Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rondreis Schotland: route, tips en bezienswaardigheden

Roadtrip Schotland

Rondreis Schotland: route, tips en bezienswaardigheden

Roadtrip Schotland

Inhoudsopgave

Schotland is een van de mooiste landen van Europa. Tijdens onze rondreis door Schotland werden we zeer verrast door al het natuurschoon wat dit mooie Europese land te bieden heeft. De Schotse Hooglanden zijn een van de mooiste plekken die we tot nu toe gezien hebben. Tijdens een roadtrip kwamen we op de meest bijzondere plekken. Onze route, favoriete slaapplekken en favoriete bezienswaardigheden hebben wij uitgelicht in deze uitgebreide blog. Staat een rondreis Schotland op jouw lijstje?

Onze route

Onze overnachtingen in Schotland

Edinburgh

Onze reis door Schotland begint in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, waar het Schots Parlement zetelt en de Universiteit van Edinburgh gevestigd is. Edinburgh is een eeuwenoude stad, waar in 6000 voor Christus al oer-Schotten hebben gewoond onder aan Castle Rock, de berg waar nu nog steeds een kasteel bovenop staat middenin de stad, Edinburgh Castle.

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle

Overnachtingen in Edinburgh

Wij landden op Edinburgh airport en kochten bij aankomst bij het loket bij de bus een kaartje voor de Airlink 100, welke rechtstreeks de binnenstad in gaat en diverse stops heeft bij de diverse hotels in het centrum en daaromheen. Bij ons eerste hotel, Cityroomz, stopt de bus pal voor de deur, dus erg praktisch en niet duur en we zijn met 30 minuten van het vliegveld bij ons hotel.

Sfeervideo over Edinburgh

YouTube video

Haymarket Hub Hotel

Bij ons tweede hotel, Haymarket Hub Hotel stopt de bus wederom bijna pal voor de deur en is het dus maar een 30 minuten naar het vliegveld. De bussen van de Airlink 100 gaan iedere 10 minuten overdag, dus je hoeft nooit lang te wachten. Beide hotels waren overigens prima locaties om te overnachten. Alles wat je nodig hebt was aanwezig en beide hotels waren rustig en comfortabel. In het Hub hotel was de inrichting wat moderner, maar deze lag iets verder van het centrum af, maar wel pal tegenover Haymarket station, dus een tram of bus naar het centrum is zo gepakt. Ook kun je hier snel een trein richting Glasgow of een andere stad pakken.

Straat in Edinburgh
Straat in Edinburgh

Het centrum van Edinburgh

De binnenstad bestaat uit twee delen, The Old Town en The New Town. In het oude deel staat het kasteel en loopt een lange straat van Edinburg Castle naar het Palace of Holyroodhouse, deze route wordt ook wel de Royal Mile genoemd. Op deze Royal Mile vindt je diverse souvenirwinkels en pubs en restaurants.

Royal Mile
Royal Mile

Souvenirshop

De souvenirwinkel, welke vlakbij het kasteel zit was voor ons de grootste souvenirwinkel, die wij tot op heden hebben gezien. Van buiten zie je dit niet, maar zodra je binnen bent, zie je een winkel tevoorschijn komen met 4 verdiepingen met in de kelder een fabriek waar de lamswollen shawls e.d. worden geweven. De (moderne) weefgetouwen zijn gewoon aan het werk, terwijl je je souvenirs bij elkaar shopt.

Edinburgh Castle Gift Shop
Edinburgh Castle Gift Shop

Bij het Palace of Hollyroodhouse zit ook het parlement in de buurt gevestigd, waar ook een heerlijk relaxpark bij is ontwikkeld. Tevens kun je aan deze kant van de stad het park in van het koningspaleis Holyrood. Hier kun je omhoog klimmen tot 250 meter hoogte om vervolgens een panoramisch overzicht te hebben over de stad. Wij hebben dit park niet bezocht, maar hebben Calton Hill beklommen, welke net noordelijk van het Palace Holyrood ligt aansluitend aan The New Town.

Uitzicht vanaf Calton Hill
Uitzicht vanaf Calton Hill

Vanaf deze berg heb je ook een schitterend uitzicht over de stad en op het Holyrood park. Op Calton Hill staat ook een onafgebouwde replica van het Atheense Parthenon dat een Schots Nationaal monument is ter ere van de Schotse deelname aan de slag bij Waterloo. Het is een flinke klim, maar eenmaal boven zeker de moeite waard!

Calton Hill
Schots Nationaal monument ter ere van de Schotse deelname aan de slag bij Waterloo

New Town

The New Town is een stadsuitbreiding uit de 18e eeuw en is een recht toe rechtaan stad met veel (mooie) winkels, restaurants, pubs en hotels. Dit deel van de stad is gescheiden van The old Town door een mooi stadspark en treinspoor. Het is ook zeker de moeite waard om dit deel van de stad te verkennen, want ook hier staan schitterende gebouwen en standbeelden.

The New Town, Edinburgh
The New Town, Edinburgh

En houdt je van winkelen, kun je je hier prima uitleven! Voor wat betreft eten en drinken hoef je je ook geen zorgen te maken dat je om zult komen van de honger of dorst, want er is zoveel aanbod, dat het moeilijk is om te kiezen waar je wat gaat eten of drinken. De prijzen zijn verder heel redelijk en komen overeen met Nederlandse prijzen.

Ryries Bar Edinburgh
Ryries Bar Edinburgh

Houdt er wel rekening mee dat je een ‘pint’ bier krijgt, als je een biertje besteld, wat neerkomt op een kleine halve liter. Een biertje kost dan 4,50 pond, wat omgerekend een kleine 5 euro is. Omgerekend naar het vaasje van 200ml is dit ongeveer 2,10 euro.

Haggis Tower
Haggis Tower

Tip: wil je iets typisch Schots proeven? Bestel dan eens een gerecht met Haggis. Een heerlijke Haggis Tower hebben wij geproefd bij The Royal McGregor in Edinburgh, echt een aanrader. Haggis is een type vleesgerecht gemaakt van schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon.

Musea

Aan de kant van The New Town zitten ook een aantal musea zoals de Scottish National Gallery of Modern Art en de Scottish National Portrait Gallery. Het leuke van musea in Schotland is dat ze veelal gratis te bezoeken zijn. Soms hebben ze tentoonstellingen waarvoor betaald moet worden, verder wordt er enkel een vrije bijdrage gevraagd bij de in/uitgang.

Scottish National Gallery of Modern Art
Scottish National Gallery of Modern Art

Tussen deze twee musea ligt Dean Village, wat een bijzonder stukje Edinburgh is. Het was een oud stadje op zichzelf, wat bestond van de meel-watermolens en handel in meel. Toen het stadje door Edinburgh werd omringd verdween de meel-activiteit en werd het een stadje in verval.

Dean Village
Dean Village

Later werd het stukje stad gezien als een oase van rust in de grote stad en werd alles gerestaureerd en opgeknapt. Nu vindt je er een heerlijk oase van rust middenin de stad met veel natuur en mooie gebouwen met o.a. vakwerkgebouwen, waar vroeger de molens in zaten of de werklui woonden.

Dean Village
Dean Village

Iets ten oosten van de binnenstad ligt het Murrayfield Stadium. Dit is de nationale thuishaven van het Schotse rugbyteam. Rugby is een heel grote sport in Schotland en dit zie je bij het Murrayfield Stadium dan ook zeker terug. Er zijn tours te doen door het stadion en er is natuurlijk een fanstore.

Murrayfield Stadium
Murrayfield Stadium

Hotspots in Edinburgh

Edinburgh heeft vele hotspots, waarvan we een aantal zullen vermelden, maar er blijft nog veel over om te ontdekken in deze mooie stad!

  • Edinburgh Castle, the must see hotspot, maar deze is dan ook niet te missen;
  • Calton Hill, schitterende uitzichten en een rustpunt in de stad;
  • Dean Village, met de Dean Private Gardens, mooie architectuur met wederom een oase aan rust in de stad;
  • The Royal Mile, moet je gezien en ervaren hebben;
  • Princes Street, Rose Street en George Street, want een beetje shoppen en mooie gebouwen kijken hoort erbij met een drankje en hapje tussendoor;
  • Botanical Gardens, schijnen erg mooi te zijn, hoewel wij er dit keer niet zijn geweest, toch in het lijstje opgenomen;
  • Coates, een schitterend landhuis vlak buiten het centrum van Edinburgh;
  • Murrayfield Stadium, de thuisbasis van het Schotse nationaal rugbyteam.
Edinburgh Castle
Edinburgh Castle

Glasgow

Vanaf Haymarket Railway Station hebben wij de trein richting Glasgow gepakt. Dit was een stoptrein welke er ongeveer een uur over deed van Edinburgh naar Glasgow. Als je de intercity hebt ben je binnen het uur in Glasgow.

Glasgow Central Station
Glasgow Central Station

Toen we aankwamen in Glasgow hadden we meteen al het idee dat Glasgow een heel andere stad is dan Edinburgh. Glasgow is de grootste stad van Schotland en is vooral groot geworden door de zware industrie, die in Glasgow zit. De stad oogt dan ook niet zo mooi als Edinburgh. Ondanks dat het stadscentrum van Glasgow aan een rivier ligt is er geen mooie rivierpromenade aangelegd bijvoorbeeld. De ruimte langs de rivier lijkt meer in gebruik door zwervers en junkies, dan dat er gezelligheid is te vinden. Wel zijn er een aantal mooie bruggen over de rivier.

Oude brug in Glasgow
Oude brug in Glasgow

Het Centraal Station van Glasgow zit net iets voorbij de rivier in het centrum en dit is wel een heel mooi stationsgebouw. Van buiten is het authentiek en van binnen is het heel mooi ingericht met diverse restaurantjes en winkeltjes e.d.

Shoppen in Glasgow

Wanneer we het station uitlopen en het centrum in zien we grote winkelstraten met veel grote winkels, waaronder ook veel dure winkels. Er staan wel heel mooie gebouwen in het centrum, maar het zijn toch vooral veel winkels. Daartussen hebben we eigenlijk 1 mooi plein aangetroffen, George Square, waar ook the City Chambers aan gevestigd zit in een schitterend gebouw.

Grote winkelstraat in Glasgow
Grote winkelstraat in Glasgow

Wij zijn in de stad nog naar de oudste pub van Glasgow geweest, te weten de Scotia Bar. een erg gezellige pub met de echte engelse pub uitstraling en vriendelijkheid. Wij waren er overdag, dus was het relatief rustig, maar er schijnt ook vaak live muziek te zijn ’s avonds, dus een aanradertje voor gezelligheid.

Scotia Bar, oudste pub van Glasgow
Scotia Bar, oudste pub van Glasgow

People’s Palace Museum

Daarna zijn we naar het People’s Palace Museum gelopen in het Park Glasgow Green. Een mooi museum van buiten vonden wij. Het museum an sich was niet helemaal ons ding, maar dat is een persoonlijke smaak. Bij het museum zit ook een grote broeikas aangebouwd met tropische planten en bomen. Hier zit ook het museum restaurant gevestigd. Leuk om te bezoeken, ook omdat et middenin een mooi park ligt net buiten het centrum van Glasgow.

People's Palace and Winter Gardens
People’s Palace and Winter Gardens

Kelvingrove Art Gallery and Museum

Aangezien we toch zo op de museum tour waren, zijn we vervolgens naar Kelvingrove gelopen. Dit zou de nummer 1 attractie van Glasgow zijn volgens alle reisgidsen en sites. Dit museum ligt ook in een park, maar dan aan de andere kant van het (grote) centrum van Glasgow. Het was de grote wandeltocht echter meer dan waard.

Herfstkleuren in het park
Herfstkleuren in het park

Dit is inderdaad een schitterend museum. Het gebouw alleen al is prachtig, maar het is ook een heel groot museum met diverse collecties waar voor iedereen wel iets bij zit!

Kelvingrove Art Gallery and Museum
Kelvingrove Art Gallery and Museum

Wij hebben onze ogen uitgekeken dat dit allemaal gratis toegankelijk is. Het park Kelvingrove is daarnaast overigens ook echt een betoverend park, wat zeer de moeite waard is om doorheen te wandelen. Het is erg heuvelachtig, waardoor je regelmatig schitterende uitzichten hebt.

Hal van het Kelvingrove Art Gallery and Museum
Hal van het Kelvingrove Art Gallery and Museum
Prachtige ruimtes in het Kelvingrove Art Gallery and Museum
Prachtige ruimtes in het Kelvingrove Art Gallery and Museum

Na een dag Glasgow bezoeken hebben we afgesloten met een heerlijke (te grote) hamburger met kaasfriet en de trein richting Edinburgh gepakt.

Mooie muurschildering
Mooie muurschildering in de stad

Start van onze roadtrip door Schotland

Na onze dag Glasgow was nu de start van onze roadtrip gepland. We hadden een auto gehuurd bij een Enterprise vestiging in het centrum van Edinburgh en zijn daar ’s ochtends naartoe gelopen met onze koffers. Na een korte uitgifte uitleg en krabbels kroop Martin rechts achter het stuur van onze Vauxhall Adam en navigator Jesper links op de bijrijderstoel.

Onze route door Schotland

Tip: bij ons kwam de huurauto er bij Enterprise het voordeligst uit. Prima service en een goede auto voor een rondreis door het ruige Schotland. Vergelijk nu zelf huurauto’s in Schotland en ervaar het ook zelf!

Het is altijd even wennen als je weer voor het eerst sinds lange tijd links moet rijden, zeker aangezien we een schakelauto hadden en we ook meteen vanuit de stad weg moesten rijden in de drukte. Het ging echter heel goed en met Google Maps als onze navigatie was het makkelijk om de weg te vinden de stad uit richting ons eerste doel, Stirling Castle.

Stirling Castle - Rondreis Schotland
Stirling Castle

Dit kasteel heeft veel historie, omdat hier veel Schotse koningen hebben gewoond. Het kasteel ziet er mooi uit, maar het was er wel heel erg toeristisch druk(veel bussen) en wij vonden de entree nogal aan de prijs met 15 pond per persoon voor een volwassene. Het plaatsje Stirling is een klein gezellig stadje en leuk om even een lekker bakkie koffie o.i.d. te doen met een heerlijke Schotse lekkernij erbij, want dat hebben ze overal in overvloed. 🙂

Uitzicht vanaf Stirling Castle - Rondreis Schotland
Uitzicht vanaf Stirling Castle

Roadtrip dag 1: Rosehearty, Aberdeenshire

Vanaf Stirling rijden we richting het noorden naar Rosehearty, wat in de regio Aberdeenshire ligt. we komen onderweg langs steden als Dundee en Aberdeen, maar maken hier geen tussenstops. In Aberdeen komen we door de stad en rijden we echt langs de kust, omdat de rondweg om de stad heen is afgesloten.

Onderweg naar Rosehearty
Onderweg naar Rosehearty

Voordeel van Google maps als navigatie is dat die deze afsluiting kent. de route die we nu moeten volgen is wel een heel mooie, want er staat veel wind en we zien de hoge golven tegen de kust bij Aberdeen aanrollen. Hoe verder noordelijk we komen hoe ruiger het landschap wordt en we gaan ook van de snelweg af en komen op tweebaanswegen uit en uiteindelijk op eenbaanswegen met passeer havens. Het lijkt een beetje eng, maar het is erg rustig op de weg, dus we komen niet veel verkeer tegen op de kleine weggetjes. En die enkele trekker die we dan wel tegenkomen, passeren we eenvoudig op een passeer haven.

Slapen in een Harvest Hut aan de kust

Uiteindelijk komen we aan bij ons eerste overnachtingsadres, de Harvest Hut van Down on the Farm. We hadden van tevoren al heel leuk contact gehad met Carole en ze had aangegeven waar we de sleutel konden vinden, want ze was zelf niet aanwezig die middag.

De Harvest Hut
De Harvest Hut

We parkeerden onze auto voor in de wei waar onze wagen met uitzicht over de kust stond. Het was nog een kleine 100 meter lopen door de wei, waar de koeien gezellig om de wagen heen liepen. Eenmaal bij de ‘Hut’ kijken wij onze ogen uit, want wat een schitterend uitzicht hebben we hier!

De Harvest Hut (Pipo wagen)
De Harvest Hut (Pipo wagen)

De baai voor de wagen ligt aardig gevuld met grote boten, die hier liggen te wachten op rustiger weer, omdat ze nu de haven van Aberdeen nog niet in kunnen vanwege de harde wind. Een mooi gezicht en ook ’s avonds ziet dit er mooi uit met alle lichtjes.

De Harvest Hut is een soort van ‘pipo wagen’ waar vroeger landarbeiders uit de stad in sliepen als ze op het land aan het werk waren. Nu is het helemaal ingericht voor toeristen. Alles wat je nodig hebt is er in principe. Er is geen stroom, behalve een heel kleine generator die op zonne-energie werkt.

In de Harvest Hut
In de Harvest Hut

Verder zit er een tweepersoonsbed in en nog een enkel bed boven. Er is een gasstelletje met twee pitjes, waarop je water kunt opwarmen voor de koffie of thee, en waar je op kunt koken, als je daar zin in hebt. Er zit een houtkacheltje in de wagen en er is voor een voorraad droog hout, papier en lucifers gezorgd. We hadden het ’s avonds heerlijk aangenaam warm in de wagen. Bestek, borden, bekers, glazen, alles is aanwezig.

Ook een wc ontbreekt niet, maar hiervoor moet je wel even naar buiten, want deze is in een klein hokje achter de wagen gemaakt. Een ecologisch toilet, waar je alleen wat zaagsel over je nr.2 gooit en waar je gewoon in de frisse buitenwind zit. Het heeft ook wel weer wat. 🙂 Voor een douche moeten we naar een schuurtje voor in de wei(+/-150 meter lopen), maar hij is er wel.

Bijzonder leuk overnachten, in de Harvest Hut
Bijzonder leuk overnachten, in de Harvest Hut (roadtrip Schotland)

Rosehearty

Wij hebben niet zelf gekookt, maar hebben in het dorpje Rosehearty in het hotel aldaar gegeten. Bij de plaatselijke Spar hebben we wat brood en kaas gehaald voor het ontbijt de volgende ochtend. Als we ’s avonds in het donker terugkomen bij de wei en ik het hek opendoe, zeg ik nog tegen Jesper, “kijk uit voor de koeievlaaien” en hij stapt al in de eerste de beste vlaai. 🙂 gelukkig is er genoeg gras om z’n schoenen aan af te vegen. Veel landelijker gaan we het niet krijgen!

Uitzicht op de kust en de koeien
Uitzicht op de kust en de Schotse koeien
Ons uitzicht op de kust en de Schotse koeien
Ons uitzicht op de kust en de Schotse koeien

Sterrenhemel

We zitten hier op bijna het noordelijkste puntje van Schotland en er is weinig lichtvervuiling in onze omgeving. We hadden gelezen dat het mogelijk was om het noorderlicht te spotten in Schotland, dus we hadden hoop dat we het misschien wel zouden zien. Jesper had zijn camera er in ieder geval op ingesteld deze avond, maar het noorderlicht hebben we niet gezien. Wat wel schitterend was, waren de sterren die aan de hemel stonden! Zoveel tegelijk hadden we nog niet vaak gezien. Hier kon Jesper zijn camera dan toch nog goed voor gebruiken.

Sterrenhemel tijdens onze overnachting
Sterrenhemel tijdens onze overnachting
Prachtige sterrenhemel
Prachtige sterrenhemel

Ook enthousiast geworden over deze te gekke slaapplek? Kijk voor meer informatie op de website van Down On The Farm.

Roadtrip dag 2: Foyers House, Loch Ness

Na een heerlijke overnachting in de Harvest Hut stappen we in de auto voor ons vervolg van de roadtrip. We gaan vandaag eerst langs de noordkust(via de Coastal route) en dalen dan af door de Highlands via Cairngorms National Park naar Foyers aan het Loch Ness, waar we ons hotel aan het meer hebben met uitzicht op het meer.

Schots landschap, Aberdeenshire - Roadtrip Schotland
Schots landschap, Aberdeenshire (roadtrip Schotland)

We zijn nog maar net onderweg en kijken onze ogen uit. Het ene uitzicht is nog mooier dan het andere. De wegen zijn slingerend en de hellingen zijn stijl. Zo hebben we zelfs een helling van 20% gehad waar we tegenop moesten! Waar we ook kijken lopen schapen en koeien in de wei en de vergezichten met bergen en de zee zijn schitterend.

Herfst in Schotland
Herfst in Schotland

Dulnain Bridge

Verderop tijdens deze rit komen we in het plaatsje Dulnain Bridge waar net buiten het dorpje het Muckrach Country House ligt. Dit schitterende hotel ligt op een heuvel en ziet er van buiten al heel mooi uit. Wij hebben zin in een lekkere lunch, dus gaan een kijkje nemen of dat hier mogelijk is. Eenmaal binnen kijken we onze ogen nog meer uit. Wat een schitterend landhuis. Helemaal in stijl ingericht en nog comfortabel ook! Ook de sandwich die we bestellen is heerlijk vers en smaakt eigenlijk naar meer, maar we gaan weer verder op onze roadtrip.

Muckrach Country House
Muckrach Country House

Deze middag willen we graag nog een wandeling maken in het bos van Nationaal park Cairngorms. We vragen bij de receptie nog even waar we in de buurt een mooie route kunnen lopen en dat is vlakbij. Ondanks de regen deze dag gaan we met ons parapluutje het bos in en lopen we een prachtige route. Wat opvalt is dat overal mos overheen groeit en het loopt heel zacht door de bossen langs de stromende rivier Sprey.

Rivier in de buurt van Nationaal park Cairngorms
Rivier in de buurt van Nationaal Park Cairngorms
Echte Schotse bossen
Echte Schotse bossen (rondreis Schotland)
3 paarden op een rijtje
3 paarden op een rijtje

Foyers Falls

Na onze wandeling zetten we de roadtrip voort richting Foyers. De landschappen blijven schitterend, ondanks dat het wel harder is gaan regenen. Eenmaal aangekomen in Foyers aan Loch Ness zijn we nog een beetje te vroeg voor onze check in bij het hotel, dus we wandelen een stukje in de omgeving en gaan richting de Foyers Falls, de waterval van Foyers.

Wandeling richting de Foyers Falls
Wandeling richting de Foyers Falls (rondreis Schotland)

Het is een hele afdaling met de natte houten treden richting de waterval, maar eenmaal aangekomen bij het eerste uitzichtpunt zijn we toch flink verrast door deze grote waterval, die we zomaar van dichtbij kunnen zien in Schotland. Wat verder naar beneden hebben we het tweede uitzichtpunt met nog beter uitzicht.

Falls of Foyers
Falls of Foyers (Rondreis Schotland)

We kijken onze ogen uit en genieten van dit natuurschoon. Na genoeg foto’s en video’s gemaakt te hebben klauteren we weer naar boven onder onze paraplu’s en drinken we in het cafeetje nog een lekkere warme chocolademelk met een heerlijke bananabread met blueberries bij het Waterfall Café. Na de chocomelk gaan we inchecken bij het hotel.

Waterfall Café
Waterfall Café (rondreis Schotland)

Zoals het hotel beloofde zouden we een kamer met uitzicht hebben op het Loch Ness en dat is niet gelogen. Een lekker ruime comfortabele kamer met uitzicht op het meer! Het hotel is een B&B/Hotel en is family-run en de familie zorgt ’s avonds voor het diner en ’s ochtends voor het ontbijt, beide à la carte en beide heerlijk. Na het eten hebben we, net als de overige gasten, nog een afzakkertje genomen in het kleine barretje wat in het hotel zit en waar ze wel 200 soorten whiskey schenken. Erg gezellig!

Uitzicht vanuit onze accommodatie op het Loch Ness
Uitzicht vanuit onze accommodatie op het Loch Ness

Roadtrip dag 3: Isle of Skye

Na de regen bij Loch Ness op de dag van aankomst, hebben we de volgende morgen bij opstaan opklaringen met laaghangende wolken boven het meer. Het zijn weer compleet andere vergezichten die dit oplevert. Op onze rit richting Isle of Sky zien we echt de meest schitterende plaatjes. Strakke meertjes met weerkaatsingen van de herfstkleurige bergen erachter.

Prachtig die weerkaatsing in dit meer
Prachtig die weerkaatsing in dit meer

Meren met laaghangende wolken, terwijl wij boven de wolken staan. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken, er komt van alles voorbij.

Laaghangende bewolking zorgt voor een betoverend landschap
Laaghangende bewolking zorgt voor een betoverend landschap
Schotse schapen langs de weg
Schotse schapen langs de weg (rondreis Schotland)

Ook komen we langs een schitterende oude brug, die over een schitterend stromend riviertje gaat. Links en rechts van de weg zien we regelmatig watervallen langs de weg. Dit hadden we allemaal niet verwacht.

Hele steile wegen
Hele steile wegen
Typisch Schots meer
Typisch Schots meer
Prachtige oude brug - rondreis Schotland
Prachtige oude brug
Betoverend Schots landschap
Betoverend Schots landschap (Rondeis Schotland)
Adembenemende Schotse landschappen
Adembenemende Schotse landschappen tijdens onze rondreis Schotland

Portree

Ons eerste doel is om naar Portree te rijden. Dit plaatsje schijnt zeer leuk te zijn, het staat bekend om zijn leuke gekleurde huisjes, dus gaan we hier naartoe om rond te kijken en meteen een lunch te scoren.

Kleurrijke huisjes in Portree
Kleurrijke huisjes in Portree (rondreis Schotland)

Portree is een mooi klein havenplaatsje op Isle of Skye en dit zorgt ervoor dat het ook toeristisch is. We zien hier weer heel wat toeristenbussen, zoals eerder bij Stirling ook het geval was. na de lunch stappen we snel weer in en gaan op weg naar The Storr, een rotsachtige berg, die gevormd is door een aardverschuiving.

Uitzicht vanaf Portree - rondreis Schotland
Uitzicht vanaf Portree

The Storr

Eenmaal aangekomen bij The Storr zien we op afstand al de imposante rotsen bovenop de berg. Veel mensen beklimmen de berg, dus we zijn zeker niet alleen, maar het is ook niet overdreven druk gelukkig.

The Storr vanaf de weg
The Storr vanaf de weg

We hebben beide stevige schoenen aan en dat is ook wel nodig als je deze berg gaat beklimmen. Het eerste stuk is nog een stuk pad, met kiezels, maar dat is af en toe ook al behoorlijk stijl. Later gaat het pad over in een soort van trap, die bestaat uit rotsblokken, die lukraak gestapeld zijn.

Uitzicht tijdens onze klim naar boven
Uitzicht tijdens onze klim naar boven
Pittige klim naar boven
Pittige klim naar boven

Vanaf dat stuk is het echt een zware klim, omdat je vanaf daar ook merkt dat de zuurstof in de lucht wat minder wordt. Maar bij iedere stap wordt het uitzicht fenomenaler, zowel richting de rotsen, als de andere kant op over de meren.

Adembenemend uitzicht vanaf The Storr - Rondreis Schotland
Adembenemend uitzicht vanaf The Storr

Eenmaal boven genieten we van het uitzicht en de prestatie, want zo voelen we het toch wel een beetje. 🙂 Bij de afdaling is het vooral eerst goed kijken waar we onze voeten neerzetten, maar als we op wat makkelijker terrein komen is het vooral weer genieten van de schitterende uitzichten en natuur.

The Storr
The Storr
Rondreis Schotland - Topje van The Storr
Topje van The Storr
Vanaf de top of the Storr - Rondreis Schotland
Vanaf de top of the Storr

Als we bij de auto zijn is het inmiddels aardig betrokken en gaat het weer regenen. We zijn een eindje onderweg en zien de meest heldere regenboog die we ooit gezien hebben. Dat is toch wel het voordeel van de wisselvalligheid van het weer, dat je ook heel mooie plaatjes ziet door de combinatie van zon en regen.

Veel regenbogen gespot tijdens onze roadtrip door Schotland
Veel regenbogen gespot tijdens onze roadtrip door Schotland

The Storr bevindt zich aan de noord-oost kant van Isle of Skye net boven Portree en we zitten met ons volgende verblijf aan de zuid-west kant van Isle of Skye. We kunnen kiezen voor de snelle weg onderlangs, of de iets langzamere weg bovenlangs.

Overstekende schapen - Rondreis Schotland
Overstekende schapen

Onderlangs zijn we al deels geweest en bovenlangs nog niet, dus wij kiezen de langere weg. Dit blijkt een goede keuze, want het zijn kleine weggetjes, niet overal even goed met gaten in de weg, maar wel prachtige uitzichten langs de kust en veel schapen op en langs de weg. Het voelt ontzettend relaxt aan allemaal. En uiteindelijk komen we aan in Uig, waar ons volgende verblijf is, The Cowshed.

Overnachten in een pod tijdens onze rondreis Schotland
Overnachten in een pod tijdens onze rondreis Schotland

Cowshed Boutique Bunkhouse

The Cowshed is, zoals zijn naam al doet vermoeden, een soort van schuurtje. Dit houten schuurtje is echter een modern schuurtje en alle faciliteiten die je nodig hebt zitten erin. Een tweepersoonsbed, wc, douche, zitbank, hoge tafel met twee stoelen, verwarming en stroom.

The Cowshed Boutique Bunkhouse
The Cowshed Boutique Bunkhouse (Rondreis Schotland)
Binnen in de Cowshed - rondreis Schotland
Binnen in de Cowshed (The Cowshed Boutique Bunkhouse)

Wij waren echt onder de indruk hoe ze op zo’n klein oppervlak zoveel dingen hebben kunnen inrichten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het uitzicht op de haven van Uig en de schapen die om de cowshed heen lopen en het riviertje wat langs het terrein naar beneden stroomt en de kippen die beneden in de ren genieten van de aandacht van alle gasten.

Ons uitzicht vanuit de Cowshed
Ons uitzicht vanuit de Cowshed (Rondreis Schotland)

The Cowsheds zijn onderdeel van een hostel, dat beneden aan de heuvel staat en waar een grote keuken is waar je kunt koken, een ruime zitkamer als je samen met mensen wilt chillen en een winkeltje met basis voedsel en lekkere dingen. Wij zijn deze avond uit eten gegaan bij Hotel Uig, wat een paar honderd meter verderop zit en dit was een goede keus. Het eten daar was heerlijk! Het was een zondagavond, dus reserveren voor het restaurant was wel nodig, omdat dit het enige restaurant in het dorp was dat open was.

Roadtrip dag 4: Glenfinnan Viaduct

De volgende dag was ons eerste doel, het Glenfinnan Viaduct, maar toen we weer door Portree reden stonden er nogal veel auto’s langs de weg en was er een grote drukte op een terrein naast de weg. We stopten even om te kijken wat hier gaande was. Het bleek een geitenveiling te zijn, waar rammen werden verkocht. We hebben een stukje gekeken van de veiling wat erg leuk was om te zien. de veilingmeester was enorm snel van tong en de sfeer onder de boeren was erg gemoedelijk.

Na dit gezien te hebben ging het weer richting het Glenfinnan Viaduct, wat vooral bekend is bij het grote publiek door de Harry Potter films, waarin de Hogwarts Express over dit viaduct rijdt. Wij willen dit viaduct toch graag van dichtbij bekijken nu we in de buurt zijn. We parkeren in de buurt en lopen richting het viaduct.

Glenfinnan Viaduct - rondreis Schotland
Glenfinnan Viaduct
Glennfinnan Viaduct - rondreis Schotland
Glenfinnan Viaduct (Rondreis Schotland)

Er hangen hier bordjes dat er niet gedroned mag worden. Die hadden we nog niet eerder gezien, dus blijkbaar zijn er veel mensen geweest die het viaduct van bovenaf wilden filmen. Wij houden het op foto’s vanaf de grond. We zijn wel echt onder de indruk van het viaduct. Het is groot en ziet er in het echt zeker zo mooi uit als op de foto. Het is een toeristische attractie, maar ook zeker de moeite waard!

Uitzicht op het viaduct
Uitzicht op het viaduct
Uitzicht vanaf de berg bij het Glenfinnan Viaduct
Uitzicht vanaf de berg bij het Glenfinnan Viaduct

Ballachulish

Vanaf het Glenfinnan viaduct gaan we weer verder richting Ballachulish, waar we bij hotel Ballachulish hebben geboekt onderaan een bijzondere ijzeren brug.

Hotel Ballachulish
Hotel Ballachulish – rondreis Schotland
Brug bij Hotel Ballachulish - Rondreis Schotland
Brug bij Hotel Ballachulish

Het hotelgebouw stamt uit 1870, dus het ziet er ook echt oud en indrukwekkend uit. Vanuit het hotel hebben we ook weer schitterend uitzicht over een meer. We zijn voor het eten nog even een rondje gelopen in de buurt van het hotel en de natuur is ook hier weer prachtig. Wederom een sterk stromend riviertje en een mooi aangelegde golfbaan voor beginners liggen pal naast het hotel. Het restaurant en de bar hebben beide uitzicht over het meer, dus de ambiance is perfect. Als we ’s avonds ons avondeten hier krijgen blijkt dat ook nog eens perfect te zijn! Dit hotel krijgt van ons echt een 10!

Wil jij ook graag een keertje in het Ballachulisch hotel overnachten? Lees hier meer informatie over het Ballachulisch hotel.

Terug richting Edinburgh
Terug richting Edinburgh (rondreis Schotland)

Terug in Edinburgh

Helaas zit onze rondreis Schotland er weer op. Na een perfecte roadtrip gaan we weer terug naar Edinburgh om onze auto in te leveren. Dit gaat wederom vlot en heel netjes. We lopen naar ons hotel en genieten nog anderhalve dag van deze heerlijke stad, voordat we weer huiswaarts vliegen. We hebben deze reis zoveel gezien en meegemaakt, dat we het allemaal nog een beetje moeten laten bezinken. Eén ding is zeker, dit was echt een droomreis!

Sfeervideo rondreis Schotland

YouTube video
Plan je reis door Schotland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Schotland