Wat te doen op Faial en São Miguel? In deze inspirerende reisblog deelt gastblogger Valerie haar ervaringen over de eilanden Faial en São Miguel. Ontdek de mooiste plekken en leukste bezienswaardigheden op de Azoren.
Bom dia! Zoals beloofd, staat deel II van ‘De Azoren bekoren’ voor jullie klaar. In deze blog staan we nog even stil bij het eerste eiland dat we bezochten, São Miguel, en dan vooral bij de spectaculaire landschappen op dat eiland. Nadien reizen we door naar de volgende bestemming: Faial. De eilanden Flores, Pico en Terceira komen volgende week aan bod in deel 3 van deze trilogie. Vorige week gemist? Lees deel I dan via deze link.
Miradouro à gogo
Na de ananasplantage en de hoofdstad van de Azoren waren onze andere dagen op São Miguel vooral gevuld met hikes en miradouros (uitkijkpunten). Want daar zijn de Azoren werkelijk mee bezaaid. Na elke bocht valt er wel iets te zien, na elke bocht waren er wel wat oh- en wauwmomentjes. De vulkanische activiteit heeft voor waanzinnige en groen, groener, groenste landschappen gezorgd. Omdat alles zó spectaculair is, komt je lat ook meteen heel wat hoger te liggen. Zo erg zelfs dat je soms zelfs de ‘gewone’, mooie landschappen niet meer ziet. Terwijl die uiteraard ook waanzinnig mooi zijn.
Vaak starten er ook wandelingen bij de miradouros. Je checkt best op voorhand hoe het parcours loopt, want vaak zijn de wandelingen lineair. En niet alleen de uitzichten zijn de moeite waard, ook de miradouros op zich zijn een feestje. Het zijn vaak keurig en kleurrijk aangelegde parkjes met barbecuevoorzieningen. Voor een barbecue with a view …
Vulkanen, kraters en kratermeren
Het vulkanische landschap is voor de meeste reizigers de hoofdreden om naar de Azoren te komen. Ook voor ons was dat zo. De grillige kraters en kratermeren die ontstaan, de vruchtbare bodem die voor vijftig tinten groen zorgt en het appelblauwzeegroene water in de meren … Je zou voor minder bezwijken voor deze bestemming.
Lagoa do Fogo
We moesten veel geduld hebben voor we ook maar iets konden waarnemen van het grillige gedaante van dit meer. Door de mist kon je zelfs de contouren van het meer niet afleiden. Tweede keer – op een andere dag – goeie keer, want nu konden we met onze eigen ogen vaststellen hoe bijzonder het Lagoa do Fogo wel niet is!
Als het mistig weer is, kun je weinig beginnen in de hoger gelegen delen van de Azoren. Het heeft dan echt geen zin om aan een hike te beginnen. Je zorgt dus best voor een flexibel programma waar je wat terugkeermarge laat ;).
Lagoa do Congro
Voor dit meer beloofde onze wandelgids een ‘matig dalend rotspad’. ‘Gevaarlijk gladde modderpoel op rotsen’ was een betere beschrijving ☺, al kwam dat door de hevige regenval. De beloning met het uitzicht was er wel enigszins, maar dan moest je wel door de regen kunnen kijken. Gelukkig is ook de weg met de met mos begroeide rotswanden en bomen naar het Lagoa meer dan de moeite!
Sete Cidades
Last but not least: Sete Cidades. Deze legendarische driesterrenvulkaankrater met zijn twee meren is hét bekendste plaatje van de Azoren. En dat verbaasde ons niks. De namen van de twee meren (Lagoa Azul en Lagoa Verde) verraden hun kleuren. Onderweg kom je ook nog langs volledig begroeide en bemoste aquaducten. In Sete Cidades kun je een flinke hike van ongeveer 12 km (lineair) doen. Een aanrader … als het niet giet en je niet in de helft moet terugkeren omdat de zichtbaarheid nul is #check. Maar de Azoren zouden de Azoren niet zijn als er geen miradouros waren met zicht op de kratermeren. Oef!
Sete Cidades is ook de naam van het dorpje onderaan. Hier kun je op een brug tussen de twee meren staan. Het dorpje is een van de weinige dorpjes met wat voorzieningen in de buurt. Ideaal om wat bij te tanken dus!
Eten … uit een vulkaan
Op de Azoren kun je ook heel dicht bij vulkanische activiteit komen. In Furnas kun je letterlijk tussen de fumarolen (zwavelputten) wandelen. De geur is zo uitgesproken dat je ze al van ver ruikt.
De putten worden ook actief gebruikt door … restaurants. In een zak die enkele meters diep in de fumarolen wordt gelaten, maken ze er hun zogenaamde cozido klaar: een stoofpotje met drie vleessoorten en een aantal groenten. Het duurt vijf uur voor het stoofpotje klaar is. Op São Miguel kun je op verschillende plaatsen van zo’n cozido gaan proeven. Een bijzondere ervaring!
FAIAL
Na een weekje was het tijd om door te reizen naar het volgende eiland en om John Travolta en zijn privéjet achter te laten op São Miguel. Enkele dagen voor ons vertrek liet de gastheer van ons verblijf namelijk weten dat de grote meneer Travolta was neergestreken op de Azoren. Pech voor Travolta, want hij moest het stellen met het Grand Hotel in Ponta Delgada, want onze prachtige quinta was al verhuurd ☺.
Het blauwe eiland
Terug naar Faial nu, ook wel het blauwe eiland genoemd. Het is meteen een pak kleiner dan São Miguel. En dat voel je aan alles: naast de luchthaven was een man een geit aan het melken en kwamen we een man tegen met een kruiwagen vol mais. Er zijn minder ‘grote’ wegen, minder voorzieningen en nóg kortere afstanden.
Het nadeel is dat je op Faial veel minder keuze hebt qua verblijf. Je moet het een beetje doen met wat voorhanden is, en na een week op de waanzinnig mooie quinta was dat natuurlijk wel even wennen ☺. Wat ons opviel, is dat het landschap er hier anders uitzag: minder hortensia’s, meer palmbomen en alweer andere tinten groen.
Horta
Niemand weet waar de naam precies vandaan komt, maar Horta is de ‘hoofdstad’ van Faial. Een deel van de stad – de haven – is zelfs tot Unesco-werelderfgoed gebombardeerd. En terecht! De reeks tekeningen die de zeevaarders al sinds de 16de eeuw achterlaten in de haven, zijn een kleurrijke streling voor het oog. Ook nu is het gebruik nog in zwang en laat iedereen die aanmeert in de haven van Horta een originele tekening achter.
Recht tegenover de haven van Horta heb je een perfect zicht op het eiland Pico met de gelijknamige berg. “Profiteer ervan als je de top van Pico kan zien, want die momenten zijn zeldzaam”, herhalen de locals vaak. Meestal is Pico namelijk volledig in mist gehuld.
Peter Café Sport
Al snel vonden we onze draai op Faial, in Horta bij Peter Café Sport om precies te zijn. De legendarische pub is een écht begrip en wereldvermaard op de Azoren. De luchthaven van Faial heeft zelfs een afdeling van Peter Café Sport. Het werd onze vaste stop voor een zeer goedkope lunch. Hoewel het vooral op toeristen is gericht, werden we er vriendelijk onthaald en voelden we ons welkom. Geen torenhoge prijzen hier, geen tourist trap.
Drakenbloedbomen en apenbomen
Horta is ook echt een mooi stadje op zich. Het is kleurrijk en heeft grote kerken, pleintjes met indrukwekkende drakenbloedbomen en apenbomen, impérios (kapelletjes) en heel wat stadstuinen! Wat ons opviel, over het hele eiland overigens, is dat veel kerken leegstonden. Iets wat ons weinig gebruikelijk lijkt in een gelovig land als Portugal. In de hoofdkerk Igreja Matriz São Salvador van Horta staat een Vlaams Jezusbeeldje waarvan je een identiek exemplaar vindt in de kathedraal van … Brugge.
Kima van Maracujá
In Casa de Chá (theehuis) kun je in een tropische tuin in een losse sfeer genieten van een heerlijk terrasje. Normaal kun je er ook eten, maar de eigenaar is snel uitverkocht ☺. Een Kima, nationale frisdranktrots van de Azoren, is er wel altijd op post. Overal in de Azoren eigenlijk. Het is een zoet drankje op basis van passievrucht dat niet wordt geëxporteerd. Wil je het proeven, dan moet je dus naar de Azoren. Het bracht heel wat herinneringen terug: ik heb altijd al iets gehad met passievrucht. In de lagere school was ik dan ook het kindje dat steevast ‘passievrucht’ antwoordde op de vraag naar je lievelingsfruit. Ik mis de Kima nu al!
Een landschap van as
Faial is bekend om wel heel bijzondere vulkanische landschappen. Heel recente zelfs, want na de uitbarsting van de Vulção dos Capelinhos in 1957 ontstond er zelfs een nieuw landschap. Faial werd plots groter, iets wat onlangs nog gebeurde in La Palma.
In het bijzondere, met as bedekte vulkanische landschap van Capelinhos kun je wandelen en zelfs de vuurtoren beklimmen. Dat vond ik als vuurtorenliefhebber echt fantastisch.
Vuurtorens fascineren me al van kindsbeen en ik wil ze in het buitenland altijd gaan spotten ☺. Helemaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht over de baai, het nieuwe stukje eiland dat ontstond en de vulkaan zelf. #worththeclimb zou ik zeggen! En bezoek zeker het hypermoderne ondergrondse Centro de Interpretação do Vulção dos Capelinhos om meer te weten te komen over de vulkaan, de gevolgen van de uitbarsting en het mooie gesteente dat ontstaat na een uitbarsting. Je kunt er ook terecht voor een pastel de nata zoals die alleen in Portugal worden gemaakt.
Caldeira do Faial
En ook op Faial kun je naar een caldeira gaan. Jammer genoeg kregen we alweer hetzelfde scenario als op São Miguel: mist. De Caldeira do Faial liet zich dus deze keer niet aan ons zien, maar de weg er naartoe … die was adembenemend groen. En groener. En groenst.
Tot volgende week voor een climax van groen op de eilanden Pico, Flores en Terceira in het derde en laatste deel van deze trilogie.
Tot dan!
De Azoren bezoeken?
Enthousiast geworden over de Azoren? Bezoek deze mooie bestemming ook zelf. Bekijk hier de mogelijkheden
Meer tips over de Azoren, vind je op VisitAzores.com