Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stedentrip Cork: tips voor een weekendje Cork in Ierland

Stedentrip Cork Ierland

Stedentrip Cork: tips voor een weekendje Cork in Ierland

Stedentrip Cork Ierland

Inhoudsopgave

Cork is de tweede grootste stad in de Republiek Ierland, maar voelt aan als een gezellig dorp. Dit Ierse pareltje is goed bereikbaar, biedt genoeg cultureel vermaak en de omgeving is prachtig! Tel daar de talloze pubs bij op en je hebt een succesformule voor een heerlijk weekendje weg 😉

Bereikbaarheid

Eén van de grote voordelen van Cork is dat het erg goed bereikbaar is. In minder dan twee uur vlieg je van Amsterdam naar Cork. Vanaf het vliegveld rijdt er ieder half uur een bus die je binnen een half uur midden in het centrum van Cork afzet. Na je reis kun je meteen genieten van een prachtig uitzicht over de rivier de Lee, die door Cork stroomt.

Uitzicht over de river de Lee - Cork Ierland
Uitzicht over de river de Lee – stedentrip Cork

English market

De English Market is een echte aanrader voor een heerlijke lunch. Dit overdekte markthalletje midden in het centrum, heeft alle lokale specialiteiten te bieden. Op de begane grond is de markt zelf, waar voornamelijk verse producten verkocht worden. Op de bovenverdieping van de markt kun je heerlijk lunchen bij Farmgate, een restaurant dat bestaat uit twee delen.

Lunchen bij Farmgate in de English market
Lunchen bij Farmgate in de English market – stedentrip Cork

Farmgate Corner

Bij Farmgate Corner kun je terecht kunt voor een simpele, snelle lunch. Aan de andere kant van de bovenverdieping bevindt zich Farmgate Restaurant, voor een meer formele, uitgebreide lunch. Hoewel de kaarten van beide delen enigszins verschillen, hebben Corner en Restaurant één ding met elkaar gemeen: je hebt een prachtig uitzicht over de markt!

Universiteitscampus 

Je denkt tijdens een citytrip misschien niet meteen aan een universiteitscampus, maar de University College Cork (UCC) mag je zeker niet overslaan. Vanuit het centrum loop je in een kwartiertje naar dit prachtige campusterrein.

University College Cork van de binnenkant
University College Cork van de binnenkant

Je kunt er heerlijk wandelen over brede paden door mooi groen bos of langs de Lee. Ook de gebouwen op de campus zijn echt het zien waard. Je zou bijna denken dat je in een Harry Potter film bent beland.

Park bij de University College Cork - stedentrip Cork
Park bij de University College Cork

City Gaol

Ierland staat bekend om haar regenachtige klimaat. Maar niet getreurd als het regent tijdens je bezoek aan Cork, want je kan prima schuilen in de City Gaol. Van 1820 tot 1923 was dit een beruchte gevangenis. Nadat het ook nog een tijd heeft gediend als radio-uitzendstation, is het nu een erg leuk museum.

City Gaol
City Gaol

Audiotour

Tijdens je bezoek, is het zeker aan te raden om een audiotour te nemen. Je kunt dan op eigen tempo door de gevangenis lopen, terwijl je bij de verschillende cellen een levendige uitleg krijgt. Je krijgt hierdoor een goed beeld van het leven van de gevangenen die hier vast hebben gezeten.

Audiotour in City Gaol
Audiotour in City Gaol

Ook kun je interactieve spelletjes spelen om je kennis over deze lugubere plek te testen. De audiotour en de spelletjes maken van dit museum een goede slecht-weersvoorziening, maar het is net zo leuk als de zon schijnt.

Shandon

Een authentiek wijkje in Cork is Shandon. Slenter door de straatjes, langs kleurrijke winkels, de heuvel op. Op weg naar boven kun je langs Blarney Street komen. Deze straat is ruim 1,5 kilometer lang en hiermee de langste straat van Ierland. Bovenop de heuvel staat de Church of St. Anne met de Shandon Tower, makkelijk te herkennen aan de windwijzer in de vorm van een vis. Deze toren staat symbool voor Cork, maar is verder niet erg bijzonder.

Blarney Street - de langste straat van Ierland - stedentrip Cork
Blarney Street: de langste straat van Ierland

Pubs

Hoewel Cork redelijk klein is, is het groots in gezelligheid! Ga dus vooral ’s avonds een pub in en geniet van de lekkerste lokale bieren, wiskey’s of gins. Ook kun je in de meeste pubs genieten van de authentieke Ierse keuken en als kers op de taart wordt er vaak live muziek gespeeld. Slantcha!

Livemuziek in The Frisky Whiskey Bar - stedentrip Cork
Livemuziek in The Frisky Whiskey Bar – stedentrip Cork

Festivals

Niet alleen in de pubs is het gezellig. Op straat staan er veel straatartiesten en er wordt bijna elk weekend wel een festival georganiseerd. Verreweg het bekendste festival is het Jazz festival.

Cork & Kerry Food Market

Zelf was ik een weekje te laat voor dit grootste Jazz-evenement van Ierland, maar het ‘Cork & Kerry Food Market’ kon ik wel meepikken. Een heel leuk evenement waar veel specialiteiten uit de regio’s Cork en Kerry centraal staan.

Irish whiskey - Food Festival Cork
Irish whiskey @ Food Festival Cork

De lokale ondernemers geven je veel uitleg en laten je graag proeven van hun producten. Zo kan je niet alleen genieten van al het lekkers, maar leer je ook nog hoe bijvoorbeeld die heerlijke gin, wiskey, kaas of jam gemaakt wordt.

Dagtrips

Cork is een klein stadje en heb je in één hooguit twee dagen wel gezien. Maar de omgeving heeft ook veel moois te bieden. Zo zijn er verschillende dagtrips naar bijvoorbeeld Mizen Head en de Ring of Kerry. Ook sta je binnen een uur met de bus in het kustplaatsje Kinsale, waar je prachtig kunt wandelen en genieten van heerlijke vis.

Staat een stedentrip Cork op jouw lijstje?

Ontdek dit Ierse pareltje ook zelf. Vliegtickets zijn er al vanaf 50 euro en een goed hotel vind je al voor 65 euro per nacht. Of boek een stedentrip Cork als pakketreis.

Plan je reis door Ierland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Ierland