Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pompeii: prachtige natuur, rijke cultuur en de beste pizza!

Reisblog over Pompeii in Italië

Pompeii: prachtige natuur, rijke cultuur en de beste pizza!

Reisblog over Pompeii in Italië

Inhoudsopgave

Italië is een geliefd vakantieland. Niet zo raar, want het land heeft heel veel moois te bieden. De geschiedenis van de Romeinen is overal te zien. De natuur is heel veelzijdig, van strand tot bergen, Italië heeft het allemaal. Als kerst op de taart is de Italiaanse keuken verrukkelijk. Deze veelzijdigheid heeft wel één nadeel: kiezen waar je naartoe wilt, is ontzettend moeilijk! Gelukkig heeft Italië veel plekjes die natuur, cultuur en de Italiaanse keuken combineren, de omgeving van Pompeii is één van deze plekken.

Pompeii

Pompeii ligt aan de Golf van Napels en is goed te bereiken. Het makkelijkste is het om naar Rome of Napels te vliegen, vanaf daar kun je met de trein of auto naar Pompeii rijden. Vanuit Rome rijd je er met de auto in 2 uur naartoe, vanaf Napels is het maar een half uur. De snelweg is prima en je wordt al meteen getrakteerd op mooie landschappen. 

Vulkaanuitbarsting van de Vesuvius

Pompeii is wereldwijd bekend vanwege de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79. Hierdoor raakte het stadje en de omgeving bedolven onder een meters dikke laag vulkanisch as. Een enorme ramp, maar het stadje bleef onder deze as eeuwenlang goed bewaard. Het is dankzij deze uitbarsting dat we nu een goed beeld hebben van een Romeinse stad en het dagelijkse leven in de eerste eeuw na Christus. 

Het stadje Pompeii
Het stadje Pompeii

Opgravingen

Wanneer je naar Pompeii gaat, mag een bezoek aan de opgravingen niet op je lijstje ontbreken! Het is ontzettend indrukwekkend, je loopt namelijk letterlijk door een stad van bijna twee eeuwen terug. Op ongeveer een halve dag kan je de meest indrukwekkende dingen zien.

Rondleiding Pompeii

Het is niet nodig om een rondleiding met gids te nemen. Voor een paar euro huur je een telefoon met een overdaad aan begrijpelijke, informatieve audiofragmenten. Neem bij de informatiebalie een gratis informatieboekje over Pompeii mee en je kan jezelf rondleiden door Pompeii ?

Opgravingen Pompeii

Loop over de stenen straten, waar de karrensporen van eeuwen geleden nog in geslepen staan. Ga naar de tempel van Apollo, bezoek het theater en neem een kijkje in de winkeltjes, badhuizen en woonhuizen uit de tijd van de Romeinen. 

Breng een bezoek aan het theater.
Breng een bezoek aan het theater.

Slachtoffers vulkaanuitbarsting

Het meest overdonderend om te bekijken, zijn de lichamen van de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting. Hun lichamen werden ook bedolven onder de as. Deze lichamen zijn helemaal vergaan, maar hierdoor bleven er wel holten in het as achter. Deze holten zijn met gips gevuld, hierdoor komt de vorm van het lichaam weer terug. Enkele van deze ‘lichamen’ liggen tentoongesteld in Pompeii. Je kan duidelijk zien dat sommigen probeerden te vluchten, onder de lichamen bevinden zich zelfs kinderen en baby’s. 

'Lichamen’ liggen tentoongesteld in Pompeii
‘Lichamen’ liggen tentoongesteld in Pompeii

Vesuvius

Voor een mooi uitzicht over de streek, kun je het beste de Vesuvius ‘beklimmen’. Het snelste is om met een auto naar de parkeerplaats ongeveer halverwege de Vesuvius te rijden. Vanaf hier kan je een pendelbusje verder naar boven nemen. Vervolgens loop je in een half uurtje op een onverhard, niet erg steil pad naar de krater. 

Vesuvius beklimmen
Vesuvius beklimmen

Verwacht niet veel van de krater zelf, het is eigenlijk een grote, diepe put met enkele smeulende stenen. Maar wanneer je 180° draait, heb je een fantastisch uitzicht. Je kijkt namelijk uit over de golf van Napels en in de verte zie je Napels ook liggen. Toen ik er was, had de Vesuvius helaas de hele tijd zijn hoofd in de wolken. Toch werd ik voor een minuutje beloond met een opklaring en had ik nog een redelijk uitzicht.

Kijkend in de Vesuvius
Kijkend in de Vesuvius
Prachtig uitzicht vanaf de Vesuvius
Prachtig uitzicht vanaf de Vesuvius

FF wachten….PIZZA!

Napolitaanse pizza’s schijnen de beste pizza’s ter wereld te zijn. Tijd dus om eens de proef op de som te nemen. In deze streek heb ik twee keer pizza gegeten, het waren werkelijk de allerbeste pizza’s die ik heb gegeten!

Pozzuoli

Een echte aanrader is om naar het stadje Pozzuoli te rijden. Dit plaatsje is een stuk schoner en aangenamer dan Napels. Het ligt aan zee en heeft een overvloed aan restaurants waar je de beste pizza’s kan eten. De pizzabodems zijn heerlijk zacht en met verse ingrediënten belegd, het Italiaanse vakmanschap proef je in elke hap terug.

Kortom, de omgeving van Pompeii heeft voor ieder wat wils. Cultuurfanaten kunnen hun geluk niet op in het oude Pompeii. Het je meer met natuur en mooie uitzichten? Na ruim een uur sta je al bovenop de Vesuvius, waar je de krater en de omgeving kan bewonderen. Eindig je dag met de allerbeste pizza en neem een heerlijk ijsje of tiramisu als toetje. Dit is Italië op z’n best!

Deze leuke gastblog over Pompeii is geschreven door Johanna.

Pompeii met eigen ogen zien?

Wil jij deze bijzondere plek in Italië ook een keer in het echt zien? Bekijk hier de mogelijkheden.

Plan je reis door Italië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Italië