salomoneilanden en zuidelijk tot Zuid-Australië. Wij hebben ze veel gespot in Darwin, met name tijdens het droge seizoen. Een gebied waar wij ze veel gespot hebben was bij East Point Reserve.
De cassowary is de gevaarlijkste vogel ter wereld en komt voor in het regenwoud in Tropical North Queensland. Kasuarissen zoals ze in Nederland genoemd worden zijn alleseters: van paddestoelen, insecten tot zelfs slangen. Van nature zijn kasuarissen zeer schuw, maar wees altijd voorzichtig als je een cassowary tegenkomt in het wild en kom niet te dichtbij. Een trap van deze gevaarlijke vogel kan namelijk fataal zijn. Een helmkasuaris kan naar schatting 40 tot 50 jaar oud worden.
Er komen veel slangensoorten voor in Australië, waarvan de de oosterse bruine slang een van de meest giftige slangen ter wereld. Deze slang komt voor in de oostelijke delen van Australië. De meest giftige slang van Australië, de Inlandse Taipan slang komt voor in centraal Australië en is gelukkig van nature schuw en laat zich niet snel zien. Daarnaast kent Australië ook diverse boomslangen, die vaak mooi van kleur zijn.
Het noorden van Australië kent een grote populatie krokodillen. Alleen al het Noordelijke territorium kent meer dan 100.000 krokodillen. In Australië komen zowel zoet- als zoutwater krokodillen voor. Zoals de aussies hier altijd zeggen: 'be crocwise'. Houd altijd rekening met krokodillen en ga niet uit jezelf in een water zwemmen als je niet zeker weet of het veilig is.
Doordat Australië een enorme geografische omvang kent heeft het land verschillende klimaatzones. Het weer is dus per regio anders. Het binnenland van Australië kent een woestijnklimaat, hier kan het overdag snikheet zijn en ’s nachts koud. Het zuiden kent warme zomers en zachte winters. In het Noorden van Australië heb je te maken met 2 verschillende seizoenen, namelijk het droge seizoen en het regenseizoen. De seizoenen zijn het tegenovergestelde als in Nederland. Wanneer het in Nederland winter is hebben ze in Australië zomer.
In Australië betalen ze met de Australische dollar (AUD).
De tijd dat je onderweg bent naar Australië hangt af van de luchthavens. Als je vanaf Schiphol vertrekt en naar Sydney vliegt dan doe je er ongeveer 21 uur en 35 minuten over. Vlieg je vanaf Schiphol naar Perth, dan is de reistijd 19 uur en 40 minuten.
Wat de beste reistijd is verschilt per regio. Voor het noorden en midden van Australië zijn mei t/m oktober goede maanden. Voor het zuiden van Australië zijn oktober t/m april goede maanden.
Om als toerist te mogen reizen door Australië heb je een toeristenvisum nodig. Nederlanders kunnen een elektronisch visum aanvragen, ook wel een Electronic Travel Authority (ETA) genoemd. Dit visum is één jaar geldig. Wil je werken in Australië tijdens je verblijf dan moet je een ander visum aanvragen. Kijk altijd op de websites van de overheid voor de meest recente visums en voorwaarden.
Een gemiddeld en comfortabel hotel in Australië kost gemiddeld 80 tot 100 euro per nacht. Lees meer over de prijzen van hotels in Australië.
De hoofdstad van Australië is Canberra. En niet Sydney, zoals veel mensen denken.
Australië kent 3 verschillende tijdzones. Uitgaande van de Nederlandse zomertijd is het in Perth 6 uur later, in Adelaide 7,5 uur later en in Sydney 8 uur later.