Een week in Rome in augustus - De voor- en nadelen!

Een week naar Rome in augustus. De voor- en nadelen!

Gepubliceerd: 18 sep 2019 | Foto: Een week in Rome in augustus - De voor- en nadelen!

Op het internet lees je overal dat augustus de slechtste maand is om Rome te bezoeken. Ook vrienden, familie en kennissen begrepen niet wat wij er in augustus en notabene een hele week te zoeken hadden.

Rome in augustus

Natuurlijk zitten er voor en nadelen aan. Deze zet ik hier voor jullie op een rijtje en ook geef ik een aantal tips.

Openbaar vervoer

De nadelen om in augustus naar Rome te gaan zijn dat het openbaar vervoer (lees de bus) het iets minder nauw lijkt te nemen met de tijden. Overal las ik dat het OV goed geregeld zou zijn in Rome, maar de bus was tijdens onze week in augustus een ware nachtmerrie. Regelmatig kwam hij gewoon niet opdagen of wachtte je heel erg lang en kwam de bus met het nummer die wij moesten hebben ineens met drie tegelijk aanzetten. Ja zo kom je ook uit op 3 bussen per uur, maar het is niet iedere 20 minuten.

Veel mooie bezienswaardigheden in Rome
Veel mooie bezienswaardigheden in Rome

Restaurants en winkels

Veel restaurants en winkels zijn gesloten wegens vakantie. Bij meer dan de helft van de restaurants en winkels hing een bordje met ferie erop geschreven wat dus vakantie betekend. Alle luiken helemaal dicht. Dit is ook midden in het centrum het geval. Heel jammer als net de restaurants en winkels die jij wilt bezoeken gesloten zijn.

Hoge temperaturen

De temperaturen lopen in de zomer erg hoog op in Rome. Toen wij bij het Forum Romanum liepen met 39 graden (het voelde warmer, veel warmer) verklaarden wij onszelf ook voor gek. We moesten regelmatig een plekje in de schaduw proberen te vinden en veel drinken om geen zonnesteek op te lopen.

Wat mij betreft hebben we alle nadelen nu wel gehad, dus laten we maar snel verder gaan met de voordelen van een citytrip naar Rome in augustus.

Oplichters?

Alle verhalen van enorme drukte en pleinen vol met oplichters, daar kunnen wij niet over mee praten. Natuurlijk was het bij het Colosseum en het Vaticaan druk, maar de top drukte waar andere bezoekers van de eeuwige stad het over hebben, hebben wij door in augustus te reizen kunnen ontlopen.

Sint-Pietersplein in Rome
Sint-Pietersplein in Rome | Rome in Augustus

Zeer lage prijs

De voornaamste reden dat wij deze zomervakantie voor Rome kozen was de prijs. De vliegtickets kosten 60 euro per persoon voor een retourtje en het vier sterren hotel koste slechts 35 euro per nacht voor twee personen inclusief een uitstekend ontbijt. In andere periodes liggen deze prijzen een stuk hoger.

Weinig regen

Ook al noemde ik de temperaturen hierboven als een nadeel, toch hebben wij het ook als een voordeel ervaren. Regen komt in augustus vrijwel niet voor in Rome en je hebt dus een zeer grote kans op een zonnige vakantie. Als de temperaturen toch te hoog oplopen en je hebt tijd genoeg, wat met een week Rome zeker zo is. Dan ben je met de tram in minder dan een uur op het strand van Ostia Lido. Hier voelt het direct al wat aangenamer door de frisse zeebries.

Citytrip Rome in augustus

Wij hebben absoluut geen spijt van onze citytrip naar Rome in de warmste maand van het jaar. Hopelijk heb je door deze voor en nadelen op een rijtje te zien voor jezelf een duidelijker beeld of het wel of niet bij jou past. Als je besluit om ook eens in augustus naar Rome te gaan dan heb ik hier nog een aantal tips voor je.

Zoek van te voren voldoende restaurantjes uit die je leuk lijken om te eten. Als er dan een paar dicht zijn dan kies je gewoon een ander restaurant uit je lijstje. Sommige restaurants zijn de hele maand augustus gesloten maar de meeste zijn slechts een week of twee gesloten. Vaak wisselen ze elkaar wel een beetje af. Ter plaatse kun je kijken tot wanneer het restaurant (of de winkel) gesloten is want bijna allemaal hebben ze een bordje waarop staat van wanneer tot wanneer ze gesloten zijn. Grote kans dat wat vandaag nog dicht is morgen weer open gaat. Dit kan natuurlijk ook andersom, vandaag nog open maar morgen gesloten. Probeer zo ter plaatse een planning te maken zodat je iedere avond (middag en ochtend) lekker kunt eten.

24 uurs supermarkt

Als alles toch gesloten is dan kun je altijd nog iets lekkers halen bij een 24 uurs supermarkt of naar Eatly gaan. Deze grote winkel met een aantal restaurantjes blijft namelijk gewoon open in augustus.

Ostia Lido

Bezoek bij te hoge temperaturen het strand van Ostia Lido. Heerlijk om even uit te waaien. Bedenk wel dat je hier vrijwel overal strandbedjes dient te huren. Een strandwandeling maken kan wel gewoon en is ook al heerlijk.

Zorg voor voldoende drinkwater en vul tussentijds je flesje bij met water uit de fonteintjes. Of koop een flesje van de straatverkopers die vooral bij de toeristische trekpleisters actief zijn.

Gelukkig is er ook altijd wel ergens een ijssalon open dus neem ook regelmatig een gelato om af te koelen.

Geniet van echt Italiaans ijs in Rome
Geniet van echt Italiaans ijs in Rome

Neem een taxi

Neem een taxi in plaats van de bus. Doordat het minder druk is in Rome hoeft de taxi niet om te rijden en ben je met minder kilometers op de plaats van bestemming. Natuurlijk is het alsnog duurder dan met de bus, maar anderhalf uur in de brandende zon wachten op de bus is ook geen pretje.

Doe het rustig aan

En de laatste tip die ik mee wil geven is. Doe als de (weinige) Italianen die in Rome blijven. Doe rustig aan en geniet. Ga op je eigen tempo en probeer niet teveel te doen op een dag.

Deze gastblog over Rome is geschreven door Michelle Bos. Neem ook een kijkje op haar eigen blog Fuertefeelings.com

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy