Zoek
Sluit dit zoekvak.

Northern Beaches wandeling: van Mona Vale naar Dee Why Beach

Northern Beaches

Northern Beaches wandeling: van Mona Vale naar Dee Why Beach

Northern Beaches

Inhoudsopgave

Als er een stad op de wereld is waar je goed kunt wandelen dan is het wel Sydney. Welke windrichting je ook opgaat er is altijd wel een mooi natuurgebied in de buurt waar je prachtige wandelingen kunt maken. Onze laatste wandeling in de omgeving van Sydney was van Mona Vale naar Dee Why Beach, een schitterende omgeving wat valt onder de Northern Beaches. Lees nu onze ervaringen, tips en hoe jij ook deze wandeling in Sydney kunt maken.

Startpunt Mona Vale

Hoe kom je er? Je kunt het beste net als wij bus B1 pakken vanaf Wynyard Station, die je in een uur naar Mona Vale brengt. Vanaf het busstation in Mona Vale is het een klein stukje lopen richting de kust, waarna de mooie wandeling kan beginnen. Tip: bij het busstation van Mona Vale zit een winkelcentrum met o.a. een Coles supermarkt en toiletten.

  • Route: van Mona Vale naar Dee Why Beach (Northern Beaches)
  • Afstand: rond de 15 kilometer
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Routebeschrijving: pak bus B1 van Wynyard Station naar Mona Vale.

Bicentennial Coastal Walk

Deze mooie wandeling langs de Northern Beaches van Sydney wordt ook wel de Bicentennial Coastal Walk genoemd en loopt van Barrenjoey Lighthouse (North Palm Beach) helemaal richting Cronulla in het zuiden van Sydney. Het zijn flinke afstanden, vandaar dat wij ervoor gekozen hadden om het deel van Mona Vale richting Dee Why Beach te gaan lopen. In eerste instantie wilden we eigenlijk tot Manly gaan, maar na meer dan 16 kilometer te hebben gelopen, voelden we onze benen al aardig en besloten we om het stuk van Dee Why Beach naar Manly een andere keer te gaan doen.

Bicentennial Coastal Walk

Mona Vale Beach

Hoewel Sydney een miljoenenstad is, merk je dat eigenlijk helemaal niet als je zo’n mooie kustwandeling maakt. En helemaal op een doordeweekse dag, dan heb je het gevoel de strandjes voor jezelf te hebben. Het eerste stuk waar we lopen is al prachtig. Mona Vale Beach is al een strandje wat je als foto zou inlijsten. Het leuke aan de Northern Beaches is dat het geen heel grote stranden zijn en dat ieder strand weer zijn eigen charme heeft.

Mona Vale Beach

Warriewood Beach

Nadat we Mona Vale en haar prachtige strandjes verlaten en verder zuidelijk lopen komen we bij Warriewood Beach uit. Wat mij betreft een van de mooiste plekken tijdens deze wandeling. Wanneer we via een trap afslaan richting het strand lopen we door een groene oase waar een grote diversiteit aan planten te vinden is. Het mooie aan deze tijd van het jaar (november) is dat het in Sydney en omstreken lente is. Dat betekent volop genieten van bloemen en mooie bomen vol met bloesem.

Warriewood Beach

Ook bij Warriewood Beach staan de bomen en planten er schitterend bij. Met dat uitzicht zo op die wilde zee en die kleurrijke bloemen op de voorgrond is het werkelijk waar een een paradijsje om te zijn.

Warriewood Beach - Northern Beaches

Je merkt ook aan de dieren dat de lente is begonnen. Steeds meer hagedissen en salamanders laten zich tijdens de warmere dagen zien. En dat maakt zo’n coastal walk natuurlijk extra speciaal.

Hagedis

De wandeling is een mooie afwisseling van idyllische strandjes, mooie vergezichten, beboste stukken en open groene velden. In Australië hoef je nooit bang te zijn dat je nergens kunt zitten, er zijn bankjes en mooie stukken gras in overvloed. Vergeet dan ook niet om voor onderweg een lunch mee te nemen, zodat je heerlijk op een mooie plek met grandioos uitzicht kunt lunchen.

Warriewood Beach

Wanneer we in de buurt van Narrabeen komen, zien we ook wat heuvels die bewust met zand zijn opgespoten. Als we iets verder lopen zien we een bord en lezen we dat dit gebied regelmatig is getroffen door overstromingen, vandaar ook de aangelegde heuvels, die het water moeten tegenhouden in de toekomst.

Watervogels - Northern Beaches

Narrabeen

Op het moment dat we in de buurt van Narrabeen zijn hebben we er ongeveer 7 kilometer opzitten. Tijd voor een lunchbreak. We treffen een leuk bankje bij Narrabeen Park Parade waarbij we een geweldig uitzicht hebben op Warriewood Beach. Na een korte break lopen we verder in de richting van Turimetta Beach.

Uitzicht op Warriewood Beach
Warriewood Beach

Turimetta Beach

Terwijl ik Warriewood Beach bestempel als een zeer idyllisch strandje vind ik Turimetta Beach weer een indrukwekkend strand, met name door de ruige kustlijn en groene heuvels. Op een dag als deze tref je op het wereldberoemde Bondi Beach een hoop toeristen en locals. Dat is bij de strandjes in het noorden van Sydney op een vrijdagmiddag wel even anders. Misschien maakt dat juist deze stranden zo aantrekkelijk.

Turimetta Beach - Northern Beaches

Long Reef Beach

Na Turimetta Beach besloten wij om het verharde pad te volgen, waardoor wij door het plaatsje Narrabeen zelf kwamen. Ik zou hier aanraden om de weg te vervolgen via het strand zelf. Het pad dat wij namen was namelijk een lange weg waar je eigenlijk geen mooie uitzichten had op de kust. Er gaat namelijk geen pad langs de kust zelf, wat wel jammer was (tip voor de gemeente van Sydney).

Golf club

Een van de meest bijzondere stukken van deze kustwandeling is bij Long Reef Aquatic Reserve. Als je hier bij laagtij over het strand loopt kom je een heel bijzonder landschap tegen. Een afwisseling van zeewier, rode rotsen en hoge mooie kliffen, sieren dit mooie landschap.

Long Reef Aquatic Reserve
Long Reef Headland
Long Reef Headland - Northern Beaches
Rode stenen - Long Reef Headland

Het is qua natuur het meest ruige stuk van de Bicentennial Coastal Walk. Terwijl wij over het strand lopen vliegt een zeer ervaren paraglider boven de heuvels. Zelf kijk ik steeds verbaast om mij heen, naar de vele verschillende rotsen en kleuren die hier aanwezig zijn. Als fotografie liefhebber word ik hier echt blij van. Genieten!

Paraglider in de lucht
Windsurfer
Paraglider in de lucht

Dee Why Beach

Wanneer we helemaal rond zijn gelopen komen we uiteindelijk bij Long Reef Beach uit wat uiteindelijk overgaat in Dee Why Beach. Het laatste stuk hebben we over het strand gelopen richting het plaatsje Dee Why, waar we uiteindelijk de bus hebben gepakt richting Manly. Vanaf Manly kun je weer eenvoudig de ferry pakken naar Circular Quay en ben je in no time weer in het centrum van Sydney.

Dee Why Beach - Northern Beaches

Dit deel van de Bicentennial Coastal Walk is echt een prachtig gebied en kan ik dan ook aanraden als je van hiken houdt en in de buurt van Sydney bent. Een hele mooie afwisseling aan strandjes, natuur en adembenemende vergezichten. En wanneer je even wilt relaxen met een drankje of een hapje op een terrasje met uitzicht op zee, is dat in een van de vele plaatsjes die je onderweg tegenkomt ook geen enkel probleem. Staat een wandeling bij de Northern Beaches op jouw lijstje?

Meer informatie

  • Route: van Mona Vale naar Dee Why Beach (Northern Beaches)
  • Afstand: rond de 15 kilometer
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Routebeschrijving: pak bus B1 van Wynyard Station naar Mona Vale

Lees hier meer over de Bicentennial Coastal Walk

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië