Overland truck safari in Afrika

Rondreis door Afrika: Malawi, Zambia en Zimbabwe

Gepubliceerd: 15 nov 2022 | Foto: Overland truck safari in Afrika

Het is alweer even geleden maar graag wil ik jullie meenemen in dit vervolg op mijn vorige blog. Even kort terug ik was op een safari door Afrika in een overland truck, in mijn vorige blog heb ik beschreven hoe Tanzania mij bevallen was. Zoals beloofd zou ik jullie nu mee de grens overnemen naar Malawi, om vervolgens mij reis verder te vervolgens naar Zambia en te eindigen in Zimbabwe. Lees nu meer over mijn bijzondere rondreis door Afrika.

Voor de mensen die mijn vorige blog niet gelezen hebben, ik had mijn reis geboekt via Absolute Africa. Deze engelse organisatie verzorgd geplande (kampeer) groepsreizen in een groot deel van Afrika. 

In mijn vorige blog gingen wij net de grens oversteken van Tanzania naar Malawi. Voor de mensen die wel eens in Afrika geweest zijn en toen over land de grens over zijn gegaan weten zij wellicht dat dit nogal eens gepaard kan gaan met enig geduld. 

Zo was dit ook het geval in Malawi, we moesten netjes onze paspoorten binnen inleveren om vervolgens heel geduldig 2 uurtjes te wachten in onze truck (onze guide hield binnen alles netjes in de gaten en kwam na 2 uurtjes terug met onze paspoorten). In de tussentijd hebben wij ons kostelijk geamuseerd met de kindjes die rond de grens hangen in de hoop iets te eten, drinken of centjes van toeristen te krijgen.

Tip: Ik geef zelf nooit geld want dit moeten ze meestal afstaan aan hun ouders en wordt vaak aan dingen uitgegeven waar ik het niet voor wil geven (alcohol en drugs). Als ik iemand iets wil geven koop ik altijd iets te eten of drinken.

Bij terugkomst van onze guide zag ik dat er op mijn visum een heleboel gekrabbeld was, ze hadden per ongeluk eerst de gegevens van iemand anders in onze truck in mijn paspoort gezet. Lekker op zijn Afrikaans hebben ze dit gewoon doorgekrast en de juiste gegevens eronder geplaatst, ik heb even voor de zekerheid gecheckt of me dit problemen ging brengen bij het uitreizen van Malawi, hij verzekerde me dat dit niet het geval zou zijn.

Tijdens de tour
Tijdens de tour

Malawi

We reden eindelijk Malawi in, wat een mooi groen land ook wel ‘the warm heart of Africa’ genoemd.Het meest bekende in Malawi is toch wel Lake Malawi, hier keek ik ontzettend naar uit. Dit meer is het tweede grootste meer van Afrika. Voor de mensen die mij een beetje kennen, ik zoek vaak bestemmingen uit waar watervallen, meren of de zee te vinden is, ik heb namelijk iets met water. Ik had mij heel erg verheugd om te gaan paardrijden langs de kust van het meer. Echter waren wij in Malawi tijdens het regenseizoen (november t/m maart), net op dag 2 heeft het heel de dag geregend.

Bij aankomst hebben wij heerlijk gezwommen in het meer. Dag 2 hebben we dus heel de dag uitgerust en spelletjes gespeeld, we hebben een ontzettend gezellige avond gehad met heel de groep. De laatste dag hebben we op het strand nog wat lokale spelletjes gespeeld met de locals om vervolgens in te pakken en te vertrekken naar Zambia.

Strand van Malawi - overland truck safari in Afrika
Strand van Malawi

Zambia

Van Lake Malawi zijn we verder gegaan naar ‘South Luangwa National Park’  in Zambia. We hadden dus weer een grens overgang maar deze ging verassend snel vergeleken met Malawi. 

Tijdens de grensovergang zagen we een aantal puppies bij een man, hij verkocht ze. Ik kon deze natuurlijk niet meenemen maar mijn hartje was wel weer even gesmolten hoor. Ik had de chauffeur nog even proberen over te halen of we ze niet voor hem konden kopen maar hij zou terug vliegen dus dat ging helaas ook niet.

Met de puppies - overland truck safari in Afrika
Met de puppies

Tijdens het rijden naar onze campsite kregen we te horen dat door de heftige regenval onze camping onder water stond. Absolute Africa kwam natuurlijk al heel snel met een oplossing en wij weken uit naar een ander gebied om te kamperen. Dit was geen camping waar aparte toiletgebouwen waren, maar deze waren wel bij het zwembad en we mochten van twee huisjes gebruik maken zodat we ook een douche hadden. Dit is natuurlijk het stukje flexibel opstellen dat hoort bij dit soort trips. 

Zodra iedereen zijn tentje had opgezet gingen we naar het national park want we hadden een game drive (zoveel mogelijk dieren spotten). Dit park bevat maar liefst 60 verschillende diersoorten en 400 verschillende vogelsoorten. Echter doordat de brug kapot was moest de truck ons net voor de brug eruit laten en dan konden we naar de andere kant te voet en daar zouden de jeeps ons opwachten. 

We hebben een mooie safari gedaan en zeker bij de drinkplekken een heleboel dieren gezien. 

Een groep olifanten
Een groep olifanten
Een panter
Een panter

Bij terugkomst troffen we onze truck in de berm aan, hij zat vast. Door de kapotte brug kon de truck niet draaien en kwam hij vast te zitten. Een vrachtwagen die daar aan de brug was aan het werken heeft ons geholpen om eruit te komen.

Onze vastgelopen truck - overland truck safari in Afrika
Onze vastgelopen truck

Camping

Dit was zeker mijn minste camping waar ik geweest was, maargoed dit was een noodoplossing. Het krioelde er van het ongedierte. Overal waren er van deze dikke rupsen en ook kikkers overal. En ik heb me laten vertellen waar kikkers zitten daar zitten ook slangen en ik heb een slangenfobie dus dat vond ik nog het ergst. Verder waren er vleermuizen in het toilet dus het personeel heeft mij meerdere keren horen gillen en kwam dan weer kijken of ik hulp nodig had, oeps. Maar ook bij het zwembad kwamen in de avond de vliegende kakkerlakken tot leven, deze doen niets maar ik vind het toch erg vies (ja ook ik vind dit vies ook al reis ik genoeg). 

Na een drankje bij het zwembad heb ik het dus al vroeg voor gezien gehouden en heb ik besloten om maar eens op tijd naar bed te gaan zodat ik bij kon slapen. De dag erna heb ik een hele dag bij het zwembad gerelaxt, er was een optie om nog een safari bij te boeken echter ben ik hier een beetje verwend in. Ik heb al heel wat safari’s gedaan dus wanneer ze bij de prijs in zitten doe ik ze vrolijk mee maar ik betaal er niet meer extra voor. 

Lusaka

De dag erna vertrokken we al vroeg in de ochtend naar Lusaka, de hoofdstad van Zambia. In het centrum zelf stopte we omdat we even boodschappen moesten doen voor het eten van komende twee dagen en zodat we zelf weer nieuwe snacks en drankjes konden halen. 

Tijdens het wachten kwam een groepje kinderen op ons af, alle mensen om ons heen waarschuwde ons dat ze wilde zakkenrollen. Echter hebben wij de kids iets te eten en drinken gegeven en vervolgens stonden we vrolijk met ze op de parkeerplaats te dansen. Ze hadden niets van ons gestolen maar toen de bewaking hun zag rende ze allemaal weg. De kleinste van de groep werd gepakt en ja helaas ook geslagen. Ik doe hier verder liever geen uitspraken over wat ik hier nu wel en niet van vind. Echter vond ik dit echt niet eerlijk want ze hadden ons niets misdaan. Dus samen met een andere jongen liepen wij naar de bewaker toe en overtuigde we hem om de kleine man te laten gaan. 

Wat deed het ons goed om te zien hoe vrolijk de kleine knul was toen hij met ons terug liep richting de truck. Hij zei dat de man hem zou meenemen en nog meer zou slaan. De andere kindjes kwamen uit de bosjes tevoorschijn en juichten vrolijk.  Wij stapte in de truck en zwaaide de kindjes vrolijk uit, ze rende met ons mee totdat ze ons niet meer konden bijhouden.

Camping in Lusaka

Op de camping in Lusaka moesten we helaas afscheid nemen van onze chauffeur zijn paspoort moest vernieuwd worden en hij moest dus zijn trip vanaf daar eindigen en het overdragen aan een andere chauffeur. Tijdens een reis bouw je een band om met de guide en chauffeur dus wij vonden het allemaal ontzettend jammer. 

  • De plek waar wij onze tenten op mochten zetten vind je hier terug.

Zimbabwe

De volgende ochtend gingen we de grens over naar Zimbabwe, Lake Kariba kwam eraan. Dit was voor mij de reden waarom ik bij Absolute Africa had geboekt i.p.v. de organisator die ik de keer ervoor had geboekt. Zij boden namelijk Lake Kariba aan en de meeste tour operators bieden in Zimbabwe alleen nog Victoria Falls aan. Dit komt doordat het heel moeilijk is om aan geld te komen in Zimbabwe, als je geen cash hebt kun je hier eigenlijk niets kopen.

Tip: Ga je ooit naar Zimbabwe neem dan genoeg cash geld mee (neem dan Amerikaanse dollars mee). Met de Amerikaanse dollar kun je daar overal mee betalen en met de Zimbabwaanse dollar kun je wel betalen maar als je wat over hebt kun je het niet meer terug wisselen. Dit kan wel gewoon bij de Amerikaanse dollar. Let er wel op dat je niet over het maximaal toegestane bedrag heen gaat wat je in cash mag meenemen tijdens een vlucht. Kijk voor de currency op de site van het GWK.

Ik was al twee keer eerder in Zimbabwe geweest maar nog steeds had ik niet alles gezien wat ik graag wilde zien. Zo wilde ik heel graag Lake Kariba zien. Nadat we de grens waren overgestoken gingen wij hier ook regelrecht naartoe. We kwamen vanaf Lusaka dus de grens over aan de noordkant van Zimbabwe.  Hierdoor waren wij kortbij Lake Kariba en hadden we dus relatief gezien een korte ‘truckdag’ (afstand die we moesten rijden).

House boat

Bij Lake Kariba zouden we 2 nachten verblijven op een ‘house boat’. Wat dus ook betekende dat we twee nachten in een bed zouden verblijven in plaats van kamperen, wat een geluk! We zaten op de Sahwira boat, deze beschikte op het bovenste dek over een jacuzzi (koud water).

De bedden op de houseboat
De bedden op de houseboat

Eerder in Zambia hadden we lootjes getrokken, de persoon die op je lootje stond daar moest je een outfit voor kopen. Je kan je wel inbeelden hoe dit ging: Hoe gekker hoe beter!

De eerste avond hadden we een drie gangen diner van de koks aan boord en zouden we allemaal in onze outfits moeten verschijnen. We hebben een geweldige feestavond gehad in de gekste outfits.

Helaas besloot mijn lichaam om net op de houseboat koorts te krijgen en ben ik dus al vroeg naar bed gegaan. Vanaf onze kamer met geen ramen en dus heerlijk uitzicht over zee viel ik al vroeg in slaap. Midden in de nacht werd ik wakker van harde regen, mijn hele bed was in 5min tijd nat, er was een plotselinge regenbui.

Uitzicht vanaf mijn bed
Uitzicht vanaf mijn bed

Mijn kamergenote kwam mij al snel helpen met de zeilen omlaag doen en ook de bemanning was overal aan het helpen. In no time kreeg ik nieuwe lakens om weer onder droog beddengoed te slapen.

Safari op het water

De volgende dag maakte we vanaf de boot met kleinere bootjes een safari op het water, we zagen krokodillen en nijlpaarden die in het meer leven. Ook zagen we aan land de nodige dieren maar tijdens deze safari waren we vooral gefocust op de dieren in het water en rond het water. De nijlpaarden sprongen rond onze bootjes omhoog. Heel gek en bijzonder moment om te zien.

Safari op het water
Safari op het water

Zwemmen in het meer

Eenmaal terug van de safari hadden we vrije tijd, je kon vanaf het dak van de boot in het meer springen. Ons was verteld omdat we bij het diepste punt van het meer zijn heb je er geen last van nijlpaarden, deze beesten lopen namelijk over de bodem en komen dus niet bij de diepe gedeelten. Volgens de locals heb je ook geen last van de krokodillen want als hen aanvallen slepen ze hun prooi naar de bodem dus op diepe gedeeltes hebben ze geen kracht om je naar de bodem te slepen. 

Ik was hier echter niet volledig gerust bij gesteld want een dier blijft een dier. Voor mensen die dit liever niet riskeren is er de ‘kooi’, aan de achterkant van de boot laten ze een kooi in het water zakken. Hierin kun je heerlijk dobberen en zwemmen zonder dat er dieren aan je kunnen komen.

Afkoelen in de kooi op de boot
Afkoelen in de kooi op de boot

Bulawayo

Verder hebben we onder het genot van een drankje heerlijk in de jacuzzi genoten. In de avond gingen we weer voor een sunset cruise op de kleinere bootjes.

De dag erna was het tijd om weer in de truck te stappen. We hadden inmiddels een nieuwe chauffeur en zouden richting Bulawayo rijden. Echter hebben wij helaas onderweg een aanrijding gehad en moesten de chauffeur en gids gesprekken met de politie voeren.

Hoewel dit zeker geen leuke ervaring was en zeer triest is om te zien hoe dit in Afrika gaat (ambulance komt niet opdagen omdat er geen geld was voor benzine en het geen toerist was). Wij hadden een meisje in onze truck die op de ambulance in Amerika werkte, met haar hebben we het slachtoffer zelf naar het ziekenhuis vervoert.

Echter word je dan op de feiten gedrukt dat wanneer er geen geld is voor een privé ziekenhuis, de public ziekenhuizen erg slecht zijn en niet alles ter beschikking hebben. Nadat de politie ons vrijgegeven had (het was overigens niet de schuld van onze chauffeur) gingen we verder op pad, Bulawayo zouden we niet meer redden doordat we teveel tijd verloren waren. Wij wilde de chauffeur en de gids trakteren op eten zodat we ook niet in de avond nog laat hoefde te koken en alles op te bouwen.

Chinhoyi Caves

We sliepen die nacht op een veldje bij de Chinhoyi Caves. Ik vond dit overigens erg leuk om terug te komen, want tijdens mijn eerste reis in Zimbabwe was ik hiernaartoe geweest met een vriendin.

Walking safari

Al vroeg in de ochtend vertrokken we richting Bulawayo, hier zouden we een walking safari doen om de neushoorns te spotten. Dit was een prachtige ervaring, we liepen vlak naast de neushoorns. Overigens moesten wij allemaal onze telefoon locaties uitzetten en mochten we geen foto’s posten tijdens de tour, dit omdat ze willen voorkomen dat stropers weten waar de neushoorns te vinden zijn. Deze organisatie beschermde de neushoorns tegen de stropers, wat natuurlijk een prachtig initiatief is.

Walking safari
Walking safari
Neushoorns
Neushoorns

Victoria Falls

Vanuit Bulawayo gingen we in een keer door naar de Victoria Falls. Voor mij inmiddels al de derde keer dat ik terug zou gaan naar deze prachtige watervallen. Dit keer besloot ik om geen entree voor het park te betalen, ik heb ze wel vanaf de brug gezien waar je kunt bungeejumpen.

Victoria Falls
Victoria Falls

Ieder jaar opnieuw doe ik een nieuwe excursie in Victoria falls, daar is zoveel te doen. De allereerste keer dat ik daar was heb ik een raft excursie gedaan op de Zambezi rivier. Wat een adrenaline!

De tweede keer heb ik een helikopter vlucht gedaan over de victoria watervallen. Ik wilde altijd al een keer in een helikopter maar dan alleen als ik zeker wist dat er iets spectaculairs te zien was vanuit de hoogte.

Groepsfoto
Groepsfoto

Deze leuke gastblog over Afrika is geschreven door Michelle van den Hove. Staat een rondreis door Afrika op jouw lijstje? Voor meer mooie rondreizen kijk je hier

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy