Proef de Sami cultuur met Dalarna Outdoor in Zweden

Gepubliceerd: 08 nov 2016 | Foto: Sami cultuur in Zweden

Sami cultuur in Zweden – Zweden, ik kan er over blijven schrijven, een land wat hoog bij mijn favoriete bestemmingen staat.  De rust, de natuur, de vriendelijke mensen, ik kom er graag. In september waren wij een week in een Zweeds Boshuisje waar wij naast de rust, waar wij erg van genoten, ook nog op excursie zijn geweest.

Samen met Dennis van Dalarna Outdoor trokken we er vroeg op uit voor een excursie richting Nationaal Park Fulufjället samen met een bezoek bij de Sami.

Een top ervaring met Dalarna Outdoor
Een top ervaring met Dalarna Outdoor

Over Fulufjället

De naam van het park komt van de gelijknamige berg Fulufjället die een hoogte heeft van 1044 meter. Het park zelf heeft een oppervlakte van totaal 385 km2 en een gedeelte van het park ligt ook in Noorwegen wat vele mogelijkheden biedt voor dag- en meerdaagse tochten voor jong en oud.

Nationaal Park Fulufjället
Nationaal Park Fulufjället

De Njupeskär waterval is de hoogste in Zweden, Met een hoogte van 93 meter en een vrije val van 70 meter. Het merendeel van de bezoekers van het nationaal park komen voor de waterval. Vanaf de top van de watervallen, heb je een fantastisch uitzicht over het landschap.

Njupeskär waterval
Njupeskär waterval

Na een prachtige rit door de al het moois wat Zweden te bieden heeft komen we aan bij het nationaal park. Na een stop bij het visitor center waar je een wandelkaart en meer informatie over het park kan vinden beginnen wij aan de hikingtocht.

Goede stevige wandelschoenen

De excursie is goed verzorgd. Je krijgt een lunchpakket mee met diverse versnaperingen. Enkel moet je zelf zorgen voor goede stevige wandelschoenen een rugzak met voldoende drinkwater. Onderweg verteld Dennis alles over de flora en fauna van het gebied.

Lunch in de schuilhut
Lunch in de schuilhut

Ook afhankelijk van het seizoen kan het boven op de berg best fris zijn. Dus het beste is om laagjes kleren aan te trekken.

We begonnen de tocht van 5,5 km richting de Njupeskär waterval, waar wij vervolgens een ruig rostpad naar de top van de waterval zijn gelopen. Eenmaal boven aangekomen wacht je een schitterend uitzicht over de fjäll. Al was het bij ons helaas wat mistig.

SAMSUNG CSC
Prachtige natuur in het nationaal park

Na een heerlijke wandeling en Zweedse Fika vervolgden wij onze weg naar een hele bijzondere plek. We komen aan na een korte autorit in het plaatsje Idre. Hier vind je het meest zuidelijke Sami-dorp (Laplandbewoners) van Zweden.

We komen aan in een leuk winkeltje genaamd Renbiten waar Helena en Peter Andersson een winkel hebben. Naast de winkel houden ze ook een rendierkudde. Het hoeden van rendieren combineren ze met de verkoop van rendierproducten, traditioneel handwerk, rendiergeweien, exclusieve Sami kunst en vele mooie souvenirs.

Souvenirshop Renbiten
Souvenirshop Renbiten
Souvenirshop Renbiten
Souvenirshop Renbiten
Souvenirshop Renbiten
Souvenirshop Renbiten

Bijzondere maaltijd in tipi tent

Na de rondleiding in de winkel worden we uitgenodigd door de Sami om richting de tipi tent te gaan om te genieten van een bijzondere maaltijd. Maar dat moet natuurlijk op een speciale manier. We gingen naar het huis van de eigenaar waar een rendier op ons stond te wachten. Een prachtig beest dat het toonbeeld is van Zweden. Samen met de Sami en het rendier gingen we op weg naar een idyllisch plekje in de natuur in een tipi!

In de tipi wordt door de Sami een heerlijke traditionele maaltijd bereid; mousse van rendierhart vooraf, gestoofd rendiervlees als hoofdgerecht en als toetje een overheerlijke verrassing! Ga dit vooral zelf proeven, het is erg bijzonder! De Sami vertelt ons over de cultuur en de geschiedenis, het is bijzonder om te horen hoe dichtbij en respectvol de Sami met hun flora en fauna omgaan. Het vuur brand gezellig en we doen een kopje koffie om het af te sluiten, met een stukje rendierworst erin, volgens de traditie van de Sami. 

Tevens biedt Renbiten de mogelijkheid aan om te overnachten in de tipitent.

Met de rendier richting de tipi
Met het rendier richting de tipi
De tipitent waar wij onze maaltijd nuttigen
De tipitent waar wij onze maaltijd nuttigen
Genieten van de Sami maaltijd in de tipitent
Genieten van de Sami maaltijd in de tipitent

Deze excursie is een prachtige ervaring van de Zweedse cultuur en natuur en wordt goed begeleid door Dalarna Outdoor.

Wil jij ook zoiets moois beleven?

Neem dan snel contact op met Dalarna Outdoor!

Bekijk ook de sfeervideo

Contact

Dalarna Outdoor
Morn 9
78051 Dala-Järna
Dennis Daselaar
0046 767793404

info@dalarna-outdoor.com
www.dalarna-outdoor.com

Renbiten
Storsätern
Grövelsjövägen 360
79091 Idre

info@renbiten.se
www.renbiten.se

Reisblogger Bert

Auteur:

Ik ben reporter Bert en ik heb, jawel, een passie voor reizen en outdoor spullen. Ik ben graag op de hoogte van de nieuwe gadgets op outdoor gebied. Ik ben geboren in 1983 in Rotterdam. Avonturen beleven is een beetje mijn ding, ik ging graag met groepsreizen mee naar verre landen. Tegenwoordig reis ik graag met mijn vrouw, naar allerlei landen.

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs over Zweden

Scandinavië boven de poolcirkel: een reis voor het leven!

Reizen boven de poolcirkel, menig reishart gaat daar sneller van kloppen. Het ruige en uitgestrekte Arctische landschap, de vriendelijke bevolking,...

Citytrip Stockholm: 6 spots die je niet mag missen

Citytrip Stockholm - Zo spannend als mijn eerste blog voor liefde voor reizen is, zo spannend was mijn stedentrip naar...

De echte winter ervaren in betoverend Zweeds Lapland

Op uitnodiging van Voigt Travel mag ik mee om Zweeds Lapland te ontdekken, een gedeelte van Lapland dat nog niet...

Ga mee op een all inclusive avontuur door de wildernis van Dalarna

Ga mee op een all inclusive avontuur door de wildernis van Dalarna. Het is een samenwerkingsverband tussen 3 organisaties, Naturligt Liv, ståtion Sågen...

Wildernis safari met Dalarna Outdoor

Wanneer je in Zweden bent in de provincie Dalarna kun je ervoor kiezen om met Dalarna Outdoor een Wildernis safari...

Orsa Björnpark, oog in oog met de beren

Wanneer je in Zweden bent (omgeving van Dalarna) kan het interessant zijn om het berenpark in Orsa te bezoeken. Het...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy