Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dé hotspots in het zuiden van Finland

Dé hotspots in het zuiden van Finland

Dé hotspots in het zuiden van Finland

Dé hotspots in het zuiden van Finland

Inhoudsopgave

Veel water, ongerepte bossen en indrukwekkende wildlife. Zuid-Finland is, naast het noorden, een must see voor wildernisliefhebbers. Het zuiden van Finland staat zelfs bekend als het paradijs van de duizenden meren. Maar hoe kom je er en waar moet je zijn? In dit blog vind je informatie over de leukste hotspots in het zuiden tijdens je vakantie in Finland.

Zwemmen in het meer Kiikunlähde
Zwemmen in het meer Kiikunlähde

Overtocht Scandinavië

Wanneer je met eigen auto naar Finland reist, maak je via het noord-Duitse Travemünde de overtocht naar Helsinki. Met de Finnlines boot steek je in 27 uur de Oostzee over. Aan boord van deze boot kun je op het dek zitten of ontspannen in de sauna. Er wordt gezorgd voor een ontbijt, lunch en diner. ’s Nachts overnacht je in je eigen binnen- of buitenhut.

Vliegen naar Finland

Je kunt natuurlijk ook vliegen. Via Voigt Travel boek je bijzondere fly & drive-reizen. Tijdens zo’n reis vlieg je vanuit Rotterdam The Hague airport naar het Finse Rovaniemi waar vervolgens een huurauto voor je klaar staat. Met de bijgeleverde landkaart van Finland rijd je op eigen gemak naar de mooiste hotspots van Zuid-Finland.

Bezoek Helsinki

Het zuiden van Finland kent een aantal prachtige steden. De meest bruisende is de hoofdstad van Finland: Helsinki. Deze stad is al wandelend goed te ontdekken. Bezoek de witte Domkerk en de Russische orthodoxe Uspenski-kerk. Vergeet ook een bezoek aan de Kauppatori vismarkt niet. Hier ruik én proef je verse vis uit de Oostzee. Voor echt Scandinavisch design ga je naar het Design District. Hier shop je zowel kleine interieurartikelen als grote designmeubelen.

Behoefte aan rust, in deze al behoorlijk rustige stad? Ga naar de Suomenlinna vesting. Dit culturele hoogstandje heeft een terechte plek op de Unesco Werelderfgoedlijst gekregen. De vesting is een typisch voorbeeld van een 18-eeuwse Finse stad in de tijd dat de Zweden er heersten. Je vindt er een museum maar ook lekkere restaurants en groene heuvels waar je kunt picknicken.

Tuinen in Helsinki
Tuinen in Helsinki

Andere steden in zuiden van Finland

Turku is één van de mooiste steden van Finland. Deze stad ligt aan de rivier de Aura. Het centrum bestaat uit een mix van neoklassieke en moderne gebouwen. De Domkerk, die uit de 14e eeuw stamt, is hier een goed voorbeeld van. En wat dacht je van het middeleeuwse kasteel? Dit kasteel bereik je door de rivier over te steken met de Föri boot.

Aan de zuidkust van Finland ligt het sfeervolle vissersplaatsje Porvoo. De keienstraatjes leiden je langs pakhuizen naar gezellige terrassen. Hier plof je neer voor traditionele Finse koffie of intens rode aardbeien.

Beren spotten in het bos

Vlakbij de grens met Rusland ligt de stad Kuhmo. Deze stad is een ideale uitvalsbasis om het gebied vlakbij Rusland te ontdekken. De bekendste bewoner van dit gebied is de bruine beer. Tijdens een berensafari wandel je met een professionele gids door de bush bush. ’s Nachts overnacht je in een schuilplaats. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een avondje te blijven. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de wildernis. Door de Middernachtzon kun je de hele nacht goed in de gaten houden of je de koning van het Finse bos ziet. Als je gelukt hebt, spot je zelfs wolven, veelvraten en steenarenden.

Beren in Finland
Beren spotten in Finland

Duizend-en-één meren bij Vuokatti

Het echte werk op gebied van meren: dat vind je nabij Vuokatti. Dit merengebied is net zo groot als België en Nederland bij elkaar. Een van de bekendste meren van deze regio is Oulujärvi. In de hele omgeving vind je meer dan duizend eilandjes met daarop dichtbeboste wouden en smalle heuvelruggen. Ideaal voor een actieve hike. Voordat je de eilandjes bereikt, ben je genoodzaakt de boot te pakken. Ga je voor een motorboot of pak je de avontuurlijke roeiboot?

Åland

Åland is een eiland aan de zuidwestkust van Finland en behoort tot het Åland merengebied. In totaal bestaat dit gebied uit 6700 eilanden waarvan Åland het grootste is. Op Åland tref je kleine weggetjes aan die verbonden zijn door pontjes en bruggetjes. Als vogelgek ben je hier op je plek, want er vliegen tientallen soorten vogels rond. Architectuur-fans kunnen hun hart hier ook ophalen want de traditionele rode huizen verschijnen om de zoveel minuten op je netvlies. Op elke hoek van de straat bevindt zich een kaasboerderij, melkfabriek of visrestaurant. Åland is bovendien een ideale bestemming voor zonaanbidders. Het eiland kent een warmer klimaat dan het vasteland van Finland. Er komt minder regen voor en de zon schijnt veel vaker.

Nationale parken in zuiden van Finland

Het zuiden van Finland ligt bezaaid met Nationale Parken. Vlakbij Helsinki ligt Nuuksio National Park waar je goed kunt wandelen in de bossen. Je passeert tal van meren en heuvelrruggen. In het hart van het merengebied van Finland vind je Linnansaari National Park. Vanzelfsprekend kun je hier veel water verwachten. Ontmoet tijdens een boot- of duiktocht over het meer de beroemde Linnansaari zoetwater-zeehond.

Nuuksio National Park
Nuuksio National Park

Vlakbij de grens met Rusland ligt National Park Koli. Dit natuurgebied een eeuwenoud meer, genaamd Lake Pielinen. Vanaf de top van de Ukko-Koli heuvel heb je prachtig uitzicht over dit meer. Nog dichter bij de Russische grens ligt Patvinsuo National Park. Dit park is perfect voor beren spotten. Klim in een van de vele uitzichttorens en bewonder het natuurschoon en de voorbij wandelende beren.

Zin gekregen in een reis door het zuiden van Finland? Bij Voigt Travel boek je zowel reizen met je eigen auto als fly & drive-reizen. Zij brengen je naar de mooiste en meest ongerepte plekken van deze bestemming.

Meer leuks blogs over Finland

Plan je reis door Finland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Finland