Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rottnest Island: wat te doen op het eiland van de quokkas

Rottnest Island - wat te doen op het eiland van de quokkas

Rottnest Island: wat te doen op het eiland van de quokkas

Rottnest Island - wat te doen op het eiland van de quokkas

Inhoudsopgave

Eindelijk was het voor ons tijd om West-Australië te ontdekken. Een langgekoesterde wens. Onze eerste bestemming was Rottnest Island, hét eiland van de quokkas, het azuurblauwe water en paradijselijke stranden. Na een volle dag in het sfeervolle Perth te zijn geweest vertrokken wij op woensdag 10 november met onze huurfietsen vanaf Hillarys Boat Harbour richting Rottnest. Lees nu onze ervaringen en tips over Rottnest Island, een van de mooiste eilanden in Australië.

Video over Rottnest Island

YouTube video

Dagtour

Wij hadden gekozen voor een dagtour vanuit Perth waarbij de ferry, fietsen en hotelpickup zaten. Via GetYourGuide boekten wij de Rottnest Island Full-Day Bike and Ferry Trip. Meer informatie / boeken

De heenreis

Hoewel Rottnest Island normaal gesproken een zeer toeristische bestemming is was het nu vanwege de gesloten grenzen met het buitenland en sommige staten in Australië rustig. Aangezien wij tickets hadden geboekt via GetYourGuide waarbij een pickup in de stad inbegrepen zat, werden wij rond 8 uur in de ochtend netjes in de buurt van ons hotel opgehaald. Na zo’n 20 minuten rijden naar Hillarys Boat Harbour konden wij onze huurfietsen bij de haven oppikken en lopend met onze fiets naar de ferry gaan.

Alles was goed geregeld. De fietsen werden netjes op de ferry getild en wij konden een plekje zoeken op de boot. Er was genoeg ruimte op de ferry aangezien het lekker rustig was. Op de boot zaten andere Australische toeristen uit andere staten die welkom waren in West-Australië en verschillende scholieren die voor een daguitje gingen snorkelen op het eiland.

Bij aankomst verwelkomde het azuurblauwe water ons meteen
Bij aankomst verwelkomde het azuurblauwe water ons meteen

Fietsen over Rottnest Island

Wij houden zelf heel erg van fietsen, het eiland fietsend ontdekken was dan ook iets waar ik ontzettend naar uit keek. Omdat er nauwelijks auto’s op het eiland rijden is het ook nog eens relaxt fietsen.

Fietsen over Rottnest Island
Fietsen over Rottnest Island

Het is altijd afwachten wat het weer doet op Rottnest Island. Bij ons waren de voorspellingen: een minimum van 12 graden en een maximum van 20 graden. Een korte broek kon net, maar het dragen van een lange broek zoals wij deden was ook prima te doen. Zoals op veel eilanden kan het op Rottnest ook aardig waaien. Bij ons waren er windstoten van 46km/h, wat vrij normaal is op het eiland.

Azuurblauw water
Azuurblauw water

Het is als fietsliefhebber echt een feestje op Rottnest. Het zeer heuvelachtige landschap zorgt voor een sportieve fietstocht waarbij je telkens weer wordt verrast door het betoverend landschap. Eén ding is zeker: het azuurblauwe water speelt een grote rol op dit eiland.

Waar je ook kijkt overal zie je die prachtige blauwe kleur
Waar je ook kijkt, overal zie je die prachtige blauwe kleur

Het eiland kent zoveel mooie plekjes dat het heel verleidelijk is om regelmatig een stop te maken. Bij veel uitzichtpunten vind je ook trappen en paden die leiden naar paradijselijke strandjes. Wennen aan het azuurblauwe water doe je niet, het blijft een bijzondere ervaring. Ook weer bij het schrijven van deze blog ben ik verbaasd over de kleuren op de foto’s. Maar ik kan je bevestigen: het zijn géén filters!

Trappen en paden die je leiden naar prachtige strandjes
Trappen en paden die je leiden naar prachtige strandjes
Genieten van Rottnest Island
Genieten van Rottnest Island

Rottnest Island is geen groot eiland, het heeft een oppervlakte van 19 km2. Toch heb je het gevoel dat het eiland groter is, dit komt voornamelijk door het heuvelachtige landschap. Fietsen over het eiland is niet moeilijk, maar het hebben van een goede conditie is wel meegenomen. Sommige heuvels vergen namelijk wel enige inspanning, en hierbij speelt de wind ook een rol.

Fietsen langs een prachtige kustlijn
Fietsen langs een prachtige kustlijn
Klein strandje met op de achtergrond Perth
Klein strandje met op de achtergrond Perth
Fietsen langs meren waarbij je watervogels kunt spotten
Fietsen langs meren waarbij je watervogels kunt spotten

Echt snel verzadigd raak je niet op Rottnest Island. Het eiland kent een gevarieerd landschap, waardoor je telkens weer opnieuw verrast en verliefd wordt. Zo zijn er kuststroken waarbij je duinen, wit zand en blauw water hebt, maar er zijn ook stukken waarbij de omgeving zeer ruig is. Hierbij spelen rotsen een grote rol. Een prachtig gezicht, bekijk onderstaande foto’s maar!

De ruige kant van Rottnest Island
De ruige kant van Rottnest Island
Rotsen, heuvels en azuurblauw water
Rotsen, heuvels en azuurblauw water
Even een rustpauze en genieten van het uitzicht - Rottnest Island
Even een rustpauze en genieten van het uitzicht

Hiken op Rottnest Island

Je kunt (als je dat wilt) uren lang fietsen op Rottnest. Maar ook voor hikers is Rottnest de ideale reisbestemming. Er zijn verspreid over het eiland verschillende walking trails, met afstanden van 5.9 km tot 10 km.

Walking trails

  • Ngank Yira Bidi – Bezoek Bickley Battery, 9.4km / one way / ongeveer: 3-4 uur
  • Gabbi Karniny Bidi – Ontdek de zoute meren, 9.7km / loop / ongeveer: 3-4 uur
  • Wardan Nara Bidi – Relaxen bij Salmon Bay, 10km / one way / ongeveer: 3-4 uur
  • Karlinyah Bidi – Ervaar de Noordelijke stranden, 5.9km / one way / ongeveer: 2-3 uur
  • Ngank Wen Bidi – Ontdek de Westkant van het eiland, 7.6km / loop / ongeveer: 3-4 uur
Walking Trails op Rottnest Island
Walking Trails op Rottnest Island – Photo: RottnestIsland.com

Welke route je kiest is afhankelijk van je tijd, conditie en wat je graag wilt zien. Wij zijn met de fiets het hele eiland over geweest en vonden elke kant van het eiland bijzonder. En als we weer een keer op het eiland zijn gaan we zeker ook een hike maken, want het smaakt echt naar meer.

Mooi aangelegde hiking trails - Rottnest Island
Mooi aangelegde hiking trails
Veel meertjes op het eiland
Veel meertjes op het eiland

Als je op Rottnest bent vergeet je helemaal dat je op nog geen 19 kilometer afstand van het bruisende Perth bent. Veel inwoners van Perth pakken dan ook graag de ferry naar Rottnest om te relaxen en de levendige stad even achter zich te laten.

Uitzicht op het bruisende Perth
Uitzicht op het bruisende Perth
Het prachtige blauwe water met op de achtergrond Perth
Het prachtige blauwe water met op de achtergrond Perth
Witte stranden, natuur en weinig mensen
Witte stranden, natuur en weinig mensen

Quokkas

Waar het eiland vooral om bekend staat zijn natuurlijk de quokkas. Als je het mij vraagt één van de schattigste dieren op aarde. De eerste quokkas spotten wij al in de buurt van het Rottnest Island Visitor Centre. Hier bevinden zich een aantal restaurants, en dat weten die beestjes natuurlijk ook…want waar eten is 😉

Maar wij zien die leuke beestjes liever zelf in de natuur en gingen er een beetje vanuit dat we ze ook snel tijdens de fietstocht zouden spotten. Niets bleek minder waar, tijdens de eerste kilometers waren ze in geen velden of wegen te bekennen.

Nadat wij er al een flinke fietstocht op hadden zitten en besloten om een korte stop te maken langs de weg om wat water te drinken en een koekje te eten werden wij opeens verrast. Het kraken van de zak met koekjes wekte de nieuwsgierigheid van de quokkas. Voordat wij het door hadden stonden er al 2 naast ons.

Een nieuwsgierige Quokka kijkt in de camera
Een nieuwsgierige Quokka kijkt in de camera

Nadat wij snel de zak met koekjes hadden verstopt vermaakten wij ons uitermate met deze schattige beestjes om ons heen. Hoewel het best cliché is, kon ik het toch niet laten om een Quokka-selfie te maken 🙂

En natuurlijk mag een Quokka-selfie ook niet ontbreken - Rottnest Island
En natuurlijk mag een Quokka-selfie ook niet ontbreken

Hoewel het eiland al vanwege het azuurblauwe water en de schitterende kustlijnen een ervaring is om te bezoeken, maken deze beestjes het eiland nog bijzonderder. Het zijn zeer tamme beestjes die niet bang zijn voor mensen en die gewend zijn om op de foto te gaan. Maar behandel ze wel met respect (het blijft natuur)…en ga ze vooral niet voeren.

Misschien wel de schattigste beestjes op aarde
De Quokka, misschien wel het schattigste beestje op aarde

Ander wildlife

Wie denkt dat de Quokka het enige beestje is wat leeft op Rottnest heeft het mis. In de natuur heb je veel wildlife, waaronder hagedissen, varanen en slangen.

In West-Australië leven veel verschillende soorten slangen. Tijdens het hiken is het altijd goed oppassen, zeker wanneer slangen uit hun winterslaap komen, wat bij ons het geval was. Wij moesten heel even stoppen met de fiets om een slang over te laten steken. Maar wees niet bang, zolang je de slangen met rust laat en de kans geeft om over te steken is er in principe weinig aan de hand 😉

Een slang steekt over

Ook steken er op Rottnest Island regelmatig hagedissen en varanen over op de weg. Wij zagen een paar keer de Land Mullet (Egernia Major) op de weg zitten. Een heel gaaf gezicht!!

Land mullet, Egernia major - Rottnest Island
Land mullet, Egernia major
Land mullet
Nog een andere Land mullet

Maar watervogels laten zich ook regelmatig zien, en helemaal in de buurt van de meertjes. Vogelaars kunnen ook op het eiland hun hart ophalen.

Jonge vogels lopen door het water
Jonge vogels lopen door het water

West End

Het is eigenlijk best lastig om te zeggen welke plek op het eiland er nou uitspringt, het hele eiland is namelijk indrukwekkend. Maar een plek springt er wat mij betreft wel bovenuit en dat is vanwege de adembenemende natuur en de wildlife wat je er kunt spotten. Het mooiste plekje op Rottnest is voor mij West End.

Adembenemende kustlijn met 50 tinten blauw - Rottnest Island
Adembenemende kustlijn met 50 tinten blauw
West End een zeer fotogenieke plek
West End: een zeer fotogenieke plek

Terwijl Rottnest Island al veel eerder op de dag mijn hart had gestolen, werd ik tijdens een korte wandeling bij West End pas echt verliefd. Wauw!! Wat is het hier prachtig! Dat water, die ruige rotsen, die natuur, echt een paradijsje. Wat mij betreft mag je het eiland niet eerder verlaten totdat je West End hebt gezien 😉

Alsof alles van het eiland samenkomt bij West End
Alsof alles van het eiland samenkomt bij West End
Naast veel blauw water ook veel groen
Naast veel blauw water ook veel groen
Je blijft er maar foto's maken
Je blijft er maar foto’s maken

Zeehonden

Zouden we nog enthousiaster kunnen worden na het zien van de kust bij West End? We dachten van niet! Totdat we terugfietsen en opeens een bordje zien met het woordje ‘Seals’ erop. Zou het? Is het wel de juiste tijd van het jaar? Aangezien we geen idee hadden hoever het lopen was om ze te kunnen zien hadden we besloten om het eerst even te vragen aan de eigenaren van Lexi’s on Rotto, een vintage caravan uit de jaren 70 die liefdevol is gerestaureerd en waar je koffie of een verkoelend drankje kunt bestellen.

Lexi’s on Rotto
Lexi’s on Rotto

De eigenaren vertellen ons enthousiast dat er een familie met zeehonden op dit moment te spotten is. Vol enthousiasme beginnen we aan onze wandeling richting de kust. Na enkele honderden meters komen we in de buurt van het water, en jawel hoor: daar zijn ze! 3 mooie zeehonden dobberen in het water 🙂

Wandeling richting de zeehondenfamilie - Rottnest Island
Wandeling richting de zeehondenfamilie

Het is zeer vermakelijk om te zien hoe de zeehonden aan het spelen zijn in het water. Zij genieten van het zonnetje terwijl wij genieten van hun en het prachtige landschap waarin ze zich bevinden.

Een zeehond geniet van het zonnetje
Een zeehond geniet van het zonnetje
Rondjes zwemmen in het water wat een vermaak - Rottnest Island
Rondjes zwemmen in het water, wat een vermaak
Een groepje van 3 zeehonden
Een groepje van 3 zeehonden

Rottnest Island ervaringen

Wij hebben ons uitermate vermaakt op Rottnest Island. Als fiets-, hike- en natuurliefhebbers konden wij helemaal ons hart ophalen. Het was helaas maar 1 dagje, maar een nieuw bezoek aan het eiland sluiten wij absoluut niet uit. Wij kunnen niet wachten om een keertje een lange hike te gaan maken of om meerdere nachten er te verblijven. Ben je zelf in Perth? Pak dan snel de ferry en ervaar het met eigen ogen. Je komt gegarandeerd verliefd terug 😉

Rottnest bezoeken

Ben je ook enthousiast geworden over Rottnest en wil je dit mooie eiland in West-Australië ook bezoeken? Bekijk nu de mogelijkheden:

Ferry tickets naar Rottnest Island

Boek nu je ferry tickets naar dit mooie West-Australische eiland. Bekijk hier de betaalbaarste tickets

Overnachten op Rottnest Island

Boek een romantische overnachting op dit mooie eiland in de buurt van Perth. Bekijk de opties

Compleet verzorgde tours naar Rottnest Island

Boek een compleet verzorgde tour richting Rottnest Island. Bekijk het aanbod nu op GetYourGuide

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië