Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Proef de Sami cultuur met Dalarna Outdoor in Zweden

Sami cultuur in Zweden

Proef de Sami cultuur met Dalarna Outdoor in Zweden

Sami cultuur in Zweden

Inhoudsopgave

Sami cultuur in Zweden – Zweden, ik kan er over blijven schrijven, een land wat hoog bij mijn favoriete bestemmingen staat.  De rust, de natuur, de vriendelijke mensen, ik kom er graag. In september waren wij een week in een Zweeds Boshuisje waar wij naast de rust, waar wij erg van genoten, ook nog op excursie zijn geweest.

Samen met Dennis van Dalarna Outdoor trokken we er vroeg op uit voor een excursie richting Nationaal Park Fulufjället samen met een bezoek bij de Sami.

Een top ervaring met Dalarna Outdoor
Een top ervaring met Dalarna Outdoor

Over Fulufjället

De naam van het park komt van de gelijknamige berg Fulufjället die een hoogte heeft van 1044 meter. Het park zelf heeft een oppervlakte van totaal 385 km2 en een gedeelte van het park ligt ook in Noorwegen wat vele mogelijkheden biedt voor dag- en meerdaagse tochten voor jong en oud.

Nationaal Park Fulufjället
Nationaal Park Fulufjället

De Njupeskär waterval is de hoogste in Zweden, Met een hoogte van 93 meter en een vrije val van 70 meter. Het merendeel van de bezoekers van het nationaal park komen voor de waterval. Vanaf de top van de watervallen, heb je een fantastisch uitzicht over het landschap.

Njupeskär waterval
Njupeskär waterval

Na een prachtige rit door de al het moois wat Zweden te bieden heeft komen we aan bij het nationaal park. Na een stop bij het visitor center waar je een wandelkaart en meer informatie over het park kan vinden beginnen wij aan de hikingtocht.

Goede stevige wandelschoenen

De excursie is goed verzorgd. Je krijgt een lunchpakket mee met diverse versnaperingen. Enkel moet je zelf zorgen voor goede stevige wandelschoenen een rugzak met voldoende drinkwater. Onderweg verteld Dennis alles over de flora en fauna van het gebied.

Lunch in de schuilhut
Lunch in de schuilhut

Ook afhankelijk van het seizoen kan het boven op de berg best fris zijn. Dus het beste is om laagjes kleren aan te trekken.

We begonnen de tocht van 5,5 km richting de Njupeskär waterval, waar wij vervolgens een ruig rostpad naar de top van de waterval zijn gelopen. Eenmaal boven aangekomen wacht je een schitterend uitzicht over de fjäll. Al was het bij ons helaas wat mistig.

SAMSUNG CSC
Prachtige natuur in het nationaal park

Na een heerlijke wandeling en Zweedse Fika vervolgden wij onze weg naar een hele bijzondere plek. We komen aan na een korte autorit in het plaatsje Idre. Hier vind je het meest zuidelijke Sami-dorp (Laplandbewoners) van Zweden.

We komen aan in een leuk winkeltje genaamd Renbiten waar Helena en Peter Andersson een winkel hebben. Naast de winkel houden ze ook een rendierkudde. Het hoeden van rendieren combineren ze met de verkoop van rendierproducten, traditioneel handwerk, rendiergeweien, exclusieve Sami kunst en vele mooie souvenirs.

Souvenirshop Renbiten
Souvenirshop Renbiten
Souvenirshop Renbiten
Souvenirshop Renbiten
Souvenirshop Renbiten
Souvenirshop Renbiten

Bijzondere maaltijd in tipi tent

Na de rondleiding in de winkel worden we uitgenodigd door de Sami om richting de tipi tent te gaan om te genieten van een bijzondere maaltijd. Maar dat moet natuurlijk op een speciale manier. We gingen naar het huis van de eigenaar waar een rendier op ons stond te wachten. Een prachtig beest dat het toonbeeld is van Zweden. Samen met de Sami en het rendier gingen we op weg naar een idyllisch plekje in de natuur in een tipi!

In de tipi wordt door de Sami een heerlijke traditionele maaltijd bereid; mousse van rendierhart vooraf, gestoofd rendiervlees als hoofdgerecht en als toetje een overheerlijke verrassing! Ga dit vooral zelf proeven, het is erg bijzonder! De Sami vertelt ons over de cultuur en de geschiedenis, het is bijzonder om te horen hoe dichtbij en respectvol de Sami met hun flora en fauna omgaan. Het vuur brand gezellig en we doen een kopje koffie om het af te sluiten, met een stukje rendierworst erin, volgens de traditie van de Sami. 

Tevens biedt Renbiten de mogelijkheid aan om te overnachten in de tipitent.

Met de rendier richting de tipi
Met het rendier richting de tipi
De tipitent waar wij onze maaltijd nuttigen
De tipitent waar wij onze maaltijd nuttigen
Genieten van de Sami maaltijd in de tipitent
Genieten van de Sami maaltijd in de tipitent

Deze excursie is een prachtige ervaring van de Zweedse cultuur en natuur en wordt goed begeleid door Dalarna Outdoor.

Wil jij ook zoiets moois beleven?

Neem dan snel contact op met Dalarna Outdoor!

Bekijk ook de sfeervideo

YouTube video

Contact

Dalarna Outdoor
Morn 9
78051 Dala-Järna
Dennis Daselaar
0046 767793404

[email protected]
www.dalarna-outdoor.com

Renbiten
Storsätern
Grövelsjövägen 360
79091 Idre

[email protected]
www.renbiten.se

Plan je reis door Zweden
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Zweden