Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stedentrip Porto; een stad waar je spontaan verliefd op wordt

Stedentrip Porto, Portugal

Stedentrip Porto; een stad waar je spontaan verliefd op wordt

Stedentrip Porto, Portugal

Inhoudsopgave

Stedentrip Porto – Portugal, wij waren er nooit eerder geweest en wisten dan ook niet wat we moesten verwachten. In de wandelgangen hadden we veel positieve verhalen gehoord over Portugal en met name over Porto.

Zin in een stedentrip naar Porto? Laat je stedentrip naar Porto regelen door de experts van De Jong Intra.

Op Stedentrip naar Porto

De keuze was dan ook snel gemaakt om richting Porto te gaan, vooral ook omdat Porto nog niet zo toeristisch is als je het vergelijkt met de hoofdstad Lissabon. Vanaf Schiphol vlogen wij op Oporto, zo wordt Porto ook wel genoemd en deze naam staat dan ook op de borden op het vliegveld.

YouTube video
Huisjes met tegeltjes, typisch Portugees
Huisjes met tegeltjes, typisch Portugees – Stedentrip Porto

Over Porto

De havenstad Porto ligt in het noordwesten van Portugal en is gelegen aan de noordoever van de rivier de Douro. Het is de op één na grootste stad van Portugal (na Lissabon). Porto heeft rond de 233.465 inwoners en is in 2001 samen met Rotterdam culturele hoofdstad van Europa geweest.

Na een vlucht van maar 2 uur waren wij al op onze bestemming en konden wij de metro pakken richting het centrum van Porto. Onze eerste indruk bij het binnenrijden van de stad was al erg goed, hier gaan we een mooie week tegemoet, dacht ik meteen.

Porto is een hele mooie en romantische stad
Porto is een hele mooie en romantische stad

Appartement vlakbij São Bento

Wij hebben gekozen voor een appartement in de stad als verblijf, met een prima ligging, wat altijd wel een van onze wensen is. Na een flinke wandeling door een stad is het altijd fijn om weer snel thuis te kunnen zijn. Ons appartement ligt vlakbij het treinstation São Bento, wat meteen ook een te gekke bezienswaardigheid is, dit station is namelijk prachtig. Mooie wandtekeningen middenin de stationshal sieren het station, menig toerist probeert dit daarom ook zo mooi mogelijk vast te leggen. Lees meer over het São Bento station.

Station São Bento
Station São Bento

Het oude stadscentrum

De eerste dag gaan we meteen al het (oude) stadscentrum in en laten we ons verrassen. Zonder stadsplattegrond gaan we gewoon willekeurige straatjes in en komen we van de ene verbazing in de andere.

Mooie gekleurde huisjes in Porto
Mooie gekleurde huisjes in Porto

De ene straat is nog mooier dan de ander en overal om ons heen zie je authentieke Portugese huizen die van buiten versiert zijn met typisch Portugese tegeltjes. Ik blijf maar foto’s schieten, wat is het hier bijzonder mooi. Niet wetende dat de hele stad Porto prachtig is en er nog een hoop op ons staat te wachten.

Straatmuzikant zorgt voor een gezellige sfeer in Porto
Straatmuzikant zorgt voor een gezellige sfeer in Porto

De haven van Porto

Na een paar lange straten komen wij opeens uit bij de haven van Porto, een plek die magisch mooi is en waar de romantiek meteen zichtbaar is.

Het is af en toe flink klimmen in Porto!
Het is af en toe flink klimmen in Porto!

In het water liggen met vaten gevulde bootjes en aan de overkant zien wij de porthuizen al liggen. Als wij naar links kijken worden wij geconfronteerd met het icoon van Porto, de Luis I-brug. Een bijzonder mooie brug, waarbij je onder op de brug met de auto over de Douro kunt en helemaal bovenaan (mensen met hoogtevrees opgelet) lopend naar de overkant kunt. Bovenop de brug heb je een gigantisch mooi uitzicht op de stad en kun je een geweldige selfie maken met de stad Porto. Ook rijdt de metro van Porto bovenop en heb je vanuit de metro ook een prachtig uitzicht.

Uitzicht vanaf de Luis I-brug
Uitzicht vanaf de Luis I-brug

De haven is zowel overdag als in de avond betoverend mooi. In de avond verandert de haven in een decor van lichtjes en mensen die flaneren over de boulevard. Bij de haven zijn veel restaurants en barretjes te vinden, waarbij je tijdens het dineren en borrelen uitkijkt op de Douro. Een mooie plek om de dag af te sluiten.

De haven van Porto
De haven van Porto
De haven van Porto by night!
De haven en de Luis I-brug van Porto by night!
Kunst in de vorm van een konijn, bij de haven van Porto
Kunst in de vorm van een konijn, bij de haven van Porto

Eten in Porto

In Porto zitten veel verschillende restaurants: van echte Portugese tentjes, Japanse restaurants, Italiaanse restaurants tot aan snackbars. Toch is het wel soms goed zoeken naar het gewenste restaurant, aangezien er veel vis op de kaart staat en de prijzen erg variëren. Porto is niet duur qua eten en drinken. Zo betaal je voor een koffie tussen de 0,70 en 1 euro en kun je makkelijk voor 20 euro met 2 personen uitgebreid dineren. Als je betaalbaar wilt dineren, ga dan niet bij de haven zitten, maar kies er net als ons voor om in de straatjes in het centrum te gaan eten. Dit is een stuk goedkoper en de kans is ook groter dat je tussen de Portugezen zelf zit. Dit geldt ook voor drankjes zoals koffie, bier en port.

Wil je iets proeven wat echt uit Porto komt, kies dan voor de Francesinha. Wij vonden het zeker het proberen waard, alleen niet voor herhaling vatbaar, het was namelijk erg machtig. Maar wie weet denk jij daar heel anders over 😉

Francesinha, een sandwich uit Porto, boordevol vlees.
Francesinha, een sandwich uit Porto, boordevol vlees.

Portproeverij

De eerste dag hebben wij al een groot stuk van de stad gezien, maar de brug zijn wij zelf nog niet over geweest. Het is tijd om de hoogte te gaan opzoeken, de Douro over te gaan steken en de porthuizen te gaan aanschouwen. We hebben besloten om een tour te gaan doen en hebben gekozen voor Quinta dos Corvos, een lokaal wijnhuis dat zo’n 40.000 flessen per jaar produceert.

Portproeverij bij de haven
Portproeverij bij de haven

Omdat het een wat minder bekend wijn/porthuis betreft is de rondleiding ook met een kleinere groep(6 personen) en krijgen we het verhaal van Quinta dos Corvos en de wijnen en ports goed mee. De dame die ons rondleidt weet op een boeiende manier en niet te langdradig uit te leggen waar de port zijn smaak van krijgt en hoe de kwaliteit gewaarborgd wordt. Na een tour door een kelder met vaten komen we uiteindelijk in de proefruimte waar we een tweetal wijnen krijgen te proeven en een tweetal ports. Voor ons was de witte port wel een verrassing, omdat we die nog niet echt kenden en hij smaakte heerlijk fris en fruitig met het warme weer. De wijnen en ports smaakten dus prima en het was een leuke leerzame tour, waar je ook niet meteen een halve dag mee kwijt bent.

Jesper proeft de port tijdens de proeverij
Jesper proeft de port tijdens de proeverij

FC Porto

Tijdens onze eerste wandeling door de stad viel het ons al op dat er een hoop FC Porto vlaggen buitenhangen. Niet zo gek ook, aangezien Porto de week ervoor kampioen is geworden. In eerste instantie hebben wij het idee dat wij dit feestje net hebben gemist, maar niets blijkt minder waar.

De huldiging van FC Porto staat namelijk wel tijdens ons verblijf op het programma. Super leuk om dat mee te maken. Het grote plein in het midden van de stad staat vol met mensen die met zijn allen richting het podium gericht staan, waar ook diverse grote beeldschermen zijn opgehangen, om de laatste wedstrijd van het seizoen te kunnen volgen. Al voor die wedstrijd begint wordt er al flink gezongen en gedanst. Er worden ook wel biertjes gedronken, maar het is vooral een groot feest met jong en oud uitgedost in de kleuren van de club. Erg gezellig!

Huldiging van FC Porto
Huldiging van FC Porto (stedentrip Porto)

Trein richting Lissabon

Tip: wil je naast Porto ook Lissabon ontdekken? Pak dan de trein vanuit Porto naar Lissabon. Binnen 3 uur ben je namelijk in deze bruisende stad!

Op vrijdag hebben wij een dagtrip gepland naar Lissabon. We zijn een week in Porto, dus 1 dagje naar Lissabon leek ons wel een leuke afwisseling. De treinreis van Porto naar Lissabon duurt zo’n 3 uur en we hebben de plaatsen van tevoren moeten boeken. Dit hebben we op het station Sao Bento gedaan, waar ongeveer 8-10 balies zitten waar je informatie kunt krijgen en tickets kunt kopen.

YouTube video

De plekken in de trein zijn dan ook echt gereserveerd, dus dat is wel handig, geen gezoek naar een plekje om te zitten. De treinen zijn overigens heel netjes. Er zitten goede stoelen in, zijn schoon en er zitten voldoende wc’s in (2 per coupé). Ook zit er een bar in de trein waar je eten en drinken kunt halen. Ze komen overigens ook langs om eten en drinken te verkopen.

Met de trein van Porto naar Lissabon
Met de trein van Porto naar Lissabon

Voor onze belevenissen in Lissabon lees het verslag van “Een dag in Lissabon”.

Uitgaan in Porto

Porto is een studentenstad, dus het uitgaansleven is bruisend in Porto. Er zijn heel veel barretjes en clubs. Opvallend is wel dat een heleboel van deze barretjes en clubs pas laat opengaan, maar dat is dan ook wel weer heel Mediterraans, want dit was ons in Spanje ook al opgevallen. Er zijn ook barretjes die eerder opengaan en de terrassen zitten daar dan ook bijna altijd vol.

Gezelligheid bij de haven
Gezelligheid bij de haven

De barretjes en clubs zitten door de hele stad heen verspreidt. In de haven heb je natuurlijk diverse gelegenheden, maar daar zijn de prijzen gemiddeld ook wat hoger. Meer de stad in heb je ook veel echte Portugese tentjes met lagere prijzen. Wij vonden Aduela Taberna bijvoorbeeld een heel gezellig tentje waar je binnen en buiten kon zitten op een klein pleintje voor de bar en het was hier eigenlijk elke avond druk en gezellig.

Barretjes en restaurants bij de haven
Barretjes en restaurants bij de haven (stedentrip Porto)

Tip: drink een biertje of wijntje op het grasveld aan de Clerigos. Een popup café, wat vooral in de zomer the place to be is.

In Porto gaan ook veel mensen na het werk al even een drankje doen en veel studenten zie je bijvoorbeeld bij het grasveld aan de Clerigos lekker relaxt met hun drankje genieten in de zon. Hier staat namelijk een bar waar je drankjes kunt halen, maar geen snacks. Het grasveld is er ook echt heel mooi schoon en er staan en liggen diverse soorten ligstoelen, banken en kussens waar je heerlijk van de zon kunt genieten tussen de olijfbomen.

Biertje drinken en genieten van het zonnetje in de buurt van Clerigos
Biertje drinken en genieten van het zonnetje in de buurt van Clerigos
In de stad kun je verschillende mooie kerken spotten - Stedentrip Porto
In de stad kun je verschillende mooie kerken spotten.

Mooie aangelegde parken

Aansluitend op dit mooi stukje groen met bar zijn er in Porto ook nog meerdere parken, die echt schitterend zijn aangelegd en goed onderhouden. Wij zijn bijvoorbeeld naar de Jardins do Palacio de Cristal geweest. Hier ben je zo een goed uur kwijt als je alles hebt gezien, maar kun je ook makkelijk een paar uur lekker rondstruinen en genieten van de mooie planten, bomen en uitzichten.

Pauwen liggen van het zonnetje te genieten
Pauwen liggen van het zonnetje te genieten
Ga lopend de andere bruggen ontdekken en geniet van prachtige vergezichten
Ga lopend de andere bruggen ontdekken en geniet van prachtige vergezichten

Bij de haven van Foz do Douro ligt het park Jardim do Passeio Alegre. Hier hebben we ook doorheen gelopen en dit is een wat vlakker park met grote palmbomen, die ook erg indrukwekkend zijn en er vlogen ook nog leuke papegaaien rond. De botanische tuinen zijn wij niet aan toe gekomen, maar deze moeten ook schitterend zijn.

Jardim do Passeio Allegre.
Jardim do Passeio Alegre (stedentrip Porto)

Wat ons in de verschillende parken opvalt is dat ze heel mooi aangelegd zijn, maar ook goed onderhouden. Er wordt veel aandacht besteed aan de leefomgeving in de stad en dat geeft een fijn gevoel als je in Porto rondloopt.

Leuk om te doen in Porto

Porto is een heel mooie stad, dat is duidelijk, maar wat zijn nou de dingen die je echt moet doen als je in Porto bent?

Luis-I brug: Natuurlijk moet je de Luis-I brug gezien hebben en er minimaal 1 keer overheen gelopen zijn voor de schitterende uitzichten. Daarnaast is een bezoek aan de haven beneden bij de brug dan ook een must, waarbij je heerlijk kunt genieten op de promenade, of op een terrasje van de uitzichten en de rivier de Douro (liefst onder het genot van een hapje en een drankje).

Luis-I brug
Luis-I brug

Doe een portproeverij: Wanneer je in Porto bent kan een portproeverij eigenlijk niet achterblijven. Alle grote porthuizen van de wereld zitten in Porto, dus er is keus te over. Wanneer je niet een echte wijndrinker bent, is port misschien wel verrassend lekker!

Doe een portproeverij
Doe een portproeverij

Boottocht over de Douro: Porto is de stad met de 6 bruggen over de rivier de Douro. Wij hebben flink wat gewandeld en op deze manier alle 6 de bruggen gezien en bezocht, maar voor veel mensen is een tochtje over de rivier met een boot in de stijl van de oude portboten langs de 6 bruggen een must-do. Het is even lekker ontspannen varen en genieten van de mooie uitzichten op en langs de rivier.

Maak een boottocht over de Douro en ontdek de 6 mooie bruggen
Maak een boottocht over de Douro en ontdek de 6 mooie bruggen

Bezoek Porto Cathedral: Breng een bezoek aan Porto Cathedral, een van de vele kathedralen die Porto rijk is. Van buitenaf kun je in ieder geval al prachtige plaatjes schieten.

Porto Cathedral
Porto Cathedral – Stedentrip Porto

Shoppen: Winkelen is in Porto ook een must-do. Voor ons Nederlanders is het best wel voordelig en je hebt echt veel en mooie winkels. Van volledige winkelcentra met alle soorten winkels en restaurants en leuke Portugese zaakjes met van alles en nog wat te koop tot chique winkels in de oude stad met zelfs 1 boekenwinkel waar mensen voor in de rij staan en 4 euro entree betalen. Nu schijnt dit dan ook een schitterende boekenwinkel te zijn, waar J.K. Rowling zich door heeft laten inspireren voor haar Harry Potter boeken. Wij zijn hier niet in de rij gaan staan, want wij zijn geen echte boekenlezers, maar voor de liefhebber is het een must-see-and-visit.

Skyrail: Naast een tandradbaan en veel boten in de haven, kun je er ook voor kiezen om de skyrail te pakken en vanuit de lucht te genieten van de stad, haven en de brug. De skyrail rit is wel kort en je gaat helaas niet de Douro over, maar toch is het wel leuk om meegemaakt te hebben.

De skyrail
De skyrail

Bezoek de Douro-vallei: Voor wie nog tijd over heeft en meer moois van de omgeving wil zien, is de Douro-vallei een aanrader. Dit prachtige gebied wordt ook wel als van de mooiste gebieden van Europa beschouwd. Huur bijvoorbeeld een auto en ontdek deze adembenemende vallei op eigen houtje. Lees meer over de Douro-vallei. 

Breng een bezoek aan de Douro-vallei
Breng een bezoek aan de Douro-vallei – Stedentrip Porto

Pastel de Nata en andere lekkernijen: Wanneer je in Porto bent, ontkom je er niet aan, de Pastel de Nata (ook wel Pastéis de nata genoemd). In de diverse pastelleria’s in de stad en in barretjes en ontbijtzaakjes, overal is deze zoete lekkernij verkrijgbaar. Het is een custardgebakje dat heerlijk weg eet met een kop koffie ernaast. Deze moet je dus echt wel geproefd hebben als je in Porto bent geweest.

Zoete lekkernijen in Porto
Zoete lekkernijen in Porto (stedentrip Porto)

Veel leuke evenementen: Wist je trouwens dat er in Porto ook ontzettend veel evenementen in de stad plaatsvinden? Op het moment dat wij in de stad waren was er toevallig de World Enduro Super Series en konden wij genieten van een motorrace bij de haven. Heel leuk om te zien!!

World Enduro Super Series
World Enduro Super Series

Porto heeft ons zo erg verrast, dat wij een beetje verliefd zijn geworden op deze Portugese stad. De stad heeft de perfecte sfeer, is erg schoon en heeft gewoon alles voor een onvergetelijke stedentrip. Een stad voor jong en oud, voor romantische stelletjes, maar ook zeker een aanrader voor een vriendentrip. Wij gaan zeker nog eens richting Porto, bedankt voor de fijne tijd!

Bekijk de sfeervideo over Porto

YouTube video

Staat een stedentrip Porto op jouw bucketlist?

Ook zin om het prachtige Porto te gaan ontdekken tijdens een stedentrip? Bekijk het aanbod aan stedentrips naar Porto!

Meer Portugal reistips:

Ontdek de leukste plekken rondom Lissabon

De 10 mooiste plekjes van de Azoren

Wil je nog meer leuke tips over Porto lezen? Check dan deze Must Sees in Portugal

Plan je reis door Portugal
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Portugal