Zoek
Sluit dit zoekvak.

Helikoptervlucht over de Fox en Franz Josef gletsjer

Inhoudsopgave

Na een goede nacht slapen in de bijzondere dome een stukje buiten Queenstown ging onze roadtrip in Nieuw-Zeeland verder richting Fox Glacier. De weg van Queenstown naar Fox Glacier toe is erg bergachtig en de weg slingert dan ook de hele route door de bergen, wat wederom schitterende uitzichten oplevert. De route duurt ongeveer 5 uur zonder stops, dus we zijn ’s ochtends op tijd vertrokken, zodat we in de middag nog wat tijd in Fox Glacier kunnen doorbrengen. We hebben voor de volgende ochtend een helikoptervlucht geboekt over de Fox en Franz Josef Glaciers(gletsjers), waar we enorm naar uitkijken. Lees nu onze ervaringen en tips over deze adembenemende tour!

Onderweg naar Fox Glacier
De route richting de Fox en Franz Josef gletsjers
Typische Nieuw-Zeelandse landschappen
Fox Glacier, het plaatsje
Cook Saddle Cafe & Saloon
Cook Saddle Cafe & Saloon
Cook Saddle Cafe & Saloon
Cook Saddle Cafe & Saloon

Sunset Motel in Fox Glacier

Wanneer we aankomen in het plaatsje Fox Glacier rijden we direct naar onze accommodatie, Sunset Motel, waar we een ruime nette kamer aantreffen met schitterend uitzicht op de bergen en een gletsjer achter het motel. In het motel hebben we wifi en zien we een bericht van de organisatie van de helikoptervlucht, Glacier Country Helicopters.

Uitzicht vanaf Sunset Motel in Fox Glacier
Uitzicht vanaf Sunset Motel in Fox Glacier

Helikoptervlucht over de gletsjers

Het weer voor de volgende ochtend wordt niet al te best voorspeld, dus vragen ze ons of we deze middag al kunnen. Na een belletje blijkt dat we een half uur later al kunnen vliegen. Vanuit onze accommodatie is het een half uur rijden naar het plaatsje Franz Josef, waar we zullen opstijgen. De plannen veranderen dus, maar erg fijn dat de organisatie onze vlucht heeft kunnen verplaatsen naar die middag, omdat het schitterend zonnig weer is die middag.

We rijden de bochtige weg naar Franz Josef en melden ons bij de helikoptertour organisatie, waar we een aantal formulieren moeten invullen voordat we aan boord mogen. We worden vervolgens met een busje naar het vliegveld gebracht waar het avontuur gaat beginnen. We gaan met zijn tweeën in de helikopter, Jesper zit voor en Martin achterin en de piloot praat met ons via de koptelefoons die we op hebben.

Jesper voorin de helikopter
Helikoptervlucht over de Fox en Franz Josefgletsjer

We gaan al snel over de eerste gletsjers, want er zijn enorm veel gletsjers in de bergen, maar de ene is groter dan de andere. We krijgen te horen dat de gletsjers flink smelten, maar ook weer aangroeien. Hoewel dit een natuurlijk proces is, is er wel een trend zichtbaar dat het aangroeien minder hard gaat dan het smelten, krijgen we te horen. 

Fox en Franz Josefgletsjer
Helikoptervlucht over de Fox en Franz Josefgletsjer
Helikoptervlucht over de Fox en Franz Josefgletsjer
Helikoptervlucht over de Fox en Franz Josefgletsjer
Helikoptervlucht over de Fox en Franz Josefgletsjer

De uitzichten zijn betoverend vanuit de helikopter en de piloot vliegt ons vlak over en langs diverse gletsjers om vervolgens boven op een besneeuwde gletsjer te landen. We stappen uit met onze zonnebrillen op, want de zon is fel op het witte sneeuwdek, maar wat een prachtige ervaring om boven op een gletsjer te lopen.

We maken een stop op de gletsjer
We maken een stop op de gletsjer
Prachtige vergezicht over de gletsjer

Wij hadden warme kleding aan gedaan, omdat we verwachtten dat het koud zou zijn boven op een gletsjer in de sneeuw, maar de piloot liep met korte mouwen en eerlijk gezegd hadden we het er waarschijnlijk zelfs in korte broek nog niet koud gehad. 

In de zomer heb je ook bergen zonder sneeuw
Prachtige landschappen van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Na vijf minuten stappen we weer in en vliegen we terug langs en over diverse gletsjers en na een rondvlucht van ongeveer vijfendertig minuten landen we weer met een hoofd vol met indrukken en adrenaline in het lichaam. We worden weer met het busje teruggebracht naar Franz Josef van waaruit we weer terugrijden naar onze accommodatie in Fox Glacier, waar we alle indrukken even laten inzinken.

Betsey Jane Eatery & Bar

Omdat er ook aan de inwendige mens gedacht moet worden, lopen we naar een restaurant dat dicht bij onze accommodatie zit voor een heerlijke maaltijd en een verfrissend biertje. Het restaurant heet Betsey Jane Eatery & Bar en het eten en het biertje smaakten er voortreffelijk en het is een erg gezellig ingericht restaurant. Een echte aanrader als je in Fox Glacier verblijft.

Betsey Jane Eatery & Bar

Die avond vallen we moe maar voldaan in slaap in een goed bed in ons motel en dromen we van de mooie uitzichten van deze bijzondere dag.

Meer informatie

Waarom een helikoptervlucht maken over de Fox and Franz Josef gletsjer?

Om een goed beeld te krijgen van de omgeving van de Fox and Franz Josef gletsjer, raden wij aan om een helikopter tour te doen. Vanuit de lucht heb je een schitterend zicht op de gletsjers en zie je ook hoe immens de gletsjers zijn. Een helikopter vlucht over de gletsjers is een ervaring voor het leven dat je niet snel meer zult vergeten.

Wat kost een helikoptervlucht over de Fox en Franz Josef gletsjer?

De prijs van een helikopter tour over de gletsjers is afhankelijk van de duur van de tour. Wij hebben zelf gekozen voor een tour van 35 minuten. Hiervoor betaalden wij 229.30 euro p.p. Je maakt dan een korte stop op de gletsjers. Of je een stop maakt en op welke gletsjer dat is, is natuurlijk afhankelijk van het weer.

Zijn er ook andere tours waarbij je de gletsjers kunt bezoeken?

Er zijn naast deze tour van 35 minuten nog veel meer tours te boeken. Zo zijn er ook tours van enkele uren waarbij je ook met een gids lopend over de gletsjers gaat en zijn er ook langere vliegtijden. Bekijk hier alle tours via GetYourGuide

Waar boek ik deze uitgelichte tour?

Wij hebben zelf de tour met Viator geboekt, maar je kunt ook andere tours boeken via GetYourGuide.

Plan je reis door Nieuw-Zeeland

Inhoudsopgave

Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Nieuw-Zeeland