Zoek
Sluit dit zoekvak.

Interview met Robbert van Backpackblog.nl

Interview met Robbert van Backpackblog.nl

Interview met Robbert van Backpackblog.nl

Interview met Robbert van Backpackblog.nl

Inhoudsopgave

Robbert is backpacker in hart en nieren, een 9 tot 5 baan is niks voor hem. Het liefst reist hij de wereld over op zoek naar nieuwe avonturen. Zijn liefde voor backpacken is zo groot dat hij een aantal jaren geleden een eigen backpackblog is begonnen, waarop hij al zijn backpack ervaringen plaatst. Ook helpt hij graag andere backpackers en ontwikkelt hij backpackgidsen, waarmee reizigers het maximale uit hun backpacktrip kunnen halen. Lees nu het interview met Robbert en laat je inspireren.

Even voorstellen, wie is Robbert?

Ik ben dus Robbert, net 33 jaar geworden en ik combineer reizen met werken. Sinds 2014 heb ik voor deze levensstijl gekozen. Nadat ik in datzelfde mijn baan opzei om voor een vrijer bestaan te kiezen.

Even later startte ik met Backpackblog.nl en in 2016 vertrok ik uiteindelijk voor onbepaalde tijd naar Azië. Deze trip, waarin ik bloggen en reizen combineerde, duurde uiteindelijk 3 jaar. 

Een vaste verblijfplaats heb ik niet, ik leef de laatste jaren een beetje als een nomade. Soms is dat best lastig trouwens hoor, omdat je vastigheid mist. Maar goed, iedere voordeel heeft z’n nadeel hè?

Wanneer is jouw liefde voor reizen begonnen?

Toen ik in 2011 afstudeerde koos ik ervoor om voor onbepaalde tijd te gaan backpacken in Azië. Deze reis duurde uiteindelijk een dikke 7 maanden en toen ik terugkwam begon het, zoals ze soms zeggen, ‘normale’ leven. 

Eenmaal terug in Nederland miste ik het backpacken echter al vrij snel. Toen wist ik dat dit iets is wat echt bij me past. En nu, bijna 10 jaar later, sta ik er nog steeds hetzelfde in.

Koh Rong Samloem - backpackblog
Koh Rong Samloem

Wat was voor jou de eerste echte backpackreis?

De reis waarover ik je hierboven al vertelde. In m’n eentje vertrok ik in november 2011 en kwam uiteindelijk eind juni weer terug in Nederland. Het avontuur begon in Thailand en eindigde in de Filipijnen. 

Daar werd ik superziek in het plaatsje El Nido, iets wat wel meer backpackers overkomt. Op dat moment veranderde mijn mood zo erg dat ik geen zin meer had om verder te reizen en terug naar Nederland wilde.

Tijdens deze reis bezocht ik behalve de bovengenoemde landen ook nog Cambodja, Laos, Myanmar, Maleisië en Borneo. Het was echt een geweldig avontuur, en ik kan iedereen aanraden om zo’n trip te maken.

Vietnam sloeg ik over, omdat ik van mensen gehoord had dat de mensen daar onaardig zouden zijn. Jaren later ben ik alsnog naar Vietnam gegaan, en ik vind het een van de mooiste landen die ik die regio heb bezocht. Wat ik je maar wil meegeven: bepaalde dingen moet je gewoon doen, zonder naar andere mensen te luisteren.

Je bent je eigen backpackblog begonnen, kun je iets meer vertellen over deze reisblog? 

Nadat ik mijn eerste reis maakte (zie boven), was het moment aangebroken om aan het ‘normale’ leven te beginnen.

Het solliciteren naar een baan begon, maar vanwege de economische crisis op dat moment was het nog een heel gedoe om iets leuks te vinden. Uiteindelijk vond ik die baan en, al vrij snel, merkte ik dat dit normale leven niet bij mij past. Ik kan me nog goed herinneren dat ik zo nu en dan uit het raam keek en terugdacht aan de reis die ik had gemaakt.

Was dit dan het ‘echte’ leven, dacht ik?

Dit was het moment waarop ik wist dat reizen iets was wat voorlopig nog wel even aan me zou blijven trekken. En dan met name de vrijheid.

Toch ging ik nog even door met werken, je moet immers ook een inkomen hebben. Bovendien had ik ook zoiets van: even doorzetten en dan zal het straks vast wel toffer worden.

Op dat moment overleed mijn zus echter, waardoor ik min of meer gedwongen een break moest nemen. Dit zette me zo erg aan het denken, dat ik besloot om het roer volledig om te gooien. 

Zo werd even later Backpackblog geboren. Een blog waarbij ik behalve sec informeren ook artikelen schrijf over mijn gevoelens.

Welk(e) land(en) kan jij iedereen aanraden?

Als je een roadtrip wilt maken en een natuurmens bent, dan moet je absoluut naar Nieuw-Zeeland gaan. Ikzelf heb daar een tot camper omgebouwde auto gekocht en ben 2 maanden gaan roadtrippen. Echt een geweldig avontuur.

Vind je het vet om de motorbike rond te rijden? Dan kan ik je Vietnam en in het bijzonder Ha Giang aanraden. Dit is voor mij by far het favoriete gedeelte van Vietnam en je kunt daar supergave tochten maken.

En als je voor de eerste keer gaat backpacken, dan zou ik gewoon lekker in Bangkok beginnen. Wat mij betreft de ultieme backpackplek van Azië, en misschien wel van de wereld.

Indonesië mag ik hier ook echt niet vergeten te noemen. Ik vind dat echt een geweldig mooi land, met superlieve mensen. Kijk verder dan alleen Bali en Lombok, want bijvoorbeeld Sulawesi, Java, Sumatra, de Molukken en Flores zijn ook helemaal super.

En als je Zuidoost-Azië wel een beetje gezien hebt, en je hebt het budget ervoor, dan zou ik zeker naar Japan gaan trouwens. Een compleet andere wereld, en zó vet.

Miyajima Japan
Miyajima Japan

Wat is het mooiste reismoment tot nu toe geweest?

Laat ik een indrukwekkend moment noemen dan. Dit begon tijdens mijn bezoek aan Sapa in Vietnam.

Ik ontmoette daar een stelletje dat aan het praten was over de BNN-serie Break Free. Je weet wel, die serie waarbij ze overleden backpackers portretteren. Ze vertelden me dat ze iemand uit Break Free kenden, namelijk Ken Boogers. Een bijzondere jongen die in Nieuw-Zeeland omkwam.

En juist toen voelde ik aan alles dat ik met deze mensen wilde spreken. Want het is juist deze aflevering die een enorme indruk had gemaakt. Ik herkende mezelf namelijk best wel in hem.

Was dit dan toeval?

Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met Ken’s moeder en vertelde haar dat ik naar Nieuw-Zeeland ging, ook naar Wharariki Beach, de plek waar ken voor langere tijd verbleef. Daar stond een gedenksteen van hem die ook in de serie te zien was. Best een beetje onwerkelijk of zo. Ik heb z’n moeder op dat moment een foto gestuurd en de wildgroei rond de steen wat weggehaald.

Deze ervaring was echt heel indrukwekkend. Van de bijzondere ontmoeting in Vietnam en het contact met Ken’s moeder, naar de laatste plaats waar Ken is geweest. Het is iets wat me altijd zal bijblijven.

Je bundelt je eigen reiservaringen in handige backpackgidsen, hoe is dit idee ontstaan?

Toen ik startte met Backpackblog had ik m’n eerste backpackgids al geschreven. Ik merkte dat er in de markt behoefte was aan compleet uitgestippelde routes met insider-tips, dus niet de algemene info die je in de Lonely Planet vindt. Al snel bleek dit aan te slaan en inmiddels heb ik al acht verschillende backpackgidsen op de markt gebracht.

Wat kunnen backpackers van zo’n backpackgids verwachten?

Eigenlijk alles wat nodig is om het maximale uit je reis te halen. Dit is ook precies het doel dat ik heb bij het schrijven van zo’n gids. Ik deel de mooiste plekjes, waardevolle insider-tips en je krijgt avontuurlijke en compleet uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.

Tangalle Sri Lanka
Tangalle Sri Lanka

Welke landen zou je heel graag nog willen bezoeken?

Patagonië lijkt me erg gaaf. Verder heb ik niet persé lijstjes om af te werken. Die dingen komen meestal spontaan in me op, als ik op reis ben. Ik zie het allemaal wel.

En heb je nog een goede backpacktip voor onze volgers?

Zit je erover te twijfelen om alleen te reizen? Laat je niet leiden door angst en ga gewoon. Denk ook niet te lang na, je gaat dan namelijk zitten rationaliseren, waardoor allerlei redenen opkomen waarom je het niet zou moeten doen. Vaak is je oorspronkelijke gevoel volgen het beste wat je kunt doen. Anders kies je voor veiligheid, en zal alles uiteindelijk blijven zoals het is.

Meer leuke backpack tips lezen? Neem dan een kijkje op zijn eigen blog Backpackblog.nl

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis