Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Azoren bekoren: bezienswaardigheden en tips

De Azoren bekoren - bezienswaardigheden en tips

De Azoren bekoren: bezienswaardigheden en tips

De Azoren bekoren - bezienswaardigheden en tips

Inhoudsopgave

In deze reisblog deelt gastblogger Valerie haar ervaringen over de Azoren, een archipel in het midden van de Atlantische Oceaan. Ontdek de mooiste plekken en leukste bezienswaardigheden van deze prachtige Portugese eilanden.

“Halleluja!”, dacht ik toen ik begin september onze grote rode reiskoffer vlotjes binnenrolde op Brussels Airport. Wat een fijn weerzien met het grote bord met vluchtgegevens in de vertrekhal. Het geluid van de veranderende lettertjes en cijfertjes. Het geroezemoes. De typische luchthavengeluiden. De meertalige aankondigingen. Aaaah, it’s good to be back.

Het was maar liefst 2 jaar (!!) geleden dat we nog in een luchthaven waren geweest, laat staan nog een vliegtuig van dichtbij zagen. En bovendien was het al een volledig jaar geleden dat we überhaupt nog hadden gereisd … Ik hoef jullie hier bij Liefde voor Reizen zeker niet te vertellen hoe groot de reisdrang was de afgelopen tijden ☺. En nu was het eindelijk zover: met een Europees coronacertificaat op zak en vol reisgoesting konden we eraan beginnen. Met veel plezier stel ik jullie mijn eerste trilogie voor hier op Liefde voor Reizen: de Azoren bekoren.

Van het vasteland naar de Azoren

Porto was onze eerste bestemming, een tussenstop weliswaar, want deze keer gingen we verder dan het Portugese vasteland. Bestemming São Miguel, het eerste en meteen ook een van de grootste en meest drukbezochte van de 9 eilanden die de Azoren telt. Om van het Europese vasteland naar de Azoren te reizen, kun je vaak niet om één overstap (meestal Porto of Lissabon) heen.

Ponta Delgada – João Paulo II Airport

Op de luchthaven van Ponta Delgada – de hoofdstad van het eiland São Miguel en eigenlijk ook van de Azoren in het algemeen – wordt corona heel ernstig genomen. Je kunt de luchthaven niet verlaten zonder langs het testdorp te passeren. Daar laat je ofwel je vaccinatie- of andere bewijzen zien of laat je je testen. Mondmaskers zijn o-ver-al verplicht in openbare ruimtes en de Portugezen sanitizen erop los. We voelden ons meteen veilig op de Azoren!

In het centrum van Ponta Delgada
In het centrum van Ponta Delgada
Streetart in Ponta Delgada
Streetart in Ponta Delgada
Hoop
Hoop

Een auto huren op de Azoren is wel aangeraden. Vraag zeker naar een multi island-regeling als je meerdere eilanden bezoekt. De gigantische huurwaarborg die je vaak moet neertellen voor een wagen (soms tot € 3000 …) kun je dan gewoon op elk eiland laten staan en hergebruiken.

Olá, São Miguel!

São Miguel is het eerste eiland van de Azoren dat je tegenkomt als je van het Europese vasteland richting Azoren reist. Het wordt ook wel eens ‘de samenvatting van de Azoren’ genoemd omdat het eiland ook gewoon álles heeft wat de Azoren te bieden hebben: prachtige natuur, duizelingwekkende uitzichtpunten, kraters, vulkaanmeren, fumarolen (zwavelputten waar de vulkanische activiteit nog zichtbaar is), (grijze) zandstranden, molens, natuurlijke zwembaden en schattige stadjes.

Vlaamse molens op São Miguel
Vlaamse molens op São Miguel
Vuurtorens op São Miguel
Vuurtorens op São Miguel
Azulejos op São Miguel
Azulejos op São Miguel
Kerken in São Miguel
Kerken in São Miguel
Details in de kerken
Details in de kerken
Klooster op São Miguel - De Azoren
Klooster op São Miguel

En zelfs meer, want São Miguel heeft ook theeplantages. Als je dus geen tijd of budget hebt om meerdere eilanden te bezoeken, kun je het perfect bij São Miguel alleen houden. Je kunt het ook combineren met een daguitstapje per boot naar het eiland Santa Maria of naar het kleine, maar spectaculaire eilandje Ilheu da Vila franca om te surfen. São Miguel is naast Terceira ook het eiland met de meeste voorzieningen voor reizigers. Wij verbleven er een week en in principe is dat genoeg, maar als je pech hebt met het subtropisch klimaat (#check!) zijn enkele dagen marge wel welkom ☺.

Een van de theeplantages op São Miguel
Een van de theeplantages op São Miguel
Het Ilhéu de Vila Franca vanuit de Nossa Senhora da paz
Het Ilhéu de Vila Franca vanuit de Nossa Senhora da paz
De Nossa Senhora da paz beklimmen
De Nossa Senhora da paz beklimmen
Bovenop de Nossa Senhora da paz
Bovenop de Nossa Senhora da paz
Monument voor walvisvaarders in Vila Franca do Campo - De Azoren
Monument voor walvisvaarders in Vila Franca do Campo

Ponta Delgada

We begonnen onze 16-daagse op de Azoren rustig met een stadswandeling door de hoofdstad. ‘Hoofdstad’ moet je – zoals op Corsica – met een korrel zout nemen. Eigenlijk zijn het eerder uit de kluiten gewassen, schattige Portugese dorpjes te noemen. En dat is meer dan prachtig! Net zoals op het vasteland zijn de straten ook hier bedekt met sierlijk plaveisel en dragen de huizen trots hun verschillende kleurtjes. Van pastel tot fel, en zelfs een combo van die twee. Jawel, voor kleur moet je op de Azoren zijn.

Het kleurrijke Ponta Delgada
Het kleurrijke Ponta Delgada
Voor kleur moet je op de Azoren zijn
Voor kleur moet je op de Azoren zijn
Een van de beroemdste beelden op de Azoren
Een van de beroemdste beelden op de Azoren

In Ponta Delgada kun je terecht voor een flinke portie kerken, pleinen, terrasjes, mooie huizen en … een sardinerie (is dat een woord?). Een charmant conservenwinkeltje waar je de meest uiteenlopende vissoorten in blik kunt kopen. Een streling voor het oog en ook super als je graag eetbare souvenirs uitdeelt thuis ☺.

Souvenirs kopen in een sardinerie - De Azoren
Souvenirs kopen in een sardinerie

Je kunt Ponta Delgada ook verkennen op de eindeloze wandelpromenade langs de haven en de kust. In de Mercado da graça (een soort van markthal) keken we onze ogen uit bij het mooi gestapeld fruit, maar waren we wegens ons snel aangenomen Azoriaans ritme te laat om de verse vis te zien #oeps.

Op Mercado da graça
Op Mercado da graça

Hoewel de Portugese keuken niet mijn favoriet is, moet ik zeggen dat we heerlijk hebben gegeten in Ponta Delgada en daarbuiten. Aanraders zijn Louvre Michaelense (kijk zeker op hun Insta voor de mooiste #foodpics), Adega Regional en São Pedro. Bij het Louvre aten we haast op gastronomisch niveau voor amper € 45 en bleven we lang plakken in de gezellige loungezeteltjes. Bij São Pedro kun je uit aparte combinaties, zoals vis met bananensaus, kiezen. De sfeer zit er ook wel goed. Zo goed dat ik zelfs de slappe lach kreeg en die niet meer kwijtgeraakte. Dat de ober ‘Are you still crying?’ vroeg toen hij onze tafel passeerde, hielp niet echt ☺.

In het Louvre op São Miguel - De Azoren
In het Louvre op São Miguel

Portugees voor ananas

Ananás is het Portugese woord voor ananas. Zo gemakkelijk kan het soms zijn in het Portugees 😉 (soms dan toch …). Ananassen zijn niet weg te denken in de Azoren en zeker niet op São Miguel waar ze welig tieren. Wij bezochten er de enige ananasplantage die Europa telt. In de bloedhete serres (kassen voor de lezers uit Nederland ;)) kun je de verschillende fases van de ananasteelt chronologisch volgen.

De enige Europese ananasplantage
De enige Europese ananasplantage
In de serres op de ananasplantage
In de serres op de ananasplantage

Dat elke plant maar één ananas oplevert, verraadt hoe arbeidsintensief de ananasteelt is. Na een kort wandelingetje kun je allerlei ananaslekkers gaan proeven in de aangrenzende bar. In de winkel van de plantage kun je dan weer de leukste ananassouvenirs (juwelen, decoratie, papierwaren, maar ook confituur en zelfs mosterd en curry met ananas) scoren en van een heftige ananaslikeur proeven.

Ananas in volle bloei - De Azoren
Ananas in volle bloei

Een droom van een quinta

We verbleven een week in een quinta, een landgoed met zwembad en waar droomhuis. De eigenaars verwelkomen je – mét mondmasker – op hun indrukwekkende domein. De perfecte uitvalsbasis om São Miguel te verkennen, want je hoeft nooit verder dan een halfuur te rijden om je bestemming te bereiken.

De indrukwekkende quinta
De indrukwekkende quinta

Ze vullen je koelkast met allerlei streekproducten en typisch Azoriaans lekkers zodat je de eerste ochtend na je aankomst rustig aan de dag kunt beginnen. Tijdens je verblijf zorgen ze ook voor enkele verrassingen die je zeer aangenaam kunt noemen. Maar ik verklap niks ;). En elke dag krijg je – in functie van het crazy weather op de Azoren – een whatsappje met enkele suggesties voor de dag. Ze staan op elk moment van de dag voor je klaar en geven je ook graag wat insider tips, maar blijven verder discreet op de achtergrond.

Een glimp van het interieur - De Azoren
Een glimp van het interieur

Discretie is ook het codewoord van hun landgoed. De aangrenzende tuinen behoren ook tot de quinta, waardoor je een maximum aan privacy hebt. Al helpt het ook dat het hele domein ommuurd is ;). De gigantische raampartijen zorgen voor een grote connectie met het groen op en rond de quinta. In de achtertuin en vanop het hogergelegen terras heb je dan weer zicht op de Atlantische Oceaan. Er zijn ergere plaatsen om je huwelijksverjaardag te vieren.

Muurtjes en blauwe bloemetjes
Muurtjes en blauwe bloemetjes
Alles is ommuurd in São Miguel
Alles is ommuurd in São Miguel
De Atlantische Oceaan in je achtertuin
De Atlantische Oceaan in je achtertuin

Hun rondleiding is best uitgebreid, maar er valt dan ook veel te vertellen over hun quinta. Van de tuin waar je zelf je groenten en fruit (bananen, vijgen, citrusvruchten … kunt plukken), tot het zoutwaterzwembad, de types sfeerverlichting in de woning en … de ecologische technieken van de villa zelf. Zo wordt al de regen die er valt – en dat is heel wat op de Azoren – opgevangen en gebruikt in en rond het huis. En ook de energie die de zon de Azoren schenkt, wordt er optimaal gebruikt.

Bananen uit de tuin
Bananen uit de tuin

Wat misschien nog indrukwekkender is dan hun domein zelf is hun grote gastvrijheid. Op de uitcheckdatum mochten we zelfs een dag langer blijven … We vervloekten onze vroege vlucht naar Faial (het volgende eiland) eerlijk gezegd wel op dat moment ☺. Toen we hen vertelden dat we nog verder gingen reizen naar de andere eilanden, lieten ze ons weten dat we ook op de andere eilanden nog op hen konden rekenen. Ze beschouwden ons als hun gasten gedurende ons hele verblijf op de Azoren. Dat is misschien wel de mooiste vorm van gastvrijheid die we ooit al hebben ervaren.

Een van de terrassen van de quinta
Een van de terrassen van de quinta

Is jouw nieuwsgierigheid geprikkeld? Vraag dan meer info over deze quinta bij Valerie via Liefde voor Reizen.

Gastblogger Valerie op het Praça do Emigrante
Gastblogger Valerie op het Praça do Emigrante

Volgende week schotel ik jullie deel II voor van de Azoren bekoren, até breve!

Valerie

Azoren bezoeken?

Enthousiast geworden over de Azoren? Bezoek deze mooie bestemming ook zelf. Bekijk hier de mogelijkheden

Meer tips over de Azoren, vind je op VisitAzores.com

Meer reisblogs over de Azoren

Faial & São Miguel: spectaculaire landschappen op de Azoren!

Pico, Flores & Terceira: 3 adembenemende eilanden op de Azoren

De 10 mooiste plekjes van de Azoren

Plan je reis door Portugal
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Portugal