Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Citytrip Krakau: 8 x doen tijdens je bezoek aan Krakau

Citytrip Krakau - 8 x doen in Krakau

Citytrip Krakau: 8 x doen tijdens je bezoek aan Krakau

Citytrip Krakau - 8 x doen in Krakau

Inhoudsopgave

De eerste reis die ik in 2019 maakte was naar Polen. Krakau stond al even op mijn travellist en eigenlijk niet eens om de stad zelf. Het was vooral Auschwitz wat ik graag wilde bezoeken maar Krakau heeft mij verrast! Na mijn stedentrip van 4 dagen was ik er nog niet uitgekeken. 8 x doen tijdens een citytrip Krakau.

1. Wawel

Wawel is een heuvel waar je het prachtige paleis en de grote kathedraal ziet. Om het paleis te bezoeken heb je kaartjes nodig. De kathedraal met zijn Sigismund toren kan je gratis naar binnen, om de graftombes te bezoeken zijn wel kaartjes voor nodig.

Wawel, Krakau
Wawel, Krakau

De klok die in de Sigismundtoren hangt is 2,5 m en weegt 12 ton. Er zijn zes mannen voor nodig om de klok te luiden, maar dan is hij ook 25 km buiten Krakau te horen. Op de heuvel kan je ook genieten van de tuinen en het uitzicht over de rivier de Wisla. Lees meer over Wawel

Tickets om de bezienswaardigheden te bezoeken variëren van € 2 tot 6.

2 . Mythe draak Smok

De draak Smok vind je aan de rivier Wisla bij de wawelburcht. Een grote bronzen draak die soms zelfs vuurspuwt. In de grot die je achter de draak ziet woonde vroeger een monster die graag mensen en dieren verscheurde. Als mensen hem probeerde te doden, spuwde de draak vuur en verbrandden de mensen levend.

Smok Wawelski,  De Wawel Draak
Smok Wawelski, De Wawel Draak

Een man redde het om de draak te doden. Dit was schoenmaker Krak. Hij wierp een schaap met zwavel naar de draak toe en de draak at er gretig van. Totdat zijn ingewanden begonnen te rommelen en de draak begon te drinken uit de rivier Wisla totdat hij uit elkaar barstte en werd weggespoeld. Meneer Krak werd voor Koning uitgeroepen en de stad werd naar hem vernoemd.

3. Rynek Glowny

Op het centrale plein komen alle straten weer samen. Het plein is 200 m bij 200 m en daarmee een van de grootste pleinen van Europa. Midden op het plein staat de Lakenhal, vroeger werd deze 100 m lange hal gebruikt om koopwaar te verhandelen uit verschillende landen, nu vind je er vooral souvenirs kramen.

Rynek Glowny
Rynek Glowny

Onder de Lakenhal vind je Het Ondergronds Museum, waar je veel leert over de middeleeuwen van Krakau. Vanuit hier kan je ook door het water kijken van de waterfontein die op het plein staat. Dicht bij het waterfontein zie je het monument van de romantische dichter Adam Mickiewicz, hier komen veel verliefde stelletjes samen.

Aan de andere kant van de Lakenhal staat nog een overblijfsel van het stadhuis, de raadstoren. Op dit plein raak je niet uitgekeken, er is zoveel meer te zien. De gevels van de huizen of de koetsen met de mooi versierde paarden waar je een rit mee door de stad kan maken. Maar ook zijn er hier veel goede restaurants te vinden voor weinig geld.

Ticket Ondergronds Museum € 4,75

4. De Mariakerk

Ze noemen het ook wel de mooiste kerk van Krakau. Het is ook een prachtige verschijning op het plein Rynek Glowny met haar twee verschillende torens. Om binnen te kunnen kijken heb je een kaartje nodig die kan je aan de overkant kan kopen.

In de kerk staat een van de grootste altaars van Europa. Vergeet niet om omhoog te kijken want het dak is ook een waar kunstwerk met zijn kleuren. Om te bidden kan je gratis naar binnen. Elk uur speelt er een trompetblazer de hejnal in alle windrichtingen.

Prachtige muurschilderingen in de Mariakerk
Prachtige muurschilderingen in de Mariakerk

In de middeleeuwen was dit een weksignaal om aan het werk te gaan of als er gevaar in de stad was. Ter herinnering aan een waakzame torenwachter, wiens keel rond 1241 doorboord werd door een pijl van de vijand toen hij een waarschuwingssignaal gaf.

De melodie van nu stopt net zo abrupt als in 1241. Wil je de trompetblazer met eigen ogen zien? De zomermaanden kan je de trompetblazer bezoeken en genieten van het mooie uitzicht. Zijn 239 treden te veel voor je, soms zie je de trompetblazer vanuit zijn raam zwaaien naar de mensen op het plein.

Ticket Mariakerk € 2,50

Ticket Trompetblazer €3,75

5. De Koningsweg

Vroeger kwamen de koningen vanaf deze weg de stad binnen rijden richting het paleis. Dat is dan ook de reden dat deze straat van 2 km lang de Koningweg genoemd wordt.

De weg begint bij het monument Grunwald (slag bij Tannenberg). Als je de drukke weg oversteekt kom je bij de Barbakane. Dit is een middeleeuws bastion dat nog altijd in takt is gebleven. Het Historisch museum van Krakau is hierin gevestigd.

De Koningsweg
De Koningsweg – Citytrip Krakau

Als je onder de Florianuspoort doorloopt kom je in de winkelstraat, deze straat eindigt op het plein Rynek Glowny. Dan gaat de straat over in de Burchtsteeg. Voor dat je bij de burcht bent kom je nog veel kerken tegen, zo ook de Petrus en Paulus kerk met zijn twaalf grote apostelfiguren voor de ingang. In deze kerk wordt het bewijs geleverd dat de aarde een beweeglijke planeet is. Elke donderdag om 10, 11 en 12 uur is dit te zien.

Petrus en Paulus kerk
Petrus en Paulus kerk – Citytrip Krakau

6. De Joodse wijk Kazimierz

De oude gebedshuizen en Synagogen laten zien dat het vroeger een Joodse buurt was. Deze tijd zal je er niet snel Joden tegen komen. Vanaf 1939 werden er veel Joden uitgeroeid door de Duisters.

Steven Spielberg heeft deze wijk ook gebruikt voor zijn film Schindlers List. Op Plac Nowy vind je een antiekmarkt, waar ik het niet kon laten om een oud fototoestel te kopen.

Midden op het plein zie je een rond gebouw wat vroeger het slachthuis was, nu is er een poolse lekkernij te vinden Zapiekanka, een langwerpig pizzabroodje. Szeroka is het hart van Kazimierz hier zie je veel van het joodse leven terug. Zo kan je hier de Oude Synagoge bezoeken waar het Joods Museum gevestigd is.

Op het plein vind je ook meerder Joodse cafes, zo was Ariel het eerste Joods getinte cafe. In de boekhandel op het plein kan je leuke notitieboekjes kopen met het Joodse alfabet. (12 slottie) Met de streetart in de wijk zie je dat Kazimierz ook heel hip is. Veel kennen de muurschildering van Gene Kelly uit de film Singing in the rain. Dwaal door de straten van Kazimierz en je komt zoveel streetart tegen.

Muurschildering in De Joodse wijk Kazimierz - Citytrip Krakau
Muurschildering in De Joodse wijk Kazimierz

7. Auschwitz

Vanuit Krakau hadden we via getyourguide een excursie naar Auschwitz geboekt. In 1,5 uur sta je in het grootste nazi-vernietigingskamp. Kamp 1 met de woorden Arbeit macht frei word je geconfronteerd met de gruwelijke daden.

In de blokhuizen worden foto’s tentoongesteld en zie je de brillen, kleding en haren die bij de dames werden afgeschoren. Ook kom je langs de muur waar de gevangenen met een nekschot werden gedood en loop je door een van de gaskamers.

Daarna werden we naar Birkenau gebracht, wat eigenlijk bekend staat om zijn poort met het treinspoor.

Treinspoor, Auschwitz
Treinspoor, Auschwitz – Citytrip Krakau

Hier vind je ook een replica van de wagon waar de gevangenen in werden vervoerd. Bij het lezen van de woorden Laat deze plaats eeuwig een kreet van wanhoop zijn en een waarschuwing aan de mensheid. Hier hebben de nazi’s omstreeks 1,5 miljoen mannen, vrouwen en kinderen vermoord krijg je de rillingen over je lichaam als je over de vlakte heen kijkt met deze gruwelijke geschiedenis. Dit mag niet vergeten worden, nooit!

Tickets Auschwitz +/- € 30,-

8. De zoutmijn Wieliczka

Dit is een top bezienswaardigheid in Krakau. Ook deze excursie hadden we geboekt via Getyourguide. Met 25 min rijden vanuit Krakau sta je bij de zoutmijn. De diepte van de mijn gaat tot 327 m en na 380 treden lopen sta je nog maar op 60 m diepte in de zoutmijn.

Alles is van zout! (Ik heb het gecheckt). Alleen wordt de mijn met houten balken verstevigd. Met kennis en humor leidde de gids ons door de gangen heen. Het hoogtepunt is de grootste ondergrondse kerk waar je nog steeds kan trouwen. Of je de 380 treden weer omhoog moet lopen? Gelukkig niet, met een transportmand ga je weer terug naar boven. (Kan krap zijn)

Altaar, ondergrondse kerk, zoutmijn Wieliczka - Citytrip Krakau
Altaar, ondergrondse kerk, zoutmijn Wieliczka (Citytrip Krakau)

Ticket Zoutmijn Wieliczka +/- €35,-

Deze leuke gastblog over een citytrip Krakau is geschreven door Jolanda.

Ook zin in een citytrip Krakau?

Bekijk het aanbod aan stedentrips naar Krakau.

Meer reistips over Krakau

Cadena Gallery Apartments: een artistieke reis door Krakau

Drie must sees in Krakau

Liefde voor Reizen: Top 20 stedentrips in Europa!

Plan je reis door Polen
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Polen