Zoek
Sluit dit zoekvak.

Camperreis door Australië – De voor- en nadelen!

Camperreis Australië met de Jucy Condo camper!

Camperreis door Australië – De voor- en nadelen!

Camperreis Australië met de Jucy Condo camper!

Inhoudsopgave

Camperreis door Australië – Afgelopen december was het zover, wij gingen naar Australië voor een maand en zouden een groot deel van onze reis met een camper afleggen. Voor ons de eerste keer met een Camper! Bij eerdere reizen hadden wij al veel mensen met campers rond zien reizen en dat zag er altijd heel relaxt en best wel comfortabel uit, voor wat wij ervan zagen. Hieronder lees je meer over een camper huren in Australië.

Ben je op zoek naar een geschikte camper voor een rondreis door Australië? Stel je vraag aan de experts van Travelhome. Zij zijn de specialist in camperreizen en kunnen je goed helpen bij het vinden van de perfecte camper.

Waarom een camperreis door Australië ?

Een camperreis door Australië is ongelooflijk gaaf vanwege de adembenemende diversiteit van landschappen die je kunt verkennen, variërend van uitgestrekte woestijnen zoals de iconische Outback en de betoverende rotsformaties van Uluru, tot weelderige regenwouden, idyllische kustlijnen met gouden stranden en kleurrijke koraalriffen.

Het kiezen van een camper

Deze reis gingen we met 4 volwassenen doen, dus we hadden wel een redelijke camper nodig was ons idee. Aangezien wij geen ervaring hadden, was het dus niet heel eenvoudig om een goede keus te maken qua camper. Jucy Campers is echter een bekende naam in Australië en de campers van Jucy zien er mooi en opvallend uit, dus wij dachten, dat moet wel goed zijn. Je hebt er tenslotte keus uit meerdere groottes van campers, dus als het aangegeven staat als 4 persoons camper moet het ook voor 4 personen groot genoeg zijn.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de Jucy Condo Camper!
Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de Jucy Condo Camper!

Hoeveel ruimte hebben we nodig?

Zoals je in mijn eerste alinea kunt lezen/voelen is de grootte van een camper dus wel van belang voor een goede camper ervaring. Wij dachten dus met de grootste Jucy camper een goede keus te hebben gemaakt voor 4 volwassenen, maar kwamen er na de eerste dag al achter dat we de grootte(krapte) van een dergelijke camper ietwat hadden onderschat.

De camperreis door Australië

Het rijden ging prima en was schitterend voor alle vier, omdat we lekker hoog zaten en goed uitzicht hadden. Daarnaast was de koelkast, het fornuisje en de stroom wat we bij ons hadden ideaal voor onderweg. We konden picknicken waar we wilden en hadden voldoende ruimte voor de bagage. Alleen het slapen was voor ons allesbehalve ideaal(te weinig ruimte en te warm), dus de overnachtingen hebben we vervolgens maar bij diverse hotels e.d. geboekt gedurende onze reis. Waren we met z’n tweeën geweest had de ruimte wel voldaan, maar voor 4 personen was deze camper te klein. Dan heb je echt een grote camper nodig.

Prachtige landschappen die voorbij kwamen tijdens onze roadtrip!
Prachtige landschappen die voorbij kwamen tijdens onze roadtrip!

Pickup van de camper

Wij hadden onze camper gereserveerd in Cairns en zouden hem 14 dagen later in Melbourne weer inleveren. Dit is een flinke afstand om te overbruggen (4.500km) wat op gemiddeld 300km per dag neerkomt om te rijden. Met dit soort afstanden moet je vantevoren je rijschema wel inplannen, omdat je ook nog leuke dingen wilt zien. Een aantal dagen hebben we meer kilometers gemaakt en op andere dagen zijn we mooie plekjes gaan opzoeken, zodat we per saldo een heel mooie reis hadden met veel afwisseling. Mocht je geen lange dagen willen rijden, is het handig om niet meer dan 200km per dag te rijden. Wanneer je de totale afstand van je reis deelt door 200km weet je hoeveel dagen je nodig hebt om de reis af te leggen.

Het is soms net een schilderij, die Australische landschappen!
Het is soms net een schilderij, die Australische landschappen!

Waar je ook rekening mee moet houden is dat de meeste camper verhuurders vragen om een internationaal rijbewijs, wat je bij de ANWB kunt halen. Bij Jucy was dit niet nodig, maar bij andere verhuurders wordt hier wel naar gevraagd.

Ken de verkeersregels

Ook de verkeersregels zijn belangrijk om tot je te nemen voordat je gaat rijden. Je moet tenslotte links rijden, wat wel redelijk snel went, maar ook de snelheidsregels zijn heel strikt in Australië. Zo kan een kleine snelheidsovertreding al snel leiden tot een boete van honderden dollars. Nu moet ik wel zeggen dat de Australiërs zich heel erg goed houden aan de snelheidslimieten en dat er daarom een heel relaxte rijstijl heerst, waar je ook heel makkelijk in meegaat. Het gevecht dat we in Nederland gewent zijn op de weg, om je plekje te veroveren, is in Australië niet aan de hand.

Bij de oostkust van Australië kom je hele leuke plekken tegen, net zoals het gezellige Airlie Beach!
Bij de oostkust van Australië kom je hele leuke plekken tegen, net zoals het gezellige Airlie Beach!

Wat wij nog wel een aanrader vinden zijn de toeristische routes, die staan aangegeven met bruine borden. Dit zijn de kleinere oudere wegen, waar je nog door onherbergzame gebieden, of langs rotsachtige kusten komt. Deze toeristische wegen zijn een stuk rustiger dan de snelwegen en je ziet er regelmatig schitterende uitzichten, dieren, of schilderachtige dorpjes. Ze zijn redelijk goed bewegwijzerd met de bruine borden en er zijn er veel van. Het is handig om van tevoren een beetje een selectie te maken van welke routes je wilt gaan rijden, omdat ze wel tijdrovender zijn natuurlijk dan de snelweg.

Genoeg water, eten en brandstof

Ook niet onhandig om te weten, wanneer je een camperreis naar het midden van Australië gaat doen, neem genoeg water en eten mee en zorg voor een reserve jerrycan brandstof. Wij zijn langs de oostkust gereden en daar heb je voldoende tankstations en genoeg dorpjes waar je eten en drinken kunt krijgen, maar ga je verder landinwaarts is dit aanzienlijk minder en kan het zijn dat je op jezelf bent aangewezen. Zorg dan dus voor een goede voorbereiding!

Er zijn veel plekken waar je wilde kangoeroes kunt spotten!
Er zijn veel plekken waar je wilde kangoeroes kunt spotten!

Wat is ons tegengevallen aan het reizen met een camper:

– ruimte in de camper om te slapen;
– de temperatuur in de camper(vooral in het warme noorden);
– hij slurpt best wel veel benzine(Australië is behoorlijk bergachtig), maar de benzine is gelukkig een stuk goedkoper dan in Nederland;

Even tanken!
Even tanken!

Wat is ons meegevallen een het reizen met een camper?

– de vrijheid van bewegen. Je hebt altijd je vervoermiddel bij je met koelkastje en eten en drinken, waardoor je op de mooiste plekjes kunt picknicken;
– de prachtige uitzichten die je hebt of je nu voorin of achterin zit;
– de relaxtheid op de weg. Mensen rijden allemaal netjes aan de maximum snelheid en ze geven elkaar netjes de ruimte om in te voegen. Het no-worries gevoel, maar dan op de weg;
– je ontdekt veel meer plekjes met een eigen vervoermiddel, of het nou een camper of een auto is, je komt op de meest afgelegen plekjes van paradijselijke aard;

In Eumundi hadden wij uiteindelijk de meest bijzondere overnachting! Een echte aanrader!
In Eumundi hadden wij uiteindelijk de meest bijzondere overnachting! Een echte aanrader!

Onze conclusie over een camperreis

Voor ons was de conclusie, dat we geen echte kampeerders zijn, maar dat we heel erg snappen dat mensen het als een vrijheidsgevoel ervaren. Iedereen zal hierin zijn eigen afweging moeten maken wat belangrijk voor hem/haar is. Voor ons is het niet zo dat onze volgende reis weer met een camper moet zijn, maar we sluiten de camper ook zeker niet meer uit!

Ben je op zoek naar een geschikte camper voor een rondreis door Australië? Stel je vraag aan de experts van Travelhome. Zij zijn de specialist in camperreizen en kunnen je goed helpen bij het vinden van de perfecte camper.

Meer reistips over Australië? Neem een kijkje op onze speciale Australië pagina.

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië