Zoek
Sluit dit zoekvak.

8 redenen om naar (Levi) Lapland te gaan

8 redenen om naar Levin in Lapland te gaan

8 redenen om naar (Levi) Lapland te gaan

8 redenen om naar Levin in Lapland te gaan

Inhoudsopgave

Levi, Lapland – Zo richting eind van het jaar begin ik altijd stiekem toch op een witte kerst te hopen. Daarom koos ik deze maand voor Lapland. Land van de kerstman. 

2 jaar geleden gingen we naar Lapland. We vlogen met Transavia in 3 uur naar Kittila en met de bus waren we binnen een half uur in het dorp Levi. Aan de rand van het dorp hadden we “ midden in het bos “ een waanzinnige bungalow met open haard en sauna. Vanuit hier konden we lopend alles goed bereiken. 

1. Levi

Levi oogt als een klein dorp maar in werkelijkheid is het een skiresort met 43 pistes. Regelmatig worden hier grote skiwedstrijden gehouden. Als skifanaat kan je hier zeker je slag slaan ook voor de après ski zijn hier genoeg discotheken en bars om je te vermaken. Niet zo van het skiën? Pak de gondel naar boven om naar Samiland te gaan. Hier leer je meer over de geschiedenis van het sami leven en kan je de rendieren toendragras voeren.

Levi, een skiresort met 43 pistes.

Na afloop kan je in het restaurant genieten van het uitzicht van Levi. In het dorp zelf kan je je uitleven in de souvenirwinkels, zoveel mooie handgemaakte producten. Ook zijn er veel knusse bars en restaurants, één van onze favoriete was coffeehouse & bar Levi waar je een heerlijke warme chocolademelk kan drinken.

  • 12 euro p.p.entreegeld Samiland incl. drankje.
  • 4 euro voor toendragras 

2. Huskyrit 

Op mijn bucketlist stond de husky safari. Vroeg in de ochtend stapte we de bus in om naar de husky farm te gaan. We werden begroet door tientallen blaffende honden die niet konden wachten om het bos in te gaan. Na uitleg van de gids hoe we de slee moesten besturen mochten we als team het avontuur aangaan met zes geweldige honden.

Op Husky safari in Lapland
Husky Safari – Levi, Lapland

Wij kozen voor een rit van 10 kilometer door prachtige bossen en over bevroren meren. Het leukste vond ik misschien nog wel het knuffelen met de pups nadat we ons opgewarmd hadden met heerlijke warme bessenjuice in de tent.

3. Noorderlicht

Voor het noorderlicht zou ik geen excursie boeken. Wij hebben het twee keer mogen ervaren met hulp van de “my aurora forecast” app. We zaten heerlijk te genieten bij de open haard tot mijn telefoon de melding gaf dat er activiteit was van het noorderlicht. Vijf minuten lopen vanaf onze bungalow liepen we naar een bevroren meer waar we onderweg er naar toe al de dansende kleuren in de lucht zagen. Ik ben een geluksvogel dat ik het al 2 keer vaker in IJsland heb mogen zien maar toch blijft dit een bijzonder natuurverschijnsel.

3. Met de sneeuwscooter naar de rendierboerderij. 

Dit waren twee dingen die we dolgraag wilden doen.

Eerst een rit van een uur met de sneeuwscooter door een prachtig wit landschap. Het is in het begin even wennen op de sneeuwscooter maar al snel had ik het door. Het fijne van zelf een sneeuwscooter besturen is dat je handen en voeten verwarmd zijn en dat is geen overbodige luxe met -20 graden.

Met de sneeuwscooter door een prachtig wit landschap!
Met de sneeuwscooter door een prachtig wit landschap!

De rendierhouder stond ons al op te wachten om zijn verhaal te doen en nam ons mee over zijn boerderij. Waarin hij prachtig vertelde hoe hij begin van de winter zijn kudde weer bij elkaar bracht door met de sneeuwscooter de bossen in te gaan. Daarna mochten we samen met een rendier een bosrit maken. 

Rendieren in Lapland
Rendieren in Lapland

4. Icekarting

Icekarting wou mijn man graag doen maar ik was verrast hoe leuk ik het vond. Met de zonsopgang over het ijs glijden. 2 x 20 minuten was voor mij lang genoeg omdat het best intensief is om je kart recht op het ijs te houden. Gaaf was het zeker en helemaal met zo’n uitzicht! 

Icekarting in Lapland
Icekarting

5. Sami avond

Een keer wat anders voor het avond eten dan moet je bij Saamen Kammi gaan eten. Je wordt verwacht bij het K5 hotel en de sami brengt je zingend naar de ondergrondse hut. Daar staat een typisch laps buffet op je te wachten. Zalm, verschillende rendiergerechten, gepofte aardappels en zoveel meer, tussendoor word je toegezongen door de sami. Het is één van de weinige typische sami restaurants dus zeker doen als je in Levi verblijft. 

5. Icefishing 

Denk dat je hiervoor wel een beetje geduld en feeling met vissen moet hebben. Met een sneeuwscooter ga je naar een afgelegen meer om je eigen vis te vangen. Maar eerst moet er een gat gemaakt worden. Stoeltjes erbij en geduldig wachten totdat je beet hebt. Nu moet ik wel zeggen dat het uitzicht prachtig was en we ontzettende lol met de groep hadden. Mijn hoogtepunt was de Lapse soep die we als lunch kregen in een gezellige knusse hut. Het staat zeker niet in mijn top 5 maar als je er toch bent is de ervaring super leuk! 

Ice fishing in Lapland
Ice fishing

6. Santa Claus

Hier kwam echt een meisjes droom uit. Al jaren lachte iedereen mij uit maar nu heb ik het bewijs. Hij bestaat echt! Om 6 uur s’ochtends gingen we naar Santa Claus village zo’n 8 km buiten Rovaniemi. Het kost iets maar dan krijg je wel een foto met de kerstman en ik was dus echt zenuwachtig! Leuke is dat hij je begroet in jouw taal, hoe kan hij dat nou weten? Na 10 minuten is dit avontuur voorbij maar er is nog zoveel meer te doen bij zijn huis dat je je niet hoeft te vervelen.

Op de foto met de kerstman in Lapland.
Op de foto met de kerstman in Lapland. 

Zo hebben we een stempel in ons paspoort gekregen dat we de poolcirkel zijn overgestoken en hebben we bij zijn postkantoor mogen kijken waar 600.000 brieven aankomen  vanuit heel de wereld en dat ze ook beantwoord worden in de taal waar de brief in is geschreven. Er zijn ook talrijke souvenirwinkels en je kan hier ook met de rendieren mee in de slee. Elk jaar herinnert die oude man mij eraan dat je je dromen nooit op moet geven want ze kunnen uitkomen.

Al onze excursies hebben wij bij Lapland safaris geboekt. 

Deze leuke gastblog over Lapland is geschreven door Jolanda

Meer leuke blogs over Lapland:

Plan je reis door Lapland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Lapland