Zoek
Sluit dit zoekvak.

De mooiste bezienswaardigheden in Autun in Frankrijk

Bezienswaardigheden in Autun

De mooiste bezienswaardigheden in Autun in Frankrijk

Bezienswaardigheden in Autun

Inhoudsopgave

In het oosten van Frankrijk in de regio Bourgogne ligt Autun. Dit is een oude Romeinse stad waar je vandaag de dag nog veel overblijfselen kunt bewonderen. De mooiste bezienswaardigheden in Autun vind je in deze blog.

Geschiedenis

Deze historische plek werd door het Gallische volk in de eerste eeuw v.Chr. gesticht en werd meteen als hoofdstad beschouwd. Later werd de stad veroverd door de Romeinen en zij wilden dat op deze plek de macht van Rome uitgedrukt zou worden. Autun kreeg indrukwekkende gebouwen waarvan sommigen nog de overblijfselen te zien zijn. In de middeleeuwen werd Autun onderdeel van het Hertogdom Bourgondië, waarbij religie erg belangrijk was. Tijdens deze periode werd de kathedraal Saint-Lazare gebouwd.

Bezienswaardigheden

Vanwege het rijke historische verleden heeft Autun prachtige bezienswaardigheden.

Het Romeins theater

Dit theater werd in de eerste eeuw n.Chr. gebouwd en bood plaats aan ongeveer 15.000 bezoekers. Dit was een van de grootste theaters in het westen van het Romeinse Rijk. Nadat de Romeinen hun heerschappij verloren werd deze plek als steengroeve gebruikt in de Middeleeuwen. In de 20ste eeuw is het theater gedeeltelijk gerestaureerd, waaronder een aantal banken. Helaas kun je niks meer zien van het podium. 

Het Romeins theater
Het Romeins theater
Het Romeins theater
Het Romeins theater

We parkeren de bus vlakbij deze plaats en ik kan bijna niet wachten om alvast snel een kijkje te nemen. Ik vind de Romeinse theaters zo fascinerend! In de buitenlucht, plaats voor duizenden mensen, bijna een modern gedachtegoed. Want hoe bijzonder is het dat de theaters van nu geïnspireerd zijn op deze historische bouwwerken?! Ondertussen lopen we het theater in en de eerste trappen onthullen zich. Wauw, wat is dit indrukwekkend.

Tempel van Janus

Net buiten de stad staat de Tempel van Janus. Deze ruïne is 24 meter hoog en aan beide zijden ongeveer 16 meter breed. Het is een prachtig bouwwerk. Je kunt je bijna niet voorstellen dat het complex nog zoveel groter was dan dat je daadwerkelijk kunt zien. Het was namelijk 8 hectare groot! Op luchtfoto’s zijn vele structuren zichtbaar, maar wanneer je de tempel bezoekt zie je dit allemaal niet. Regelmatig zijn er nog opgravingen in dit gebied, zo ook bij de tempel toen wij er waren. 

Tempel van Janus
Tempel van Janus
Tempel van Janus
Tempel van Janus

Piramide van Couhard

Voor deze bezienswaardigheid moet je een behoorlijk stuk de hoogte in, maar gelukkig kun je hier vlakbij parkeren. Deze piramide kijkt vanaf de heuvel uit op de stad Autun. Het is een monument met een unieke vorm. Op dit moment is nog steeds niet duidelijk waar deze piramide voor diende, maar het was hoogstwaarschijnlijk een grafmonument, zoals een graftombe.

Piramide van Couhard in Autun
Piramide van Couhard

De poorten van Arroux en Saint-André

In geen enkele stad van Gallië of Italië zijn er zulke goed bewaarde Romeinse poorten als in Autun. De poort van Arroux is gebouwd in het begin van de 1ste eeuw en is gebouwd op de weg die van noord naar zuid loopt. Er zijn twee grote doorgangen voor voertuigen en twee kleine voor voetgangers. Het is bijzonder om hierdoor heen te rijden en te bedenken dat in deze tijd nog geen auto’s waren. Toch passen we gelukkig makkelijk door de poort.

Arroux en Saint-André -  Autun
De poorten van Arroux en Saint-André
De poorten van Arroux en Saint-André
De poorten van Arroux en Saint-André

De poort van Saint-André is vergelijkbaar met de poort van Arroux, maar heeft meerdere restauraties moeten ondergaan.

De kathedraal Saint-Lazare

Deze kerk werd gebouwd in de 12de eeuw, maar zoals bij vele kerken hebben hier meerdere verbouwingen, vernielingen en reparaties plaatsgevonden. Het beeldhouwwerk van de kerk is van een heel hoog niveau. Sommigen zijn zelfs te bewonderen in de musea: het Louvre (Parijs) en het Met (New York). Hij staat in een wijk met middeleeuwse straatjes en gezellige restaurants dus je kunt dit prima met elkaar combineren.

De kathedraal Saint-Lazare in Autun
De kathedraal Saint-Lazare

Place du Champ de Mars

Het centrale en gezellige plein middenin de stad. Rondom het plein vindt je allerlei restaurants, barretjes en andere eetgelegenheden. Midden op het plein staat een schattig prieeltje. Naast het plein kun je goed parkeren, ook met grotere auto’s.

De lekkerste crêpes

Je kunt niet naar Frankrijk zonder een crêpe te eten, toch? Ik kan je vertellen, aan het plein ‘Place du Champ de Mars’ zit een knus restaurant met de lekkerste crêpes die ik ooit gegeten heb! Het restaurant heet: So’ Crêpes ! Echt een aanrader.

Omgeving

De bosrijke omgeving rondom de stad is erg geschikt voor heerlijke wandelingen. In de herfst is het extra mooi en soms een beetje mysterieus door de laag hangende mist. Je kunt deze stad en haar omgeving prima in een dag verkennen. Vanaf Utrecht is het ongeveer 8 uur rijden. Je zou deze plek goed kunnen combineren met een bezoek aan het iets lager gelegen Lyon. Ga je op roadtrip door Frankrijk of op vakantie naar het zuiden, dan kun je hier prima een stop inplannen.

De omgeving van Autun

Deze leuke blog over Autun in Frankrijk is geschreven door Melanie Verhoeven. Neem ook een kijkje op haar Instagram pagina: Roadsandadventures

Autun bezoeken?

Rondreis Frankrijk

Bezoek zelf het historische Autun tijdens een rondreis met de auto. Lees meer hierover

Overnachten in Autun

Vind een leuke en betaalbare overnachting in de omgeving van Autun. Bekijk hier het aanbod

Huur een auto

Huur zelf een auto en ontdek meer van de omgeving van Autun in Frankrijk. Bekijk de mogelijkheden

Plan je reis door Frankrijk
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Frankrijk